Zijn gember en gemberolie gezond voor je huid?

De 7 voordelen van gember voor de huid en huidproblemen

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Gember is gezond voor huid

Gember is één van de zogenaamde “superfoods”. Eigenlijk is het gewoon de knol van de gemberplant.

Veel mensen gebruiken gember als een huismiddeltje voor allerlei klachten. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van maagklachten, verkoudheidsklachten, de spijsvertering en het immuunsysteem. Simpelweg nemen zij bijvoorbeeld wat plakjes verse gember en stoppen zij dit in hun thee. Op deze manier maak je erg makkelijk een gezondheidsdrankje. Daarnaast kun je gember natuurlijk ook verwerken in gerechten.

Naast de gezondheidsvoordelen voor het lichaam zou gember ook gezond zijn voor je huid. Dit komt door de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die het heeft. Ook zou gember mogelijk kunnen helpen bij het bestrijden van huidproblemen, zoals vroegtijdige huidveroudering, acne, rosacea en eczeem. Gember wordt gebruikt voor de huid door het te eten of drinken en het plaatselijk aan te brengen.

Gember is geen specifiek huidverzorgingsproduct en er bestaat dus geen garantie dat er geen bijwerkingen zullen optreden. Vandaar raad ik je aan een officieel huidverzorgingsmiddel met gember te proberen in plaats van zelf iets in elkaar te flansen.

De voordelen van gember voor de huid en huidproblemen

Hieronder zet ik de 7 voordelen van gember voor de huid op een rijtje.

1. Pigmentatievlekken minder zichtbaar maken

Gember is waarschijnlijk in staat pigmentatievlekken en zonbeschadigingen minder zichtbaar te maken, omdat het antioxiderende effecten heeft en de huid kan verstevigen. Je kunt hyperpigmentatie herkennen aan plekken of littekens op de huid met een lichte kleur.

2. Huid langer jonger houden

Gember zou mogelijk kunnen voorkomen dat enzymen collageen afbreken. Collageen is een stofje die de huid stevig houdt en de huid er jonger uit laat zien. Om deze reden wordt gedacht dat gember kan helpen tegen huidveroudering.

3. Huidskleur egaliseren

Dankzij de 40 gunstige antioxidanten in gember kan het helpen bij het tegengaan van vrije radicalen. Hierdoor kan de teint van je huid verbeteren, rimpels en fijne lijntjes voorkomen worden en kan de huid stralender en gezonder lijken.

4. Acne bestrijden

Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen van gember zou het kunnen helpen acne te beheersen. Dit komt, omdat gember de acne veroorzakende bacteriën kan bestrijden en roodheid kan verminderen. Wanneer gember wordt gegeten, kan dit de gezondheid van de darmen verbeteren. Dit is ook gunstig voor je acne en puistjes.

5. Rosacea verminderen

Voor de mensen die last hebben van rosacea zou gember mogelijk ook verlichting kunnen bieden. Dit komt door de ontstekingsremmende eigenschappen die de zwelling, ontsteking en roodheid van rosacea kunnen verminderen.

6. Eczeem behandelen

Ook eczeem kan mogelijk worden bestreden dankzij gember. Dit komt, omdat veel eczeem patiënten last hebben van de Staphylococcus aureus bacterie. Deze bacterie speelt dus een rol bij eczeem. Gember zou de eczeem veroorzakende bacterie aanpakken en de huid tot rust brengen.

7. Psoriasis verlichten

Hierboven is duidelijk naar voren gekomen dat gember kan helpen ontstekingen te verminderen. Aangezien psoriasis ook een huidziekte is die gepaard gaat met ontstekingen kan gember waarschijnlijk helpen om dezelfde redenen als de andere huidaandoeningen. Daarnaast hebben veel mensen met psoriasis last van artritis psoriatica. Gember zou dit tegengaan. Dankzij de gezondheidsvoordelen van gember zou psoriasis dus kunnen worden bestreden via de huid en binnenin het lichaam.

Hoe kun je zelf gember gebruiken voor de huid?

Sommigen mensen besluiten zelf iets te maken van verse gember wat zij vervolgens op hun huid aanbrengen. Doe echter altijd zelf onderzoek als je een nieuw middeltje of zelfs een huismiddel wilt gebruiken.

Voor de pigmentatievlekken kun je een vers schijfje gember gebruiken om het aan te brengen op je vlekjes. Na enkele weken zou je een verbetering moeten zien. Na enkele maanden verdwijnen de pigmentatievlekken soms helemaal.

Een andere manier om zelf iets te maken met gember is het mengen van gemalen verse gember, honing en verse citroensap. Dit mengsel kun je vervolgens een half uur laten intrekken in de huid van je gezicht en het daarna weer afspoelen.

Voor de huidaandoening op je lichaam zou je een bodyscrub kunnen maken van suiker, olijfolie, vers geraspte gember en de schil van een citroen.

Andere ingrediënten die je kunt verwerken in een zelfgemaakt gember mengsel zijn yoghurt, aloë vera en rozenwater.

Gemberolie voor de huid

Allereerst is het belangrijk om te weten dat net als voor de gember zelf geldt dat er meer onderzoek nodig is om te weten of gemberolie effectief kan zijn voor de huid als het plaatselijk wordt aangebracht.

Er zijn wel enkele kleine studies gedaan naar het gebruiken van gemberolie. Zo werd in 2015 gemberolie in een antirimpelcrème gebruikt. De testgroep merkte inderdaad dat de huid minder ruw werd.

Aangezien gemberolie zeer geconcentreerd is, mag het in ieder geval niet rechtstreeks op de huid worden aangebracht. Een essentiële olie, zoals gemberolie moet dan ook altijd verdund worden met een dragerolie, zoals amandelolie of kokosolie voordat het op de huid wordt aangebracht.

Is gember gevaarlijk voor de huid?

Gember gaat waarschijnlijk niet gepaard met bijwerkingen. Je kunt echter eerst een klein beetje van het spul aanbrengen op de binnenkant van je elleboog of achter je oor. Op deze manier kun je irritatie ontdekken, voordat je besluit het op de gevoeligere huid van je gezicht aan te brengen.

Uiteraard dien je gember te vermijden als je hier een allergie voor hebt.

Neem voor de zekerheid altijd contact op met een arts. Aangezien gember een bloedverdunnende werking heeft, is het mogelijk niet geschikt om te gebruiken als je bepaalde medicijnen gebruikt. Ook moeten zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven altijd contact opnemen met een arts voor het gebruik van gember.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *