Gotu kola voor de huid

Zijn gotu kola producten een wonder voor je huid?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Gotu Kola voor de huid

Gotu kola is een plant die inheems is in de tropen. Het is een plant die van een vochtige grond en omgeving houdt.

Vanuit de Ayurvedische geneeskunde is het één van de belangrijkste medicinale planten. In een van de legendes rolt een gewonde tijger zich in de bladeren van de gotu kola om zijn wondgenezing te stimuleren. Vandaar dat gotu kola ook wel tijgergras genoemd wordt.

Wat je allemaal met gotu kola kunt voor je huid, waar het goed voor is en welke producten je het beste kunt gebruiken lees je hier! 

Wat is gotu kola?

Gotu kola is een plant die ook wel ‘Aziatische Waternavel’, ‘Centelle Asiatica’ of ‘Groen Bamikruid’ genoemd wordt. Het bevat ongelofelijk veel belangrijke stoffen, aminozuren, vitaminen, mineralen en fytochemicaliën. Hierdoor is gotu kola voor heel veel problemen inzetbaar, waaronder huidproblemen. 

Gotu kola staat voornamelijk bekend om zijn helende, verjongende en antiverouderende eigenschappen. De plant zou mogelijk bijvoorbeeld helpen bij het voorkomen van zweren, verminderen van littekens, het bestrijden van huidaandoeningen en het versterken van aderen onder de huid. Ook personen die hun rijpere huid willen verzorgen, kunnen baat hebben.

De gotu kola wordt vaak als plantenextract toegevoegd aan een crème. Hiervoor worden zowel de stengels als de bladeren geoogst. Echter, ook veel aanbieders van supplementen verwerken gotu kola in capsules. Je kunt het dus zowel plaatselijk als oraal gebruiken.

Belangrijkste voordelen van gotu kola voor je huid

De reden dat gotu kola zo’n grote rol speelt bij de Ayurvedische geneeskunde is niet gek. Het is zeer breed inzetbaar en heeft super veel potentiele voordelen. We zullen je meer vertellen over de werking en toepassing van gotu kola voor je huid.

De effectiviteit van gotu kola voor de huid kan verschillen per persoon. Ook moet er meer wetenschappelijk onderzoek worden uitgevoerd. Vandaar raden we je aan naar een arts te gaan voordat je gotu kola op je huid aanbrengt of als supplement gebruikt. Op deze website staat immers geen medisch advies.

Herstellen van de huid

Waar gotu kola het meest voor gebruikt wordt, is het herstellen van de huid. De plant wordt gezien als wondhelend en zou de aanmaak van nieuwe huidcellen bevorderen.

Ook versterkt het de werking van de veerkracht van de aderen net onder de huid. Als je huid goed doorbloed is, zal het herstel ervan ook sneller gaan. 

Het kan zowel gebruikt worden als ontstekingsremmer, maar ook bij slecht helende of open wonden, kloven of kneuzingen. Gebruik gotu kola hiervoor alleen in overleg met een arts.

Ondersteunen bij huidproblemen

Ten tweede kan gotu kola op meerdere vlakken je huid ondersteunen. Zo zou het ingezet kunnen worden bij het verminderen van acne, eczeem en psoriasis. Het zal de huid in dat geval vooral verzachten en hydrateren. Ook bij littekenvorming, brandwonden of huidverharding kan gotu kola je huid ondersteunen.

Er wordt gesuggereerd dat gotu kola de ontstekingsfase tijdens het vormen van het litteken vermindert, de huid soepel houdt, overmatige zichtbaarheid van littekens verminderd en striae verminderd.

Bovendien gebruiken wordt gotu kola gebruikt door mensen met acne. Eén van de manieren waarop gotu kola hiervoor gunstig zou kunnen zijn, is de antibacteriële werking. Bacteriesoorten zoals S. aureus zijn immers vaak één van de hoofdoorzaken van acne. De vraag is of gotu kola ook is opgewassen tegen de acne veroorzakende bacteriën.

Anti-aging effect

Vaak wordt gotu kola gebruikt of toegevoegd als bestanddeel aan een anti-aging crème. Deze plant kan namelijk helpen bij het stimuleren van de collageenproductie. Dit mogelijke effect komt door de aanwezigheid van terpenoïden in gotu kola. Een collageen tekort leidt tot een oudere huid met rimpels en fijne lijnen.

Bovendien is gotu kola een antioxidant, waardoor het de huid kan helpen beschermen tegen vrije radicalen die je huid vroegtijdig ouder laten lijken. Dit zorgt ervoor dat de huid steviger blijft en verslapping wordt tegengegaan.

Hoe gebruik je gotu kola voor je huid? 

Zoals je hebt gelezen, wordt gotu kola voor veel verschillende problemen gebruikt.

Gotu kola kan puur worden gebruikt, maar wordt vaak verwerkt als plantenextract. Op deze manier kan het verwerkt worden tot een olie, zalf of crème. Deze kun je dan weer aanbrengen op een wond, je gezicht of waar je het ook wil toepassen op je intacte huid.

Onze voorkeur gaat uit naar de verstevigende dagcrème met heilige lotus en gotu kola van “Rituals” op bol.com. Gebruik deze crème voor het hydrateren van je droge huid, het verminderen van tekenen van veroudering en het realiseren van een mooier ogende huid. Dit product is alcoholvrij en dermatologisch getest. Gebruik je liever een supplement? Dan raden wij de 100% biologische gotu kola van “Organic India” op bol.com aan.

Kijk altijd per product waar het product specifiek voor bestemd is. Vaak zitten er nog andere stoffen aan toegevoegd. Deze wil je misschien niet op (bepaalde delen van) je huid hebben.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *