
Vrijwel elke persoon krijgt last van puistjes of acne. Ook houdt vrijwel elke persoon van lekker eten. Sommige mensen hebben helaas een gevoeligere spijsvertering waardoor zij meer moeten letten op de voedingsmiddelen die zij binnenkrijgen. Voornamelijk zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoge glycemische lading zouden acne kunnen veroorzaken.
Eén van de andere soort voedingsmiddelen die in verband worden gebracht met de huidaandoening acne is gluten. Talloze producten bevatten gluten, wat het een vrij lastig probleem maakt. Dit komt, omdat het vaak als bindmiddel wordt gebruikt en om brood te laten rijzen.
Voordat je besluit gluten volledig uit je dieet te schrappen, kun je deze nieuwe blog lezen over het verband tussen gluten en acne. Onderzoekers zijn er namelijk nog niet volledig over uit of gluten daadwerkelijk acne kunnen laten ontstaan of verergeren. Toch beweren veel acne patiënten die een gevoeligheid, intolerantie of allergie hebben voor gluten vrij snel een verbetering op te merken aan hun acne na te beginnen met het vermijden van gluten.
Personen die last hebben van een gevoeligheid voor gluten kunnen naast mogelijke acne ook andere symptomen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan darmproblemen en minder energie. Hierom kan het veel meer voordelen bieden gluten te vermijden in je dieet.
Neem contact op met een arts als je denkt gevoelig te zijn voor gluten of wil overstappen op een glutenvrij dieet.
Kun je acne krijgen door gluten?
Je bent wat je eet en de gezondheid van je huid is een spiegel van de interne processen in je lichaam. Veel mensen met huidproblemen kunnen dit soort gezegdes bevestigen. Voeding kan namelijk zowel een positieve als negatieve invloed hebben op acne. Persoonlijk merk ik bijvoorbeeld ook meer last te krijgen van puistjes door suiker en gluten.
Gluten is een bepaald soort eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en andere soorten granen. Gluten zijn moeilijk verteerbaar voor de darmen van sommige personen. Daarnaast hebben de huid en de darmen een verband. Hierdoor kunnen bij sommige mensen ontstekingsreacties, zoals puistjes worden uitgelokt na het binnenkrijgen van gluten.
Neem symptomen, zoals darmklachten, misselijkheid, vermoeidheid en acne die kunnen wijzen op een gevoeligheid voor gluten écht serieus. Je loopt namelijk gezondheidsrisico’s.
Wanneer de darmen niet optimaal werken, worden voedingsstoffen niet goed opgenomen door je lichaam. De gifstoffen kunnen ook niet meer goed worden weggespoeld waardoor ze hun weg vinden in je lichaam naar de huid. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat er acne op de huid ontstaat, wat zich kenbaar maakt als zwarte, witte puntjes, pukkels met en witte kop en onderhuidse bulten.
Een glutenvrij dieet en acne
Eigenlijk wordt acne niet direct veroorzaakt door gluten, maar bij sommige mensen kan de acne wel verergeren. Een glutenvrij dieet is dus geen manier om acne te genezen. Er moet eerst meer onderzoek worden gedaan naar het verband tussen gluten en acne. Je kunt in ieder geval prima gluten blijven eten als je hier geen acne of andere klachten van krijgt.
Naast een glutenvrij dieet is het ook belangrijk een algemene gezonde levensstijl te hebben en een (medische) actuele behandeling tegen acne te ondergaan. Denk aan hydraterende crèmes, salicylzuur en antibacteriële middelen. Op deze manier kun je de symptomen en onderliggende problemen tegelijkertijd bestrijden.
Vergeet ook niet dat er meer voedingsmiddelen dan gluten bestaan die in verband worden gebracht. Suiker wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met hormonale acne. Eventueel kun je een voedingsdagboek gaan bijhouden. Hierin ga je dan opschrijven wat je dagelijks consumeert en wat de gevolgen zijn voor je huid en acne. Probeer ook eens een tijdje gluten te vermijden en het effect te bekijken. Hierbij is het wel belangrijk ook te letten op andere factoren die acne kunnen veroorzaken. Dagen waarin je veel stress hebt, maar geen gluten eet waarna toch puistjes ontstaan, kan dat mogelijk komen door de stress.
Gluten komen voor in tal van voedingsmiddelen. Vrijwel iedereen eet brood, terwijl hier ook gluten inzitten. Gluten worden namelijk gebruikt als een bindmiddel voor brood. Ook bijvoorbeeld pasta’s, salades, pizza’s en gebak kunnen gluten bevatten.
Wanneer je overstapt op een glutenvrij dieet is het belangrijk dat je de etiketten op de verpakkingen van voedingsmiddelen doorneemt. Hier staat namelijk op aangegeven of er gluten in het voedingsmiddel zitten. Je moet in ieder geval altijd met een arts of dermatoloog overleggen wanneer je grote veranderingen gaat doen in je dieet, want je moet voldoende essentiële voedingsstoffen blijven binnenkrijgen.
Zorg ook dat je voldoende water en voedingsmiddelen met vezels en probiotica binnenkrijgt om de gezondheid van je darmen te bevorderen. Andere voedingsmiddelen die ontstekingen afremmen, vrije radicalen bestrijden en de gezondheid van de darmen verbeteren zijn ook gunstig. Het aanpassen van je dieet kan heel even moeilijk zijn, maar je lichaam en acne zullen je dankbaar zijn.