Rosacea

Wat is rosacea, hoe kun je rosacea voorkomen en hoe kun je rosacea behandelen?

rosacea

Veel mensen hebben wel eens een rode huid. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een rode neus op het moment dat je verkouden bent, rode wangen wanneer je bloost of een rood hoofd als je het warm hebt. Echter, een rode huid kan ook een teken zijn van rosacea.

Rosacea maakt de huid meestal rood rond de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. Vaak is rosacea te herkennen aan een branderig of stekend gevoel op de rode plekken van de huid wanneer de huid in contact komt met water of huidverzorgingsproducten.

Rosacea is een huidaandoening die iedereen kan krijgen. Echter, het is bewezen dat deze huidaandoening het meeste voorkomt bij vrouwen met een lichtere huidteint en van middelbare leeftijd.

Helaas is er geen wondermiddel beschikbaar om rosacea snel en effectief te laten verdwijnen. Gelukkig is er wel een breed scala aan behandelvormen welke toegepast kunnen worden om de symptomen van rosacea te beheersen en af te laten nemen.

Hoe word ik gediagnosticeerd met rosacea?

De eerste tekenen van rosacea bestaan uit roodheid en een gevoelige huid op het gezicht. De gevoeligheid is onaangenaam en mensen ondervinden er last van in het dagelijks leven. Meestal vormt dit de aanleiding om een huisarts te bezoeken.

Ook de kleine vlekjes die met pus gevuld zijn kunnen een aanleiding zijn voor een bezoek aan de huisarts. Als de huisarts de symptomen herkent als eerste tekenen van rosacea of een andere huidaandoening dan word je zeer waarschijnlijk doorgestuurd naar een dermatoloog. Deze evalueert de klinische symptomen zorgvuldig en zal de diagnose stellen op basis van zijn of haar expertise. Er is geen test waarmee bevestigd kan worden dat er sprake is van rosacea.

Om de diagnose van rosacea te stellen is de aanwezigheid van één van de primaire kenmerken cruciaal. De primaire kenmerken zijn als volgt:

  • Erytheem (roodheid) in het gezicht voor een periode van minimaal 3 maanden
  • Erytheem welke komt en gaat op de huid van het gezicht
  • Papels, puisten en met pus gevulde vlekjes
  • Telangiectasia (verwijding van de kleine bloedvaten die vlak onder het oppervlak van de huid liggen)

Naast primaire kenmerken zijn er ook secundaire kenmerken zichtbaar bij mensen die last hebben van rosacea. Secundaire kenmerken worden niet gebruikt om de diagnose te stellen. Echter, deze kenmerken kunnen wel de diagnose bevestigen of een leidraad geven voor de symptoombestrijding tijdens de behandeling. Voorbeelden van secundaire kenmerken zijn bijvoorbeeld:

  • Een branderig gevoel van de huid
  • Plaques
  • Een droge huid
  • Oedeem
  • Geïrriteerde ogen of andere oculaire symptomen
  • Perifere locatie
  • Fymateuze veranderingen

Soorten rosacea

Rosacea is een vervelende huidaandoening die helaas niet te verhelpen is. Wel zijn er effectieve behandelingen beschikbaar waarmee kenmerken van de huidaandoening verminderd kunnen worden. Echter, om de beste behandeling te vinden is het belangrijk dat je erachter komt welke vorm van rosacea je hebt. Vaak is een dermatoloog of andere huidspecialist in staat om jou hierbij te helpen. In totaal zijn er vier verschillende soorten rosacea. Elk van de soorten ga ik hieronder kort toelichten.

Erythematotelangiectatische Rosacea

Deze vorm van rosacea is vaak te herkennen doordat de rode plekken op het gezicht erg hardnekkig zijn. Dit komt omdat de bloedvaten die onder de huid zitten erg verwijden. Hierdoor vergroten de vaten en zijn ze in sommige gevallen zelfs zichtbaar door de huid van het gezicht heen. De bloedvaten zijn niet continu te zien maar komen wel regelmatig naar het oppervlak. Wanneer Erythematotelangiectatische Rosacea niet behandeld wordt dan kunnen de rode vlekken gaan toenemen in omvang en zo uiteindelijk het hele gezicht bedekken.

Papulopustulaire Rosacea

Dit is een vorm van rosacea die vaak wordt verward met acne. Dit komt doordat deze vorm van de huidaandoening gepaard gaat met bultjes die lijken op puistjes met een witte kop. Echter, het zijn geen puisjes. Bij papulopustulaire Rosacea gaat het om de vlekken van de huid die gevuld zijn met pus. Het behandelen van deze vorm van rosacea duurt vaak wat langer. De vlekken die gevuld zijn met pus kunnen ook voor komen op de nek en de borst.

Fymateuze Rosacea

Deze vorm van rosacea maakt de huid dikker en vormt littekens. De huid wordt hobbelig, zwelt op en kan in sommige gevallen ook verkleuren. Fymateuze Rosacea is vrij zeldzaam en goed behandelbaar. Vaak betreft het de huid op de neus, waardoor deze vorm van rosacea de neus meer bolvormig maakt. Deze vorm van de huidaandoening komt het meest voor bij vrouwen.

Oculaire Rosacea

Dit is een vorm van rosacea die de ogen treft. Oculaire Rosacea is te herkennen aan waterige of met bloed doorlopen ogen. Vaak voelen de ogen branderig of kriebelend aan. In eerste instantie wordt deze vorm van rosacea vaak verward met ontstoken ogen of flinke hooikoorts. Echter, deze vorm van rosacea houdt langer aan en maakt de ogen op de lange termijn droog en gevoelig. Een ander kenmerk van dit type rosacea zijn cysten op de oogleden.

Wat is de oorzaak van rosacea?

Rosacea is een huidaandoening die nog veel wordt onderzocht. Helaas is de exacte oorzaak van de aandoening nog niet bekend. Hierdoor is er ook geen behandeling van de aandoening. Gelukkig zijn er al wel een hoop factoren ontdekt die de rosacea kunnen verergeren en verminderen. Dit heeft ertoe geleid dat er al wel een breed scala aan behandelingen beschikbaar is die de rosacea verminderen en de symptomen bestrijden.

Onderzoekers en huidexperts kunnen al wel mogelijke oorzaken van rosacea aanwijzen. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld verstoringen in het immuunsysteem, klein letsel aan het zenuwstelstel of problemen in het vasculaire systeem. (bloedsomloop) Daarnaast weten we ook dat rosacea zeer waarschijnlijk erfelijk is of op een andere manier binnen families wordt doorgegeven.

Wat zijn triggers voor rosacea?

Zoals al eerder genoemd zijn er middelen gevonden die de symptomen van rosacea kunnen verminderen. Maar er zijn ook factoren gevonden die de rosacea kunnen verergeren. Deze factoren worden ook wel ‘triggers’ genoemd. Vaak is het verstandig om deze triggers in het dagelijks leven te vermijden op het moment dat je veel klachten ervaart van rosacea. De triggers zijn uniek voor iedere patiënt met rosacea. Het is dus belangrijk dat je zelf gaat ontdekken welke factoren triggers vormen voor jouw huid en welke factoren de rosacea voor jou niet beïnvloeden. Dit zijn de triggers die het meest voor komen en die het vaakst gemeld zijn door patiënten met rosacea:

  • Blootstelling aan de zon (81%)
  • Stress (79%)
  • Warm weer (75%)
  • Wind (57%)
  • Zware lichamelijke inspanning (56%)
  • Nuttigen van alcoholische dranken (52%)
  • Warme baden (51%)
  • Koud weer (46%)
  • Gekruid of scherp eten (45%)
  • Vochtige lucht (44%)
  • Diverse huidverzorgingsproducten (41%)
rosacea oorzaak stress
rosacea en stress

Hoe wordt rosacea behandeld?

Wanneer je last hebt van rosacea dan kan dit erg vervelend zijn. De huidaandoening zorgt vaak voor pijn in het gezicht. Daarnaast kunnen de rode vlekken er ook voor zorgen dat jij je minder zelfverzekerd voelt. Wanneer rosacea niet behandeld wordt dan kan de ernst van de huidaandoening toenemen. Dit is erg vervelend. Vermoed je dat je rosacea hebt? Dan is het altijd verstandig om even langs de huisarts of een dermatoloog te gaan om jouw huid te laten checken.

Er zijn verschillende soorten behandelingen beschikbaar voor rosacea. De meest voorkomende behandeling betreft geneeskundige behandeling in de vorm van medicatie. Welke medicatie je precies zult ontvangen voor jouw rosacea hangt af van de symptomen die je ervaart. Zo kun je diverse antibiotica ontvangen in de vorm van een pil, een gel of een crème. De geneesmiddelen werken over het algemeen zeer goed voor de structuur van de huid en de pijn. Echter, de roodheid van de huid verdwijnt moeilijk doordat deze mogelijk veroorzaakt wordt door een vasculair defect waarvoor er nog geen passende medicatie beschikbaar is.

De meeste mensen ervaren pas na 2 maanden de positieve effecten van de medicatie voor rosacea. Het is dus belangrijk dat je geduld hebt op het moment dat je medicatie ontvangt. Naarmate de symptomen van de huidaandoening verminderen, zul je de medicatie kunnen afbouwen of zelfs stoppen. Wanneer je minder medicatie wilt gaan nemen dan is het verstandig om dit altijd te overleggen met je arts. Hij of zij weet vaak te benoemen wat het beste is voor jouw type rosacea.

Bij zeer ernstige rosacea en veel klachten is het mogelijk om een invasieve behandeling te ondergaan. Hierbij ondergaat het individu met rosacea een operatie. Meestal gebeurt dit op het moment dat iemand last heeft van Fymateuze Rosacea en een erg verdikte neus heeft. Er is ook een operatie welke kleine bloedvaten in het gezicht kan verwijderen. Dit gebeurt door middel van een elektrische naald of laserchirurgie.

Wat kan ik zelf doen om de symptomen van rosacea te verminderen?

Bij veel mensen is de aanwezigheid van rosacea niet consistent. Er zijn periodes waarin de secundaire kenmerken meer voorkomen. Wanneer het weer erg winderig is dan kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat je huid droger en schraler is dan in andere periodes. Omdat een huid met rosacea al erg gevoelig is kan dit vervelend zijn. In periodes waarin het weer rustiger is en je wellicht wat gezonder eet of minder stress ervaart kunnen de symptomen van rosacea minder zijn. Je hebt in deze periodes bijvoorbeeld minder last van rode vlekken op je gezicht of ervaart minder het branderige gevoel wanneer er water op je gezicht komt.

De goede periodes en slechte periodes wisselen zich dus af door omstandigheden. Maar natuurlijk kun je ook zelf invloed uitoefenen op je huid. Door een aantal kleine acties kun je wetenschappelijk bewezen zelf de symptomen van rosacea remmen. Uiteraard moeten deze acties plaatsvinden in combinatie met de behandeling van een dermatoloog. Hieronder vind je een aantal tips om de symptomen van rosacea te verminderen.

  1. Herken jouw persoonlijke triggers en vermijd deze als dit mogelijk is.
  2. Hydrateer je huid. Helaas is de huid van veel mensen met rosacea ook gevoelig voor bepaalde huidverzorgingsproducten. Vaak komt dit door toegevoegde stoffen zoals parfumstoffen. Bespreek daarom met je dermatoloog welke huidverzorgingsproducten waarschijnlijk het beste werken voor jouw huid. Uiteraard kan een dermatoloog slechts een advies geven. Je zult zelf moeten ontdekken waar jouw huid het beste op reageert.
  3. Gebruik zachte producten om je huid te reinigen. Voor mensen met rosacea is het verstandig om zachte producten te gebruiken om de huid goed te verzorgen. Kies dus niet gelijk een scrub of een crème met een lekkere geur. Let in plaats daarvan op of de producten olievrij, geurvrij en hypoallergeen zijn. Tevens kun je de vrij verkrijgbare producten van Gladskin uitproberen, omdat deze alleen de goede bacteriën aanpakken.
  4. Let op de make-up die je gebruikt. Ook bij het kopen van make-up is het verstandig om producten te kopen die zacht zijn voor je huid. Kies daarom voor minerale make-up welke geen geur heeft en hypoallergeen is.
Gladskin vertelt over rosacea

Is rosacea chronisch?

Rosacea wordt door de meeste patiënten ervaren als een vervelende huidaandoening. Daarom willen zij graag dat deze aandoening verdwijnt. Helaas is er geen passende behandeling voor de huidaandoening. Toch kun je de symptomen van rosacea verminderen door medicatie en het vermijden van triggers. Maar wat is het lange termijn uitzicht voor patiënten met rosacea? Is de huidaandoening chronisch? Of heb je er maar tijdelijk last van?

Er zijn een aantal lange-termijn effecten van rosacea onderzocht. Allereerst is er onderzoek gedaan naar het effect van leeftijd op rosacea. Zoals al eerder genoemd worden de meeste mensen gediagnosticeerd met rosacea rond de middelbare leeftijd. Het is niet bewezen dat de symptomen van de huidaandoening verergeren naarmate de leeftijd toeneemt. De symptomen verergeren wel naarmate de tijd verstrijkt en de patiënt geen behandeling ondergaat voor de huidaandoening.

Ondanks dat de symptomen te verminderen zijn wordt rosacea toch vaak geclassificeerd als een chronische aandoening. Er is veel onderzoek gedaan naar de duur van rosacea. Er is gebleken dat mensen die meer dan 13 jaar last hebben van rosacea meestal niet meer van de klachten afkomen. Uit onderzoek is ook gebleken dat bij een groot deel van de mensen de rosacea verdwijnt na 9 jaar. Omdat het onderzoek naar rosacea nog in de kinderschoenen staat, is het lastig om per individu te voorspellen hoe lang of in welke mate iemand last krijgt van rosacea. Daarom is het vooral belangrijk om de situatie per dag aan te kijken en zo nodig medicatie te gebruiken en triggers te vermijden. Het is namelijk bekend dat mensen die een behandeling ondergaan voor rosacea minder kans hebben op de terugkeer van symptomen van de huidaandoening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *