
Regelmatig vragen mensen zich af of eczeem en suiker hand in hand gaan. Wellicht heb je ook wel eens gehoord van eczeem. Het is een veelvoorkomende huidaandoening die de meeste mensen gedurende hun leven wel eens ervaren.
Symptomen van eczeem zijn bijvoorbeeld een jeukende, brandende en rode huid. Eczeem kan overal op het lichaam ontstaan. Meestal als mensen eczeem ervaren, of het vermoeden hebben dat ze last hebben van eczeem, gaan ze naar de huisarts.
Ze krijgen dan medicatie voorgeschreven die de symptomen van het eczeem vermindert. Vaak is dit in de vorm van een zalf. Toch keert het eczeem bij sommige mensen terug. Dit komt omdat de meeste zalven een behandeling vormen voor het eczeem. Het is geen methode voor preventie.
Om eczeem te voorkomen moet je weten wat de oorzaak is van het eczeem. Vaak kun je dit onderzoeken door een dagboek bij te houden waarin je informatie geeft over verschillende aspecten van je leven op het moment dat je eczeem ervaart. Hoeveel stress ervaar je? Krijg je genoeg slaap? Eet je gezond? Krijg je veel suiker in je lichaam? Dit zijn allemaal factoren die mogelijk eczeem kunnen veroorzaken of de symptomen ervan kunnen verergeren.
Inhoudsopgave
Wat is eczeem?
Voordat ik je ga vertellen over de invloed van suiker op je eczeem zal ik jet iets meer vertellen over de huidaandoening. Je weet dan namelijk waarom eczeem de oorzaak kan zijn van eczeem en waarom dit een permanente oplossing kan zijn.
Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen met dezelfde symptomen. Zoals al eerder genoemd bestaan de symptomen vaak uit een droge huid, een geïrriteerde huid of een erg rode huid
Aan de manier waarop de huid oogt kan een huisarts vaak al stellen welke vorm van eczeem er is. Verschillende soorten eczeem en hun onderscheidende kenmerken zijn:
- Nummulair eczeem met cirkelvormige of ovale plekken.
- Contactdermatitis op plekken waar het lichaam nauw in contact is met stof.
- Spataderen eczeem op plekken waar de bloedstroom wordt beperkt. Meestal treedt deze vorm van eczeem op bij de onderbenen.
- Seborroïsch eczeem uit zich meestal in een rode, schilferige huid en is vaak te vinden rond de neus, wenkbrauwen, oren of op de hoofdhuid.
- Dyshidrotisch eczeem is een vorm van eczeem welke zorgt voor kleine blaren. Deze vorm is zeer pijnlijk en bevindt zich meestal op de handpalmen.
Al meer dan 100.000 levens veranderd
“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”
Voeding en eczeem
Eczeem kan dus heel vervelend zijn en verschillende oorzaken hebben. Het is mogelijk dat eczeem ontstaat doordat je voedsel, zoals suiker consumeert wat niet goed bij jouw lichaam past.
Veel mensen die eczeem ervaren worden naarmate het onderzoek voortduurt gediagnosticeerd met een bepaalde voedselallergie. Echter, het is niet zo dat één bepaalde voedingsstof het eczeem verklaart. Naast suiker kunnen er nog meer triggers zijn. Waar iemand met eczeem allergisch voor is op het gebied van voeding verschilt van persoon tot persoon.
Ook hoeft voeding niet per se de oorzaak te zijn van het eczeem. Heb jij het idee dat dit bij jou wel het geval is? Wellicht is het verstandig om dit dan te overleggen met je huisarts. Vervolgens kun je vaak overgaan op een dieet zonder de desbetreffende voedingsstof en kijken wat het effect op de eczeem uitbraak is. Voeding waar veel mensen allergisch voor zijn of voedingsstoffen die eczeem lijken te triggeren zijn:
- Koemelk
- Eieren
- Sojaproducten
- Gluten
- Noten
- Vis
- Schelpdieren
- Suiker
Onlangs schreef ik een uitgebreid artikel over voeding en eczeem. Het is zeker de moeite waard om te lezen als je wilt weten wat het effect van suikerrijke voeding is op je eczeem.
De invloed van suiker op eczeem
Suiker is dus een voedingsstof die in onderzoeken wel eens is gelinkt aan het ontstaan van eczeem. Maar welk verband heeft suiker precies met eczeem? Er kan in ieder geval geen allergische reactie ontstaan na het eten van suikers. Er zijn wel drie andere manieren waarop suiker de kwaliteit van de huid, en daarmee eczeem op de huid, beïnvloedt.
De eerste invloed is via insuline. Wanneer je veel suikers eet, en dan met name slechte suikers, zoals toegevoegde suikers, dan krijg je een piek in het insulineniveau in je bloed. Dit hormoon probeert de opname van suiker in verschillende cellen van ons lichaam te beïnvloeden. Echter, als je te veel suiker inneemt dan de cellen kunnen opnemen, dan gaat het lichaam ontstekingsmoleculen aanmaken. Deze verplaatsen zich door het lichaam en komen zo ook bij de huid aan. Op de huid veroorzaken ze eczeem.
De tweede invloed van suiker verloopt via de darmen. Als kind heb je wellicht wel eens te veel snoep gegeten met als gevolg een avond buikpijn. Dit laat zien dat een verhoogde inname van toegevoegde suikers de darmen van slag maakt. Het laat de groei van suiker minnende gist toenemen. Als gevolg kan het lekkende darmsyndroom ontstaan wat schadelijke stoffen in het bloed brengt. Bij het bereiken van de huid roepen deze stoffen ontstekingsmoleculen op en ontstaat eczeem.
Als laatste kan suiker ook directe schade aan de huid opleveren. Bij een overmatige suikerinname gaan de suikermoleculen die niet opgenomen worden door andere cellen binden aan de eiwitten waaruit de huid bestaat. Zo raakt het eiwit van de huid beschadigd. Het lichaam wil deze schade zo snel mogelijk elimineren waardoor het ervoor kiest om ontstekingsmoleculen naar de plek te sturen om de beschadigde eiwitten te vernietigen. Ook hierdoor ontstaat eczeem.
Al meer dan 100.000 levens veranderd
“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”
Moet ik dan helemaal geen suiker meer eten?
Wellicht krijg je nu het idee dat je eczeem als sneeuw voor de zon verdwijnt wanneer je gaat stoppen met het eten van suikers. Echter, dit is niet helemaal waar. Eczeem kan namelijk meerdere oorzaken hebben. Het verminderen van je suikerinname kan er echter wel voor zorgen dat de symptomen een stuk minder worden, dat het eczeem minder vaak terugkeert of dat het meer beheersbaar wordt.
Wanneer je door de supermarkt loopt en de ingrediënten van diverse producten gaat bekijken dan kom je er al snel achter dat bijna overal suiker in verwerkt zit. Echter, het is vooral belangrijk om te kijken naar het soort suiker dat de voedingsmiddelen bevatten. Er zijn namelijk ‘goede’ suikers en ‘slechte’ suikers. Suikers in bijvoorbeeld fruit zijn natuurlijk en kun je wel met mate consumeren als je de hoeveelheid suiker wilt verminderen om je eczeem af te laten nemen.
Een aantal tips die je kunnen helpen om de hoeveelheid suiker die je consumeert te verminderen zijn:
- Let op de hoeveelheid suiker die je consumeert. Stop niet geheel met het consumeren van suikers. Dit kan namelijk op andere manieren schade of klachten met zich mee brengen. Bij het verminderen van suikers in de voedingsinname is het belangrijk dat je een realistische grens trekt met betrekking tot de hoeveelheid suiker die je nog wel gaat consumeren. Houd bijvoorbeeld de richtlijnen aan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of ga een gesprek aan met een diëtist of een arts.
- Controleer etiketten zorgvuldig. Zoals al eerder genoemd zit bijna overal suiker in maar is het belangrijk om te kijken waar goede suikers inzitten, of gezonde alternatieven voor suikers.
- Eet geen bewerkt voedsel meer. Bereid zoveel mogelijk maaltijden zelf en gebruik hierbij verse ingrediënten. Vind je dit moeilijk? Koop dan een leuk kookboek met suikerarme gerechten!
- Ruil slechte suikers in voor goede suikers. Heb je zin in een snack of tussendoortje met suiker? Kies dan een appel of een banaan in plaats van een koekje of plak cake. In een banaan zitten dan ook de meeste suikers van de fruitsoorten.
Waarvoor kan ik suiker vervangen?
De bovenste tips kunnen je helpen om minder suiker te gaan eten en eczeem te beheersen. Echter, nu vraag jij je wellicht af wat je dan wel kunt eten in plaats van suikers. Om op een suikerarm dieet over te gaan moet je uiteraard bepaalde voedingsbehoeften van je lichaam op een andere manier gaan vervullen. Maar hoe doe je dat?
Als eerste kun je meer eiwitten gaan eten. Eiwitten zijn een goede brandstof en worden veel gebruikt door de hersenen als vervanger voor suiker. Omdat de hersenen op deze manier wel verzadigd zijn zal je behoefte voor suikers afnemen. Dit kan ervoor zorgen dat het makkelijker is om een suikerarm dieet te blijven hanteren. Een gevoed brein zorgt er daarnaast ook voor dat je minder moe bent. Wil je liever geen eiwitsupplementen nemen? Dan zijn er ook een aantal natuurlijke producten die je kunt eten om je eiwitvoorraad aan te vullen. Denk bijvoorbeeld aan kip of eieren. Het belangrijkste eiwit als vorm van suikervervanger is L-Glutamine.
Soms kan het zich voordoen dat je toch zin hebt in iets zoets. Of dat je voor de sfeer op een verjaardag ook wat lekkers wilt eten. Dan is het toch niet helemaal lekker om een appel of banaan te pakken. Maar waar kun je dan wel voor gaan? Een stukje pure chocolade! En dan hebben we het uiteraard over echt pure chocolade welke voor meer dan 75% uit cacaoboter bestaat. Hierin zit weinig suiker maar door de chocolade smaak is je lichaam toch overtuigd dat je wat zoets hebt gegeten. Hierdoor zal je behoefte aan suiker vervolgens weer afnemen.
Laatste woorden en Gladskin tegen eczeem
Je weet nu dat het ontstaan van eczeem en suiker hand in hand kunnen gaan. Het kan verstandig zijn om te controleren of suiker ook bij jou een trigger is. Houd er dus rekening mee dat dit niet voor iedereen zo hoeft te zijn en er veel meer dan één factoren een rol kunnen spelen bij eczeem.
Wanneer je minder suikers wilt gaan eten dan is het belangrijk dat jij je beseft dat dit niet altijd mogelijk is. Je zult vanzelf een dag ervaren waarop het weren van suikers niet goed lukt of je zult terecht komen in een situatie waar geen suikerarme voeding beschikbaar is. Laat dit je leven niet verpesten!
Wanneer je uit eten bent bij een lekker restaurant dan moet je ook gewoon genieten. En als daar voeding met wat meer suiker bij hoort dan kan dat best voor een keer. Zolang je de volgende dag je normale voedingspatroon met minder suiker maar weer oppakt.
Het heeft overigens geen zin om na een dag met meer suiker een dag minder suiker te eten dan je dieet voorschrijft. Blijf gewoon doen wat je dieet je voorschrijft. Je zult vanzelf zien dat dit het eczeem op de lange termijn vermindert zonder dat je dieet je voedingsbehoeften in de weg staat.
Heb je veel last van eczeem? Probeer dan eens de producten van Gladskin. Deze zijn in staat om de eczeem-veroorzakende bacteriën op de huid te verwijderen en de goede in tact te houden. Door Gladskin te gebruiken in combinatie met het verminderen van je suikerinname kan de eczeem worden aangepakt.

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?
- Kalmeert de huid
- Voorkomt ontstekingen
- Vermindert roodheid en jeuk
- Laat de goede bacteriën met rust
- Werkt meestal binnen enkele dagen
- Al meer dan 100.000 levens veranderd