Epsom zout en eczeem

Kan baden of douchen met epsom zout helpen tegen eczeem?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Epsom zout om eczeem te verminderen

Heb je last van eczeem? Dan is de kans groot dat je al van alles hebt geprobeerd om er van af te komen. Helaas bestaat er nog geen wondermiddel tegen eczeem.

Waarschijnlijk ben je zojuist gaan zoeken op internet naar manieren om van eczeem af te komen, of in ieder geval de symptomen enigszins te verlichten.

Het gebruiken van epsom zout tegen eczeem wordt vaak geprezen als goedkope en effectieve manier om eczeem te verminderen. Dit komt, omdat er bijvoorbeeld veel van het mineraal magnesium inzit. Magnesium speelt immers een belangrijke rol bij verschillende processen in je lichaam.

Epsom zout wordt ook wel bitterzout genoemd.

In dit artikel gaan we je vertellen over het verband tussen epsom zout en eczeem. Kan hiermee echt een vermindering van symptomen, zoals verminderde jeuk worden ervaren? Blijf verder lezen om erachter te komen.

Wat is epsom zout?

Eigenlijk is epsom zout geen echt zout. Het is namelijk een verbinding die afkomstig is van gedestilleerd mineraalwater. De verbinding bestaat uit magnesium, zwavel en zuurstof.

Epsom zout is vernoemd naar Epsom door het hoge gebruik ervan in Epsom, Engeland.

Epsom zout wordt vaak verwerkt in persoonlijke verzorgingsproducten. Denk aan huidscrubs en badproducten die epsom zout bevatten.

Veel mensen hebben baat bij epsom zout. Atleten gebruiken het bijvoorbeeld om pijn te verminderen en hun spieren te helpen herstellen.

Ook mensen met eczeem en andere huidaandoeningen gebruiken epsom zout.

Helpt epsom zout tegen eczeem?

Hoewel veel mensen aangeven een positief effect te hebben ervaren op hun eczeem zijn er geen wetenschappelijke bewijzen die dit ondersteunen.

Er moet dus meer onderzoek worden gedaan naar het specifieke verband tussen epsom zout en eczeem.

Toch wordt gedacht dat epsom zout waarschijnlijk eczeem ten goede kan komen.

Dankzij het ontspannende effect van liggen in water kan eczeem misschien verbeteren. Het heeft namelijk een ontspannend en rustgevend effect, waardoor stresseczeem kan verminderen.

Ook werkt epsom zout reinigend, zodat bepaalde eczeem-veroorzakende stoffen uit het lichaam kunnen worden getrokken. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat het kan helpen tegen bacteriën die eczeem veroorzaken.

Bovendien kan epsom zout helpen de aangetaste huidbarrière te herstellen, de huid te verzachten en ontstekingen te verminderen.

Het fijne is dat epsom zout gemakkelijk kan worden opgenomen door je huid. De zwelling en de jeuk van eczeem kunnen daarom snel verlichten.

Hoe kan je epsom zout gebruiken tegen eczeem?

Aangezien veel mensen zweren bij het gebruiken van epsom zout tegen eczeem denken wij dat een product met epsom zout het overwegen waard is. Alleen het kalmerende effect van een bad kan al gunstig zijn voor je eczeem.

De meeste mensen gebruiken epsom zout door te weken in een bad of het aan te brengen onder de douche.

Je kunt bijvoorbeeld epsom zout gebruiken tegen eczeem op de volgende manier:

  • Laat een bad vollopen met water op normale temperatuur. Heet water kan een averechts effect hebben op eczeem.
  • Voeg een kopje epsom zout toe aan het water.
  • Zet een timer aan en week 5 tot 15 minuten in het water. Te lang baden kan de huid laten uitdrogen.
  • Gebruik geen washandjes of heftige reinigers. Je kunt eventueel een milde reiniger gebruiken die geschikt is voor eczeem.
  • Droog je huid af met deppende bewegingen en een schone, zachte handdoek.
  • Breng enkele minuten daarna een vochtinbrengende crème aan om je huid te hydrateren.
  • Wacht tot de crème volledig is opgenomen door je huid en trek dan pas kleding aan.

Door je huid licht vochtig te houden en direct een vochtinbrengende crème aan te brengen, kan waarschijnlijk meer vocht worden vastgehouden. Om de huid extra te hydrateren kan bijvoorbeeld kokosolie worden toegevoegd aan het bad.

Overweeg 2 tot 3 keer per week in bad te gaan met het epsom zout om te zien wat er gebeurt met je eczeem. Zorg in ieder geval dat je niet te heet water gebruikt en niet te lang in bad blijft zitten.

Mocht je huid een vreemde of allergische reactie geven, ga dan uit het bad en stop met het gebruiken van epsom zout.

Producten met epsom zout

Als je epsom zout wil gebruiken tegen eczeem vraag je jezelf waarschijnlijk af wat goede producten zijn.

Er bestaan bijvoorbeeld kant- en klare badproducten die epsom zout als ingrediënt bevatten.

Daarnaast kan je kiezen voor puur epsom zout, zoals die van Natural Heroes. Hier gaat onze voorkeur naar uit, omdat er dan geen slechte ingrediënten in contact hoeven komen met de huid.

Kant- en klare producten zijn immers gemaakt voor de massa, en misschien niet geschikt voor de eczeem-gevoelige huid.

Epsom zout product tegen eczeem

Samenvatting

Er is wetenschappelijk bewijs nodig om te kunnen concluderen dat epsom zout kan helpen tegen eczeem.

Waarschijnlijk kan het echter geen kwaad zelf te douchen met epsom zout of enkele keren per week een kwartiertje te liggen in een bad met epsom zout.

Door eczeem in contact te laten komen met de huid kan bijvoorbeeld worden geprofiteerd van reinigende en ontstekingsremmende effecten. Ook kan de jeuk die gepaard gaat met eczeem verminderen.

Er moet worden vermeld dat je contact op moet nemen met een arts om epsom zout te gebruiken voor eczeem. Ook kunnen huidirritatie en een allergische reactie ontstaan. Deze punten gelden voor alle natuurlijke producten.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *