Is koffie slecht voor je huid?

Dit is wat moet je weten over koffie en de huid!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
koffie en de huid

De kans is groot dat jij elke ochtend de dag begint onder het genot van een lekker bakkie koffie. Dit is in ieder geval wel het geval bij de meeste mensen.

Veel mensen gebruiken koffie dan ook voor een cafeïne boost om tijdelijk meer energie te krijgen. Echter, het effect kan ook weer snel uitwerken omdat onze lichamen er gewend aan kunnen raken. Wat de meesten niet weten is dat thee ook cafeïne bevat. Als je teveel cafeïne binnenkrijgt, dan kun je een zenuwachtig en nerveus gevoel krijgen.

In dit artikel ga ik je meer vertellen over de invloed van koffie op je huid. Is koffie slecht voor de huid? Kun je er een droge huid of zelfs acne van krijgen? Ik zocht het tot de bodem voor je uit en deel hieronder mijn bevindingen.

Wat is de relatie tussen koffie en de huid?

Net zoals alcohol, kan koffie ook invloed hebben op de hydratatie van de huid. Dit betekent dat je huid droger kan worden door het drinken van koffie. Ook kunnen er barstjes en schilfers ontstaan. Dit is geen fijn gevoel en kan je zelfvertrouwen negatief beïnvloeden.

Een goede hydratatie van de huid is belangrijk voor het behouden van de beschermende barrièrefunctie van de huid. Hiermee kan je huid namelijk worden beschermt tegen invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan de zon en milieuvervuiling die je huid anders kunnen verslechteren.

Bovendien kun je eerder een huid krijgen die er oud uit ziet als je veel koffie drinkt.

Krijg je acne door koffie?

Een huid die niet goed gehydrateerd is, is ook extra vatbaar voor ontstekingen, zoals acne. Dit komt, omdat de talgklieren een seintje krijgen dat er meer talg moet worden aangemaakt om de droogheid te compenseren. Echter, het overtollige talg kan samen met dode huidcellen en vuil gaan ophopen in de poriën. Vervolgens kan er een ontsteking ontstaan en ontstaat er acne.

Tevens kan acne zorgen voor een stressreactie in je lichaam. Dit komt door het stresshormoon genaamd cortisol. Er ontstaat dan een hormonale onbalans. Hormonen kunnen de talgkliertjes beïnvloeden waardoor ze meer talg gaan aanmaken. Of jouw huid gevoelig is voor het reageren op cortisol, is een andere vraag.

Ook kan slechte koffie slecht zijn voor de gezondheid van de darmflora. Een slechte gezondheid van de darmen kan zich uiten in onzuiverheden op je huid. Koffie kan er namelijk voor zorgen dat de spijsvertering vertraagt en een lekkende darm ontstaat.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de top 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd. 

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Extra toevoegingen in koffie en de huid

Koffie kan dus een droge huid veroorzaken en er er zit ook cafeïne in wat slecht is voor je huid. Wat je misschien nog niet wist, is dat de producten die je in je koffie stopt, ook invloed kunnen hebben op het ontstaan van een onzuivere huid.

Er kan dan ook het volgende zitten in je bakje koffie:

  • Zuivel: Er wordt gedacht dat zuivelproducten hormonen bevatten. Veel mensen drinken hun koffie met een scheutje melk of houden van een latte macchiato of cappuccino. Dit kan helaas invloed hebben op het ontstaan van acne, omdat de hormonen uit balans kunnen raken.
  • Suiker: Als je andere koffie dan zwarte koffie drinkt, doe je waarschijnlijk ook suiker of siroop in je koffie. Dit is niet gunstig voor je bloedsuikerspiegels en insulineniveau. Het resultaat is dat er insulineresistentie ontstaat en de productie van collageen en elastine in de huid afneemt. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je huid droger wordt, er meer rimpels verschijnen, de huid doffer en slapper wordt en puistjes ontstaan.

Mag je nog koffie blijven drinken?

Aangezien het dus nog niet allemaal met zekerheid te zeggen is, zal het raar zijn als ik je nu ga verbieden koffie te drinken. Daarom raad ik je in ieder geval aan maximaal twee tot drie kopjes per dag te drinken. Voor mensen die gevoelig reageren op cafeïne en er bijvoorbeeld buikpijn of huidklachten van krijgen, raad ik één kopje per dag aan. Zorg dat je daarnaast voldoende water binnenkrijgt voor voldoende hydratie van de huid. Daarnaast kun je ook een vochtinbrengende crème aanbrengen om de huid van je gezicht gehydrateerd te houden.

De koffies van Starbucks zijn vaak erg zoet en kunnen veel zuivel bevatten. Je kunt dan beter kiezen voor ongezoete koffies die geen zuivel bevatten. Zorg ook dat de koffie gemaakt is van biologische bonen, omdat dit beter is voor je darmmicrobioom.

Is koffie aanbrengen goed voor je huid?

Koffie wordt ook juist wel eens aangeraden om een betere huid te krijgen. Er zitten bijvoorbeeld antioxidanten, kalium, magnesium en vitamine B2 in cafeïne die gunstig zijn voor het bestrijden van invloeden van buitenaf. Je dient er dus alleen niet teveel van te drinken om de andere slechte gevolgen van koffie te vermijden.

Eventueel kun je kiezen voor huidverzorgingsproducten die cafeïne bevatten om ook van de gunstige anxtioxiderende en ontstekingsremmende werkingen te profiteren. Naast een schonere huid, zou dit ook kunnen helpen bij het bestrijden van cellulitis, omdat het het weefsel uitdroogt. Ook werkt het om zwelling en wallen te verminderen. Vandaar wordt het ingrediënt ook vaak in oogcrèmes verwerkt.

Andere voordelen van cafeïne in huidverzorgingsproducten zijn:

  • Het tegengaan van huidveroudering door vrije radicalen dankzij antioxidanten, vetzuren en vitamine E.
  • Het gebruiken van koffie als scrub kan de bloedsomloop van de huid stimuleren, waardoor de zichtbaarheid van spataderen kan verminderen.
  • Het uitzetten van de bloedvaten in je huid, zodat de huid strakker wordt.
  • Antioxidanten in koffie kunnen de afvalstoffen sneller laten afvoeren.

Samenvatting + gratis e-book tegen acne!

Zoals je hebt kunnen lezen kan koffie zowel positieve als nadelige effecten hebben op de huid. Er kan dus niet worden geconcludeerd of koffie nou goed of slecht is voor je huid. Er moet meer onderzoek worden gedaan. Daarom kan het verstandig zijn om er niet teveel van te drinken, maar toch ook van de gunstige voordelen te blijven profiteren.

Aangezien veel mensen denken dat zij acne krijgen door het drinken van koffie, wil ik je graag op weg helpen bij het behandelen van je acne. Door op de ontstaande button te klikken krijg je meer tips voor een zuivere huid.

Gratis boek over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *