Epsom zout en psoriasis

Waarom epsom zout kan helpen tegen psoriasis

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Epsom zout tegen psoriasis

Naar schatting hebben alleen al honderdduizenden Nederlanders last van psoriasis.

Deze chronische huidziekte ontstaat wanneer er teveel huidcellen worden aangemaakt. Er ontstaan dan dikke, schilferige plakken op de huid die kunnen jeuken of pijnlijk kunnen zijn.

Hoewel er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is, gebruiken veel mensen epsom zout tegen psoriasis. Door in bad te gaan met epsom zout of het gebruiken van een huidverzorgingsproduct met epsom zout kunnen klachten van psoriasis verminderen. Dit komt vooral door de magnesium in epsom zout.

Naast psoriasis worden meer huidaandoeningen verzorgd met epsom zout. Ook gebruiken mensen epsom zout om hun spieren te kalmeren en te ontspannen.

Blijf verder lezen waarom je kunt overwegen Epsom-zoutbaden te nemen als je last hebt van psoriasis.

Wat is epsom zout?

Epsom zout wordt ook wel bitterzout of magnesiumsulfaat genoemd. Het is een verbinding bestaande uit magnesium, zwavel en zuurstof.

Sinds vele jaren gebruiken mensen epsom zout om verschillende medische redenen. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om de voordelen van epsom zout te bevestigen.

Ervaringen van mensen met epsom zout zijn in ieder geval veelal positief.

Om epsom zout te gebruiken tegen psoriasis moet contact worden opgenomen met een arts. Dit geldt echter voor alle producten uit de natuur.

Gebruiken van epsom zout tegen psoriasis

Er zijn verschillende manieren om epsom zout te gebruiken tegen psoriasis. Mensen gebruiken het onder andere als scrub en weekmiddel.

Je kunt bijvoorbeeld een epsom-zoutbad nemen om de hoeveelheid huidschilfers en jeuk te verminderen.

Voeg simpelweg 1 of 2 kopjes epsom zout toe aan een bad met lauw warm water. Het is belangrijk dat het water niet te heet is, omdat het anders de psoriasis kan verergeren. Daarnaast mag je niet langer dan 15 minuten in bad om verergering te voorkomen.

Nadat je in bad bent geweest en de plekken van je psoriasis in contact zijn geweest met het epsom zout, kan je met een zachte en schone handdoek deppende bewegingen maken om de huid te drogen.

Als laatste kan je een vochtinbrengende crème aanbrengen op je huid om deze gehydrateerd te houden.

Wanneer je epsom zout wil gebruiken onder de douche, dan kan je de epsom zout aanbrengen op de plekken van je psoriasis om lichtjes de huidcellen te scrubben.

Meer voordelen van epsom zout tegen psoriasis

Epsom zout kan gunstig zijn voor de psoriasis op je hele lichaam. Je kunt het dus bijvoorbeeld ook gebruiken als je last hebt schilfers en jeuk op je handen of hoofdhuid.

Sommige mensen met psoriasis krijgen pijn door psoriasis. Er wordt gedacht dat de magnesium in epsom zout pijn kan verlichten.

Een ander voordeel van het nemen van een epsom-zoutbad tegen psoriasis is het verminderen van stress.

Het schijnt dat stress psoriasis kan veroorzaken en verergeren. Daarom kan het nemen van een epsom-zoutbad een goede manier zijn om te ontspannen, en dus psoriasis te verminderen.

Epsom zout producten tegen psoriasis

Er bestaan kant- en klare epsom zoutscrubs die worden gebruikt dode huidcellen te verwijderen.

Waarschijnlijk is een epsom zoutscrub niet geschikt voor de gevoelige huid met psoriasis, omdat het de huid kan irriteren.

Er wordt aangegeven dat je zelf een scrub van epsom zout kunt maken door 1 1/3 kopjes epsom zout met 2 of 3 kopjes amandel- of kokosolie te mengen.

Onze voorkeur gaat uit naar het pure epsom zout van Natural Heroes, omdat hier geen schadelijke ingrediënten in zijn verwerkt die psoriasis zullen verergeren.

Epsom zout product tegen psoriasis

Dode zeezout VS epsom zout

Sommigen mensen vragen zich af of zij beter dode zee zout of epsom zout kunnen gebruiken tegen hun psoriasis.

Er wordt immers gedacht dat dode zee zout kan helpen bij het verbeteren van de huidbarrièrefunctie, het hydrateren van de huid en het verminderen van ontstekingen.

Aangezien er meer onderzoek is gedaan naar dode zeezout voor psoriasis dan epsom zout, is dode zeezout waarschijnlijk een betere keuze. Ook bevinden meer gunstige voedingsstoffen zich in dode zeezout.

Bekijk ook: “Dode Zeezout tegen psoriasis en de ervaringen“.

Samenvatting

Ondanks het weinige bewijs voor het gebruiken van epsom zout tegen psoriasis gebruiken veel mensen het om symptomen onder controle te houden. Zij denken namelijk dat het kan helpen bij het verwijderen van schilfers en het verlichten van jeuk.

Kant- en klare huidverzorgingsproducten die epsom zout bevatten moeten misschien worden vermeden, omdat ze te hard zijn voor iemand met psoriasis op de huid.

Zorg in ieder geval dat je niet gaat krabben aan je psoriasis en het behandelplan van een arts blijft volgen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *