Jojoba olie en eczeem

De 5 belangrijkste voordelen van jojoba olie bij eczeem

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Jojoba olie tegen eczeem

Wist je dat jojoba olie tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om wapens te smeren? Hoewel dat niets met huidverzorging te maken heeft, werd het hierdoor wel populairder. Uiteindelijk werd jojoba olie ook steeds vaker gebruikt om huidproblemen te behandelen, terwijl het eerst alleen bekend was bij een klein groepje mensen.

Jojoba olie wordt verkregen uit de zaden van de jojoba-struik. Het groeit in bepaalde delen van Mexico, Californië en Arizona, maar wordt ook gekweekt om meer jojoba olie te kunnen maken. Het is een goudkleurige olie die voor de helft bestaat uit zaad en ruikt naar noten. Jojoba olie wordt veelal gebruikt in skincare producten, omdat het mogelijk een aantal voordelen kan bieden voor de huid. De plant groeit immers in droge gebieden waar het zichzelf tegen moet kunnen beschermen.

Mocht je last hebben van eczeem, dan kun je wellicht baat hebben bij het gebruiken van jojoba olie of een huidverzorgingsproduct waarin het is verwerkt. Het heeft bijvoorbeeld een sterk hydraterende werking voor de droge huid. Eczeem komt het meeste voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen last hebben van eczeem over hun hele lichaam. In deze blog vertel ik je meer over het gebruiken van jojoba olie bij eczeem.

De voordelen van jojoba olie voor eczeem

In jojoba olie zitten een aantal stoffen die gunstig kunnen zijn voor de huid en huidaandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B en E, ceramiden, vetzuren en mineralen, zoals koper, chroom en zink. Het kan goed zijn om de huid met eczeem te voeden met voedingsstoffen.

Hieronder zal ik de belangrijkste voordelen van jojoba olie voor eczeem op een rijtje zetten.

1. Hydrateren van de huid

Jojoba olie heeft een langdurig hydraterende werking. Hiermee wordt bedoeld dat jojoba olie kan helpen meer vocht te behouden in de buitenste huidlagen. Dit komt, omdat jojoba olie hetzelfde werkt als talg, een stof die je huid aanmaakt om de huid gehydrateerd te houden. Ook kan jojoba olie een extra huidbarrière vormen om de huid te beschermen voor verergering van eczeem. Het spul kan snel en diep in de huidcellen trekken om de huid te hydrateren, zonder een vettige laag achter te laten. Aangezien de huid met eczeem erg droog en schilferig kan zijn, zou jojoba olie een aanzienlijke verbetering teweeg kunnen brengen.

2. Verminderen van een jeukende huid

Naast droogheid en schilfers zullen mensen met eczeem ook de jeuk herkennen die erbij gepaard gaat. Dit kan irritant zijn waardoor mensen de neiging krijgen aan de plekken te gaan krabben. Hierdoor kan de huid echter beschadigen en kunnen de klachten van eczeem verergeren. Dankzij de eigenschap van jojoba olie om ontstekingen af te remmen zouden roodheid, wondjes en kloven kunnen verminderen. Hierdoor vermindert tevens de jeuk. Tegelijkertijd kunnen de vitamines in jojoba-olie bijdrage aan een goed herstel van de huid. Ook bevinden zich veel ceramiden in jojoba olie. Dit zijn vetten die van nature voorkomen in de huid. Wanneer hier onvoldoende van aanwezig is, kan de huid uitdrogen, geïrriteerd raken en jeuk ontstaan.

3. Bestrijden van staphylococcus aureus bacteriën

Er is aangetoond dat klachten van eczeem veelal worden veroorzaakt door de bacteriesoort genaamd staphylococcus aureus. De jojoba olie zou antimicrobiële en schimmeldodende functies hebben, waardoor mogelijk ook de eczeem-veroorzakende bacteriën kunnen worden aangepakt. Daarnaast zou dan op deze manier kunnen worden voorkomen dat er een infectie ontstaat.

4. Voorkomen van een langdurig herstel

Wegens de vitamine E in jojoba olie wordt verondersteld dat het een antioxiderende werking heeft. Hierdoor kan de bloedsomloop verbeteren en kan de onzuivere eczeem huid zich beter herstellen. De oxidatieve stress door bijvoorbeeld voedingsmiddelen en zonnestralen kan dan ook worden tegengegaan met jojoba olie. Het voorkomen van tekenen van huidveroudering is een bijkomend voordeel als je besluit jojoba olie te gebruiken tegen eczeem!

5. De poriën verstoppen niet en de kans op een allergische reactie is zeldzaam

Voor mensen met eczeem kan het vinden van de juiste huidverzorgingsproducten een lastige opgave zijn. Door bepaalde huidproducten kunnen namelijk de poriën verstoppen en kan een allergische reactie optreden. Aangezien jojoba olie bestaat uit soortgelijke oliën die van nature voorkomen in de huid zullen de poriën niet verstoppen. Ook is de kans op een allergische zeldzaam.

Hoe gebruik je zelf jojoba olie tegen eczeem?

Het gebruiken van jojoba olie tegen eczeem is vrij eenvoudig. Je gebruikt het namelijk op dezelfde manier als de meeste anderen oliën tegen eczeem.

Voor jojoba olie geldt dat je een huidtest moet doen. Breng daarom eerst enkele druppels jojoba olie aan op een kleiner stukje van je huid om na één of twee dagen het effect te zien en het ontstaan van bijwerkingen op zichtbare plekken te voorkomen.

Is er geen reactie ontstaan en wil je de jojoba olie gebruiken tegen eczeem? Zorg dan dat je eerst je handen en de plekken van je eczeem hebt gewassen. Na het droogmaken van je huid kun je de jojoba olie gaan aanbrengen op de plekken van je eczeem. Dit mag één tot drie keer per dag. Dit is een beetje afhankelijk van de manier waarop je jojoba olie gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld officiële huidverzorgingsproducten tegen eczeem, maar anderen kiezen ervoor om jojoba olie rechtstreeks aan te brengen op de plekken van hun eczeem.

Je kunt het beste kiezen voor jojoba olie die koudgeperst en biologisch is. In deze vorm zal je namelijk de meest werkzame antioxidanten en voedingstoffen aantreffen. Voor sommige jojoba olie vrije producten is het mogelijk er wat van de olie aan toe te voegen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een hydraterende lotion tegen eczeem maken, zodat de huid minder zal schilferen.

Wil je zelf zien wat jojoba olie allemaal kan betekenen voor jouw eczeem? Overweeg dan het serum van Liyalan. Het product is afgestemd op mensen die last hebben van eczeem en kan dus perfect zijn in jouw situatie.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *