Eczeem in wenkbrauwen

Oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
eczeem in wenkbrauwen

Eczeem in je wenkbrauwen is een huidaandoening waarbij jeuk, roodheid en schilfers ontstaan.

De symptomen van eczeem kunnen erg vervelend zijn. De schilfers kunnen namelijk opvallen en een schamend gevoel opleveren. Ook kan de droogheid, flinke jeuk opleveren.

Door alle ongemakken kan het fijn zijn om de eczeem te verwijderen, of in ieder geval de symptomen te verminderen. Je kunt dan ook verschillende stappen zetten in de strijd tegen eczeem in je wenkbrauwen.

In dit artikel vertel ik je welke soorten eczeem in de wenkbrauwen ontstaan, hoe het ontstaat en wat je er allemaal tegen kunt doen.

Wat is eczeem in de wenkbrauwen?

Wenkbrauwen eczeem kenmerkt zich door het verschijnen van roodheid, bultjes en gele schilfers in en rondom de wenkbrauwen. De uiterlijke kenmerken kunnen ook gepaard gaan met intense jeuk. In ernstige gevallen kunnen er korsten vormen.

Sommigen personen hadden last van eczeem op hun gezicht of rond de plooien van hun neus waarna de eczeem zich verspreidt richting de wenkbrauwen en wimpers.

In de meeste gevallen is er sprake van atopisch eczeem. Dit wordt ook wel aangeboren eczeem genoemd, wat in principe overal op het lichaam kan ontstaan. Een andere vorm van eczeem die voorkomt bij de wenkbrauwen is seborroisch eczeem. Deze vorm verschijnt dan ook vooral tussen haren, bijvoorbeeld in de wenkbrauwen.

Veel mensen krijgen ooit last van eczeem. Het kan voornamelijk ontstaan op de huid van baby’s en kinderen, maar ook volwassenen en ouderen kunnen last ondervinden.

Eczeem in de wenkbrauwen kan tijdelijk beter of slechter gaan. Dit kan gebeuren onder bepaalde omstandigheden.

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Hoe ontstaat eczeem in de wenkbrauwen?

Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van eczeem in je wenkbrauwen.

De invloeden kunnen te maken hebben met je lichaam en omgevingsfactoren. Zo wordt bijvoorbeeld gedacht dat personen met eczeem een overactief immuunsysteem hebben, waardoor het lichaam overdreven reageert op contact met bepaalde ingrediënten of stoffen met ontstekingsreacties.

Ook wordt gedacht dat verschillende producten die in aanraking komen met de wenkbrauwen kunnen leiden tot eczeem klachten.

Andere factoren zijn:

 • Gisten
 • Genen
 • Metalen in wenkbrauw piercings
 • Zweet in de wenkbrauwen
 • Ingrediënten in wenkbrauwgels
 • Crèmes die oliën bevatten
 • Agressieve zepen, shampoo’s, parfums, haarproducten en andere huidverzorgingsproducten die per ongeluk in de wenkbrauwen terecht komen
 • Hormonale veranderingen in het lichaam
 • Emotionele stress en spanning
 • Lage temperatuur tijdens een skivakantie of juist een hoge temperatuur in een tropisch klimaat

Soms is er sprake van een andere huidaandoening dan eczeem. Er kan bijvoorbeeld ook normale huidirritatie ontstaan door het harsen en epileren van de wenkbrauwen. Ook kan er sprake zijn van hoofdroos, acne tussen of in de wenkbrauwen en psoriasis.

Eczeem en hoofdroos in wenkbrauwen

Eczeem in de wenkbrauwen kan worden veroorzaakt door een gist, genaamd Malassezia. Dit is een gist die van nature voorkomt op de huid. Naast eczeem kan deze gist ook andere huidproblemen veroorzaken, namelijk roos en hoofdroos.

Bij roos ontstaan er veel schilfertjes in de hare en wenkbrauwen. Roos is een vorm van eczeem en deze kunnen tegelijkertijd verschijnen op de huid. Veel mensen van alle leeftijden hebben last van roos in hun haren en wenkbrauwen.

Wanneer een arts raadplegen?

Aangezien er verschillende huidproblemen in de wenkbrauwen kunnen ontstaan, kan een arts je helpen bij het stellen van de diagnose. Doorgaans kan door er naar te kijken al worden vastgesteld of het een vorm van is van eczeem of iets anders.

Wanneer een arts twijfelt zullen de huidschilfertjes uit de wenkbrauwen worden gehaald en nader worden onderzocht.

Mocht er sprake zijn van eczeem in de wenkbrauwen door een allergie of contact met irriterende stoffen, dan kan een pleistertest worden uitgevoerd om mogelijke irritaties te achterhalen.

Het fijne is dat een arts ook gelijk kan vertellen wat het beste is voor jouw huid. Er kan bijvoorbeeld een crème, zalf, shampoo of medicijn worden voorgeschreven waarmee je doelgericht de schimmels en gisten uit de wenkbrauwen kunt verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan een ontstekingsremmende crème met corticosteroïden of hydrocortison. Een dergelijk middel wordt doorgaans één keer per dag aangebracht op de huid voor een bepaalde periode en de toepassing kan langzaam worden afgebouwd. Een ander bekend middel is antihistaminica, dat wordt ingezet om jeukende eczeem te bestrijden.

Heb je weleens gemerkt dat de eczeemklachten afnemen in de zomer? Dit kan te maken hebben met de zon. Eczeem kan tegenwoordig dan ook worden behandeld door middel van lichttherapie, waarbij met lichten op de huid wordt geschenen.

De behandelingen van een arts zorgen er dus voor dat de symptomen, zoals jeuk, droogheid en roodheid tijdelijk afnemen.

Hoe kun je zelf je wenkbrauwen behandelen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen direct naar een arts te gaan. Dit is ook zeker aan te raden als je heftige symptomen ervaart, jezelf ziek voelt, de eczeem sijpelt of je je ernstig zorgen maakt.

Er zijn echter ook een aantal actiepunten die je zelf kunt ondernemen om proberen de eczeem in je wenkbrauwen te behandelen. De actiepunten zijn een beetje afhankelijk van de oorzaak van je eczeem. De behandeling kan dan ook variëren per eczeem patiënt.

Ten eerste is een goede hygiëne van je wenkbrauwen van belang. Zorg daarom dat je elke dag doucht. Overweeg om ook nog eens ’s avonds je gezicht te wassen met enkel lauw water.

Wanneer het gaat om roos in je wenkbrauwen kun je ervoor kiezen om een anti-roos shampoo aan te brengen in je wenkbrauwen tijdens het douchen. Spoel vervolgens weer alles uit, zodat er geen restjes achterblijven.

Eventueel kun je zoeken naar een shampoo die een ingrediënt, zoals salicylzuur bevat. Dit ingrediënt heeft namelijk de werking om dode huidresten en schilfers van de huid te verwijderen. Ook wordt de aanmaak van gezonde huidcellen gestimuleerd.

Een andere goede manier om eczeem tegen te gaan, is het aanbrengen van een hydraterende crème. Een crème die vocht inbrengt, zorgt namelijk voor een beter gehydrateerde huid, waardoor de huid minder droog wordt. Immers, droogheid is de reden waarom de huid zo gaat jeuken. Het beste moment om een hydraterende crème aan te brengen is het punt dat je huid nog een beetje vochtig is nadat je hebt gedoucht.

Het is in ieder geval belangrijk dat je nooit gaat krabben of jeuken aan je wenkbrauwen. Dit zal de symptomen namelijk alleen maar erger maken. Ook kunnen er bacteriën in je wenkbrauwen terecht komen, waardoor de boel geïnfecteerd raakt. Krabben is dus een no-go.

Als laatste kun je eens proberen te letten op je voeding. Er zijn namelijk verschillende voedingsmiddelen die eczeem veroorzaken of de problemen juist ten goede kunnen komen. Veel voedingsmiddelen hebben namelijk een ontstekingsremmende werking.

Conclusie

Eczeem in je wenkbrauwen kan erg ongemakkelijk zijn. Misschien schaam je jezelf voor de eczeem plekken en heb je vreselijke last van jeuk.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om eczeem in je wenkbrauwen aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld een oplossing zijn die te maken heeft met je huidverzorgingsregime, voedingspatroon of levensstijl. Wanneer dit niet werkt, of de eczeem ernstig is, hebben artsen verschillende professionele middelen en behandelingen om in te zetten.

Soms is er sprake van een andere aandoening. Er zal dan een specifieke behandeling moeten worden ingezet, zoals een medicinale anti-roos shampoo.

Gladskin tegen eczeem in je wenkbrauwen

In dit artikel heb je kunnen lezen hoe eczeem in je wenkbrauwen ontstaat en wat je er tegen kunt doen. Waarover ik je nog niet heb verteld, zijn de producten van Gladskin.

Gladskin heeft een productlijn ontwikkeld gericht op eczeem. Deze producten zijn revolutionair. Het is namelijk het eerste product in de wereld waarmee alleen de eczeem-veroorzakende bacteriën worden aangepakt, terwijl de gezonde bacteriën in tact blijven.

Via de onderstaande button kun je lezen wat Gladskin voor jouw eczeem klachten kan betekenen. Dit is dan ook een goede manier om de eczeem in je wenkbrauwen weer de baas te worden.

Gladskin eczeem gel

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?

 • Kalmeert de huid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Vermindert roodheid en jeuk
 • Laat de goede bacteriën met rust
 • Werkt meestal binnen enkele dagen
 • Al meer dan 100.000 levens veranderd
Ja! Ik wil meer informatie!
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *