Opgepast: acne medicatie kan schadelijk zijn in de zomer

Niemand wordt blij van puistjes. Het kan je zelfs onzeker maken. Dit is vooral het geval wanneer puistjes uitbreken op een zichtbare plek, zoals in het gezicht.

Hoewel acne een nare huidaandoening is, hoef je er vaak niet de rest van je leven last van te ondervinden.

In drogisterijen en online webwinkels zijn bijvoorbeeld reinigers en crèmes te koop waarmee acne kan worden bestrijden. Voor sommige mensen hebben dergelijke producten geen of nauwelijks nut. Er kan dan in overleg met een dokter worden gekozen voor het gebruiken van medicatie tegen acne.

De zomermaanden zijn begonnen. In de zomer moet rekening worden gehouden met een aantal schadelijke bijeffecten van medicatie. In deze blog vertel ik waarom acne medicatie schade kan aanrichten in de hete zomer en hoe je dit kunt voorkomen.

Hoe ontstaat acne?

Laten we beginnen met iets meer informatie over acne en medicatie tegen deze huidaandoening in het algemeen. Je weet dan namelijk ook waarom je in de zomer moet uitkijken met medicatie.

Je huid telt tal van huidporiën. Bij de poriën bevinden zich talgklieren die huidsmeer, oftewel talg produceren.

Je kunt een vette huid krijgen wanneer er teveel huidsmeer wordt aangemaakt.

Een ander gevolg van een overproductie van de talgklieren is dat het huidsmeer gaat verstoppen in een porie. Ook dode huidresten en andere verontreinigheden kunnen vast komen te zitten in een porie. Nu vormt een mee-eter.

Wanneer mee-eters ontstoken raken ontstaan echte puistjes. De acne wordt veroorzaakt door de Staphylococcus aureus bacterie.

Om het proces van de vorming van acne tegen te gaan, is een goede huidverzorging van belang. En dan heb ik het niet alleen over het reinigen van verontreinigheden op de huid met anti-acne producten.

Het letten op je hormonen, voedingspatroon, stress en slaap kan ook wonderen doen. Sommige mensen besluiten de dokter te bezoeken en beginnen met professionele medicatie.

Geschikte medicatie bij acne

Iemand met acne kan in overleg met een arts geschikte medicatie of medicijnen vinden. Samen met de dokter stem je dit af. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de ernst van je acne en of je niet overgevoelig bent voor bepaalde bestanddelen die medicatie bevat.

De meeste medicijnen tegen acne hebben als hoofddoel de hoeveelheid huidsmeer die wordt geproduceerd omlaag te brengen. Hierdoor verstoppen de poriën minder snel en krijgen bacteriën minder kans om ontstekingen, en dus puistjes en acne te veroorzaken.

Ook bevatten veel medicijnen een bestanddeel waarmee de zwelling van een ontstoken porie kan afnemen. Een puistje kan dus kleiner worden.

Uiteraard kan je het beste advies inwinnen bij je huisarts als je meer wilt weten over de keuze van medicatie tegen acne.

Is medicatie tegen acne gevaarlijk in de zomer?

Het gebruiken van medicatie tegen acne in de zomer kan gevaarlijk zijn, omdat medicatie ervoor zorgt dat er minder talg wordt geproduceerd.

Talg is de natuurlijke hydratator van je huid. Vandaar kan de huid uitdrogen door medicatie die de talgproductie reduceert.

Ook vormt talg een natuurlijke beschermlaag op de huid. Talg beschermt je huid dan ook tegen UV straling van de zon.

Je begrijpt wel dat de zon veel agressiever is in de zomer dan in de winter. Door de agressiviteit van de zon in combinatie met een verminderde beschermlaag talg op de huid kan je sneller en heviger verbranden. De dunne laag talg is niet opgewassen tegen het UV licht.

Een verbrande huid is niet gezond en kan erg pijnlijk zijn. Vandaar is het verstandig hier rekening mee te houden, vooral in de zomer. Dit geldt ook als je normaal eigenlijk nooit verbrandde.

Acne medicatie kan schadelijk zijn in de zomer

Hoe kan je acne medicijnen nemen in de zomer?

Door de extreme kans op verbranding in de zomer kan het makkelijker zijn medicatie tegen acne in de winter te gebruiken. Ook kan je kiezen voor andere medicatie die je huid niet vatbaarder maakt voor zonlicht.

Maak je niet druk als je hier niet bekend mee was en toevallig acne medicijnen moet innemen in de zomer. Je moet dan alleen niet vergeten jezelf goed te beschermen in de zomer. Zorg bijvoorbeeld dat je zonnebrand gebruikt, vaker de schaduw opzoekt en je huid voldoende afdekt met kledingstukken.

Het is ook raadzaam je zorgverlener te raadplegen over het gebruiken van acne medicatie in de zomer. Je kunt jezelf beter voorbereiden als je bekend bent met de werking van een medicijn. Misschien raden zij ook aan een specifieke zonnebrandcrème met SPF50 te smeren. De zonnebrandcrème moet immers sterk genoeg zijn en geen ingrediënten bevatten die acne veroorzaken.

Zorg tot slot dat je de bijsluiter en waarschuwingsetiket bekijkt van de medicatie die je gebruikt om gerichte adviezen te krijgen over het gebruik van medicatie op zonnige dagen. Misschien moet je acne medicatie in de zomer ook anders bewaren.

Mocht je op zoek zijn naar een alternatief voor acne medicatie in de zomer, dan raad ik je aan mijn Gladskin acne review te lezen. Onthoud dat alle huidverzorgingsproducten en medicatie schadelijk kunnen zijn en mogelijke bijwerkingen kunnen opleveren. Jezelf laten adviseren door een professional is daarom mijn beste tip.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *