Eczeem

Wat is eczeem, welke soorten eczeem zijn er en hoe kun je eczeem behandelen?

eczeem

De meeste mensen hebben er denk ik wel eens mee te maken gehad, eczeem.

Eczeem kan een verschrikkelijk vervelende huidaandoening zijn, omdat het vaak gepaard gaat met jeuk, irritati, schilfers, roodheid en schaamte.

In dit artikel zal je zo veel mogelijk over eczeem te weten komen. Wat is eczeem, hoe ziet het eruit, welke soorten zijn er en wat kan je er tegen doen, zijn onderwerpen die aan bod zullen komen.

Wat is nu eigenlijk eczeem?

Vaak denkt men dat eczeem een huidaandoening is. Maar niets is minder waar. Eczeem is namelijk alleen maar een symptoom van een huidaandoening. Eczeem kennen we dan ook in verschillende soorten.

Eczeem is dus een verzamelnaam voor huidziekten met huiduitslag die allemaal op elkaar lijken. Zowel kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van eczeem.

Hoe ziet eczeem er dan eigenlijk uit?

Eczeem is onder te verdelen in twee fasen. De volgende fasen zijn bekend, de chronische fase en de acute fase. Er wordt gesproken over de chronische fase als je al langer dan 6 weken eczeem hebt die niet snel weg zal gaan. Bij de acute fase is het eczeem kort geleden ontstaan en zal het ook heel snel weer verdwijnen.

Wat zijn de kenmerken van chronisch eczeem?

Een kenmerk van chronisch eczeem is dat de bijbehorende roodheid af zal nemen. Daarentegen zal de schilfering toenemen en zal de huid wat dikker zijn. Gevolgen hiervan zijn dat de huidlijnen grover zullen worden, waardoor de huid wat stugger en droger wordt. Door die droogte kunnen pijnlijke kloven ontstaan.

Wat zijn de kenmerken van acuut eczeem?

De kenmerken van acuut eczeem die wij kennen zijn nattend eczeem. Dat wil zeggen dat er vochtblaasjes zijn ontstaan op de warme, rode en gezwollen huid. Het vocht dat uit de blaasjes komt wanneer zij stuk gaan, valt onder het nattend eczeem.

Verder kennen we ook het acute eczeem met krabeffecten. Deze naam heeft het te danken aan de droge huid met schilfers. Het eczeem met krabeffecten komen het meest voor op de bovenarmen en onderbenen.

Jeuk, een bijkomend symptoom bij eczeem

Wanneer je last hebt van eczeem is jeuk een bijkomend symptoom. Wanneer je last hebt van jeuk is het een gewoonte om dan te gaan krabben of wrijven. Als je dat doet dan ontstaan er krabeffecten bij het eczeem. Die krabeffecten laten zich zien in de vorm van wondjes en korstjes.

Een gevolg van het krabben is dat er dan nog meer jeuk ontstaat en dat het ook pijn gaat doen. Met andere woorden, het eczeem zal dan alleen maar erger worden dan dat het was. Terwijl je eigenlijk zou willen dat het alleen maar beter zou worden. Het is dan zo dat je in een cyclus komt waarbij je blijft krabben en het eczeem alleen maar heftiger zal worden. Dat noemen we ook wel het jeuk-krab cyclus.

Welke vormen van eczeem bestaan er?

Als je ontdekt dat je ergens eczeem hebt zitten ,is het belangrijk om na te gaan wat de oorzaak zou kunnen zijn van het eczeem. Meestal gaat het om een acute vorm van eczeem.

Er zijn verschillende soorten eczeem bekend. We hebben het dan over:

  • Contact allergisch eczeem
  • Atopisch eczeem
  • Irritatief eczeem
  • Eczeem rond de ogen
  • Hand eczeem
  • Nummulair eczeem
  • Blaasjes eczeem
  • Uitdrogings eczeem
  • Seborroïsch eczeem
  • Zwemmers eczeem

De verschillende soorten eczeem ga ik hieronder met je bespreken. Op het einde ga ik je ook vertellen hoe je eczeem bij de kern kunt behandelen.

Hoe weet je welke vorm van eczeem je hebt?

Eigenlijk zien alle eczeemsoorten er hetzelfde uit. Om te kunnen achterhalen welke vorm van eczeem je hebt is het van belang om te weten waar het eczeem ontstaan is en hoe het ontstaan is.

Contact allergisch eczeem

Als je last hebt van contact allergisch eczeem, dan heb je eczeem op plaatsen die langdurig contact hebben gemaakt met een bepaalde stof. Bijvoorbeeld op je voeten na het dragen van leren schoenen of op je pols na het dragen van een horloge. Dit geeft aan dat je overgevoelig geworden bent voor die stof die het eczeem veroorzaakt heeft.

Contact allergie kan bij mannen en vrouwen voorkomen en heeft geen erfelijke belastbaarheid. Ook kunnen we zeggen dat contact eczeem niet besmettelijk is.

Hoe ontstaat contacteczeem?

Er zijn een aantal factoren die meespelen bij welke stoffen contactallergie kan ontstaan. Als we het over die factoren hebben, dan hebben het over de eigenschappen van de stof, de eigenschappen van de huid en de tijdsduur van het contact.

Voor de ene stof word je makkelijker allergisch dan voor een andere stof. Dit heeft alles met de structuur van de stof te maken. Als de huid al aangedaan is, dan treedt er sneller eczeem op wanneer het in contact komt met de stof die het contacteczeem veroorzaakt.

Contacteczeem kan makkelijk ook ontstaan als je al jaren achter elkaar met de betreffende stof in contact bent geweest. Soms kan een korter contact ook al voldoende zijn voor het ontstaan van een contacteczeem. Als je eenmaal allergisch bent zijn er maar kleine hoeveelheden nodig van de betreffende stof om huidklachten te kunnen krijgen. Een contactallergie hou je meestal levenslang.

Welke stoffen kunnen contacteczeem veroorzaken?

Er zijn veel veroorzakers van contacteczeem. De meest voorkomende stoffen zijn geurstoffen, onedele metalen, lijmen, bestanddelen in zalven met een geneeskrachtige werking, planten, bestanddelen van haarverf, conserveermiddelen in onder andere cosmetica en heel veel industriële producten.

Wat kan je tegen contacteczeem doen?

Je kan er een hormoonzalf voor krijgen van de huisarts. Dat wordt ook wel een corticosteroïden zalf genoemd. Je kan er een stootkuur prednison voor krijgen of je kan lichttherapie volgen.

Zelf kan je er natuurlijk ook iets aan doen. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Vermijd dan stoffen waar je allergisch voor zou kunnen zijn, als je weet om welke stof het gaat natuurlijk.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem. Het ontstaan hiervan hangt samen met allergie, erfelijke aanleg, irritatie en ontstekingen. Plaatsen waar dit vaak voorkomt is rond de ogen in het gezicht, in de hals, in de knieholtes en elleboogplooien. Typerend is dat mensen met Atopisch eczeem vaak ook last hebben van hooikoorts, astma of een voedingsallergie. Atopisch eczeem is niet besmettelijk, maar wel chronisch. Chronisch wil zeggen dat het terugkerend is.

Atopisch eczeem, hoe ontstaat het?

De exacte oorzaak van atopisch eczeem is tot op heden nog niet bekend. Men gaat er van uit dat het ontstaat uit een combinatie tussen erfelijkheid en een allergie voor een of meerdere stoffen. We hebben het dan over factoren van binnenuit en van buiten die daar invloed op uit kunnen oefenen.

De symptomen van atopisch eczeem

De symptomen van atopisch eczeem zijn afhankelijk van de plaats op het lichaam waar het eczeem zit en hoe het eczeem er uit ziet. Je leeftijd heeft hier ook invloed op en ook hoe lang het eczeem er al zit.

Complicaties van atopisch eczeem

Bij atopisch eczeem is de huid beschadigd, waardoor er eerder ontstekingen kunnen ontstaan. Een bacteriële ontsteking zorgt er voor dat het eczeem zal verergeren en laat pusvormige korstjes zien. Je zal dan ook zien dat de zwelling en de roodheid toe neemt.

Bij een virusinfectie, als herpes, zie je heldere blaasjes die zich snel uitbreiden, die later openbarsten en er pus uit komt stromen. Later worden dat weer korstjes. Hierbij kan je je niet lekker voelen, koorts hebben en je kan last hebben van opgezwollen lymfeklieren.

Hoe behandel je atopisch eczeem?

Atopisch eczeem behandelen wordt in drie stappen gedaan. Het begint bij een behandeling tegen het eczeem, daarna wordt de huidverzorging aangepakt, en daarna volgt het beperken van de prikkels die de allergie veroorzaken.

Bij een behandeling tegen het eczeem wordt eerst gekeken naar het stadium waar het eczeem zich in bevindt, de plaats waar het eczeem zit en de leeftijd van de persoon die het eczeem heeft. Daaropvolgend wordt er gekozen uit drie behandelvormen. Dat kunnen zijn: lichttherapie, inwendige behandelingen, en met behulp van pillen.

Irritatief eczeem

Irritatief eczeem ontstaat doordat de huid langdurig wordt bloot gesteld aan bijvoorbeeld een kledingstuk, een soort zeep of roet. Waar de huid blootgesteld is aan de betreffende stof ontstaat dit eczeem. Irritatief eczeem komt het meest voor op de handen. Hier lees je later meer over onder de titel handeczeem.

Handeczeem

De naam zegt het al, handeczeem. Deze komt voor op je handen. Zowel op je handen als op je handpalmen kan het eczeem voor komen. De symptomen zijn onder andere schilfering van de huid, roodheid, zwelling en warmte. handeczeem is niet besmettelijk.

Stoffen die handeczeem kunnen veroorzaken zijn zeep of schoonmaakmiddelen, water, thinner, sappen afkomstig uit groenten, vlees of vis. Andere factoren die voor huidirritatie kunnen zorgen zijn droge, warme of koude lucht. Denk dan bijvoorbeeld aan ruimtes waar veel in gerookt wordt of in schuren waar vaak gesleuteld wordt. Een allergie die eenmaal opgebouwd is, zal altijd blijven bestaan. Het enige dat je kan doen is voorkomen dat je met de betreffende stof die de allergie of eczeem veroorzaakt in aanraking komt

Eczeem rond de ogen

Eczeem ronde de ogen komt vaak voor. De oorzaken zijn vaak irritatief eczeem, contact eczeem of atopisch eczeem. Hierover heb je eerder alles al kunnen lezen. Ook als je last hebt van netelroos kan je zwelling bij de ogen krijgen, hierbij is dan niet echt sprake van eczeem, maar meer van vochtvorming bij de ogen.

Hoe herken je nummulair eczeem?

De eczeemplekken die bij nummulair eczeem horen kenmerken zich aan de ovale plekken zo groot als een munt. Ze zien er rood uit, hebben schilfers, blaasjes en bultjes. Het eczeem laat zich zien op de strekzijden van de benen en de armen, maar kunnen ook voor komen op je romp. Nummulair eczeem gaat gepaard met heel veel jeuk.

Hoe wordt nummulair eczeem behandeld?

Nummulair eczeem kan behandeld worden door een antibiotica zalf, vette zalven, corticosteroïde zalven en lichttherapie. Raadpleeg altijd je arts voor het gebruik van deze middelen.

Blaasjes eczeem

Een hele bijzondere vorm van eczeem is het blaasjes eczeem. Dit eczeem komt het meest voor op handen of voeten. De blaasjes blijven op de handpalm en onder de voetzool langer zitten. Dit komt doordat de huid daar dikker is. Blaasjes eczeem komt het minst voor. Maar als het voorkomt dan is dat meestal bij mensen jonger dan 40 jaar.

Hoe ontstaat blaasjes eczeem

In de meeste gevallen is het ontstaan van deze vorm van eczeem niet bekend. We weten wel dat er factoren mee spelen die het blaasjes eczeem uit zouden kunnen lokken. Dat wil niet zeggen dat iedereen die last heeft van blaasjes eczeem last heeft van deze factoren.

Factoren die hier in mee kunnen spelen zijn contactallergie, gebruik van medicijnen, regelmatig contact met bijtende of irriterende stoffen, warmte tijdens de zomer, stress en spanningen. Erfelijkheid speelt in deze vorm van eczeem geen enkele rol.

Hoe herken je blaasjeseczeem?

Bij blaasjeseczeem zie je vaak heldere, jeukende blaasjes. Het kan ook voor komen dat er blaren in de handpalmen, onder de voetzolen of tussen de vingers of tenen ontstaan.

Wat kan je tegen blaasjeseczeem doen?

Blaasjeseczeem is vaak lastig te behandelen. De behandeling is afhankelijk van hoe uitgebreid het eczeem is en welke uitlokkende factoren er zijn of zijn geweest. Mogelijke behandelmethoden zijn corticosteroïden, lichttherapie of medicijnen in de vorm van tabletten.

Zelf kan je er natuurlijk ook aan bijdragen dat het eczeem de kans niet krijgt om de kop op te steken door bijvoorbeeld je handen goed te wassen en af te drogen, contact met irriterende stoffen zo veel mogelijk te vermijden en het gebruik van handschoenen. Voor natte werkzaamheden moeten dat latex vrije vinylhandschoenen zijn. Het is wel bekend dat de chronische vorm hiervan jaren blijft bestaan. Het is belangrijk de leefregels in acht te nemen en te houden.

Uitdrogingseczeem

Het uitdroginseczeem ontstaat doordat je een te droge huid hebt. Naast het behandelen van dit type eczeem is het ook belangrijk om er voor te zorgen dat de droge huid aangepakt wordt. Droge huid komt namelijk best vaak voor. Vooral in de koude maanden van het jaar droogt onze huid snel uit.

Als je te lang last hebt van een droge huid zou eczeem kunnen ontstaan. In sommige gevallen ontstaat er dan zelfs een huidinfectie. Om dat te voorkomen is het van groot belang de droge huid goed te behandelen.

Hoe ontstaat een droge huid?

Je huid heeft een laagje vet over zich heen. Als dat laagje vet verdwijnt dan gaat je huid uitdrogen. Dat laagje vet kan worden aangetast door het gebruik van water of zeep. In de winter is de kans op een uitgedroogde huid veel groter. De centrale verwarming draait dan op volle toeren en zorgen voor een hele droge lucht in huis. Ook de winterkou neemt heel veel droge lucht met zich mee.

Bij ouderdom is een uitgedroogde huid ook een bekend probleen. Vooral aan de onderbenen en de armen is dat vaak te zien. Dit doordat de lederhuid verandert. Het verliest zijn elasticiteit en het bindweefsel wordt stugger. De aangedane lederhuid en opperhuid zijn vaak te wijten aan langdurige blootstelling aan schadelijke omgevingsfactoren.

Hoe wordt een droge huid vastgesteld en behandeld?

De diagnose droge huid kan al heel snel worden vastgesteld door aan de huid te voelen. Vaak zijn er geen verdere onderzoeken meer nodig om de droge huid aan te tonen. Bij twijfel of het een droge huid is of mogelijk een andere aandoening kan zijn, wordt er een huidbiopt genomen. Dit betekent dat er een klein stukje van de huid wordt genomen voor verder onderzoek.

Als je huid uitgedroogd is, zal de huid doorgaans zelf nieuwe huidvetten aanmaken om de aangetaste huidvetten te vervangen en te repareren. Het duurt ongeveer een week voordat dit herstelt zal zijn. Dit kan alleen als de huid met rust wordt gelaten en daardoor ook de tijd krijgt om te kunnen herstellen.

Je zou de huid ook kunnen insmeren met een vette crème of beschermende zalf om het herstel te bevorderen. Een huidarts kan je hierover het best informeren en een passende zalf of crème voorschrijven. Deze zalf moet je dan twee keer per dag smeren, na het douchen en voordat je gaat slapen.

Zelf kan je ook iets doen. Dat is douchen met lauw water. Gebruik hierbij een zachte spons. Ga na het douchen niet de huid helemaal droog wrijven, maar droog deppend en smeer je in met een bodylotion. Je kan ook badolie gebruiken onder de douche, die je aan het einde van je douchebeurt op je lichaam smeert. Deze spoel je licht af zodat er nog een laagje olie op de huid blijft zitten. Dan hoef je je niet in te smeren met bodylotion.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een goedaardige, maar wel chronische vorm van eczeem. Het is een niet besmettelijke vorm van eczeem die zich laat zien met roodheid en schilfers. Deze zie je vaak terug in het gezicht of op het hoofd tussen het haar. Deze vorm van eczeem komt best vaak voor. Mannen hebben hier vaker last van dan vrouwen.

Welke vormen seborroïsch eczeem zijn er?

Je hebt de juveniele vorm en de adulte vorm. De juveniele vorm komt voor bij kinderen tussen de 4 weken en 9 maanden. De adulte vorm kan ontstaan in de puberteit tot en met de volwassen leeftijd.

Hoe ontstaat seborroïsch eczeem en hoe ziet het er uit?

Het kan zijn dat je huid zelf te veel gist aanmaakt waardoor eczeem de kop op steekt. Maar ook emotionele spanningen kunnen een oorzaak zijn. Ook koude en droge lucht kunnen hier een rol in spelen, net zoals de talg op de huid daar een rol in zou kunnen spelen. Deze heeft dan te veel onverzadigde vetzuren waar de huid dan weer op reageert.

Het seborroïsch eczeem laat zich zien door roodheid en schilfers. En komt vaak voor in de haargrens, bij de wenkbrauwen, onder de borsten, onder de buikplooi, in de navel, rond de anus of tussen de bilspleet.

Hoe wordt seborroïsch eczeem behandeld?

Met een ontschilfer middel kunnen de schilfers losgeweekt worden, of er kan een zalf voorgeschreven worden. Deze bevat dan corticosteroïden. Mochten deze dingen niet afdoende helpen kunnen er ook nog tabletten worden voorgeschreven.

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is niets meer of minder dan een voetschimmel. Dat wil zeggen, een schimmelinfectie op de huid van je voet. Zoals de naam al doet vermoeden ontstaat voetschimmel oftewel zwemmerseczeem vaak na het zwemmen of douchen.

soorten eczeem
zwemmerseczeem

Hoe ontstaat zwemmerseczeem?

Voetschimmel ontstaat doordat de huid in aanraking is geweest met een schimmel die de huid kan infecteren. Deze schimmels voeden zich met de hoornlaag. De hoornlaag is de uiterste laag van de opperhuid. Die planten zich weer voort door middel van sporen die zich weer kunnen ontpoppen tot schimmels.

Factoren die er voor zorgen dat die sporen zich kunnen ontpoppen tot schimmels zijn de zomerperiode, in een tropisch klimaat waar mensen vaak op slippers of blote voeten lopen, in zwembaden, sauna, kleedkamers, fitness gelegenheden. Het contact met schimmels is dan ook niet helemaal te vermijden.

Hoe ziet zwemmerseczeem eruit en wat kan je er tegen doen?

Zwemmerseczeem kan je herkennen aan jeukende blaasjes aan je voetzolen, kloofjes tussen je tenen of schilferende huid aan de randen van je voet. Over het algemeen ondervind je hiervan geen hele grote problemen. Het kan alleen zijn dat er een infectie ontstaat doordat de huid stuk is door de kloofjes. Mocht dat zo zijn dan kan dat eenvoudig behandeld worden met een antibiotica kuur.

Zwemmerseczeem kan behandeld worden met een zalf of crème die een middel bevat dat de schimmels kan doden en er voor zorgt dat ze niet verder kunnen groeien. Als het om een hardnekkige vorm gaat kan er ook een tabletten kuur voorgeschreven worden. Zo een behandelperiode duurt ongeveer 3 maanden.

Wat kan je zelf doen tegen zwemmerseczeem?

Om zwemmerseczeem tegen te gaan zou je je voeten moeten wassen met niet al te veel zeep. En als je dan zeep gebruikt, doe dat dan niet met een desinfecterende zeep. Spoel na het wassen de zeepresten extra goed af.

Als je dan je voeten af gaat drogen, doe dat dan goed. Een handige tip is om een haarföhn te gebruiken om het tussen je tenen ook goed droog te krijgen. En zorg er voor dat je je voeten goed na laat drogen voordat je sokken en schoenen gaat dragen.

Handig om te weten is dat katoenen sokken beter zijn, omdat deze meer vocht opnemen. Trek tevens dagelijks schone sokken aan. Ook is het handig om niet knellende schoenen te dragen die goed kunnen ventileren. Verder is het raadzaam om in openbare badruimtes als zwembaden, douches in de sporthal of in de sauna slippers te dragen.

Eczeem bij de kern behandelen

Eén op de vijf kinderen in Westerse landen hebben last van eczeem, maar ook volwassenen kunnen last krijgen.

Zoals je nu weet kan eczeem leiden tot enorme jeuk, irritatie, roodheid en zelfs tot slaaptekort. In de behandelingen voor eczeem worden vaak crèmes ingezet met corticosteroïden. Dit is niet optimaal, want het immuunsysteem wordt onderdrukt. Ook wordt daarmee niet de bron van het probleem aangepakt. Bovendien kunnen dergelijke behandelingen gepaard gaan met bijwerkingen.

Met de baanbrekende technologie van Gladskin is voor het eerst een andere aanpak mogelijk, die veilig, effectief en geschikt is voor dagelijks gebruik.

Op de huid leven miljarden bacteriën. De meeste hiervan zijn goed en moeten met rust worden gelaten. Maar sommigen veroorzaken of verergeren huidproblemen, waaronder eczeem.

Waarschijnlijk is jouw huid gevoelig voor bacteriën die problemen kunnen veroorzaken. De bacterie genaamd Staphylococcus aureus (S. aureus) is voor veel mensen de boosdoener bij eczeem. Wanneer deze slechte bacterie de overhand krijgt, kun je veel last krijgen van jeuk en ga je dus krabben aan je huid. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht.

Gladskin heeft het enzym Staphefekt ontwikkeld. Dit is het eerste enzym in de wereld dat uitsluitend Staphylococcus aureus tegengaat, terwijl de goede bacteriën, die ons beschermen, met rust worden gelaten. Gladskin bevat een minimaal aantal ingrediënten en zijn zorgvuldig geselecteerd voor de gevoelige huid.

Gladskin is ook geschikt voor kinderen. Aangezien het spul het immuunsysteem niet onderdrukt, kan het veilig dagelijks worden gebruikt. Veel Gladskin gebruikers geven aan binnen enkele dagen verbetering van eczeem symptomen te ervaren, waaronder minder jeuk, roodheid en irritatie.

Gladskin vertelt over eczeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *