Hyaluronzuur tegen rosacea

Is het gebruiken van hyaluronzuur tegen rosacea een goede of slechte keuze?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Hyaluronzuur tegen rosacea

Hyaluronzuur is een populair ingrediënt in veel huidverzorgingsproducten. Je kunt hyaluronzuur voornamelijk gebruiken om de huid vochtig te houden. Daardoor kun je tegelijkertijd profiteren van nog veel meer voordelen voor je huid.

Hyaluronzuur kan bijvoorbeeld worden gebruikt tegen rosacea. Rosacea is een veel voorkomende huidaandoening waarbij veelal roodheid en bultjes in het gezicht ontstaan. De klachten kunnen ook bestaan uit jeuk en een branderig gevoel op de huid. Hoofdzakelijk vrouwen van 30 tot 50 jaar krijgen last van rosacea.

Aangezien de huid met rosacea erg gevoelig kan zijn, kan het eng lijken hier een “zuur”, zoals hyaluronzuur op aan te brengen. Toch is dit waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Hyaluronzuur is namelijk een stof die standaard voorkomt in je huid. Er wordt dan ook gedacht dat hyaluronzuur het huidvriendelijke zuur is en zelfs kan bijdragen aan een verbetering van rosacea.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een stof die van nature wordt geproduceerd door je huidcellen. Het doel van hyaluronzuur is het vasthouden van water in ons lichaam. Onze lichamen bestaan namelijk groot en deels uit water en daarom moeten weefsels vochtig worden gehouden.

Wanneer je ouder wordt, gaat je lichaam steeds minder hyaluronzuur aanmaken. Hierdoor kan je huid sneller uitdrogen. De bijkomstige gevolgen hiervan zijn dat je huid makkelijker geïrriteerd kan ranken en tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en lijntjes sneller zichtbaar kunnen worden.

Hylauronzuur wordt bijvoorbeeld vaak in serums verwerkt. In deze vorm kan hyaluronzuur ongelooflijk hydraterend zijn voor de huid.

Het gehydrateerd houden van je huid kan denk ik het beste met een stof die van nature voorkomt in je lichaam. Daarom is het ook vaak veilig hyaluronzuur te gebruiken voor mensen met een gevoelige huidtype waar bijvoorbeeld rosacea op is ontstaan.

Wat is het effect van hyaluronzuur op rosacea?

Rosacea kan bij sommigen mensen verbeteren door veranderingen door te voeren in hun levensstijl. Daarnaast kunnen huidverzorgingsproducten helpen de huidige klachten van rosacea te bestrijden. Waarschijnlijk is hyaluronzuur één van de veiligste ingrediënten in huidverzorgingsproducten die je kunt gebruiken. Het heeft namelijk een zeer hydraterende werking en werkt zelfs zacht voor de zeer gevoelige of geïrriteerde huid.

Je moet hyaluronzuur niet verwarren met bijvoorbeeld salicylzuur. Hyaluronzuur is dan ook niet in staat de poriën te reinigen. Het is meer een “zuur” die mensen zien als iets om de huid te genezen. Ook kunnen de helende eigenschappen effectief zijn voor mensen met rosacea.

Rosacea kan onder andere ontstaan door een verstoorde werking van de vochtbarrière van de huid. Hierdoor raakt de huid namelijk sneller geïrriteerd en kunnen er sneller rosacea klachten ontstaan. Met hyaluronzuur kan een hoge dosis hydratatie worden afgegeven aan de huid.

Naast het mogelijk verbeteren van de klachten die horen bij rosacea en het beschermen van de huid is een ander groot voordeel van hyaluronzuur dat je tegelijkertijd ervoor kunt zorgen dat er minder snel tekenen van huidveroudering ontstaan. Dat wordt bereikt door de volgende effecten van hyaluronzuur:

  • Het bevorderen van de aanmaak van collageen
  • Het verbeteren van de textuur en glans van de huid
  • Het verbeteren van de huidelasticiteit
  • Het verminderen van fijne lijntjes en rimpels
  • Het voller en soepeler maken van de huid
  • Het verbeteren van de huidbarrière waardoor ontstekingen en infecties verminderen

Hoe kun je hyaluronzuur gebruiken tegen rosacea?

Als je een rosacea gevoelige huid hebt, dien je bij het uitkiezen van huidverzorgingsproducten erop te letten dat je producten uitkiest die zacht zijn voor je huid. Door het gebruiken van verkeerde producten of zelfs al door te koud of heet water te gebruiken, kun je al rosacea gerelateerde klachten opmerken als je gevoelig bent voor deze huidaandoening.

Voordat je een product met hyaluronzuur aanbrengt op je huid dien je je huid eerst te reinigen. Door vervolgens hyaluronzuur aan te brengen op een licht vochtige huid, kan je huid gehydrateerd blijven en wordt voorkomen dat je huid uitdroogt. Gebruik je vingers om met masserende bewegingen het hyaluronzuur uit te smeren over je gezicht en hals. Na het product met hyaluronzuur enkele minuten in te laten trekken, kun je eventuele aanvullende producten uit je huidverzorgingsroutine aanbrengen.

Aangezien hyaluronzuur zacht is voor je huid en het gunstig kan zijn je huid gehydrateerd te houden, kun je elke dag hyaluronzuur aanbrengen op rosacea en je gehele gezicht. Een hyaluronzuur product, zoals een serum, kan makkelijk worden ingetrokken door je huid en is erg krachtig. Ik raad je dan ook aan te kiezen voor een serum met hyaluronzuur in plaats van andere huidverzorgingsproducten die hyaluronzuur bevatten.

Mocht je momenteel al een behandeling ondergaan of voorgeschreven medicijnen tegen rosacea gebruiken, dan dien je eerst je arts te raadplegen over de veiligheid van het aanbrengen van hyaluronzuur. Mogelijk kan de effectiviteit van je andere verzorgingsproducten namelijk verminderen. Ook wil je natuurlijk vermijden dat er een vreemde reactie of huidirritatie ontstaat.

Een veilig en hoogwaardig hyaluronzuur serum is die van “Simia“. Ook kan ik hier verreweg de meeste positieve reviews over vinden. Dit product kun je dus zeker overwegen als je op zoek bent naar een product met hyaluronzuur om je rosacea gevoelige huid gehydrateerd te houden en de vochtbarrière van je huid te herstellen.

Hyaluronzuur product en rosacea

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *