Eczeem en voeding

Beste en slechtste eczeem dieet onthuld!

Gemiddelde leestijd: 19 minuten
voeding en eczeem

Veel mensen denken dat het ontstaan van eczeem alleen te maken heeft met de genen en directe of indirecte invloeden uit de omgeving. Eczeem en voeding hebben echter ook een sterk verband.

Eczeem kan namelijk ook worden veroorzaakt door je darmen, lever, spijverteringsorganen en immuunsysteem. Door bepaalde voedingsmiddelen te eten of juist te vermijden, kun je dan ook invloed hebben op je eczeem klachten.

Aangezien er meestal alleen wordt gefocust op de symptomen van eczeem, zoals een droge huid en jeuk blijven veel patiënten onnodig lang last houden van deze vervelende, hardnekkige huidaandoening. Er wordt namelijk vrijwel nooit gefocust op de onderliggende oorzaken.

Waarschijnlijk weet je ook dat er heftige bijwerkingen, zoals een dunnere huid, een hoge bloeddruk, diabetes en staar kunnen optreden door langdurig gebruik van voorgeschreven medicatie tegen eczeem. Ook heb je waarschijnlijk weinig, tijdelijk of zelfs geen effect gemerkt van meerdere vrij verkrijgbare middelen.

Ik ben hier om je te helpen bij het aanpassen van je voedingspatroon. Je gaat dan ook leren wat het verband is tussen eczeem en voeding en hoe je dit in je voordeel kunt laten werken.

Het verband tussen eczeem en voeding

Eczeem gaat gepaard met huidirritatie, sijpelende blaren en jeukende uitslag. Voornamelijk jonge kinderen hebben last van eczeem, maar ook oudere kinderen en volwassenen kunnen er last van krijgen. Hoewel veel kinderen “eroverheen groeien” lijkt de huidaandoening soms erg lang aan te houden.

Volgens een onderzoek zou een baby minder kans hebben op eczeem wanneer de moeder voldoende probiotica binnenkrijgt en geen koemelk drinkt tijdens de zwangerschap. Ook zouden baby’s die in hun eerste 3 maanden borstvoeding krijgen minder kans hebben op eczeem. Je kunt contact opnemen met een arts om er precies achter te komen wat je allemaal kunt doen om de kans op eczeem bij je baby te verminderen als je momenteel zwanger bent of nog gaat worden.

Waarschijnlijk ken je het gezegde wel: “je bent wat je eet”. Dit geldt helaas ook voor eczeem. Er zijn namelijk verschillende voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezonde of onzuivere huid. Ook kun je mogelijk een allergie hebben voor een bepaald voedingsmiddel. Denk bijvoorbeeld aan de volgende veel voorkomende voedselallergieën:

 • koemelk
 • eieren
 • voeding met soja
 • gluten
 • noten
 • schaaldieren

Voedingsmiddelen kunnen om meerdere redenen een verband hebben met je eczeem. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde soorten voeding die de gezondheid van je darmen verslechteren. Dit resulteert tegelijkertijd in een lager immuunsysteem, omdat je immuunsysteem reageert op alles wat jij eet. Bepaalde voedingsmiddelen ziet het systeem dus als een indringer waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Dit resulteert in eczeem.

Zowel gezonde darmen als een gezond immuunsysteem zijn belangrijk voor het verminderen van eczeem. Daarom is het belangrijk om voedsel te eten waar jij tegen kunt.

Er zijn veel mensen die vaak voedsel eten terwijl ze daar eigenlijk intolerant voor zijn. Dit geldt dan ook voor 8 van de 10 mensen, zonder dat zij dit zelf weten.

Aangezien het belangrijk is als je van eczeem af wilt komen je immuunsysteem op peil te houden, is het binnenkrijgen van de juiste voedingsmiddelen nuttig. Voeding is dan ook verreweg de beste manier om je immuniteit te verbeteren.

Hieronder gaan we kijken naar wat je eet en wat de invloed is op processen in je lichaam en eczeem.

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Voeding om te vermijden bij eczeem

Verschillende soorten voeding zouden eczeem kunnen aanwakkeren. Hieronder zet ik de belangrijkste op een rijtje.

Voedselallergie

Door het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen zouden de symptomen van eczeem erger kunnen worden. Het is namelijk mogelijk dat je allergisch bent voor een voedingsmiddel, je immuunsysteem hierop reageert met een ontstekingsreactie en er eczeem ontstaat.

Er kan bijvoorbeeld een allergische reactie optreden door het volgende voedsel:

 • zuivelproducten, zoals koemelk
 • eieren
 • soja
 • tarwe
 • gluten
 • noten, zoals pinda’s
 • chocolade

Het verschilt echter per persoon waar iemand gevoelig voor is. Sommigen soorten voeding worden bijvoorbeeld aanbevolen om eczeem te bestrijden, terwijl iemand met een allergie voor dit type voeding het moet vermijden.

Bewerkte voedingsmiddelen

Wanneer een voedingsmiddel bewerkt is, betekent dit zoals de naam al zegt dat het voedingsmiddel bewerkt is. Er kan bijvoorbeeld een bewerking plaatsvinden om een product langer houdbaar te maken. Denk aan conserveermiddelen, kunstmatige ingrediënten en slechte vetten in bewerkte voedingsmiddelen.

Bewerkte voedingsmiddelen zijn dus niet natuurlijk. Een voorbeeld van sterk bewerkte voeding is fast food.

Aangezien de belangrijke stoffen, zoals vezels uit bewerkte voedingsmiddelen is gehaald, is het nutteloos om ze te eten. Het eten van bewerkte voedingsmiddelen kan verschillende gevolgen hebben.

Je lichaam is niet gemaakt om bewerkt voedsel te eten en af te breken. Daarom zal dit niet gunstig zijn voor je spijsvertering en maakt je lichaam veel gifstoffen aan.

Verstandiger kan zijn om te kiezen voor onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen. Je lichaam kan deze voeding stukken beter afbreken en tegelijkertijd de voedingsstoffen opnemen in je bloedbaan. Dit houdt de natuurlijke processen in je lichaam onder controle.

Het effect van het eten van gezonde, onbewerkte voeding is dan ook dat je jezelf beter gaat voelen, je immuniteitssysteem verbetert en minder last zult hebben van eczeem.

Suikerrijke voeding

Voedingsmiddelen die een hoog suikergehalte of geraffineerde koolhydraten bevatten zouden ook eczeem kunnen veroorzaken. Het hoge suikergehalte zorgt namelijk voor een flinke stijging in de bloedsuikerspiegels en insulinespiegels. Dit leidt tot ontstekingen.

Er zijn allerlei voedingsmiddelen die veel suiker bevatten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende voeding:

 • taart, cake en koek
 • frisdranken en energydranken
 • alcohol
 • smoothies
 • hamburgers

Anderzijds kunnen volkoren koolhydraten, eiwitten en groenten helpen bij het op peil houden van het insulinegehalte, deze worden namelijk langzamer opgenomen door je lichaam.

eczeem door suiker in voeding
eczeem en suiker

Gluten

Eczeem en gluten lijkt voor velen hand in hand te gaan. Wanneer je overgevoelig bent voor gluten kan het dan ook verstandig zijn de inname van gluten te vermijden.

De laatste tijd is er veel meer aandacht gekomen voor glutenvrij eten. Er zijn dan ook genoeg voedingsmiddelen en vervangers die geen gluten bevatten.

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Goede voeding en voedingsstoffen tegen eczeem

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die onstekingen bij eczeem kunnen afremmen. Hieronder zet ik er een aantal op een rijtje.

Biogene en bioactieve voeding

De kans is groot dat je regelmatig biogene voedingsmiddelen eet. Denk bij dit type voeding bijvoorbeeld aan granen, zaden en noten. Ze kunnen je cellen en weefsels die je lichaam ondersteunen ten goede komen. Biogene voedingsmiddelen zijn namelijk rijk aan voedingsstoffen.

Er bestaat ook bioactief voedsel. Deze voeding kan helpen bij verschillende processen in je lichaam, zoals de spijsvertering en het microben. Hierdoor kan je lichaam de voedingstoffen en mineralen uit het voedsel dat je eet beter veteren. Verse groenten en fruit zijn goede voorbeelden van bioactief voedsel.

Plantaardig voedsel

Plantaardig voedsel heeft veel voordelen voor het behandelen van eczeem. Denk bijvoorbeeld aan de volgende functies:

 • Binnenkrijgen van belangrijke onverzadigde vetzuren
 • Binnenkrijgen van langzame koolhydraten om energie te krijgen
 • Binnenkrijgen van eiwitten in de vorm van voorverteerde aminozuren
 • Binnenkrijgen van vezels voor een goede stoelgang
 • Binnenkrijgen van vitamines en mineralen voor een sneller herstel van je huid

Neem bijvoorbeeld eens wat vaker wat groenten als tussendoortje, zoals komkommer, wortels, paprika, radijs en bleekselderij.

Vette vis en omega-3 vetzuren

Van nature vette vis zou positief kunnen bijdragen aan de behandeling van eczeem. Deze vissoorten bevatten namelijk veel omega-3-vetzuren en zijn het gemakkelijkst op te nemen door je lichaam. Wanneer voldoende vetten worden opgenomen in je lichaam kan dit een ontstekingsremmend effect hebben.

Voor de behandeling van eczeem is het belangrijk dat je elke dag 200 milligram aan omega-3-vetzuren binnenkrijgt. Dit kan bereikt worden door een voedingssupplement te nemen, maar beter is om het uit voeding te halen.

Voedingssoorten die omega-3 vetzuren bevatten zijn:

 • vette vis, zoals haring, zalm, ansjovis en makreel
 • zeevruchten
 • noten, zoals walnoten en hazelnoten
 • zaden, zoals koolzaadolie en chiazaad
 • lijnzaadolie en kokosnootolie
 • groene groenten, zoals avocado

Het kan verstandig zijn driemaal per week vette vis te eten.

Anderzijds zouden verzadigde vetten minder goed zijn bij eczeem. Probeer daarom zuivel en rood vlees te vermijden.

eczeem dieet met omega 3
eczeem en omega-3

Quercetine

Quercetine is een krachtige antihistaminicum en antioxidant. Het kan dus helpen om het histaminegehalte in je lichaam te verlagen, ontstekingen af te remmen en allergische reacties tegen te gaan. Bij groenten en fruit helpt quercetine hun kleuren te krijgen.

Je kunt veel quercetine halen uit de volgende soorten groenten en fruit:

 • appels
 • rode druiven
 • bosbessen
 • kersen
 • broccoli
 • spinazie
 • kappertjes
 • dille
 • koriander
 • waterkers
 • bieslook
 • boerenkool

Probiotica

Pribiotische voedingsmiddelen zijn een goede soort bacteriën die gunstig zijn voor je darmen en immuunsysteem. Dit betekent dat het ook kan helpen tegen eczeem, omdat de symptomen van eczeem en allergische reacties worden tegengegaan.

Probiotica vind je in de volgende voeding:

 • zuurdesembrood
 • gefermenteerde augurk
 • ongepasteuriseerde zuurkool
 • kefir
 • tempeh
 • kokosyoghurt
 • kimchi
 • miso
 • vissaus
 • kombucha

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Een dieet tegen eczeem

Aangezien eczeem verschillende triggers kan hebben qua voeding bestaat er geen specifiek dieet tegen eczeem. Soms wordt wel aanbevolen een mediterresaans dieet te volgen.

In het algemeen kan worden gezegd dat er een ontstekingsremmend dieet moet worden gevolgd. Voedingsmiddelen in een ontstekingsremmend dieet zullen veel antioxidanten bevatten, omdat ze ontstekingen kunnen afremmen.

De volgende soorten voeding en voedingsstoffen komen voor in een ontstekingsremmend dieet.

 • fruit
 • groenten
 • gezonde vetten, zoals olijfolie
 • volkoren voeding
 • vissoorten, die rijk zijn aan de ontstekingsremmende omega-3-vetzuren

Eliminatiedieet

Een eliminatiedieet kan gunstig zijn voor mensen die een voedselallergie hebben of deze nog moeten achterhalen.

Tijdens een eliminatiedieet is het de bedoeling bij te houden wat je gedurende de dagen in je lichaam krijgt. Je kunt een tijdje bepaalde voedingsmiddelen, waarvan wordt gedacht dat ze eczeem veroorzaken, vermijden. Houd dit ten minste drie dagen vol. Mochten de symptomen dan verminderen of verdwijnen, dan kun je er vervolgens op één dag veel van eten om te kijken wat het met je huid doet. Wanneer de eczeem weer erger wordt, heb je waarschijnlijk een trigger gevonden.

Aangezien eczeem ook kan ontstaan door andere factoren, zoals stress en huidverzorgingsproducten is een eliminatiedieet niet altijd betrouwbaar. Ook dien je te zorgen dat je wel voldoende essentiële voedingstoffen blijft binnen krijgen in je lichaam. Het kan daarom betrouwbaarder zijn een allergietest uit te laten voeren door een arts of specialist.

Dyshidrotisch eczeem en voeding

Veel mensen zijn op zoek naar een dieet tegen dyshidrotisch eczeem. Dit type eczeem kenmerkt zich door kleine blaren op de handen en voeten. Het is nog steeds onbekend wat precies de oorzaak is van dyshidrotisch eczeem. Wel zouden allergenen en voedselallergenen invloed hebben op dit type eczeem.

In voeding zit een kleine hoeveelheid nikkel en kobalt (metalen) die mogelijk de oorzaak zijn van dyshidrotisch eczeem.

Nikkel en kobalt zitten in de volgende voedingsmiddelen:

 • volkoren
 • rogge
 • haver
 • chocolade
 • drop
 • bakpoeder
 • sojaproducten
 • gedroogd fruit
 • kikkererwten
 • mosselen
 • margarine
 • voedsel in blik

Vitamine C opnemen in je dieet zou gunstig zijn tegen dyshidrotisch eczeem, omdat het de opname van nikkel en kobalt helpt verminderen. Verschillende soorten fruit en groenten bevatten veel vitamine C, zoals:

 • paprika
 • zwarte bessen
 • groene kool
 • boerenkool
 • sinaasappels
 • bloemkool
 • mango
dyshidrotisch eczeem en voeding
voeding tegen dyshidrotisch eczeem

Seborroïsch eczeem en voeding

Seborroïsch eczeem wordt mogelijk niet specifiek veroorzaakt door je voedingspatroon. Toch is het waarschijnlijk wel waar dat je dieet invloed heeft op de hevigheid van je eczeem.

Het kan dus wel degelijk verstandig zijn voedingssoorten binnen te krijgen die je immuunsysteem verbeteren en ontstekingen afremmen.

Een aantal voorbeelden van ontstekingsremmende voedingsmiddelen tegen seborroïsch eczeem zijn:

 • veel groene bladgroenten
 • olijfolie
 • amandelen
 • zoete aardappelen
 • voedingsmiddelen met veel vitamine C, E en antioxidanten, zoals avocado’s
 • water
seborroïsch eczeem en voeding
voeding tegen seborroïsch eczeem

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Voedingssupplementen en eczeem

Volgens meerdere onderzoeken zouden een aantal voedingssupplementen een positieve bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de symptomen van eczeem.

Onthoud wel dat er meer onderzoek nodig is om te concluderen of een voedingssupplement daadwerkelijk een groot effect kan hebben op eczeem. Ook moet er nog worden bepaald in welke dosis een supplement dan moet worden ingenomen.

De volgende supplementen kunnen mogelijk effectief zijn tegen eczeem:

 • probiotica en prebiotica
 • visolie
 • vitamine D, C, E en B6
 • bromelaïne
 • flavonoïden
 • zinksulfaat
 • selenium
 • collageen
 • teunisbloemolie

Als je supplementen wilt proberen tegen eczeem, dien je altijd contact op te nemen met een arts. Soms kunnen er namelijk bijwerkingen optreden. Ook mag de dagelijkse dosis aan voedingstoffen niet worden overgeschreden. Bovendien kan het verstandig zijn te kijken naar de ervaringen van personen die je zijn voorgegaan.

Conclusie & overweeg de producten van Gladskin tegen eczeem

Er zijn verschillende oorzaken van eczeem. Voeding is waarschijnlijk ook een belangrijke trigger bij het ontstaan van eczeem.

Door een geschikt dieet te volgen, kunnen de symptomen worden verminderd. Tevens kunnen processen in je lichaam verbeteren, waardoor er minder snel nieuwe eczeem ontstaat.

In het geval van een type eczeem die ontstaat door een allergie kan het vermijden van bepaald voedsel logischerwijs erg helpen. Het is dan wel belangrijk om te zorgen dat je voldoende voedingstoffen, zoals vitamines en mineralen binnen blijft krijgen. Dit zijn namelijk gunstige bouwstoffen en beschermende stoffen voor je huid. Je kunt daarom overleggen met een arts over het innemen van een voedingssupplement.

Zorg dus in ieder geval dat je een gezond dieet volgt met verse groenten, fruit, gezonde vetten en zo min mogelijk suikerrijke, bewerkte voeding.

Naast de juiste voeding kun je nog meer doen om eczeem te behandelen. Eczeem ontstaat dan ook vaak door een combinatie van factoren.

Ik raad je aan om eens de eczeem gel van Gladskin te proberen. Dit revolutionaire product kan namelijk de eczeem-veroorzakende bacteriën aanpakken, terwijl de goede bacteriën met rust worden gelaten. De producten van Gladskin aanbrengen op de eczeem in combinatie met een gezond en gevarieerd dieet kan zeker het overwegen waard zijn!

Gladskin eczeem gel

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?

 • Kalmeert de huid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Vermindert roodheid en jeuk
 • Laat de goede bacteriën met rust
 • Werkt meestal binnen enkele dagen
 • Al meer dan 100.000 levens veranderd
Ja! Ik wil meer informatie!
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *