Heb je ook last van acne? Je bent niet de enige! Lees dit artikel om te ontdekken wat je absoluut wel en niet moet doen om snel van acne af te komen.
Het kan een enorme last zijn op je schouders: het hebben van die verschrikkelijke witte bultjes, zwarte puntjes en vlekken op je huid. Dit zijn nog maar enkele symptomen van de huidaandoening waar we het over gaan hebben, namelijk acne.
Als je veel last hebt van acne, dan kan dit ook mentaal een rol gaan spelen in je leven. Veel acnepatiënten zijn elke en de hele dag bezig met hun acne. Ze willen telkens in de spiegel krijgen en hebben vaak de neiging om hun gezicht aan te raken. Tot overmaat van ramp kun je ook nog eens een laag zelfvertrouwen krijgen, een laag zelfbeeld creëren en permanente littekens krijgen.
In dit artikel ga ik je een zo compleet mogelijk overzicht geven over acne en puistjes. Wat zijn nou écht de oorzaken van acne en hoe kun je er eindelijk eens en voor altijd van af komen? Hoe kun je acne voorkomen, zodat het in de toekomst niet meer terugkomt? Daar kun je vandaag allemaal achter gaan komen door dit artikel te lezen.
Besef echter wel dat behandelingen tegen acne vaak slechts een tijdelijk effect hebben. Het is vrijwel onmogelijk om acne te genezen als jouw huid hier gevoelig voor is.
Inhoudsopgave

Wat is acne?
Voordat ik je meer over het verwijderen van je acne ga vertellen, zal ik je iets meer toelichten over de acne zelf. Waarschijnlijk wil je natuurlijk zo snel mogelijk van je huidprobleem af, maar dan is het wel van belang dat je weet wat acne is en hoe het ontstaat.
Acne is een huidaandoening. Andere woorden voor acne zijn acne vulgaris en puistjes. In de medische wereld wordt vaker acne gebruikt en in de volksmond wordt het gewoon puistjes genoemd.
Misschien is het geruststellend om te horen dat ongeveer 80% van de mensen last krijgen van enige vorm van acne. Acne en puistjes kunnen voor komen op elke leeftijd. Zelfs baby’s kunnen er last van krijgen. Echter, de meeste acnepatiënten zijn tussen de 12 en 16 jaar oud. Als je acne niet gaat behandelen, kun je er nog tientallen jaren last van blijven houden.
Als jij één van de personen bent die last heeft van acne, is het verstandig dat je het gaat behandelen. Acne kan namelijk grote impact hebben op de kwaliteit van je leven. Je hoort te genieten van je leven, en daar kan acne niet veel bij betekenen.
Hoe ziet acne eruit?
Er zijn verschillende soorten puistjes. Het uiterlijk van de onzuiverheden verschilt een beetje per type puistje. Meestal zien ze eruit als zwarte puntjes. Ook zijn er puistjes met een witte kop. Tevens zijn er puistjes die onder de huid zitten. Deze onderhuidse puistjes zien er uit als bobbels onder de huid. De puistjes kunnen ook gepaard gaan met roodheid, pijn en zwellingen.
Acne kan zichtbaar worden op alle plekken op ons lichaam waar poriën en haarzakjes zitten. Deze plekjes kunnen namelijk geïnfecteerd of verstopt raken. Ons hele lichaam is dus eigenlijk vatbaar voor puistjes.
De plekken waar acne het meest voor komt zijn het gezicht, de rug, de borst en de schouders. Echter, er kunnen ook puistjes ontstaan op minder gebruikelijke plekken, zoals de schaamstreek, de oren, de benen en de armen. Hier zitten namelijk ook gewoon haarzakjes en poriën.
Welke vormen van acne zijn er?
Je kunt last hebben van lichte, matige of ernstige acneklachten. Iemand kan bijvoorbeeld enkele mee-eters (comedonen) op de neus hebben. Iemand anders kan juist weer mee-eters en enkele puistjes in het gezicht hebben. Ook kun je een zwaardere vorm van acne treffen en helemaal onder de ontstoken, onderhuidse puistjes en rode vlekken zitten.
Voor sommige vormen of oorzaken van acne zijn namen bedacht. Hieronder bespreek ik een aantal bekende vormen van acne.
Acne mechanica
Aangezien acne kan ontstaan door wrijving en druk op de huid is hier een naam aan gegeven, namelijk acne mechanica. Als je huid bijvoorbeeld veel last krijgt van wrijving door strakke kleding, hoeden, helmen of andere dingen die in contact komen met je huid, kan dit wel eens jouw type acne zijn. Eigenlijk kan alles wat contact komt met je huid acne veroorzaken. Denk bijvoorbeeld ook aan smartphones die je tegen je wang aan drukt, maar waar veel vuil op zit.
Acne cosmetica
Acne cosmetica ontstaat door het gebruik van cosmetica. Dit kan bijvoorbeeld gaan om make-up producten, parfums en haarproducten. Er kunnen namelijk ingrediënten zitten in producten zoals gels, shampoos, foundations en scheerschuim die tot verstopte poriën kunnen leiden. De puistjes die dan ontstaan, zien er meestal uit als zwarte of witte puntjes. Deze kunnen ook ontstoken raken, waardoor er echte puistjes ontstaan.
Acne conglobata
Dit is een zware vorm van acne die vooral voor komt bij mannen die 18 jaar of ouder zijn. De huidaandoening ziet er uit als mee-eters en grote witte bulten die ontstoken zijn en gevuld zijn met pus. Meestal zitten ze diep onder de huid, bijvoorbeeld bij de rug en de schouders. Deze bultjes ontstaan wanneer bestaande puistjes al ontstoken waren. De hevigheid kan ervoor zorgen dat er sneller littekens ontstaan. Wat de oorzaak is van dit type acne, is helaas nog niet bekend.
Acne fulminans
Dit is een zeer ernstige vorm van acne. Het wordt ook wel eens acne maligna genoemd. Niet veel mensen krijg hier last van. Acnepatiënten met deze vorm van acne zijn meestal tussen de 13 en 22 jaar oud. Het is lastig om het verschil te zien tussen acne fulminans en acne conglobata. Bij acne fulminans zie je inflammatoire acne plekjes die snel open wondjes, korstjes en blaren achterlaten. Ook kun je jezelf ziek voelen, minder eetlust hebben en last hebben van gewrichtspijnen. Er wordt gedacht dat acne fulminans ontstaat door een hoog testosteron gehalte in het lichaam in combinatie met al heftige, bestaande acne. Bij deze hevige vorm van acne is de kans groot dat je littekens krijgt, dus laat je zeker behandelen door een huidspecialist.
Cytische acne
Hiermee bedoelt men de acne bulten die zich onder de huid hebben gevormd. Het zijn vaak harde, grote bulten die onder de huid zitten. In vergelijking met andere puistjes zie je bij dit type acne dus geen witte kopjes, maar een flinke knobbel. Ook is het moeilijk om ze uit te knijpen, omdat ze erg diep onder de huid zitten.

Hoe ontstaat acne?
Acne ontstaat kort gezegd door 4 factoren, namelijk: talg, dode huidresten, verontreinigheden en acne-veroorzakende bacteriën. De combinatie hiervan kan leiden tot acne en puistjes.
Om te begrijpen hoe de acne ontstaat, zal ik je eerst vertellen over deze algemene oorzaken van acne. Hierna ga ik je ook vertellen waarom er bij jou zoveel talg, huidresten en acne-veroorzakende bacteriën op je huid aanwezig zijn.
De algemene oorzaken van acne
Hieronder ga ik als eerst de algemene oorzaken met je bespreken.
- Talg: Talg is altijd in onze huid aanwezig. Het wordt geproduceerd door de talgkliertjes om de huid soepel, stevig en vochtig te houden. Het is dus eigenlijk gunstig voor je huid. Het nadeel is dat door bepaalde factoren teveel talg kan worden aangemaakt. Hierdoor kan een verstopping ontstaan in een haarzakje of porie. Dit leidt tot een mee-eter.
- Dode huidcellen: Ook dode huidcellen kunnen gaan ophopen in de poriën. Na een bepaalde tijd vervangt de huid haar eigen bovenste huidlaag. Soms blijven er echter teveel dode huidcellen achter op de huid. Deze kunnen dan in de haarzakjes en poriën gaan ophopen, samen met het overtollige talg.
- Vuil: Overige verontreinigheden, zoals zweet, make-up en vuil kunnen ook in de poriën en haarzakjes terecht komen. Logischerwijs is dit ongunstig voor je huid en kan het bijdragen aan de vorming van je acne.
- Acne-veroorzakende bacteriën: De staphylococcus aureus bacterie (S. aureus) en Cutibacterium acnes bacterie (C. acnes) zijn verantwoordelijk voor acne, maar ook andere huidaandoeningen, zoals eczeem en rosacea. Deze bacterie kan de talgklieren beschadigen en de verstopte poriën laten ontsteken. De bacteriën zijn één van de bacteriën die van nature voor komen op de huid. Bij sommige mensen zijn deze bacteriën overactief. Als een mee-eter ontstoken raakt door deze bacteriën, ontstaat een echt rood puistje met witte kop.
De kernoorzaken van acne
Als je acne effectief wilt gaan behandelen, zal je ook moeten weten waarom nou eigenlijk die talgklieren zoveel talg produceren, er zoveel dode huidresten op je huid aanwezig zijn en waarom de acne-veroorzakende bacterie steeds tot ontstekingen leidt. Het kan te maken hebben met verschillende dingen of een combinatie van problemen in je lichaam. Hieronder zal ik een aantal oorzaken met je bespreken.
Hormonen
Een hormonale disbalans is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van acne. In ons lichaam bevinden zich diverse hormonen die de vorming van acne kunnen triggeren, denk bijvoorbeeld aan testosteron, cortisol en oestrogeen. Hormonen beginnen bijvoorbeeld tijdens de puberteit uit balans te raken, waardoor de talgklieren teveel talg gaan aanmaken en pubers last kunnen krijgen van puberacne. Ook vrouwen kunnen tijdens hun maandelijkse periode of de zwangerschap last krijgen van hormonale acne.

Darmen
De darmen zijn waarschijnlijk niet de enige reden waarom acne ontstaat. Spijsverteringsproblemen komen in ieder geval vaker voor bij mensen die kampen met acne. Aangezien er slechte stoffen in de darmen kunnen ophopen en het grootste gedeelte van je immuun cellen zich in je darmen bevinden, waar ze worden beïnvloedt door het darmmicrobioom, kan dit te maken hebben met acne. Je immuunsysteem heeft bijvoorbeeld ook invloed op de ontstekingen die tot acne leiden.
Bloedsuikerspiegel
Een andere oorzaak van acne is de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Er zijn dan ook koolhydraatrijke en suikerrijke voedingsmiddelen die vallen onder een hoge glycemische index. Dit betekent dat ze je bloedsuiker- en insulinespiegels snel kunnen laten stijgen. Hierdoor zou er insulineresistentie kunnen ontstaan en kunnen meer acne-veroorzakende hormonen worden aangemaakt. Dit kan vervolgens weer resulteren in een hormonale onbalans en een overmatige talgproductie.
Factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van acne
Bepaalde processen in je lichaam kunnen dus leiden tot verstopte poriën en ontstekingen. Er zijn nog veel meer dingen die invloed hebben op het ontwikkelen van acne. Hieronder zal ik een aantal factoren met je bespreken, zodat je er op kunt letten.
- Stress: Stress leidt tot de aanmaak van het ‘stresshormoon’ cortisol. Ook kan meer testosteron worden aangemaakt in stressvolle momenten. Dit kan leiden tot een slechtere immuun functie en hormonale schommelingen in je lichaam, en dus ook tot acne. Tevens kans stress ervoor zorgen dat je meer slechte voedingsmiddelen gaat eten, waardoor je ook meer kans krijgt op acne. Dit zijn dus ook de redenen waarom je opeens meer puistjes krijgt als je een toets, date of andere belangrijke, stresvolle afspraak hebt.
- Slaap: Onvoldoende slaap kan invloed hebben op je acne. Dit kan namelijk ook leiden tot een stijging van de hoeveelheid van het hormoon cortisol in je lichaam. Cortisol zorgt ervoor dat er meer talg wordt aangemaakt en meer ontstekingen ontstaan. Slaapgebrek is tevens de oorzaak van een slechtere hydratatie van de huid. Aangezien je minder hyaluronzuur aanmaakt, wordt de huid droger, wat de huid gaat compenseren door meer talg aan te maken. Slaaptekort kan bovendien leiden tot hogere insulinespiegels en een slechtere darmgezondheid.
- Voeding: Er zijn ontzettend veel voedingsmiddelen die invloed kunnen hebben op acne. Het gaat bijvoorbeeld om bewerkte voedingsmiddelen, omdat deze kunstmatige smaakstoffen en vreemde kleurstoffen kunnen bevatten. Ook zijn er suikerrijke, en koolhydraatrijke voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel snel laten verhogen. Dit wordt aangeduid met de glycemische index. Zuivelproducten zouden ongunstig zijn bij acne, omdat ze hormonen bevatten.
- Make-up: Hoewel het verleidelijk kan zijn om de acne te maskeren met een flinke laag make-up om je zelfvertrouwen een korte boost te geven, is het niet aan te raden. Make-up producten kunnen namelijk ingrediënten bevatten die de poriën laten verstoppen. Ook kan de gehele huid worden afgesloten, waardoor talg en dode huidcellen zich zullen ophopen.
- Hygiëne: Er zijn verschillende hygiënische factoren die tot acne kunnen leiden of de huidproblemen kunnen verergeren. Denk bijvoorbeeld aan het niet direct douchen als je klaar bent met een work-out of veel hebt gezweet tijdens andere activiteiten. Het zweet kan namelijk in je poriën terecht komen. Denk ook aan vieze make-up borstels, petten, telefoons en koptelefoons.
- Zon: Hoewel bij een milde vorm van acne, de zon enigszins effectief kan zijn, kan de zon in ergere gevallen een boesdoener zijn. De zon kan je huid en lichaam namelijk laten uitdrogen waardoor je talgklieren een seintje krijgen dat zij meer talg moeten produceren. Tevens kunnen acnelittekens erger worden door veel in de zon te gaan.

De behandelingen van acne
Nu je al meer weet over wat acne nou eigenlijk is en hoe het ontstaat, weet je waarschijnlijk al een stuk beter wat effectieve behandelingen zullen zijn. In het volgende gedeelte wil ik je dan ook gaan vertellen wat de exacte behandelingen tegen acne kunnen zijn.
Onthoud wel dat niet iedereen dezelfde resultaten gaat zien na het ondergaan van een behandeling. Bij de ene groep mensen kan namelijk de oorzaak liggen bij stress, terwijl iemand ander juist veel last heeft van de staphyoluccus aureus bacteriën of regelmatig hormonale schommelingen mee maakt. Ook dien je bijvoorbeeld rekening te houden met jouw huidtype bij het uitkiezen van een behandeling.
Wat jouw vriendinnen je vertellen wat helpt tegen acne, hoeft dus niet altijd een garantie te geven dat het ook bij jou werkt.
Er zijn ontzettend veel zelfbehandelingen tegen acne. Om je op weg te helpen, ga ik op de rest van deze pagina een flink aantal tips geven hoe je acne zelf kunt behandelen of het beste kunt laten behandelen. Je kunt bijvoorbeeld gaan focussen op de echte oorzaken van je acne, zodat je in de toekomst minder kans hebt om opnieuw last te krijgen. Daarnaast raad ik je bijvoorbeeld ook aan vrij verkrijgbare middeltjes te gebruiken. Daarmee kan de huidige acne sneller verdwijnen.
1. Focussen op de echte oorzaken
Zie de onderstaande lijst met veel tips tegen je acne. Ze zijn gericht op de kernoorzaken van acne, onderliggende problemen in je lichaam en andere factoren die leiden tot acne.
- Zoek naar oplossingen om stress te verminderen, zoals yoga, massage en ademhalingsoefeningen. Ga echt eens met je baas in gesprek als de stress door je drukke werkleven wordt veroorzaakt.
- Zoek naar manieren om beter te slapen. Dit kan bijvoorbeeld door even een rondje te lopen, niet meer naar beeldschermen te kijken, even te lezen of lekker een bad te nemen voordat je naar bed gaat.
- Neem voeding met probiotica, omdat ze de darmgezondheid kunnen verbeteren.
- Eet en drink voedingsmiddelen met een lage glycemische lading, zodat de bloedsuikerspiegels minder snel stijgen. Vermijd tevens bewerkte, suikerhoudende voedingsmiddelen en geraffineerde koolhydraten.
- Zorg dat je voldoende antioxidanten en voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A, C, E, omega 3-vetzuren, calcium en zink.
- Overweeg supplementen of adaptogene kruiden, zoals ashwagandha om verschillende processen in je lichaam te verbeteren, zoals de hoge bloedsuikerspiegel, schommelende hormonen, stress en slaaptekort. Neem alleen supplementen in overleg met een arts.
2. Vrij verkrijgbare anti-acne middeltjes
Er zijn allerlei middeltjes op de markt verkrijgbaar die zouden kunnen helpen tegen acne. Hiervan werkt slechts een klein gedeelte daadwerkelijk effectief. Aangezien je nu weet wat de oorzaken zijn van acne, weet je als het goed is dat het belangrijk is je te richten op het overmatige talg, de dode huidresten en acne-veroorzakende bacteriën op je huid.
Zorg daarom dat je een vrij verkrijgbare, milde gezichtsreiniger gebruikt. Hiermee kun je elke avond je gezicht wassen. Hierdoor kun je de talgproductie laten afnemen en het overtollige talg van de huid verwijderen. Je zult dan dus minder snel last krijgen van verstopte poriën.
Zorg ook dat je de dode huidresten van de huid verwijderd. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken met een exfoliant, zoals melkzuur, glycolzuur of salicylzuur. Dergelijke middelen kun je eens per één a twee weken op de huid aanbrengen om de bovenste huidlagen te verwijderen. Hierdoor zullen dode huidresten niet meer de kans krijgen om op te hopen in de poriën. Met een exfoliant kun je ook de aanmaak van gezonde huidcellen bevorderen.
Zorg bovendien dat je de acne-veroorzakende bacterie staphylococcus aureus aanpakt. Dit kan bijvoorbeeld met de vrij verkrijgbare middeltjes benzoylperoxide en gladskin acne gel. Beide producten kunnen de acne-veroorzakende bacteriën verwijderen. Persoonlijk raad ik je aan gebruik te maken van Gladskin, omdat deze alleen de slechte bacteriën aanpakt en de gunstige bacteriën gewoon met rust laat. Het product mag je elke dag twee a drie keer op je puistjes smeren.
Ik raad je niet aan om te beginnen met zelfgemaakte producten. Er zijn wel natuurlijke ingrediënten, zoals tea tree olie en aloë vera die effectief zouden kunnen zijn tegen acne. Het probleem is alleen dat deze niet speciaal zijn gemaakt voor acne. Je zult deze producten eerst moeten vermengen met een dragerolie in de juiste verhouding. Dit soort dingen worden vaak verkeerd aangepakt, waardoor acne alleen maar erger wordt. Kies daarom voor professionele, vrij verkrijgbare producten om acne effectief te behandelen. Wanneer een anti-acne middel bijvoorbeeld aloë vera bevat, dan kan dat wel weer effectief zijn!
Bovendien zou je ook speciale apparaten of producten kunnen gebruiken bij het behandelen van je acne. Er zijn bijvoorbeeld mee-eter verwijderaars, zoals vacuüm zuigers, poriestrips en comedonenlepels waarmee je zelf de acne kunt verwijderen. Dit is echter wel gevaarlijk, want je dient dit op de juiste manier aan te pakken om huidirritatie te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld dat alles schoon is gemaakt, zowel je huid, gezicht en handen. Zorg ook dat je je gezicht hebt gestoomd om de poriën te openen, zodat je de onzuiverheden makkelijker kunt verwijderen.
Als acnebehandelingen enkel zijn gericht op de symptomen van acne zullen ze waarschijnlijk niet gunstig zijn voor acne op de langeretermijn. De echte acne-veroorzakende processen in je lichaam zullen moeten worden verholpen.
3. Nooit puistjes uitknijpen!
Dit is ook zo’n ding dat ik je graag wil meegeven. Het uitknijpen van puistjes lijkt misschien heel snel, maar je zult de problemen allen maar langer laten duren. Door het uitknijpen kun je de volgende problemen veroorzaken.
- Verspreiden van puistjes: Door het uitknijpen van een puistje, kunnen de verontreinigheden die eruit stromen de omliggende gedeeltes van het stukje huid gaan irriteren. Hert gevolg is dat er juist meer puistjes ontstaan na het uitdrukken.
- Terugkomen van puistjes: Veel mensen die hun puistjes uitknijpen, doen dit slechts voor de helft. De halve puist blijft dus achter in de huid. Deze kan vervolgens opnieuw gaan ontsteken, waardoor het puistje opnieuw zichtbaar wordt, soms zelfs groter en meer ontstoken.
- Het ontstaan van littekens: Dit is de belangrijkste reden waarom je nooit puistjes zou mogen aanraken of uitdrukken. Er kunnen namelijk permanente littekens ontstaan. Dit zijn de strepen, gaatjes en putjes die je in de huid zitten. Vooral de plekken rondom je ogen en de bovenkant van je neus zijn erg dun, waardoor er snel putjes en andere acnelittekens kunnen ontstaan.

4. Professionele acnebehandelingen
Als je een zware vorm van acne hebt, die gepaard gaat met cystes en acnelittekens, dan kun je overwegen een arts of dermatoloog in te schakelen. Zij kunnen namelijk heftigere en receptplichtige acnebehandelingen voorschrijven.
Je kunt bijvoorbeeld de volgende medicijnen tegen acne inzetten:
- Tretinoïne: Verwijdert de dode huidresten van de huid en zorgt voor meer gezonde huidcellen.
- Adapaleen: Verlagen van de talgproductie, vernieuwen van de huidlaag en bestrijden van C. acnes.
- Azelaïnezuur: Bestrijdt acne-veroorzakende bacteriën en verhelpt hyperpigmentatie.
- Tetracycline: Dit is zowel als zalf als capsules verkrijgbaar. Het remt de celgroei en bestrijdt C. acnes.
- Roaccutane: Gunstig voor zowel de talgproductie, de huidcellen als de acne-veroorzakende bacteriën.
- Treclinac: Gunstig voor de talgproductie en de dode huidcellen.
- Clindamycine: Puur gericht op het bestrijden van de acne-veroorzakende bacteriën.
- Doxycycine: Verbetert de immuunfuctie en houdt acne-veroorzakende bacteriën onder controle.
Naast zalven en medicijnen kan er ook worden gekozen voor andere professionele behandelingen waarbij de onzuiverheden direct worden aangepakt. Dit kan bijvoorbeeld een chemische peeling zijn. Hierbij wordt de bovenste huidlaag verwijdert. Ook kan er worden gekozen voor microdermabrasie, waarbij er minuscule gaatjes in de huid worden geprikt zodat je huid collageen gaat aanmaken, en de huid zichzelf weer kan opvullen. Deze behandeling wordt vaak gekozen in het geval van acnelittekens. Laserbehandelingen en lichttherapie kunnen ook gunstig zijn om huideigen collageen en elastine aan te maken en huidweefsel te verbeteren.

Bijwerkingen van acnebehandelingen
Houd er rekening mee dat professionele zalven, medicijnen en behandelingen bekend staan om hun vele bijwerkingen. Je kunt dan ook last krijgen van milde tot ernstige bijwerkingen. Vaak gaan de voorgeschreven acnebehandelingen gepaard met roodheid, een droge huid en schilfers. Bij heftige medicijnen, zoals roaccutane kunnen de lippen ook droog worden. Aangezien acne medicatie in sommige gevallen, zoals de zwangerschap, of bij onderliggende problemen in het lichaam niet mag worden ingenomen, is het van belang dat je contact opneemt met een huisarts of dermatoloog voordat je ergens zomaar aan begint.
5. De effectiefste behandelingen tegen acne
Effectieve behandelingen zullen altijd gericht zijn op de kernoorzaken van acne. Je kunt namelijk wel maanden blijven smeren met middeltjes en zalven, maar als je bijvoorbeeld steeds voedingsmiddelen blijft eten en drinken die hormonen bevatten, dan zullen de talgklieren steeds te veel talg blijven aanmaken en kan acne makkelijk opnieuw ontstaan.
Sommigen acne patiënten blijven keer op keer veel geld uitgeven aan dure schoonheidsbehandeling, proberen meerdere pillen en medicijnen van doktoren. Echter, hiermee worden alleen de symptomen tijdelijk bestreden. Wanneer men stopt met een dergelijke acnebehandeling, kan de acne dus weer terugkomen.
Ik raad je dan ook echt aan de factoren die bij jou leiden tot acne op een rijtje te gaan zetten. Zo kun je de problemen bij de bon gaan uitroeien in plaats van allerlei middeltjes gebruiken. Dit is vele malen effectiever en goedkoper, vooral als we kijken naar de langeretermijn.
Laatste 20 tips bij het voorkomen en behandelen van acne
- Drink elke dag voldoende water om je huid gehydrateerd te houden en gifstoffen te laten afvoeren
- Stop met roken om te vooromen dat bijvoorbeeld gifstoffen in je huid terecht komen
- Verschoon je kussenslopen dagelijks om te voorkomen dat je de hele nacht in het vuil ligt met je gezicht
- Zorg dat je je smartphone schoonmaakt met een antibacterieel doekje
- Haal make-up van je gezicht als je gaat trainen
- Was je gezicht elke dag met lauw water
- Overdrijf niet bij het aanbrengen van middeltjes, ze zijn slechts gemaakt om een dun laagje te gebruiken
- Eet gezond, gevarieerd en onbewerkte voedingsmiddelen
- Gebruik non-comedogene make-up op waterbasis
- Wacht tot huidverzorgingsproducten in je systeem zijn opgenomen, voordat je te snel stopt en denkt dat het geen effect heeft
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
- Let er op of je wasmiddel misschien acne-veroorzakende ingrediënten bevat
- Zorg dat make-up en gezichtssponzen en -borstels die je gebruikt schoon zijn
- Draag losse, synthetische kleding, zodat er geen wrijving ontstaat en de huid niet wordt afgesloten
- Gebruik een schone handdoek als je je gezicht hebt gewassen
- Draag zonnebrandcrème als je de zon in gaat, maar ook op bewolkte dagen
- Stop wat ijsklontjes in een schoen theedoek en houd dit 2 minuten tegen je puistjes aan om tijdelijk de zichtbaarheid te verminderen
- Breng huidverzorgingsproducten met cirkelvormige bewegingen aan op de huid in plaats van te schrobben
- Onderzoek of jij een normale, droge, vette of gecombineerde huidtype hebt, zodat je de juiste producten kunt gebruiken
- Houd een voedingsdagboek bij om te ontdekken welke exacte voedingsmiddelen acne veroorzaken
Ontvang de meest complete gids over acne!
In dit artikel heb je al ontzettend veel goede informatie gekregen over acne en het voorkomen en behandelen van de nare huidaandoening. Je weet nu in ieder geval al een stuk meer over acne en de oorzaken.
Als je stap-voor-stap instructies wilt krijgen voor het behandelen van je acne, dan kun je eens kijken naar de Leven Zonder Acne Methode. In dit complete e-book wordt van A tot Z uitgelegd hoe je jouw acne kunt verbeteren. Hierbij is bijvoorbeeld rekening gehouden met de verschillende acne-veroorzakende factoren, onderliggende problemen in het lichaam en de verschillende huidtypes.
Door op de onderstaande knop te drukken ga je direct aan de slag. Als je hiervoor kiest, dan kun je voor een langere periode je acne verminderen. Dit zal resulteren in een fysieke en mentale betere gezondheid. Waarom bekijk je het niet eens om jezelf een beter te gunnen door middel van “Leven Zonder Acne”?

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen
Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.