Glycolzuur VS salicylzuur

Wat is een betere keuze voor je huid?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
glycolzuur of salicylzuur

Glycolzuur en salicylzuur worden beide veel gebruikt in huidverzorgingsproducten. Je vindt ze bijvoorbeeld terug in vrij verkrijgbare middelen, zoals gezichtsreinigers, serums en toners. De kans is dan ook groot dat je weleens van glycolzuur en salicylzuur hebt gehoord als je jezelf bezig houdt met huidverzorging.

De ingrediënten zijn bedoeld voor het exfoliëren van je huid. Daarnaast hebben ze veel andere voordelen voor de huid. Glycolzuur en salicylzuur hebben allebei een aantal unieke eigenschappen en voordelen. Ze leveren dus niet exact dezelfde effecten op.

Om je op weg te helpen ga ik in deze blog met je bespreken wat de verschillen zijn tussen glycolzuur en salicylzuur. Ook ga je ontdekken wat beter past bij jouw huidtype en huidprobleem. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt door acne patiënten. Bovendien ga je ontdekken wat de beste producten zijn die deze ingrediënten bevatten.

Wat is glycolzuur?

Glycolzuur valt onder de alfahydroxyzuur. De afkorting hiervan is AHA. Je kunt glycolzuur vinden in suikerriet en ananas, maar het wordt ook gemaakt. Dankzij het kleine molecuul kan er makkelijk door de huidbarrière heen worden gegaan.

Je kunt glycolzuur plaatselijk aanbrengen op je huid. Het heeft dan een exfoliërende en vochtinbrengende werking. Dit betekent dat het kan helpen dode huidcellen te verwijderen en de aanmaak van nieuwe, gezonde huidcellen te bevorderen. Daarnaast wordt vocht in de huid vastgehouden. Bovendien kan glycolzuur helpen ontstekingen te remmen, bacteriën die acne veroorzaken te bestrijden en de huid te beschermen tegen zonnestralen. Hierdoor kan de huidtint egaliseren en de huid er langer jong uit blijven zien.

Andere voordelen van glycolzuur zijn:

  • milde hyperpigmentatie, zonbeschadiging en acnelittekens verminderen
  • een gezondere kleur van je huid
  • poriën minder opvallend maken
  • fijne lijntjes en rimpels minder opvallend maken
  • stevigheid van de huid verbeteren
  • dode huidcellen verwijderen, zodat acne onder controle wordt gehouden

Hierom kan glycolzuur goed helpen voor de huid die gevoelig is voor hyperpigmentatie, huidveroudering en acne. Aangezien glycolzuur de huid zoveel voordelen kan bieden, is het een populair ingrediënt in huidverzorgingsproducten voor vele huidproblemen.

Glycolzuur kan in verschillende concentraties komen. Dit verschilt van 5% tot 30%. Voor thuisgebruik raad ik maximaal een percentage van 15% aan. In het geval van een sterkere exfoliant wordt dit alleen gebruikt in overleg met een arts of dermatoloog. Door een hoger percentage te gebruiken, wordt de kans op bijwerkingen namelijk groter.

Houd er rekening mee dat glycolzuur je gevoeligheid voor de zon kan verhogen. Daarom dien je een zonnebrandcrème of dagcrème met voldoende SPF (sun protection factor) aan te brengen.

Naast glycolzuur zijn er ook andere AHA’s. Denk aan melkzuur, amandelzuur en appelzuur. Zoals de namen al aangeven zijn deze zuren gemaakt van melk, amandelen en appels.

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur valt onder de bèta-hydroxyzuur. De afkorting hiervan is BHA. Je kunt salicylzuur vinden in wilgenbast en wintergroene bladeren. Daarnaast wordt het gemaakt in laboratoria.

Zowel salicylzuur als glycolzuur hebben als doel de huid te exfoliëren. Het salicylzuur kan dan ook helpen om dode huidresten te verwijderen. Ook helpt het bij het verwijderen van overtollig talg en het verminderen van de talgproductie. Om deze redenen wordt het vaak ingezet door mensen die hun poriën willen verschonen. Bovendien kan salicylzuur helpen ontstekingen af te remmen, omdat het antimicrobiële eigenschappen heeft.

Salicylzuur is een populair ingrediënt bij het voorkomen en behandelen van acne. Het helpt dan ook tegen een vette huid en de verschijning van mee-eters. Daarnaast helpt het tegen hyperpigmentatie.

Er zijn ontzettend veel vrij verkrijgbare middelen die een percentage salicylzuur bevatten. Aangezien uitdroging en irritatie kan ontstaan, is het niet altijd geschikt voor de meest gevoelige huidtypes. Wanneer je allergisch bent voor aspirine, dien je salicylzuur te vermijden om een allergische reactie te voorkomen.

Aangezien de huid kan uitdrogen door salicylzuur is het verstandig om daarnaast een hydraterende crème te gebruiken. Daarnaast dien je een zonnebrandcrème aan te brengen om je huid te beschermen tegen de zon.

Kun je beter glycolzuur of salicylzuur gebruiken voor de acne-gevoelige huid?

Zowel glycolzuur als salicylzuur hebben een effectieve werking op de acne-gevoelige huid.

In het geval van acne kun je misschien beter kiezen voor salicylzuur. Dit heeft namelijk als extra voordeel dat het de talg in de huid kan verminderen. Aangezien talg een bijdrage levert aan het verstoppen van de poriën en de kans op acne-veroorzakende bacteriën vergroot, is het belangrijk dat de talgproductie in balans blijft. Salicylzuur is in olie oplosbaar in tegenstelling tot glycolzuur, waardoor het diep in je poriën kan doordringen.

Salicylzuur heeft exfoliërende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen die zeer gunstig kunnen zijn voor de huid met acne.

Kun je beter glycolzuur of salicylzuur gebruiken voor het verwijderen van dode huidcellen?

Een chemische peeling is een behandeling waarbij dode huidcellen worden verwijderd en de huid er beter uit komt te zien. Wil je vooral deze resultaten bereiken? Overweeg dan een product dat glycolzuur bevat.

Dankzij de kleine moleculaire grootte van glycolzuur kan het makkelijk in de huid terecht komen en hier de verontreinigheden verwijderen.

Ook heeft glycolzuur een vochtinbrengend effect, terwijl salicylzuur juist de huid kan laten uitdrogen. In het geval van een huid die al droog is, kan er teveel talg worden verwijderd met salicylzuur. Dit is niet goed voor je huid.

De beste glycolzuur en salicylzuur producten

Zoals altijd geldt bij het uitkiezen van huidverzorgingsproducten, dien je ook bij het maken van een keuze tussen glycolzuur of salicylzuur te letten op verschillende factoren.

Kies voor glycolzuur als je:

  • hyperpigmentatie wil tegengaan
  • de kleur van de huid gelijkmatig wil maken
  • fijne lijntjes en rimpels wil verminderen
  • geen vette huidtype hebt
  • weinig tot geen acne of mee-eters hebt

Kies anderzijds liever voor salicylzuur als je:

  • momenteel al last hebt van puistjes en acnelittekens
  • een (acne-)gevoelige of vette huidtype hebt
  • verstopte poriën wil verschonen

Heb je last van acne en hyperpigmentatie? Kies dan voor een combinatie product dat zowel glycolzuur als salicylzuur bevat.

Aangezien lichaamswassingen en gezichtsreiniger slechts tijdelijk op de huid zitten, zullen deze de huid niet optimaal exfoliëren. Hetzelfde geldt voor de hoge pH-waarde van water die invloed uitoefent op de pH-waarde van de exfoliant.

In elke huidverzorgingsroutine kan het verstandig zijn om een exfoliant te gebruiken, ook als je geen acne hebt. Gebruik alleen geen of hoog percentage exfoliant als je zwanger wordt of bent. Raadpleeg dan ook een arts om te controleren of het een geschikt product is in jouw situatie. Dit is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de gevoeligheid van je huid en onderliggende aandoeningen.

Veel gestelde vragen over glycolzuur en salicylzuur

Hieronder bespreek ik twee vragen die vaak worden gesteld door mensen die nog twijfelen tussen glycolzuur en salicylzuur.

Glycolzuur en salicylzuur kunnen worden gebruikt op dezelfde manier. Voordat je het spul aanbrengt op je huid dien je deze wel eerst te reinigen. Gebruik hierbij bijvoorbeeld een milde reinigingsgel. Neem vervolgens een wattenschijfje en doe wat van de glycolzuur of salicylzuur erop. Hiermee kun je je hele gezicht bedekken, of eventueel alleen de plekken waar de huid onzuiver is. Hierna kun je ook nog een hydraterende crème aanbrengen om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Vergeet ook geen zonnebrandcrème aan te brengen als je naar buiten gaat, omdat je huid gevoeliger kan worden voor de zon. Wanneer er bijwerkingen optreden, dien je te stoppen met het gebruiken ervan. Eventueel kun je besluiten om het minder vaak te gebruiken.

Glycolzuur en salicylzuur kun je inderdaad tegelijkertijd gebruiken. Breng eerst de ene exfoliant aan en na het opdrogen kun je de andere exfoliant aanbrengen. Ook kun je bijvoorbeeld in de ochtend salicylzuur gebruiken en in de avond glycolzuur gebruiken. Voor de gecombineerde huidtype kan het bijvoorbeeld een idee zijn om glycolzuur aan te brengen op de droge delen en salicylzuur op de vette delen. De mensen met een gevoelige huid kunnen het beter laten bij het gebruiken van slechts één exfoliant. Onthoud daarnaast dat onze huiden verschillende behoeftes hebben. Wat voor de ene persoon werkt, kan bij een andere patiënt de klachten verergeren.

Conclusie

Glycolzuur en salicylzuur worden regelmatig verwerkt in huidverzorgingsproducten. De ingrediënten zijn beide in staat de huid te exfoliëren, met andere woorden: ze kunnen helpen dode huidresten te verwijderen. Waar jij het beste voor kunt kiezen, is afhankelijk van je huidtype, huidprobleem en doelen.

In het geval van een acne-gevoelige huid kun je beter kiezen voor salicylzuur. Deze zuur kan namelijk overtollig talg verwijderen en heeft meer voordelen voor acne dan glycolzuur. Wanneer je je wilt focussen op het verbeteren van hyperpigmentatievlekjes, fijne lijntjes en een gelijkmatige huidkleur, dan kun je kiezen voor glycolzuur. Bovendien kun je kiezen voor een product die een combinatie bevat van salicylzuur en glycolzuur om van alle effecten te profiteren.

Het is in ieder geval belangrijk dat je de instructies op de verpakking opvolgt van het product dat je gaat gebruiken. Als je een product met salicylzuur of glycolzuur teveel gebruikt, dan kan er namelijk huidirritatie ontstaan.

Eventueel kun je contact opnemen met je dermatoloog om hulp te krijgen bij het uitkiezen van de juiste exfoliant. Ik hoop echter dat je met dit artikel al een eind op weg bent geholpen bij het maken van je keuze tussen glycolzuur en salicylzuur.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *