Eczeem op de penis en eikel

Oorzaken, voorkomen en behandelen

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
eczeem op penis en eikel

Eczeem is een vervelende huidaandoening waarvan mensen veel last ondervinden in het dagelijks leven.

Denk bijvoorbeeld aan het vele krabben en het branderige gevoel. Met deze symptomen kun jij je misschien voorstellen dat eczeem nergens op het lichaam prettig is.

Maar één van de vervelendste plekken om eczeem te hebben is toch wel op de penis en eikel. Het eczeem op het mannelijke geslachtsdeel begint vaak op de plek waar de meeste klieren zitten. Dit is op de eikel.

Eczeem op de penis ziet er hetzelfde uit als eczeem op andere plekken van het lichaam. Er kunnen namelijk droge, rode plekken, korsten, bultjes en zweren ontstaan wat gepaard gaat met jeuk en schilfers. De vormen van eczeem die voorkomen op de penis huid worden atopisch eczeem, contacteczeem en seborroïsch eczeem genoemd.

Wanneer je last (lijkt) te hebben van eczeem op de penis en de eikel dan is het uiterst belangrijk dat je een bezoek brengt aan de huisarts. Immers, je wilt voorkomen dat het eczeem zich verspreidt of verder toeneemt.

Daarnaast lijkt eczeem op de penis en eikel ook sterk op andere huidaandoeningen zoals, ringworm, schurft, schaamluis, schimmelinfectie, penis psoriasis of een SOA.

Voordat je zeker weet om welke huidaandoening het gaat is het belangrijk dat je seksueel contact vermijdt. Al wordt dat vaak vanwege de symptomen en klachten van peniseczeem al als vervelend ervaren.

Wat veroorzaakt eczeem rond de penis ?

Het is altijd erg lastig om de directe oorzaak van eczeem op de penis aan te wijzen. Er zijn namelijk heel veel verschillende factoren die een oorzaak of trigger kunnen vormen.

Bij de preventie van eczeem is het belangrijk dat jij deze triggers leert herkennen om zo te voorkomen dat het eczeem elke keer opnieuw terugkeert.

Irritatie van de penis is één van de meest genoemde oorzaken van eczeem op de penis en eikel. Maar hoe ontstaat deze irritatie dan? Een aantal omgevingsfactoren die eczeem op het mannelijk geslachtsorgaan kunnen veroorzaken zijn:

  • Strakke onderbroeken en kledingstukken die de penis raken
  • Zweten
  • Wrijving van de huid tegen stoffen of huid
  • Zeep en shampoo
  • Lichaamsdoekjes
  • Deodorant
  • Urine
  • Latexallergie en gebruik van condooms met latex
  • Diverse wax- en scheerproducten
  • Langdurig contact met water

Eczeem rond de penis en eikel voorkomen

Sommige van deze eczeem veroorzakende omgevingsfactoren zijn makkelijk te vermijden of aan te passen.

Wanneer je last hebt van eczeem op je penis, eikel en voorhuid kun je bijvoorbeeld tijdelijk losse kleren gaan dragen zoals joggingbroeken of losse boxers van katoen. Was deze producten met een wasmiddel zonder irriterende ingrediënten, zoals kleurstoffen.

Daarnaast kun je ook de zeep die je normaal gesproken gebruikt weggooien en een zeep kopen bij de drogist waarin geen parfumstoffen verwerkt zitten. Hetzelfde geldt voor de deodorant.

Denk je dat urineresten de oorzaak zijn voor het eczeem? Zorg er dan voor dat jij je penis beter schoonmaakt na een toiletbezoek.

Wanneer je het eczeem veel ervaart na het hebben van een geslachtsgemeenschap is het wellicht een idee om een latexvrije condooms te proberen.

Peniseczeem in de toekomst

Door verschillende kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijks leven zul je vanzelf ontdekken welke triggers voor eczeem van toepassing zijn op jouw penis en eikel.

Is je eczeem weg? Verwaarloos de verzorging van je penis en eikel dan niet! Het dagelijks schoon, droog en gehydrateerd houden van de huid rondom het mannelijk geslachtsdeel verkleint de kans op terugkeer van het eczeem.

Ook kun je blijvend producten van de arts voorgeschreven krijgen die je elke keer kunt gebruiken op het moment dat het eczeem weer opspeelt. Door het op tijd te behandelen zul je amper symptomen ervaren en zal het eczeem je leven niet in de weg staan!

Hoe kan ik eczeem op mijn penis, voorhuid en eikel behandelen?

Wanneer je eczeem op de penis of eikel ervaart dan is het belangrijk dat je de huid goed schoonmaakt.

Maak minstens één of twee keer per dag de penis schoon. Meestal verergeren geparfumeerde zepen of water de klachten. Daarom kun je ervoor kiezen om de huid schoon te maken met een zalf of crème waarin een antibacterieel element verwerkt zit.

Wanneer de penis en de eikel goed schoon zijn is het belangrijk dat je de huid goed droogmaakt. Immers, op deze manier voorkom je dat er toch zeepresten achterblijven. Daarnaast blijven de medisch aangeraden crèmes meestal ook beter zitten op een droge huid. Hierdoor zullen ze langer hun vocht-inbrengende werking behouden.

De verzachtende crèmes en goede verzorging van het geslachtsdeel dragen bij aan het herstel van de natuurlijke huidbarrière. Hierdoor voorkom je ook gelijk het terugkomen van het eczeem op de huid van de penis en eikel. Ook voorkom je dat de huid gaat barsten, gaat zwellen of dat andere infecties de huid in kunnen dringen.

Kies altijd een crème in overleg met een huisarts of dermatoloog om meer schade aan de huid te voorkomen. Een arts kan ook sterkere middelen of medicijnen voorschrijven, zoals lokale steroïden of antihistaminica om jeuk te verlichten. Tegen seborrhoïsch eczeem kan een crème tegen schimmel of gist worden ingezet.

Wanneer je last hebt van eczeem is het belangrijk dat je niet gaat krabben. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je veel jeuk ervaart als gevolg van de huidaandoening. Om niet de hele dag aan je geslachtsdeel te hoeven krabben kun je een tablet met antihistamine nemen. Dit is een stof die de jeuk vermindert.

Kan ik eczeem op mijn penis en eikel overdragen op mijn partner?

Wanneer je last hebt van eczeem op je eikel of penis kun jij je wellicht zorgen maken over de huid van een partner waarmee je onlangs seks hebt gehad. Gelukkig hoeft dit niet.

Eczeem is geen SOA en daarmee niet overdraagbaar tijdens geslachtsgemeenschap of huidcontact. Daarom hoef je ook niet extra voorzichtig te zijn op het moment dat je eczeem ervaart.

Wel kunnen de symptomen verergeren gedurende de seks, waardoor sommigen het prettiger vinden om het eczeem eerst te behandelen.

Wanneer je als gevolg van het eczeem een infectie hebt opgelopen op je penis of eikel dan is het belangrijk dat je een antibioticakuur start. Gedurende de infectie is het van belang dat je een condoom draagt tijdens de geslachtsgemeenschap.

Heb ik eczeem of soa op mijn penis?

Nu kun jij je misschien afvragen: wat is het verschil tussen een SOA en eczeem op de penis? Vaak horen bij een SOA toch ook klachten als een rode huid en jeuk? Dat klopt. Veel symptomen zijn overlappend. Des te belangrijker om een bezoek te brengen aan de huisarts.

Het verschil tussen een SOA en eczeem is vaak dat eczeem alleen een huidaandoening is. Je ervaart met eczeem vaak alleen lokale klachten op de huid.

Een SOA daarentegen hoeft niet alleen een huidaandoening te zijn. Een SOA brengt daarom vaak ook andere symptomen met zich mee die eczeem niet kent. Denk bijvoorbeeld aan symptomen als koorts, bultjes, hoofdpijn of zwellingen van de lymfeklieren.

Aangezien eczeem op de penis lijkt op veel andere huidaandoeningen is het erg raadzaam om een arts ernaar te laten kijken. Wanneer een arts niet kan zien of het om eczeem op de penis gaat, zal een deel van de huid worden afgenomen en worden opgestuurd naar een laboratorium.

Conclusie

Eczeem op en rondom de penis gaat veelal gepaard met jeuk en ontsteking. Ook kan de huid droog en pijnlijk zijn.

Door losse kleding te dragen en contact met bepaalde product ingrediënten in de buurt van je penis te vermijden, kunnen de symptomen afnemen. Ook kunnen verschillende middelen helpen bij het bestrijden van eczeem op de penis, de eikel en de voorhuid. Onthoud dat er geen producten rechtstreeks op de voorhuid of eikel mogen worden aangebracht.

Laat gerust een reactie als je nog vragen hebt over eczeem op de penis.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *