Granaatappelolie voor de huid

6 Voordelen van granaatappelolie voor de huid

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Granaatappelolie voor de huid

Op deze site is een grote lijst te vinden met allemaal oliën die kunnen worden aangebracht op de huid.

Wij zijn zelf dol op oliën, omdat ze vaak natuurlijk en goedkoop zijn. En dat terwijl je kunt profiteren van dezelfde voordelen als andere, chemische huidverzorgingsproducten.

Het aanbrengen of consumeren van granaatappelolie kan gunstig zijn voor de huid. Dit komt door een aantal stoffen in granaatappel die de gezondheid van zowel je lichaam als huid kunnen verbeteren.

Je begrijpt wel dat granaatappelolie al een lange tijd wordt gebruikt door alle potentiele voordelen. De laatste tijd wordt het echter steeds populairder.

Lees verder om te ontdekken wat de voordelen zijn van granaatappelolie voor de huid, hoe je het gebruikt en wat de risico’s zijn.

Wat is granaatappelolie?

Granaatappelolie wordt ook wel granaatappelzaadolie of granaatappelpitolie genoemd. Dat komt, omdat deze plantaardige olie wordt gewonnen uit de zaden van granaatappel. De heerlijke, sappige zaden worden door veel mensen gegeten. Het wordt zelfs gezien als een superfood.

Granaatappelolie wordt bijvoorbeeld verwerkt in gezichtsoliën, serums en crèmes. Ook kan er gebruik worden gemaakt van pure granaatappelolie. Het voordeel hiervan is dat er dan geen onbetrouwbare, slechte ingrediënten in zijn verwerkt.

Let goed op de benaming van een granaatappelolie product. Etherische olie van granaatappel moet namelijk worden verdund met een dragerolie, omdat het sterk is.

Granaatappelolie is populair in de huidverzorgingswereld, omdat er bijvoorbeeld vetzuren en polyfenolen inzitten. Ook heeft het andere antioxiderende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor de huid.

Granaatappelolie is een heldere, gele olie verkregen uit de zaden van granaatappel. Het ruikt licht nootachtig-zoet.

Voordelen van granaatappelolie voor de huid

Granaatappelolie kan gunstig zijn voor de huid door de vele voedingsstoffen die het bevat, en dan met name antioxidanten. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, anthocyanines, ellaginezuur en tannines.

Voor de meeste natuurlijke producten geldt dat er meer wetenschappelijk onderzoek moet worden uitgevoerd om de voordelen te kunnen bepalen. Dit geldt ook voor granaatappelolie.

Er wordt in ieder geval vaak gedacht dat granaatappelolie gunstig kan zijn voor de huid om de volgende redenen.

1. Rimpels en tekenen van huidveroudering tegengaan

Je kunt veel doen om je huid gezond ouder te laten worden. Denk bijvoorbeeld aan het bevorderen van de celregenratie, het hydrateren van de huid en het beschermen van de huid tegen oxidatieve stress.

Eén van de belangrijkste dingen waar granaatappelolie dan ook om bekend staat, is het tegengaan van rimpels, fijne lijntjes, donkere vlekken en andere tekenen van huidveroudering. Dit wordt voornamelijk bereikt door antioxiderende eigenschappen die ervoor zorgen dat vrije radicalen worden bestreden. Met vrije radicalen worden zonnestralen en milieuvervuiling bedoelt die de huidcellen beschadigen.

Granaatappelolie tegen rimpels
Granaatappelolie tegen rimpels

2. Betere hydratatie van de huid

Punizuur, ofwel omega-5-vetzuur, kan gunstig zijn voor de hydratatie van de huid. Dit betekent dat de huid vochtig kan blijven. Ook kan granaatappelolie ervoor zorgen dat de huidbarrière wordt ondersteund.

Het hydrateren van je huid kan verschillende voordelen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een huid die er voller en minder droog uitziet.

Dankzij het vermogen om de droge, gebarsten huid te voeden, hydrateren en verzachten kan roodheid en schilfering verminderen. Hierdoor kan granaatappelolie worden gebruikt als hydrator tegen eczeem en psoriasis. Daarnaast kan de vette of acne-gevoelige huid worden gehydrateerd zonder de poriën te verstoppen.

Granaatappelolie kan gunstig zijn voor de hydratatie van vrijwel alle huidtypes.

3. Verminderen van ontstekingen

Antioxidanten en vitamine C in granaatappelolie kunnen door vrije radicalen veroorzaakte schade aan de huid helpen verminderen. Hierdoor kunnen tegelijkertijd ontstekingen verminderen. Het resultaat is dat roodheid verminderd en de huid strakker en helderder wordt. Ook kunnen huidaandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen kunnen worden bestreden met granaatappelolie.

4. Bestrijden van bacteriën

Heb je last van acne, eczeem of rosacea? Dan kun je overwegen granaatappelolie te gebruiken. Veel huidaandoeningen gaan namelijk gepaard met bacteriën. Dankzij granaatappelolie kunnen bacteriën worden bestreden. Het gevolg is dat klachten van een huidaandoening kunnen worden bestreden en voorkomen.

5. Hoofdhuid verbeteren

Veel mensen vergeten dat de hoofdhuid ook een stukje huid is, en er dus goed voor moet worden gezorgd. Granaatappelolie kan je hierbij helpen, bijvoorbeeld door het hydrateren van de huid. Denk ook aan het stimuleren van de bloedcirculatie en het in evenwicht brengen van de pH van de hoofdhuid.

6. Verbeterde collageenproductie

Andere redenen waar granaatappelolie bekend om staat is het verbeteren van de aanmaak van collageen en elastine. Denk ook aan het bevorderen van de aanmaak van nieuwe gezonde huidcellen, weefselherstel en wondgenezing. Dit wordt bereikt door het verbeteren van de productie van collageen en het verbeteren van de collageen die je momenteel al hebt. Hierdoor kunnen rimpels wederom zichtbaar verminderen.

Hoe kan je granaatappelolie gebruiken in je huidverzorgingsroutine?

Granaatappelolie wordt vaak verwerkt in huidverzorgingsproducten. Misschien zit het zelfs al verwerkt in één van de huidverzorgingsproducten die je momenteel gebruikt. Denk aan een vochtinbrengend serum of een gezichtsolie die granaatappelolie bevat.

Onze voorkeur gaat echter uit naar granaatappelolie die 100% zuiver is, zoals die van BeriVita. Op deze manier kun je namelijk uitsluitend profiteren van de voordelen van granaatappelolie. Er komen dus geen slechte ingrediënten in contact met je huid die wel worden verwerkt in huidverzorgingsproducten met granaatappelolie.

BeriVita granaatappelolie product voor de huid

Meer opties om granaatappel binnen te krijgen

Misschien wil jij profiteren van de huidvoordelen van granaatappel door het op een andere manier te gebruiken. Wij denken immers dat het verzorgen van de huid van binnenuit een geweldig keuze kan zijn die te vaak wordt vergeten.

Je kunt bijvoorbeeld granaatappel binnenkrijgen op de volgende manieren:

  • Eten of drinken: Door granaatappel te eten of het sap te drinken, kan je profiteren van antioxidante eigenschappen. Ook wordt gedacht dat de vezels kunnen bijdragen aan een betere darmflora. De darmen en huid zijn dan ook vaak met elkaar in verband gebracht.
  • Supplementen: In overleg met een arts kan ervoor worden gekozen granaatappel binnen te krijgen via een supplement of tablet. Mensen die meer antioxidanten willen krijgen en dus hun huid willen verzorgen, kiezen vaak voor granaatappel supplementen, omdat granaatappel bekend staat als superfood. Houd je in ieder geval aan de gegeven instructies van je arts of op de verpakking.
  • Eigen gemaakt huidverzorgingsproduct: Bovendien kiezen sommige mensen ervoor zelf een masker te maken van granaatappelpitjes. Simpelweg worden de zaden van een granaatappel verzameld, de zaden geprakt tot een pasta en andere ingrediënten zoals honing en druivenpitolie toegevoegd. Het mengsel kan enkele minuten intrekken in de huid en weer worden afgespoeld.

Het drinken van granaatappel kan in ieder geval een veel betere keuze zijn dan te kiezen voor verwerkte sappen. Deze zitten namelijk vol met toegevoegde suikers en andere ingrediënten. Bovendien raad ik je aan niet alleen granaatappel te verwerken in je dieet, maar meer natuurlijke voeding.

Mogelijke bijwerkingen van granaatappelolie

De meeste mensen kunnen granaatappelolie aanbrengen op hun huid of gezicht zonder daar last van te ondervinden. Er zijn dan ook geen vernoemingswaardige bijwerkingen.

Houd er wel rekening mee dat sommige mensen een allergische reactie kunnen krijgen door granaatappel. Dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de huid jeukt, rood wordt en ontstoken raakt.

Bijeffecten kunnen ook het gevolg zijn van etherische olie van granaatappel die niet eerst is verdund met een dragerolie.

Je kunt even een test uitvoeren op de binnenkant van je elleboog, of achter je oor en na 24 uur kijken wat het effect is geweest. Wanneer er geen huidirritatie heeft opgetreden, dan kun je het waarschijnlijk veilig aanbrengen op je gezicht.

Bovendien dien je contact op te nemen met een dermatoloog of arts als je voor het eerst granaatappelolie wil gebruiken om een huidaandoening te bestrijden of een gevoelige huid hebt.

Conclusie

Granaatappelolie staat bekend om zijn verschillende voordelen voor de huid. Vandaar verwerken huidverzorgingsmerken het vaak in hun crèmes, serums, maskers en oliën.

Het gebruiken van granaatappelolie kan een goede manier zijn om de huid te hydrateren, ontstekingen te verminderen en tekenen van huidveroudering tegen te gaan. Rimpels elimineren is iets wat veel mensen willen.

Onze voorkeur gaat uit naar pure granaatappelolie, omdat er geen slechte ingrediënten in zijn verwerkt.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *