Eczeem en stress

Wat is het verband?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
eczeem en stess

Eczeem en stress lijken een verband te hebben bij veel patiënten. Het is namelijk wel heel toevallig dat de klachten van eczeem precies verergeren nadat je enkele stressvolle dagen achter de rug hebt.

Heb jij gebieden op je huid die rood zijn, jeuken, ontstoken zijn of wellicht heel ruw? Dan kan het zomaar zijn dat jij last hebt van eczeem. Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening. Sommige mensen krijgen de aandoening één keer in hun leven en bij anderen is het terugkerend.

Eczeem kan erg vervelend zijn. Zo kan het bijvoorbeeld een negatief effect hebben op je zelfvertrouwen en stress opleveren. Daarnaast kan het onprettig aanvoelen en kun je er veel hinder van ondervinden in het dagelijks leven. Daarom gaan veel mensen naar de huisarts op het moment dat zij eczeem ervaren.

Het ontstaan van eczeem kan veel verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan voeding, emoties, stress of weersinvloeden. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten eczeem en verschillende behandelingen. Sommige behandelingen zijn medicamenteus en andere behandelingen zijn meer organisch. Ben jij benieuwd naar de relatie tussen stress en eczeem? En wil je weten wat je tegen stresseczeem kunt doen? Lees dan snel verder!

Stress als trigger van eczeem

Het ontstaan van eczeem kan veroorzaakt worden door veel verschillende factoren. De meest voorkomende factor voor het ontstaan van eczeem en het terugkeren van eczeem is toch wel stress.

Het nadeel aan deze trigger is dat deze lastige te beheersen is. Immers, stress kan veroorzaakt worden door factoren die je niet kunt controleren of beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan stress door je werk, familie of andere alledaagse situaties. Ook kun je stress ervaren zonder dat jij je hiervan bewust bent.

Door jezelf meer te leren over de relatie tussen stress en eczeem kun je wellicht wel een aantal manieren ontdekken om het eczeem te beheersen of een uitbraak te voorkomen op momenten dat je stress ervaart of verwacht.

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Hoe ontstaat eczeem als gevolg van stress?

Wanneer je veel stress ervaart dan neemt de hoeveelheid van een bepaald hormoon in je lichaam toe. Dit hormoon is het stresshormoon dat ook wel cortisol wordt genoemd. Een hoger niveau aan cortisol in je lichaam zorgt ervoor dat je hormonen uit balans raken. Dit resulteer in een huid die meer vet en talg aanmaakt. Dit kan de huid gaan irriteren waardoor eczeem ontstaat.

Daarnaast zijn er ook studies die suggereren dat een cortisol piek ervoor zorgt dat de huid langzamer herstelt. Dit komt doordat stress het lichaam aanzet tot actie. Het lichaam wil vechten, vluchten of jagen. En wanneer je gaat vechten, vluchten of jagen dan is het herstel van een plekje eczeem op je huid even niet zo belangrijk. Het lichaam zal hier dus minder energie in steken op het moment dat je stress ervaart. Pas als je geen stress meer ervaart zal je lichaam zich richten op herstel. Stress kan er dus voor zorgen dat eczeem langer aanhoudt. Daardoor kun je jezelf nog erger gestrest voelen door de symptomen en blijft de cirkel zich herhalen.

Bovendien kan stress nadelige invloed hebben op je immuunsysteem, waardoor eczeem kan ontstaan. Dit heeft te maken met de hormonale neuro-endocriene routes van communicatie tussen cellen.

Stress is vaak slechts één oorzaak van eczeem

De oorzaken van eczeem kunnen verschillend zijn. Wist je bijvoorbeeld dat de precieze oorzaak zelfs helemaal niet bekend is? Daarom dat er meerdere kunnen zijn dan enkel stress. De oorzaken van eczeem zouden de volgende kunnen zijn:

 • Door periodes van stress, angst en emotionele spanning.
 • Het zit in de familie, waardoor jij ook last kunt krijgen van eczeem. Een stukje aanleg, om het maar zo te zeggen. 
 • Een allergische reactie kan eczeem veroorzaken. Bijvoorbeeld op het dragen van nep zilver.
 • Door te veel en te lang in de zon te hebben gezeten kan er eczeem op je huid verschijnen.
 • Heb je van nature al een vrij droge huid? Mensen die een extreem droge huid hebben, die hebben eerder kans op het krijgen van eczeem. Meer dan iemand die een wat vettere huid heeft.
 • Douche jij veel of ga jij regelmatig in bad? Hierdoor word je huid een stuk droger en kun je ook eczeem krijgen. Daarnaast kun je allergisch zijn voor een bepaalde zeep.
 • Kappers hebben in sommige gevallen last van kapperseczeem. De oorzaak hiervan is de aanraking met haar en dit is dan een allergische reactie op menselijk haar. Soms trekt het na een periode weg, maar dat is lang niet altijd zo.

Wellicht herken jij een van de bovengenoemde voorbeelden en kun je nu veel beter plaatsen waardoor het eczeem zou zijn ontstaan. Nogmaals, het is geen volledige zekerheid en een duidelijke oorzaak vinden is vrij lastig bij eczeem. Vaak gaat het zelfs om een combinatie van triggers.

Stress kan dus een rol spelen bij het ontstaan en verergeren van eczeem, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn!

Behandelingen voor eczeem

Wanneer je eczeem ervaart door stress of een andere factor is de kans groot dat je hiervoor naar de huisarts stapt. Er zijn veel verschillende soorten medische behandelingen voor eczeem. De huisarts zal op basis van jouw soort eczeem en de oorzaak ervan de behandeling voorschrijven die het beste past. Voorbeelden van behandelopties zijn:

 • Medicatie die te koop is bij de drogist, zoals antihistaminica om jeuk te verminderen
 • Plaatselijke crèmes op recept van de huisarts om de ontstekingen te beheersen
 • Biologische geneesmiddelen
 • Orale immunosuppressiva die de symptomen van de huidaandoening vooral onderdrukken
 • Lichttherapie bij hevige eczeem

Niet iedereen is fan van het gebruik van medicatie. Vooral niet als het gebruik langdurig is of het eczeem elke keer terug keert. Daarom zijn er ook een aantal natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om het eczeem te laten verdwijnen of om de symptomen ervan te verminderen. Denk aan middelen als:

 • Aloë Vera gel
 • Appelciderazijn
 • Colloïdale havermout
 • Het regelmatig nemen van een bad
 • Kokosolie
 • Honing
 • Tea tree olie
 • Veranderingen in dieet

Onlangs schreef ik een uitgebreid artikel over de beste crème tegen eczeem. Echter, het allerbeste kan zijn om je te focussen op de onderliggende triggers van eczeem, zoals slaaptekort, emotionele stress en spanning.

Tips voor eczeem als gevolg van stress

Wanneer je er zeker van bent dat jouw eczeem wordt veroorzaakt door stress dan kan het maar zo zijn dat het terugkerend is. Dit komt omdat het heel normaal is om gedurende je leven op verschillende momenten stress te ervaren. De ene keer zal je meer stress ervaren en zal je eczeem erger zijn dan de andere keer. Het is niet mogelijk om stress helemaal uit je leven te laten verdwijnen. Gelukkig zijn er wel een aantal tips die kunnen helpen bij het verminderen van eczeem als gevolg van stress.

Als eerste kun je stress verminderen door voldoende te slapen. Daarnaast zal voldoende slaap er ook nog eens voor zorgen dat je huid meer tijd krijgt om te herstellen. Zoals al eerder beschreven richt je huid pas aandacht op herstel op het moment dat je cortisol niveau lager is en je minder alert bent. Dit is bijvoorbeeld op het moment dat je slaapt. Zorg daarom dat je zeven tot negen uur slaapt per nacht. Overweeg een verzwaringsdeken om beter te slapen.

Daarnaast kan ook de consumptie van cafeïne ervoor zorgen dat je meer stress ervaart. Cafeïne geeft je namelijk een boost aan energie maar kan je tegelijkertijd een gevoel van angst geven. Je lichaam komt hierdoor in de actiemodus en je raakt gespannen. Probeer daarom eens wat vaker je kop koffie te wisselen met een kop thee.

Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen die eczeem ervaren als gevolg van stress baat hebben bij ontspanningsactiviteiten, zoals ademoefeningen, lichaamsbeweging, meditatie of yoga. Deze technieken zorgen ervoor dat het lichaam ontspant en de cortisol levels dalen waardoor het eczeem afneemt. Wanneer je een drukke en stressvolle periode tegemoet gaat is het handig om regelmatig pauzes in te lassen om je hoofd leeg te maken door middel van bijvoorbeeld yoga of ademoefeningen. Echter, je kunt in deze pauzes ook andere ontspannende activiteiten ondernemen, zoals wandelen.

Een laatste tip is om te letten op je voeding. Veel mensen zijn emotie eters. Op het moment dat zij stress ervaren beginnen ze meer te eten of ongezonder te eten. Dit kan niet alleen nadelig zijn voor de gezondheid van een individu, maar bepaalde voeding kan eczeem ook nog eens verergeren. Daarom kan het letten op je voeding tijdens periodes van stress helpen om de eczeem of symptomen van eczeem te verminderen. Probeer in deze tijden zoveel mogelijk groenten en fruit te eten. En kies wat vaker voor een mueslireep of andere gezonde snack in plaats van een stuk chocolade.

Conclusie

Het voorkomen van eczeem kan lastig zijn. Het kan immers ontstaan door families die het doorgeven. Ook kunnen er triggers zijn waar je weinig tot geen controle over hebt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de eczeem onder controle te houden. Je kunt bijvoorbeeld vrij verkrijgbare middelen proberen, je emotionele welzijn verbeteren, stress vermijden en professionele hulp inschakelen.

Door je levensstijl en huidverzorgingsregime te veranderen is het vaak goed mogelijk om eczeem te beheersen.

Het product waarmee ik mijn eczeem onder controle heb kunnen krijgen, is Gladskin. Hiermee kunnen de eczeem-veroorzakende bestieren de kop in worden gedrukt, terwijl de gunstige bacteriën in tact blijven.

Besef dat wanneer jij je eczeem behandelt en onder controle krijgt, dit ook voor minder stress klachten kan zorgen. Overweeg daarom de producten van Gladskin en begin zo snel mogelijk met een behandeling.

Gladskin eczeem gel

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?

 • Kalmeert de huid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Vermindert roodheid en jeuk
 • Laat de goede bacteriën met rust
 • Werkt meestal binnen enkele dagen
 • Al meer dan 100.000 levens veranderd
Ja! Ik wil meer informatie!
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *