Eczeem op vagina en vulva

Oorzaken, symptomen en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
eczeem op vagina en vulva

Eczeem is een veelvoorkomend huidprobleem. De eczeem kan op verschillende plekken van het lichaam ontstaan. Meestal ontstaat eczeem op het gezicht en de ellebogen. Het kan ook ontstaan op plekken die minder voor de hand liggen, zoals de vulva.

Heb je last van een jeukerig gevoel bij je vagina? Dit kan mogelijk een teken zijn van vulvaire eczeem.

Eczeem op je vagina en vulva kan erg onaangenaam zijn. Je kunt je namelijk schamen voor de eczeem op deze plek of jezelf zorgen maken.

Door vast te stellen of het daadwerkelijk om eczeem gaat, kan een behandeling worden uitgekozen. Vervolgens kunnen de vervelende symptomen worden verminderd.

In deze blog ga je alles ontdekken wat je moet weten over eczeem rondom je vagina. Neem voor medisch advies contact op met een arts.

Kan eczeem op de vagina ontstaan?

Er kan inderdaad eczeem ontstaan rondom de vagina, schaamlippen en de vulva. Dit kan op elke leeftijd gebeuren.

Eczeem rond de vagina ontstaat wanneer de huidplooien rond de vagina ontstoken en geïrriteerd raken. Aangezien de zachte huidplooien van de vulva vochtig en warm blijven, is deze plek erg gevoelig voor irritatie.

Bij eczeem zullen er jeukende en rode plekken ontstaan op de huid rond de opening van de vagina. Dit kan ook gebeuren rond de buitenkant van de vagina, de schaamlippen. Naast de vulva kan eczeem ook ontstaan bij de opening van de anus en tussen de billen.

De volgende soorten eczeem kunnen ontstaan bij de vulva:

 • atopisch eczeem (aangeboren eczeem)
 • seborroïsch eczeem
 • allergisch contacteczeem
 • irriterend contacteczeem

Eczeem bij de vagina kan gepaard gaan met jeuk, roodheid en pijn tijdens de seks. Ook kunnen er kleine bultjes ontstaan. De symptomen kunnen erg lang aanhouden. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen.

Aangezien er verschillende huidklachten kunnen optreden rond de vagina kan het verstandig zijn er een arts naar te laten kijken. Er kan dan worden vastgesteld of het bijvoorbeeld om een schimmelinfectie of soa gaat in plaats van eczeem.

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Hoe ziet eczeem rond de vagina en vulva eruit?

Vulvaire eczeem ziet er hetzelfde uit als andere soorten eczeem en andere lichaamsdelen met eczeem. Het gaat dan ook gepaard met droogheid, schilfers, roodheid en jeuk rond de vagina en vulva.

Wanneer de vulvaire eczeem is veroorzaakt door een irriterend middel kun je ook last krijgen van een brandend gevoel.

Hoe kun je vaststellen of het om eczeem gaat?

Zorg dat je contact opneemt met een arts als je merkt dat er irritatie of huiduitslag rond de vulva ontstaat. De arts zal het gebied bekijken en je medische geschiedenis in acht nemen. Soms zullen ze vrij snel weten dat het om eczeem of iets anders gaat, alleen maar door er even naar te kijken.

Er bestaat geen specifieke test om vast te stellen of de huidirritatie eczeem is. Er zal daarom naar moeten worden gekeken. Ook zullen andere aandoeningen worden uitgesloten. Waarschijnlijk gaat de arts vragen of je hormonale medicatie gebruikt. De huid rond de vagina en vulva wordt namelijk beïnvloedt door geslachtshormonen.

Wanneer er sprake is van afscheiding zal een arts door te schrapen een deel afnemen en naar een laboratorium opsturen. Tevens kan bij een vermoeden van een seksueel overdraagbare infectie een bloedtest worden uitgevoerd door middel van een soa test.

Er bestaat ook vulvoscopie. De arts neemt dan een instrument met een lampje om de huid beter en uitvergroot te kunnen zien.

Ook kun je samen met een arts identificeren of je mogelijk een allergie hebt voor bepaalde irriterende stoffen of allergenen. Eczeem rond de vagina wordt namelijk nog wel eens veroorzaakt door een voedingsmiddel of hypoallergeen product.

Hoe ontstaat eczeem op de vagina en vulva?

Helaas is het niet precies bekend waardoor vulvaire eczeem ontstaat.

Verschillende irriterende middelen, producten en allergenen kunnen mogelijk eczeem op de vagina en vulva veroorzaken. De vagina is immers een gevoelige plek. Denk bijvoorbeeld aan de volgende triggers:

 • Zepen, douchegels, shampoo, crèmes en huidlotions
 • Wasmiddelen, waspoeders en wasverzachters
 • Schoonheidsproducten
 • Afscheiding en urine uit de vagina
 • Zweet
 • Hygiënische doekjes voor volwassen en en baby’s
 • Toiletpapier
 • Bubbelbaden, zwembaden en overmatige blootstelling van de vagina aan water
 • Ondergoed van bepaalde stoffen, zoals nylon, wol en latex
 • Strakke broeken, ondergoed en wrijving
 • Condooms van latex
 • Sperma
 • Smeermiddelen
 • Geparfumeerde producten
 • Beddengoed
 • Voedselallergenen in voeding, zoals melk, tarwe, varkensvlees, pindakaas, eieren en schaaldieren

Andere factoren zouden mogelijk ook tot eczeem en uitslag kunnen leiden, namelijk:

 • Familiegeschiedenis
 • Warme of koude temperatuur (schommelingen)
 • Slaapgebrek
 • Stress en emotionele spanning
 • Staphylococcus aureus bacterie
 • Schimmelinfecties en seksueel overdraagbare aandoeningen
 • Gisten en virussen

Aangezien eczeem klachten, zoals droogheid kunnen toenemen tijdens de menstruatie is het raadzaam een tampon of maandverband te gebruiken die comfortabel en geurvrij is. Het kan even duren voordat je een product hebt gevonden die bij je past.

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Hoe kan vulvaire eczeem worden behandeld?

Bij eczeem rond de vulva en vagina is het belangrijk dat de huid goed wordt verzorgd. Ga hier echter niet in overdrijven, omdat dit voor meer irritatie en uitdroging kan zorgen. Eén keer wassen per dag met lauw water is al voldoende. Gebruik bij het schoonmaken van je vagina je vingers in plaats van een washandje of schuurspons. Dep vervolgens het gebied droog met een handdoek in plaats van te wrijven.

Zorg ook dat je katoenen of zijde ondergoed of bikinislipjes draagt, zodat de huid alleen in contact komt met natuurlijke vezels en kan blijven ademen. Ga dus geen strakke kledingstukken dragen. Er zijn zelfs speciale bikinislipjes gemaakt voor vrouwen met vaginale eczeem of vaginale dermatitis. Deze zijn gemaakt zonder behulp van irriterende stoffen of chemicaliën, helpen je huid te beschermen, voorkomen ophoping van zweet en hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

Wanneer je reinigingsproducten gebruikt voor je vulva, zorg dan dat deze een zachte werking hebben en zo weinig mogelijk ingrediënten bevatten om te voorkomen dat er een huidreactie optreedt. Kies dus voor een milde, natuurlijke zeepvervanger in plaats normale zeep.

Je kunt bijvoorbeeld een crème met corticosteroïden gebruiken voor de behandeling. Ook kunnen er sterkere crèmes en zalven op recept worden worden verkregen. Tegen de jeuk kun je een natte handdoek aanbrengen of antihistaminicum gebruiken. Advies inwinnen bij een arts of dermatoloog is meer aan te raden dan zomaar zelfhulpmiddelen te gebruiken bij eczeem rond de vagina. Op delen van het geslachtsdeel mogen namelijk geen crèmes worden aangebracht.

Wil je haar verwijderen rond de vagina? Weet dan dat wax- en scheerproducten de eczeem verder kunnen irriteren. Kies daarom voor een verzachtend middel in plaats van scheerschuim.

Voor de seks kun je gebruik maken van gespecialiseerde glijmiddelen die wrijving, irritatie en pijn helpen voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor een glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis. Het verschilt echter per eczeem patiënt wat de beste keuze is.

Ga in ieder geval nooit krabben als je jeuk hebt, omdat dit kan leiden tot een infectie. Eventueel kun je bamboe handschoenen dagen om te voorkomen dat je onbewust gaat krabben in je slaap.

Eczeem op vagina voorkomen

Voor het gezond houden van de huid rond de vagina is het belangrijkst irriterende stoffen te vermijden. Zorg daarom dat je uitkijkt met wasverzachters, badzepen, gels, wasmiddelen met enzymen, condooms met glijmiddel, toiletpapier en doekjes. In dergelijke producten kunnen namelijk irriterende ingrediënten zijn verwerkt.

Zorg ook dat je natte of bezwete kleding snel uitrekt na een training of andere activiteit.

Houd er rekening mee dat er meer irriterende stoffen en factoren zijn die eczeem veroorzaken, en die je dus moet vermijden om eczeem op de vagina te voorkomen. Praat hierover met een arts.

De vooruitzichten voor mensen met vulvaire eczeem

Het kan moeilijk zijn om eczeem op de vulva te voorkomen. Gelukkig zijn er een aantal makkelijke stappen die je kunt zetten om de huidaandoening te behandelen. Je kunt bijvoorbeeld antihistaminica en crèmes met cortisone/corticosteroïden gebruiken om jeuk en roodheid te bestrijden.

Door een aantal triggers van je huidverzorging of tijdens het douchen te vermijden kun je de gezondheid van de huid flink verbeteren.

Aangezien er ook externe triggers zijn voor eczeem, zoals stress, is het belangrijk dat je jezelf goed voelt. Zorg daarom dat je voldoende beweegt, 8 tot 9 uur per nacht slaapt en jezelf voldoende tijd gunt om écht te ontspannen.

Samenvatting

Het is onaangenaam om last te hebben van eczeem door de jeuk, pijn en schaamte.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om eczeem te behandelen en het risico op nieuwe eczeem in de toekomst te verkleinen. Denk aan veranderingen in je huidverzorgingsregime en levensstijl.

Het kan slim zijn met een arts te praten over eczeem op het vulvaire gebied. Zij kunnen je meer vertellen over de beschikbare behandelingen voor dit gebied. De behandelingen kunnen ook verschillen wegens de ernst van je eczeem.

Raadpleeg in ieder geval een arts als je ernstige symptomen ervaart, zoals een infectie of nadat je onveilige seks hebt gehad. Er kan dan worden vastgesteld of de eczeem of huiduitslag te maken heeft met een onderliggende aandoening. Ik ben tenslotte geen arts en kan geen diagnose stellen.

Gladskin en eczeem

Verschillende veranderingen kunnen ervoor zorgen dat de symptomen van eczeem op de vagina afnemen. Ook is het belangrijk om de staphylococcus aureus bacterie onder controle te houden.

Heb je veel last van eczeem?

Dan vraag ik mij af of jij al bekend met Gladskin. Zij hebben namelijk een ingrediënt ontworpen waarmee de staphylococcus aureus bacterie kan worden aangepakt. Dit product is revolutionair, omdat de goede bacteriën op de huid met rust worden gelaten.

Gladskin is uitsluitend bestemd voor externe toepassing op de intacte huid. Er is namelijk nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten van het gebruik van Gladskin in open wonden of op de slijmvliezen van de vagina en de binnenzijde van de vulva. Gladskin kan dus worden aangebracht op de huid rondom de de vagina en vulva zolang wordt vermeden dat Gladskin op de slijmvliezen van de geslachtsdelen terecht komt.

Hieronder kun je meer informatie krijgen over Gladskin.

Gladskin eczeem gel

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?

 • Kalmeert de huid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Vermindert roodheid en jeuk
 • Laat de goede bacteriën met rust
 • Werkt meestal binnen enkele dagen
 • Al meer dan 100.000 levens veranderd
Ja! Ik wil meer informatie!

Veel gestelde vragen over vulvaire eczeem

Hieronder een aantal van de veelgestelde vragen omtrent eczeem op de vagina en vulva.

Hoe vaak komt eczeem op de vagina voor?

Veel mensen hebben last van ontstekingen, schimmelinfecties en eczeem rondom de vagina. Verschillende factoren en aandoeningen kunnen hier de oorzaak van zijn.

Hoe lang duurt het voordat eczeem verdwijnt?

De aanhoudtijd van eczeem hangt vaak af van de oorzaak. Wanneer eczeem op de vulva wordt veroorzaakt door irriterende stoffen kan het vermijden van deze stoffen ervoor zorgen dat eczeem verdwijnt na 1 of 2 weken. In het geval van een infectie kunnen de klachten één maand of langer duren. Neem contact op met een huisarts als de symptomen langer dan 2 weken houden of maak direct een afspraak als je veel last ervaart of je zorgen maakt.

Kan vulvaire eczeem vanzelf verdwijnen?

Soms verdwijnt vulvaire eczeem uit zichzelf. Er is dan geen medicatie nodig. Door stoffen en producten die irritatie of een allergische reactie veroorzaken te vermijden, kunnen de symptomen snel vanzelf verdwijnen. In het geval van een vaginale infectie is er vaak wel medicatie nodig.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *