Eczeem op voeten en tenen

Dit is de beste behandeling!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
eczeem op voeten en tenen

Een groot gedeelte van de Nederlands heeft last van eczeem. Hoewel eczeem voornamelijk voor komt bij kinderen, kunnen volwassenen er ook last van krijgen. Vaak komt eczeem weer terug in bepaalde periodes.

Eczeem op de voeten gaat gepaard met een rode, ontstoken huid die jeukt. De eczeem kan bijvoorbeeld op de voeten, onder de voeten, op de bal van de voet en tussen de tenen zichtbaar worden. Eigenlijk kan eczeem dus ontstaan op elk deel van de voet.

Er kunnen verschillende redenen zijn dat er eczeem op de voeten ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan wrijving, vocht en een allergische reactie. Helaas is er nog geen behandeling om eczeem specifiek aan te pakken. Wel zijn er veel dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen en een nieuwe eczeem periode te voorkomen.

In dit artikel ga je meer te weten komen over de verschillende soorten voeteczeem. Ook ga ik je vertellen wat de bijbehorende oorzaken en symptomen zijn. Als laatste ga je enkele behandelingen ontdekken voor eczeem op je voeten.

Verschillende soorten eczeem op de voeten

Eczeem kan dus op en rondom de voeten en tenen ontstaan. Er zijn verschillende soorten eczeem die op de voeten zichtbaar kunnen worden. Hieronder zullen we ze bespreken.

Atopische dermatitis

De meeste mensen die last hebben van eczeem op hun voeten hebben de soort eczeem, genaamd atopische dermatitis. Het is een vorm van eczeem die erg lang kan aanhouden. Vaak zijn er periodes waarbij eczeem erger wordt of juist een tijdje verdwijnt. Mensen die last hebben van atopische dermatitis krijgen dit meestal al op heel jonge leeftijd. Soms kunnen de problemen blijven aanhouden tot in de tienerjaren of zelfs tot volwassen leeftijd.

Atopische dermatitis op de voeten kun je herkennen aan verschillende zaken. Denk bijvoorbeeld aan een droge, rode, schilferige huid die dikker kan worden en kan barsten. Ook kan het gepaard gaan met jeuk, die vooral in de nacht het ergst is. Er kunnen ook rode plekken en uitslag ontstaan, meestal rond de tenen en op de hiel. Bovendien kan de eczeem geïnfecteerd raken door de bacterie Staphylococcus aureus. Hierdoor zullen er gele korsten of kleine met pus gevulde bultjes zichtbaar worden.

Helaas is het niet bekend waardoor atopische dermatitis ontstaat. Waarschijnlijk heeft het te maken met de gebruikelijke oorzaken van eczeem. Ook kan het een reactie zijn van het immuunsysteem door aanraking van je voeten met bepaalde allergenen of irriterende stoffen. Atopische dermatitis gaat vaak gepaard met hooikoorts en/of astma. Bovendien kan er een genetisch verband zijn tussen eczeem op de voeten en atopische dermatitis.

Dyshidrotisch eczeem

Dit type eczeem gaat gepaard met kleine (of grote), diepe blaasjes of blaren op de onderkant en zijkanten van de voeten. Daarom wordt dyshidrotisch eczeem ook wel blaasjeseczeem genoemd. Vaak ontstaat dyshidrotisch eczeem ook op de handen. Voornamelijk oudere mensen tot een leeftijd van 40 jaar hebben hier last van.

Bij dyshidrotisch eczeem ontstaat flinke jeuk aan de voetzolen en de zijkanten van de tenen. Het kan zelfs een branderig gevoel opleveren. Ook zijn er blaasjes zichtbaar die soms gevuld zijn met een vloeistof.

Dyshidrotisch eczeem kan snel geïnfecteerd raken. Daarom is het belangrijk om er niet aan te krabben. De blaren kunnen namelijk pijnlijk worden en het pus kan uit de huid stromen.

Er wordt gedacht dat dyshidrotisch eczeem ontstaat door een schimmelinfectie. Ook kan het een reactie zijn op een allergeen of overmatig zweten.

Nummulair eczeem

Numullair eczeem is een vorm van eczeem die je goed kunt herkennen. Vaak ontstaan er namelijk rode ronde (ontstoken) vlekken ter grootte van een munt. Ook kunnen er korsten en jeuk ontstaan. Dit type eczeem komt vooral voor bij mannen rond de 60 jaar en vrouwen tussen de 13 en 25 jaar.

Vaak ontstaat nummulair eczeem nadat de huid beschadigt raakt door een brandwond of een insectenbeet. Ook kan het ontstaan door een droge huid, een slechte doorbloeding of als reactie op bepaalde metalen.

Waarschijnlijk wordt nummulair eczeem niet veroorzaakt door je genen. Dit is wel het geval van andere soorten eczeem op de voeten. Ook komt de eczeem vaak niet terug en verdwijnt het doorgaans binnen een jaar.

Zwemmerseczeem

In het geval van zwemmerseczeem ontstaat er een schimmelinfectie op je voet. Deze vorm van eczeem ontstaat nadat mensen op blote voeten hebben gelopen in bijvoorbeeld zwembanden, sauna’s en kleedkamers.

Contactdermatitis

Contactdermatitis betekent dat er eczeem ontstaat door contact met bepaalde stoffen. Het kan gaan om een allergische reactie door een aanraking met een irriterende of chemische stof. De contactdermatitis ontstaat dan ook op de voeten na blootstelling aan een irriterend middel of door een allergie voor de lijmstof, kleurstof of leer in je schoenen. Het ziet eruit als roodheid met blaren die soms gevuld zijn met pus. Bovendien kan er jeuk ontstaan.

Hoe ontstaat eczeem op de voeten en tussen de tenen?

Er zijn verschillende triggers die kunnen leiden tot eczeem op en rondom de voeten en tenen. Hieronder kun je een handige lijst zien met mogelijke triggers van eczeem op je voeten:

  • Voeding: Mogelijk heb je een allergie voor voedingsmiddelen zoals koemelk, pinda’s, varkensvlees en eieren.
  • Allergenen: Er zijn verschillende materialen die eczeem op de voeten kunnen veroorzaken. Dek bijvoorbeeld aan de huisstofmijt, pollen en huidschilfers van huisdieren.
  • Irriterende stoffen: Denk bijvoorbeeld aan je wasmiddel, een sterke lichaamszeep, een shampoo of andere middelen die irriterende ingrediënten kunnen bevatten.
  • Stress: Veel eczeem patiënten geven aan dat zij meer last hebben van eczeem als zij veel stress of emoties ervaren.
  • Klimaat: Het klimaat zou ook invloed kunnen hebben op het ontstaan van eczeem. Denk bijvoorbeeld aan koud weer, een vochtig klimaat of juist erg hoge temperaturen.
  • Hormonaal: Ook de hormonen in je lichaam kunnen mogelijk invloed hebben op eczeem op de voeten. Veel vrouwen geven aan dat hun eczeem erger wordt tijdens de zwangerschap en voor de menstruatieperiode.
  • Kleding: Sommige kledingstukken zijn van materialen gemaakt die een allergische reactie kunnen uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan synthetische vezels en ruwe materialen.
  • Zweet: Als de voeten lang vochtig zijn of er veel zweet op je voeten zit, zou dit mogelijk tot eczeem kunnen leiden. Mogelijk zijn dus je strakke schoenen, sokken of het dragen van sokken als je gaat slapen de boosdoener van je eczeem.
  • Wrijving: Kledingstukken kunnen ook invloed hebben op het ontstaan van voeteczeem. Kledingstukken zoals schoenen kunnen namelijk wrijving veroorzaken waardoor de huid gevoeliger wordt.

Behandeling van eczeem op voeten

Als je last hebt van eczeem, dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van af. Helaas bestaat er niet één beste behandeling voor eczeem op de voeten of tussen je tenen. Wel kun je verschillende triggers vermijden. Ook kun je een aantal behandelingen ondergaan om de symptomen te verminderen en de kans op nieuwe eczeem te reduceren.

Merk je dat je last hebt van eczeem door het voelen en zien van een droge huid, jeuk of andere symptomen? Zorg dan in ieder geval dat je zo snel mogelijk begint met de behandeling. Op deze manier kun je voorkomen dat de symptomen escaleren.

Hieronder krijg je een overzicht van verschillende behandelingen voor eczeem op je voeten.

Hydraterende crèmes

Eczeem op de voeten gaat vaak gepaard met een droge huid. Het is daarom belangrijk om de huid te hydrateren door middel van een vochtinbrengende crème. Bijkomend voordeel is dat dergelijke middelen, de van nature beschermende huidbarrière verbeteren.

Je kunt een hydraterende crème het hele jaar door gebruiken, dus ook als je een periode geen last hebt van eczeem. Zo kun je namelijk voorkomen dat je opnieuw last krijgt van eczeem.

Hormoonzalven

Een andere manier om eczeem op je voeten te behandelen is door gebruik te maken van een hormoonzalf, zoals een corticosteroïde crème of zalf. Het doel hiervan is ontstekingen te verminderen. Je kunt hormoonzalven in de winkel kopen, maar voor sterkere concentraties dien je een arts te raadplegen.

Je kunt een corticosteroïde crème het beste aanbrengen een half uurtje nadat je de hydraterende crème hebt gesmeerd. Er zijn zowel corticosteroïde crèmes als zalven beschikbaar in de markt. Soms wordt gedacht dat zalven effectiever zijn. Deze bevatten namelijk meer olie en kunnen beter in de huid worden opgenomen.

Gebruik de hormoonzalf tot nadat de eczeem twee dagen is verdwenen. Op deze manier weet je zeker dat ontstekingen onder de huid goed zijn behandeld.

Antibiotica

Eczeem wordt veroorzaakt door de Staphyolococos aureus bacterie. Dankzij voorgeschreven antibiotica door een arts kunnen deze bacteriën worden bestreden. Er zijn zowel pillen als zalven als antibiotica verkrijgbaar. Er zal goed worden gekeken naar de ernst van de eczeem op je voeten voordat een keuze wordt gemaakt om antibiotica in te zetten en welke soort het beste is.

Antihistaminica

Dit zijn geneesmiddelen die worden ingezet tegen allergische reacties. Ook kunnen ze bijdragen aan het verminderen van de jeuk door het effect van histamine in het bloed te blokkeren. Er kan een keuze worden gemaakt uit verschillende soorten antihistaminica.

Voetenbad

Onder de douche stappen, in bad gaan of zelfs een voetenbadje aanschaffen zou ook kunnen helpen de symptomen van eczeem te verminderen. Je moet dit wel op de juiste manier doen om te voorkomen dat eczeem verergert. Je dient bijvoorbeeld in lauw water te gaan met je voeten voor maximaal 15 minuten, zodat de huid voldoende vocht op kan nemen. Tevens kun je hierdoor even ontspannen.

Zorg dat je je voeten deppend afdroogt in plaats te wrijven. Nadat je in bad bent geweest, kun je de voeten een beetje nat laten en direct een vochtinbrengende crème aanbrengen. Zorg wel dat je dit doet binnen drie minuten nadat je uit bad bent gekomen. Als je dit niet doet, kan de huid juist droger worden waardoor eczeem op de voeten verergert. Nadat de vochtinbrengende crème enkele minuten is ingetrokken, kun je je kleding aantrekken.

Bovendien kun je ervoor kiezen om een middel toe te voegen aan het bad. Denk bijvoorbeeld aan badolie om beter vocht vast te houden. Denk ook aan zuiveringszout om jeuk te verminderen. Bovendien kun je azijn toevoegen om bacteriën te doden.

Fototherapie

Wanneer iemand in hevige mate last heeft van eczeem kan er worden gekozen voor een behandeling met fototherapie. Er zal dan een UV-licht worden geschenen op de eczeem, zodat de jeuk vermindert, ontstekingen verminderen en meer vitamine D wordt aangemaakt.

Je levensstijl en eczeem

Verschillende factoren uit je levensstijl hebben mogelijk invloed op het ontstaan van eczeem op je voeten en tenen.

Zorg bijvoorbeeld dat je gaat ontdekken waar je stress vandaan komt. Probeer dergelijke situaties vervolgens te vermijden. Ook kun je jezelf gaan verdiepen in ontspanningstechnieken. Zo kunnen yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen gunstig zijn om te ontspannen.

Ook kun je een nieuwe gewoonte toevoegen aan je levensstijl, namelijk het dagelijks weken van je voeten. Dit kan namelijk helpen om de jeuk en ontsteking die gepaard gaan met de eczeem rondom je voeten te verminderen.

Tevens kan het helpen je voeten droog te houden. Vermijd dus dat er zweet op je voeten zit. Dit kun je bereiken door zoveel mogelijk op blote voeten te lopen en katoenen sokken te dragen als je schoenen draagt. Ook kan het helpen om meerdere paren schoenen te hebben. Als je vaak last hebt van zweetvoeten kun je hiervoor contact opnemen met een arts.

Houd ook eens een dagboek bij. In het boek kun je opschrijven wat je eet en drinkt. Vervolgens kun je kijken hoe je huid hier op reageert en of er dus eczeem ontstaat. Dit kun je bijhouden voor alle producten die mogelijk de oorzaak zijn voor je eczeem. Denk dus ook aan je wasmiddel en cosmetica die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Eventueel kun je ook door een arts laten controleren waar je allergisch voor bent.

Zorg bovendien dat je niet gaat krabben of wrijven over de eczeem. Je kunt hiermee namelijk de problemen verergeren. Zo kan de huid beschadigd raken, meer jeuk ontstaan en een infectie ontstaan. Als je de weerleiding moeilijk kunt weerstaan, dan kan het helpen om je nagels kort te houden, je eczeem af te dekken of handschoenen te dragen.

Kun je soda gebruiken tegen eczeem op je voeten?

Veel mensen vragen zich af of zij de eczeem op hun voeten en tenen kunnen behandelen met soda. Er wordt wel vaker gedacht dat huismiddeltjes effectief kunnen zijn tegen eczeem. Denk bijvoorbeeld ook aan kokosolie en appelciderazijn waar mensen hun voeten in laten weken. Je kunt het wel proberen, maar het kan effectiever zijn om een professioneel middel te gebruiken dat gericht is op de symptomen en oorzaken van eczeem op je voeten. Zorg daarnaast dat je hier zelf onderzoek naar doet en hulp inschakelt van een professional.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *