Eucalyptus olie voor de huid

6 voordelen van eucalyptus olie aanbrengen op de huid

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Eucalyptus olie voor de huid

Het gebruiken van oliën voor de huid wordt alsmaar populairder. Dat komt, omdat oliën vaak groot en deels of zelfs helemaal natuurlijk zijn. Hierdoor kunnen bijwerkingen van agressieve ingrediënten worden voorkomen.

Uitkiezen van oliën die je wil aanbrengen op de huid moet met zorg gebeuren. Niet alle oliën zullen immers geschikt zijn voor jouw huidtype.

Vandaag ga ik het met je hebben over het gebruiken van eucalyptus olie voor de huid. Deze plantaardige olie heeft een kenmerkende geur die mogelijk kan zorgen voor een vermindering van verkoudheid.

Ook kan worden geprofiteerd van verschillende voordelen wanneer eucalyptus olie plaatselijk wordt aangebracht op de huid.

Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat eucalyptus olie gunstig kan zijn voor bacteriën, ontstekingen en vrije radicalen. Hoewel er meer onderzoek nodig is, zou je huid dus kunnen opknappen door eucalyptus olie.

Lees verder om te ontdekken wat eucalyptus olie kan betekenen voor jouw huid en eventuele huidprobleem of huidaandoening.

Wat is eucalyptus olie?

Eucalyptus olie is een essentiële olie of etherische olie. Dit betekent dat het moet worden vermengd met een dragerolie voordat het wordt aangebracht op de huid.

Eucalyptus olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie van de verse bladeren en het hout van de eucalyptusboom. Deze boom komt oorspronkelijk uit Zuid-Australië. Tegenwoordig zijn er meer plekken waar je eucalyptus kunt vinden.

Eucalyptus olie wordt bijvoorbeeld veel gemaakt in China.

In eucalyptus olie zitten verschillende goede stoffen. Denk bijvoorbeeld aan flavonoïden en tannines.

Sommigen mensen kiezen ervoor eucalyptus olie puur te gebruiken. Anderen gebruiken liever een kant- en klaar huidverzorgingsproduct met eucalyptus olie. Denk bijvoorbeeld aan een gezichtsreiniger, hydraterende crème of een douchegel.

Aangezien de kwaliteit van eucalyptus olie kan verslechteren door licht en warmte dient deze olie op een koele, donkere plek worden bewaard.

Eucalyptus olie bladeren voor de huid

Wist jij dat koala’s bijna uitsluitend bladeren eten van de eucalyptusboom?

Waarom kan eucalyptus olie gunstig zijn voor de huid?

Er moet meer onderzoek worden gedaan naar de voordelen van eucalyptus olie voor de gezondheid van de huid. Er zijn onderzoeken gedaan, maar dit was vooral uitgevoerd in laboratoria in plaats van mensen.

Toch wordt er gedacht dat eucalyptus olie gunstig kan zijn voor de huid.

Hieronder zet ik de belangrijkste mogelijke 7 voordelen van eucalyptus olie voor de huid op een rijtje.

1. Wonden genezen

Eucalyptus olie bevat cineole. Dit ingrediënt heeft ontstekingsremmende, antimicrobiële en pijnstillende eigenschappen. Vandaar gebruiken sommigen mensen eucalyptus olie om sneller van een wond, snijwond, insectenbeet, zweer of kneuzing af te komen en pijn te verminderen.

2. Hydrateren

Een ander mogelijk voordeel van eucalyptus olie is het hydrateren van de huid en het verbeteren van de natuurlijke huidbarrière. Waarschijnlijk kan eucalyptus olie namelijk de aanmaak van ceramide verhogen. Door deze vetzuur kan de huid gehydrateerd blijven en kunnen droge, schilferige plekken verminderen.

3. Beschermen

Ook kunnen antioxidanten in eucalyptus olie helpen bij het beschermen van de huid tegen schadelijke invloeden uit de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan milieuvervuiling en zonnestralen die het uiterlijk van de huid kunnen verslechteren.

4. Poriën verkleinen

Wederom geldt dat onderzoek nodig is. Echter, er wordt gedacht dat eucalyptus olie de huid strakker kan maken. Hierdoor kunnen grove poriën verkleinen en dus minder zichtbaar worden.

5. Ontstekingen verminderen

Eucalyptus olie kan de bloedcirculatie bevorderen, waardoor ontstekingen kunnen verminderen. Tevens heeft de eucalyptol in eucalyptus olie ontstekingsremmende eigenschappen.

6. Donkere vlekken verminderen

Sommigen mensen denken dat eucalyptus olie donkere vlekken op de huid lichter kan maken. Daarom is het vaak te vinden in huid verlichtende huidverzorgingsproducten.

7. Acne, eczeem, rosacea en psoriasis bestrijden

Gezien de potentiele voordelen van eucalyptus olie zouden een aantal huidaandoeningen kunnen verbeteren.

Het hydrateren van de huid kan bijvoorbeeld gunstig zijn voor acne, omdat de talgproductie kan verminderen.

Eczeem kan verbeteren, omdat een minder uitgedroogde minder klachten heeft zoals jeuk.

Bovendien kan het verminderen van ontstekingen helpen bij psoriasis.

Eventueel kunnen bacteriën en schimmels worden bestreden die acne, eczeem en rosacea veroorzaken. Het is echter niet bekend welke type bacteriën kunnen worden bestreden met eucalyptus olie.

Is eucalyptus olie veilig voor de huid?

Eucalyptus olie is een sterke, essentiële olie. Het kan daarom onveilig zijn eucalyptus olie onverdund aan te brengen op de huid. Dat kan bijvoorbeeld huidirritatie en jeuk opleveren. Breng eucalyptus olie bijvoorbeeld ook niet aan op je huid die al open is.

Eucalyptus olie kan veilig worden aangebracht op vrijwel alle huidtypes. Het maakt dus niet uit of jij een droge of vette huid hebt.

Door de sterkte van eucalyptus olie is het wel belangrijk dat je deze op de juiste manier vermengd met een dragerolie. Kies daarbij voor een dragerolie die past bij jouw specifieke droge, vette of gecombineerde huidtype.

Het is raadzaam contact op te nemen met een arts als je eucalyptus olie wil innemen of smeren op je huid. Er kan dan namelijk worden vastgesteld of eucalyptus olie wel veilig is om te gebruiken in jouw situatie en in combinatie met je medicijnen of huid behandelingen. Het mag bijvoorbeeld ook niet worden gebruikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Bovendien kan je een kleine test uitvoeren. Smeer een beetje verdunde eucalyptus olie op een klein deel van je huid om te kijken of je er niet allergisch voor bent.

Hoe kan je eucalyptus olie aanbrengen op de huid?

Eucalyptus olie kan dus mogelijk gunstig zijn voor de huid. Daarom wil je nu waarschijnlijk zelf eucalyptus olie aanbrengen op de huid en kijken of je huid er beter uit gaat zien.

Zorg in ieder geval dat pure eucalyptus olie wordt verdund met een dragerolie. Hier kun je bijvoorbeeld kokosolie, amandelolie of abrikozenpitolie voor gebruiken. Op de verpakking of instructies van een product staat de juiste hoeveelheid dragerolie en essentiële olie aangegeven.

Ik raad aan te kiezen voor de eucalyptus olie van “Butterfly Oil“, omdat dit product 100% zuiver is en ere dus geen schadelijke toevoegingen in contact zullen komen met de huid. Daarnaast is gebruik gemaakt van de juiste extractiemethode, namelijk stoomdestillatie van de eucalyptus bladeren. Hierdoor zijn de goede stoffen bewaard gebleven.

Eucalyptus olie product voor de huid

De verdunde eucalyptus olie kan bijvoorbeeld worden aangebracht op acne of eczeem plekken, maar het kan ook worden aangebracht op het overige gedeelte van de huid om te profiteren van de voordelen.

Samenvatting

Eucalyptus olie staat vooral bekend om de mogelijke antibacteriële, ontstekingsremmende, hydraterende en beschermende eigenschappen. Deze kunnen helpen bij het krijgen van een schone, gezondere uitziende huid en het bestrijden van huidaandoeningen, zoals acne en eczeem.

Het gebruiken van eucalyptus olie wordt steeds populairder, omdat het een natuurlijk middel is en kan worden aangebracht op bijna alle huidtypes.

Eucalyptus olie moet altijd worden verdund met een dragerolie. Mocht je dit niet zien zitten, dan kun je altijd nog een vrij verkrijgbare crème of reiniger kopen die eucalyptus olie als ingrediënt bevat.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *