Het verband tussen koffie, thee en acne

Dit zijn de voor- en nadelen

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Koffie, thee en acne

Huidproblemen kunnen erg lastig zijn. Vaak zijn er namelijk een hoop triggers die kunnen bijdragen aan het ontstaan of verergeren van een huidprobleem. Daarnaast zijn er veel behandelingen mogelijk voor het onder controle houden van een huidprobleem. In dit artikel zal ik het echter specifiek gaan hebben over het verband tussen koffie, thee en acne.

Als je op internet gaat zoeken naar de invloed van koffie en thee op je gezondheid zul je verschillende tegenstrijdige beweringen tegenkomen. Zo beweren sommige mensen dat koffie en thee bijdragen aan een betere gezondheid en anderzijds zou het slecht zijn voor je gezondheid en kun je bijvoorbeeld last krijgen van huidproblemen, zoals acne. Er zitten immers veel rare stoffen in koffie die zowel positief als negatief kunnen zijn voor ons lichaam.

Lees verder om alle voor- en nadelen te ontdekken omtrent het drinken van koffie en thee als je last hebt van acne en puistjes.

Er zijn nog geen grote onderzoeken gedaan naar het specifieke verband tussen koffie, thee en acne. Daarom zal er eerst meer onderzoek moeten worden gedaan om betrouwbare informatie te kunnen geven.

Puistjes door het drinken van koffie en thee

Wegens het aanzienlijke cafeïnegehalte en de zuurgraad van koffie zou je er puistjes van kunnen krijgen. Voor thee geldt dat het cafeïne, fluoride en oxolaten bevat. Deze stoffen hebben elk hun eigen negatieve invloeden op acne en puistjes.

Koffie en thee kunnen dus beide invloed uitoefenen op ons lichaam. Het gevolg is dat er processen in ons lichaam worden beïnvloedt en acne kan ontstaan.

Wegens de cafeïne in koffie en thee kan er bijvoorbeeld een hormonale reactie ontstaan. De cafeïne zorgt er dan ook voor dat je door het drinken van koffie mogelijk meer van de hormonen “cortisol” en “adrenaline” gaat aanmaken. Door de hormonale disbalans kunnen de talgklieren een reactie geven door meer talg te gaan produceren. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken en ontstaan er dus puisten en acne.

Koffie zou mogelijk ook je cholesterolgehalte lichtjes kunnen verhogen. Dit ligt echter aan de bereidingswijze en het type koffie.

Waarom koffie en thee tegen acne zouden kunnen werken

Onthoud dat koffie en thee mogelijk ook enkele positieve effecten kunnen hebben op acne.

Door het drinken van koffie en thee vertraagd bijvoorbeeld de ijzer opname uit voedingsmiddelen. De opstapeling van ijzer in je lichaam wordt dan ook in verband gebracht met acne. Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten, zijn rood vlees en orgaanvlees. Het drinken van een kopje koffie tijdens het eten van rood vlees is misschien een vreemde combinatie, maar kan mogelijk dus een positief effect hebben op je acne.

Daarnaast bevatten koffie en thee antioxidanten. Het binnenkrijgen van antioxidanten kan helpen de huid te beschermen.

Andere mogelijke positieve effecten van thee zijn:

 • Laag houden van insulinespiegels
 • Laag houden van testosteron gehalte
 • Gezond houden van de darmen

Kun je nog wel koffie en thee drinken als je last hebt van acne?

Onze huid verschilt erg. Zo zal voor de ene acne patiënt het drinken van een drankje geen problemen opleveren, en voor de ander wel. Merk je bij jezelf dat er meer puistjes ontstaan na het drinken van koffie of thee? Dan kun je eens gaan minderen.

Mijn tips voor het drinken van koffie en thee als je acne hebt zijn:

 • Probeer door middel van een voedingsdagboek te achterhalen of koffie en thee daadwerkelijk de boosdoener zijn van je acne
 • Drink koffie en thee met mate, het liefst niet meer dan één kopje per dag
 • Overweeg cafeïne vrije koffie
 • Krijg meer antioxidanten binnen door koffiebonen vers te malen
 • Drink alleen biologische koffie of thee van hoge kwaliteit, zonder toegevoegde smaakstoffen
 • Drink meer groene of witte thee in plaats van zwarte of Oolong thee om de ijzeropname te vertragen
 • Probeer eens brandnetelthee tegen acne om je bloed te zuiveren en meer gunstige voedingsstoffen binnen te krijgen
 • Doe geen suiker in je koffie of thee, omdat suiker ook je hormonen kan beïnvloeden
 • Vrouwen kunnen proberen hun testosterongehalte te verlagen door 1 glas muntthee per dag te drinken
 • Drink koffie of thee met rauwe, grasgevoerde, plantaardige melk of room
 • Kies liever voor thee dan koffie, omdat thee meer gunstige ingrediënten bevat en makkelijker verteerbaar is
 • Ik houd zelf erg van kruidenthee, dit bevat veel gunstige ingrediënten, geen cafeïne en vrijwel geen fluoride
 • Drink het liefst koffie voor 12:00 ’s middags, want slaapgebrek en acne…

Lees verder in mijn blogartikel “is koffie slecht voor de huid“?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *