Het verband tussen gluten en eczeem

Kun je (meer) last krijgen van eczeem door gluten?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Gluten en eczeem

Eczeem komt voor bij veel baby’s, kinderen en volwassenen. De huidaandoening gaat vaak gepaard met een droge huid, schilfers en jeuk. De symptomen kunnen verergeren door eraan te wrijven of te krabben. Hoewel dermatologen en onderzoekers nog niet exact weten waarom eczeem ontstaat, hebben waarschijnlijk de genen, het immuunsysteem en de slechtere huidbarrière van een eczeem patiënt een invloed. Ook denken sommigen mensen dat gluten en eczeem een verband hebben.

Gluten is een eiwit. Deze type eiwitten komen voor in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge en gerst. Sommige mensen zijn gevoelig voor gluten, waardoor ontstekingen zouden kunnen ontstaan. Ook zouden er dus mogelijk ontstekingen op de huid kunnen ontstaan en verergeren bij eczeem patiënten door gluten.

De invloed van gluten op eczeem

Wanneer je vóórdat je 2 jaar werd last had van eczeem, dan kan je mogelijk meer allergieën hebben voor bepaalde voedingsmiddelen. Echter, het is niet noodzakelijk een voedselallergie te hebben om meer last te krijgen van eczeem door voeding. Er kunnen anders alsnog ontstekingen ontstaan. Een bekende categorie voedingsmiddelen waarvan wordt gedacht dat ze eczeem kunnen veroorzaken zijn zuivelproducten, maar ook gluten worden in verband gebracht. Het immuunsysteem kan namelijk een sterke reactie geven op zaken die in aanraking komen met de huid, en op de inname van stoffen, zoals gluten.

Wanneer je merkt of denkt dat je eczeem krijgt door gluten, dan kun je een afspraak maken met een arts. Vervolgens kan samen worden besloten over te stappen op glutenvrij voedsel. Volgens verschillende onderzoeken kunnen de symptomen van eczeem en andere huidaandoeningen al na één maand verbeteren na het overstappen op een glutenvrij dieet of een hypoallergeen dieet, oftewel een dieet met zo weinig mogelijk voedingsmiddelen die allergische reacties veroorzaken.

Sommige menen merken dat eczeem verminderd na het vermijden van gluten. Ook is er een verband naar voren gekomen tussen gluten en eczeem in onderzoeken. In andere onderzoeken was dit niet het geval. Voor het trekken van betrouwbare conclusies moet meer onderzoek worden uitgevoerd onder meer personen met eczeem.

Het kan slim zijn hierover te gaan praten met een arts en eventueel een onderzoek te laten uitvoeren, want de hevigheid van de gevoeligheid voor gluten kan verschillen per persoon. Darm- en maagklachten kunnen bijvoorbeeld wijzen op een allergie of gevoeligheid voor gluten. Dit komt, omdat gluten moeilijker kunnen worden verwerkt door je darmen.

Vraag ook eens aan je familieleden naar hun gevoeligheid voor gluten. Veel mensen weten echter niet dat zij gevoelig zijn voor gluten. Houd hier dus rekening mee. Bovendien kun je eens gaan bijhouden welke voedingsmiddelen je eet en drinkt om te zien of eczeem klachten hierdoor verergeren. Hierbij dient dan wel rekening te worden gehouden dat bijvoorbeeld stressvolle dagen, korte nachten en verkeerd douchen ook een eczeem verergering kunnen uitlokken.

Glutenvrij dieet en eczeem

Personen kunnen overstappen op een glutenvrij dieet wanneer zij symptomen ervaren van een gevoeligheid voor gluten. Veel mensen die eczeem proberen te behandelen met middelen, maar hier niet of nauwelijks resultaten mee bereiken, proberen dan een glutenvrij dieet.

Door het aanpassen van je dieet kunnen er risico’s ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een tekort aan bepaalde voedingstoffen en vezels. Zorg dus dat je wel voldoende vitamines, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen blijft binnenkrijgen om je lichaam gezond te houden. Immers, vezels zijn belangrijk voor de werking van je darmen en sommige vitamines zijn belangrijk voor de werking van je immuunsysteem. Om deze redenen dien je contact op te nemen met een arts of geregistreerde diëtist voor het overstappen op een glutenvrij dieet.

Bovendien kan een glutenvrij dieet niet worden beschouwd als een officiële behandeling tegen eczeem. Voor de beste resultaten kun je dan ook een glutenvrij dieet combineren met milde huidverzorgingsmiddelen die kunnen worden gebruikt door eczeem patiënten. Denk hierbij aan zalven die vocht inbrengen in de huid en de huidbarrière versterken. Ook houd ik van de Gladskin producten tegen eczeem, omdat zij uitsluitend de eczeem-veroorzakende bacterie aanpakken, terwijl de goede bacteriën met rust worden gelaten. Vergeet bovendien niet dat er meer voedingsmiddelen zijn met andere stoffen dan gluten, die mogelijk ook eczeem kunnen verergeren.

Wil je meer informatie over gluten en de invloed op je lichaam, huid en eczeem? Bekijk dan eens deze reeks artikelen over gluten op de website Optimalegezondheid.com.

Veel succes!

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *