
Het drinken van kamillethee kan een goede manier zijn om te ontspannen. Mensen gebruiken het dan ook bijvoorbeeld om minder stress te ervaren en beter te slapen.
In de oudheid gebruikten Egyptenaren, Grieken en Romeinen kamille al om verschillende kwaaltjes en aandoeningen te behandelen en het genezingsproces te versnellen.
De kalmte die kamille kan bieden aan ons lichaam en geest, kan het ook geven aan onze huid. Kamille heeft kalmerende, antioxiderende en vochtinbrengende eigenschappen. Door het kalmeren van de huid kan zelfs de gevoelige huid er baat bij hebben.
Blijf verder lezen om de voordelen van kamille en kamille olie voor de huid te ontdekken.
Inhoudsopgave
Wat zijn kamille en kamille olie?
Kamille is een kruid. Sinds duizenden jaren gebruiken mensen het al om op natuurlijke wijze beter te slapen, stress te verminderen en maagaandoeningen te bestrijden.
Anderzijds bestaat er kamille olie. Dit wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie van de kamillebloemen. Kort gezegd worden de goede voedingstoffen uit kamille opgevangen met hete stoom.
Kamille olie wordt aangeboden in Duitse en Romeinse vorm. De laatste vorm staat het meest bekend om ontstekingsremmende eigenschappen, en kan dus het beste zijn voor de huid.
Huidverzorgingsproducten die als doel hebben de huid te kalmeren, bevatten vaak kamille of kamille olie als ingrediënt. Door onder andere het hoge niveau van het antioxidant apigenine kan het gunstig zijn voor de huid.
Kamille is een lid van de frisse, zoetgeurende madeliefjesfamilie. Wanneer deze geur wordt geroken, zou de geest kunnen kalmeren en klachten, zoals spijverteringsproblemen kunnen verminderen. Kamille of kamille olie kan echter ook worden aangebracht op de huid.
Voordelen van kamille voor de huid
Kamille wordt vaak geprezen als natuurlijk product om de huid te kalmeren. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van roodheid, het verminderen van acne en het tegengaan van tekenen van huidveroudering.
Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen van kamille en kamille olie voor de huid op een rijtje.
1. Verminderen van ontstekingen
Kamille staat voornamelijk bekend om zijn vermogen om ontstekingen te verminderen. Roodheid, jeuk en zwelling kunnen bijvoorbeeld optreden als gevolg van ontsteking. Dankzij krachtige ontstekingsremmende eigenschappen van kamille kan de huid kalmeren, roodheid wegtrekken en irritatie verminderen. Om deze redenen kan het ook helpen voor een huid die is verbrand door de zon of uitslag heeft.
2. Verzachten van gevoelige huid
Ook kunnen kamille en kamille olie helpen bij het blokkeren van prostaglandinen signalen in het lichaam. Deze signalen veroorzaken ontstekingen. Daarom kan kamille zelfs geschikt zijn voor de gevoelige huid en personen met huidaandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen, zoals rosacea en acne.
Azuleen in kamille kan helpen bij het kalmeren van de gevoelige huid.
3. Tegengaan van huidveroudering
In kamille komen veel flavonoïden en fotochemicaliën voor. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het versnellen van de aanmaak van nieuwe huidcellen. Hierdoor kan de zichtbaarheid van bestaande tekenen van huidveroudering worden verminderd en nieuwe tekenen van huidveroudering worden tegengegaan.
4. Bestrijden van acne en eczeem
Ben je op zoek naar een natuurlijke manier om acne en eczeem tegen te gaan? Dat kan ik begrijpen! Veel huidverzorgingsproducten bevatten namelijk chemische stoffen die ongunstig zijn voor huidaandoeningen. Overweeg daarom kamille olie te gebruiken. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van ontstekingen en roodheid die gepaard gaan met acne en eczeem.
5. Verzachten van wonden, littekens en donkere plekken
Er wordt zelfs gedacht dat kamille kan helpen bij het verbeteren van wonden en het verminderen van de zichtbaarheid van littekens. Ook kan het helpen bij het egaliseren van huidverkleuring, zoals hyperpigmentatie, donkere vlekken of donkere kringen onder de ogen. Dit wordt bereikt met bisabolol en panthenol in kamille olie.
Door het herstellen, regenererenen en versterken van de huid kan deze er weer fris en jeugdig uit komen te zien. Bovendien wordt gedacht dat kamille olie kan helpen bij het verminderen van pijn veroorzaakt door wonden en ontstekingen.
6. Hydrateren van de droge huid
Een droge huid kan baat hebben bij kamille olie wegens de kalmerende eigenschappen. Tevens kan de natuurlijke glans van de huid verbeteren.
7. Kalmeren van de hoofdhuid
Sommige mensen hebben last van een geïrriteerde hoofdhuid en roos. De eigenschappen van kamille voor de huid kunnen ook helpen bij irritatie op de hoofdhuid.
Door kamille toe te voegen aan sommige huidverzorgingsproducten kan het de werkzaamheid van deze producten vergroten.
Hoe kan je kamille, kamille olie en kamillethee gebruiken voor je huid?
Kamille wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten, zoals serums en anti-verouderingscrèmes. Deze producten kunnen bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van roodheid, irritatie en rimpels.
Veel mensen drinken kamillethee om tot rust te komen. Door de gezondheid van je lichaam en geest te verbeteren, kan je huid ook verbeteren.
Dankzij antioxidanten in kamille olie die vrije radicalen bestrijden, kan het een goede keuze zijn kamille aan te brengen op de huid in de ochtend voor je zonnebrandcrème. Ook kan je het ’s avonds aanbrengen om de huid in de nacht te kalmeren.
Onze voorkeur gaat uit naar pure kamille olie zonder toevoegingen. Dit is dus geen standaard huidverzorgingsproduct, maar een pure olie die geschikt is om aan te brengen op de huid. Kies bijvoorbeeld voor de kamille olie van BeriVita, omdat deze 100% zuiver is.

De exacte gebruiksaanwijzingen verschillen eigenlijk per zalf, crème of lotion met kamille.
Zelf een kamille brouwsel maken
Sommige mensen willen zelf een brouwsel van kamille maken om deze aan te brengen op hun huid. Wij raden dit af, omdat je waarschijnlijk niet kunt profiteren van alle voordelen, zoals bij het aanbrengen van pure kamille olie.
Toch wordt in bronnen op internet aangegeven dat je kamille als volgt kunt gebruiken.
- Neem een zakje thee, voeg een scheutje honing toe, laat het afkoelen en breng het met een watje aan over je gezicht.
- Neem gedroogde kamillebloemen, voeg honing, havermout en olijfolie toe, meng de pasta, breng het aan over je gezicht en was het na 15 minuten weer van de huid af.
Bijwerkingen van kamille
Er zijn vrijwel geen bijwerkingen bekend van kamille, kamillethee en kamille olie. Het kan de huid juist kalmeren, waardoor zelfs personen met een gevoelige huid of een huidaandoening er baat bij kunnen hebben. Let echter op met overige verwerkte ingrediënten in een kamille product.
Er moet een arts worden geraadpleegd voor het gebruiken van kamille. Het kan mogelijk bijvoorbeeld beter zijn geen kamille te gebruiken wanner je zwanger bent of medicijnen op recept gebruikt.
Ook geldt dat er wel degelijk huidirritatie of een allergische kan ontstaan op de huid na het gebruiken van kamille. Daarom kan je een test doen om te kijken of je er gevoelig bent. Breng een klein beetje verdunde kamille olie aan op de binnenkant van je elleboog voordat je het op andere delen van je huid gebruikt. Bij een vreemde reactie, zoals roodheid, jeuk of zwelling dien je te stoppen.
Een etherische olie, zoals kamille olie mag in ieder geval nooit oraal worden ingenomen.
Samenvatting
Kamille wordt al lang gebruikt voor verschillende gezondheidsdoeleinden. Ook wordt kamille olie gebruikt om specifiek de gezondheid van de huid te bevorderen. Denk hierbij voornamelijk aan het kalmeren van de huid, het remmen van ontstekingen en het tegengaan van huidveroudering.
De geur van kamille wordt zelfs gebruikt om de gezondheid van de huid van binnenuit te verbeteren. Het bevorderen van de slaap en het verminderen van stress kan namelijk de huid ten goede komen.
Aangezien kamille olie een essentiële olie is, moet deze worden verdund met een dragerolie voordat het mag worden aangebracht op de huid. Toch gaat onze voorkeur wel degelijk uit naar pure kamille olie, omdat reguliere huidverzorgingsproducten met kamille irriterende ingrediënten kunnen bevatten.
Raadpleeg een arts als je kamille olie voor het eerst gaat gebruiken of een medische aandoening wil behandelen.