Het verband tussen gluten en rosacea

Kun je last krijgen van rosacea door gluten?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Gluten en rosacea

Rosacea treft ontzettend veel mensen. Je bent dus zeker niet de enige die hier last van heeft.

Het kan verschillende redenen hebben waarom je op dit moment last hebt van rosacea. Van verschillende voedingsmiddelen wordt bijvoorbeeld gedacht dat zij de symptomen van rosacea kunnen verergeren.

Helaas bestaat er geen één kant- en klaar medicijn voor rosacea. Daarom is het van belang dat je gaat achterhalen wat de exacte redenen zijn voor jouw rosacea. De triggers kunnen verschillen per persoon. Sommige rosacea patiënten geven bijvoorbeeld aan dat zij denken dat gluten hun symptomen verergeren.

In deze blog ga ik uitleggen waarom mensen een verband lijken te zien tussen rosacea en gluten.

Rosacea en glutenintrolerantie

Je kunt rosacea herkennen aan de roodheid op je neus en de andere delen van je gezicht. Mensen die rosacea hebben, kunnen gemakkelijk gaan blozen. Ook kunnen er bloedvaten zichtbaar worden en kan het gezicht een brandiger gevoel hebben.

Een gevoeligheid of intolerantie voor gluten kan zich kenbaar maken op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een huidaandoening, zoals rosacea, acne of eczeem. Ook kan je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, gewrichtspijn, hoofdpijn en een minder goede opname van voedingsstoffen.

Wanneer je merkt dat je rosacea hebt, kan er mogelijk ook sprake zijn van een glutenintolerantie.

Het kan een idee zijn om zelf bij te gaan houden wat je elke dag eet, hoeveel stress je ervaart en hoeveel tijd je doorbrengt in de zon. Vervolgens kun je nagaan na welke zaken je meer last lijkt te krijgen van rosacea. Op deze manier voorkom je voor niets gluten te gaan vermijden. Er zijn immers zoveel factoren die een rol kunnen spelen bij rosacea dat het ook om een andere trigger dan gluten kan gaan.

Ongeveer 1% of iets minder van de gehele mensenmassa heeft te maken met een overgevoeligheid voor gluten.

Waarom kun je rosacea krijgen door een gluten intolerantie?

De kans is groot dat een verstoorde spijsvertering een invloed uitoefent op je rosacea. Er zijn dan ook verhalen bekend van rosacea patiënten die hun rosacea zagen verminderen nadat zij overstapten op een glutenvrij dieet.

Gluten komen voor in bepaalde granen. Denk aan tarwe, gerst en rogge. In gluten komen twee eiwitdelen voor, namelijk gliadine en glutenine. Hiervan veroorzaakt gliadine de gluten intolerantie.

In het geval van een intolerantie voor gluten werkt de dunne darm niet goed en worden de eiwitten niet goed afgebroken. Het gevolg is dat er problemen ontstaan, waaronder mogelijk huidproblemen, zoals rosacea.

Aangezien mais en rijst geen gliadine bevatten veroorzaken deze geen overgevoeligheid. Pizza zit echter vol met gluten en kunnen sommige rosacea patiënten dus beter laten staan. Het lastige is dat brood en crackers ook gluten bevatten.

Wat kun je doen tegen rosacea veroorzaakt door gluten?

Allereerst kun je door een arts laten controleren of je een gluten intolerantie hebt. Daarnaast kun je natuurlijk zelf eens nagaan wat het effect is van gluten op je rosacea. Bovendien kun je een online test doen en met de resultaten naar je huisarts gaan.

Je kunt ook zelf een aantal dingen doen. Het kan bijvoorbeeld goed zijn om dagelijks voldoende vezels binnen te krijgen. Op deze manier verbeter je namelijk je spijsvertering. Probeer bijvoorbeeld ook eens een middeltje tegen rosacea. Hierdoor kun je de symptomen van rosacea beheersen. Wanneer je minder last hebt van rosacea, dan zal je ook minder stress ervaren, wat je rosacea ten goede kan komen.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *