Eczeem in oor

Wast je het beste kunt doen

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
eczeem in oor

Eczeem is één van de bekendste huidaandoeningen. Je herkent eczeem aan roodheid en jeuk aan de huid.

Eczeem kan bijna over het hele lichaam ontstaan, waaronder op de buitenkant van je oor en in je gehoorgang. Op deze plekken kunnen verschillende soorten eczeem ontstaan. De verschillende soorten eczeem zijn te onderscheiden aan hun oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan contact met een metalen sieraad of een schoonheidsproduct.

Vaak gaat eczeem rondom het oor gepaard met eczeem op andere lichaamsdelen.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om oor eczeem te behandelen en te voorkomen.

In deze blog ga je dan ook alles te weten komen over het ontstaan van eczeem in je oor en hoe je het kunt behandelen.

Hoe herken je eczeem rondom je oor?

Je kunt eczeem in of op je oor herkennen aan verschillende symptomen. De meest herkenbare zijn:

 • uitgedroogde huid
 • rode huid
 • schilfers
 • korsten en gebarsten huid
 • gezwollen oren
 • jeuk

Tevens kan het pijnlijk zijn en kan er afscheiding uit je oor komen. Het is dan raadzaam om een arts te raadplegen om vast te stellen of er mogelijk een infectie is ontstaan.

Het verschilt erg hoe mild of ernstig de symptomen zijn bij patiënten en hoelang het duurt voordat de huidaandoening helemaal verdwenen is.

Waarschijnlijk krijg je meer last van de eczeem rondom je oor wanneer het warm weer is. Echter, ook in de wintermaanden kun je vatbaarder worden. De verwarming kan er dan voor zorgen dat de lucht droger wordt.

Er kan eczeem ontstaan op verschillende delen op de huid van je oor. Het kan dus ook ontstaan achter het oor, op de oorlel, de oorschelp, de gehoorgang, het trommelvlies of bij de plooi waar de oor aan het hoofd vastzit. Het kan zelfs in de gehoorgang terecht komen. Heel soms zullen er gehoorproblemen ontstaan door de eczeem.

Leeftijd speelt geen rol bij oor eczeem. Het kan namelijk baby’s, jonge kinderen, pubers en volwassenen van alle leeftijden treffen. Eczeem is niet besmettelijk, dus je kunt wel gewoon je kind of partner blijven knuffelen!

Hoe ontstaat eczeem in of op het oor?

Experts zijn er zelfs in 2021 nog niet over uit wat de exacte oorzaak is voor eczeem in het algemeen. Het is dus ook nog niet bekend wat de reden is waarom sommigen last krijgen van eczeem in hun oor en anderen niet.

Een genetische verandering zou mogelijk kunnen leiden tot aantasting van het eiwit filagfrine. Dit eiwit zorgt voor een goed beschermende huidbarriere. Wanneer het belangrijke eiwit is aangetast, wordt de huid sneller geïrriteerd of geïnfecteerd.

Ook zouden eczeem patiënten een overactief immuunsysteem hebben. Het lichaam reageert dus sneller met een ontstekingsreactie.

Er zijn verschillende soorten eczeem bekend, en een aantal factoren kunnen hiervoor de aanleiding zijn.

Om te bepalen hoe eczeem in of op je oor ontstaat, is het belangrijk dat je gaat bepalen welke type eczeem je hebt. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen drie soorten eczeem in de oor. Hieronder zullen we ze even toelichten.

Allergisch eczeem

Het eerste type eczeem dat rond de oor kan verschijnen is allergisch eczeem. Het ontstaat wanneer je oor in contact komt met een irriterende stof of middel en waarvoor je allergisch bent.

Je kunt denken aan de volgende stoffen die kunnen leiden tot irritatie rondom je oor:

 • haar, huid en andere verzorgingsproducten, zoals lotions en zepen
 • afwasmiddelen, wasmiddelen, geparfumeerde middelen en hygiënische doekjes
 • gebruikte materialen, zoals nikkel, bij oor piercings en oorbellen
 • telefoons, koptelefoons, oortjes en gehoorapparaten
 • sigarrettenrook
 • andere producten die in aanraking komen met de huid van je oor.

De klachten kunnen ontstaan nadat je met één of meerdere allergenen in contact bent gekomen.

Asteatotisch eczeem

Deze soort eczeem rondom de oor treft voornamelijk oudere mensen. De eczeem ontstaat wanneer de huid een reactie geeft op weersveranderingen. Er kan bijvoorbeeld meer eczeem ontstaan wanneer je gaat skiën of op vakantie gaat naar een warm klimaat.

Ook anderen dingen kunnen leiden tot een vereergering van eczeem. Denk bijvoorbeeld aan de wind, overmatig wassen en de verwarming die zorgt voor een droge lucht.

Seborroïsch eczeem

Het laatste type eczeem dat ontstaat rond de oor is seborroïsch eczeem. Dit ontstaat vooral op de vette delen van je lichaam, waaronder je oor en hoofdhuid.

Je zult waarschijnlijk last hebben van seborroïsch eczeem wanneer de eczeem achter je oren zichtbaar wordt. Het is artsen niet duidelijk welke factoren te maken hebben met de ontwikkelen van dit type eczeem. Waarschijnlijk spelen een schimmel van de natuurlijk huidolie en je immuunsysteem hierin een rol.

Hoe bepaal je welk soort eczeem je hebt?

Om te bepalen welk soort eczeem je hebt kun je kijken naar de verschillende factoren die een rol spelen bij specifieke types oor eczeem. Als je het lastig vindt dit zelf te achterhalen, kun je hiervoor ook een arts of dermatoloog raadplegen. Zij zullen dan een onderzoek doen naar je oren. Eventueel kunnen zij een lampje gebruiken voor het ontdekken van de irritatie die moeilijk zichtbaar is.

Mochten je symptomen, levensstijl en medische geschiedenis moeilijk te herleiden zijn naar een bepaalde soort eczeem dan kan er door een arts een biopsie worden uitgevoerd. Hiermee bedoelt men dat er een klein monster van je huidcellen wordt genomen en wordt verzonden naar een laboratorium. Hier zullen de huidcellen worden bekeken onder een microscoop, zodat anderen mogelijke huidaandoeningen kunnen worden uitgesloten en een goede diagnose kan worden gesteld.

Soms wordt uitslag in het oor aangezien voor eczeem, maar is het eigenlijk iets anders, zoals:

 • psoriasis
 • rosacea
 • huidallergieën
 • schimmelinfecties
 • puistjes
 • roos

Deze huidaandoeningen hebben logischerwijs andere behandelingen nodig.

Hoe kun je eczeem rond het oor behandelen?

Eczeem in het oor is goed te behandelen. De behandeling van eczeem rondom het oor is afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de onderliggende oorzaak en het exacte getroffen gebied van het oor.

Wanneer je allergisch eczeem hebt, is de behandeling redelijk eenvoudig. In principe hoeft dan namelijk alleen contact met de allergie worden voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen, zoals het dragen van andere oorbellen of een andere shampoo.

Aangezien de symptomen van eczeem erger en minder erg kunnen worden, is de allergeen wel moeilijk zelf te achterhalen met een dagboek. Daarom kun je ook besluiten om een allergietest te laten uitvoeren door een arts. Er wordt dan gekeken welke allergenen, oftewel irritaties, leiden tot eczeem rond het oor.

Wanneer er sprake is van seborroisch eczeem moet er waarschijnlijk een antischimmelzalf worden ingezet om de oor te behandelen. Ook kan er worden gekozen voor een behandeling met steroïde om ervoor te zorgen dat ontstekingen afnemen. Dit geboert vooral wanneer het achterste gedeelte van het oor is getroffen. Bij eczeem in de gehoorhang kan een arts oordruppels met daarin steroïde voorschrijven. Deze druppels mogen alleen worden gebruikt voor eczeem in de gehoorgang.

Het is in ieder geval bij elke soort eczeem belangrijk om de oren gehydrateerd te houden. Dit betekent dat de huid vochtig moet blijven in plaats van uitgedroogd. Gebruik daarom een vochinbrengende crème of zalf die geschikt is voor de eczeemgevoelige huid.

Kies bijvoorbeeld voor een crème met colloïdale havermout. Dit is namelijk een bewezen, natuurlijke ontstekingsremmer met veel voordelen voor de huid met eczeem. Vermijd agressieve zepen en andere reinigingsmiddelen die vreemde stoffen bevatten of de huid alleen maar erger zullen uitdrogen in plaats van hydrateren. Immers, een droge huid leidt enkel tot meer jeuk, terwijl een gehydrateerde huid de klachten verminderd. Voor het aanbrengen van de vochtinbrengende crème aan je oor kun je het beste gebruik maken van een wattenstaafje.

Eczeem in oor natuurlijk behandelen

Je kunt veel zelf doen om van eczeem af te komen en eczeem te voorkomen. Net gaf ik al even de vochtinbrengende crème aan. Er zijn echter nog meer dingen die je kunt doen om de eczeem proberen te verminderen. Dit zijn voornamelijk aanpassingen in je huidverzorgingsregime en levensstijl. je kunt bovendien eczeem natuurlijk behandelen, door de problemen van binneuit te bekijken.

 • bedek de oren met een hoed, zodat de oren warm blijven
 • ‘draag s nachts eczeemhandschoenen voor het onbewuste krabben
 • was elke dag de oren met lauw water
 • vermijd allergenen, zoals de oorbellen waar je gevoelig voor bent
 • breng direct een hydraterende crème aan zonder geur na het douchen voor meer vocht
 • gebruik alleen zachte reinigingsmiddelen en doucheproducten zonder irriterende ingrediënten
 • probeer een hydrocortison crème om de jeuk en zwelling te verzachten
 • eet en drink ontstekingsremmende voedingsmiddelen en krijg voldoende voedingstoffen binnen
 • slaap meer en vermijd stress voor minder hormonale schommelingen en een beter immuunsysteem

Wanneer moet ik naar een arts?

Wanneer een goede huidverzorgingsroutine en levensstijl veranderingen geen effect hebben, kun je advies vragen aan een arts om de symptomen in toom te houden. Soms zal eczeem in het oor een medische behandeling nodig hebben.

Zoals eerder vermeld kan een arts vaststellen welk type eczeem je hebt. Hierop kan vervolgens een behandeling worden afgestemd. Voorbeelden van behandelingen zijn onder meer sterkere crèmes, oordruppels, fototherapie.

Een arts zal eerst bepalen welk type je eczeem je hebt om hier de behandeling op af te stemmen. Mogelijk vindt er eerst een allergietest plaatst om te kijken of het ook op deze manier kan worden opgelost.

Een infectie in het oor

Eczeem in of rondom je oor maakt je gevoelig voor een infectie. Wanneer de huid erg droog en geïrriteerd is, bijvoorbeeld als je het door de jeuk niet kunt laten aan de oren te krabben, wordt de kans op het ontstaan van zeer ontstoken en geïnfecteerd eczeem nog groter.

De huid zal zich ophopen in de gehoorgang. Hierdoor kunnen er oorinfecties en gehoorproblemen ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Zorg dus dat je een arts raadpleegt als je het volgende merkt:

 • pijn in het oor
 • geel of groene pus uit het oor
 • last van gevoelens die horen bij een griep

Indien er sprake is van geïnfecteerd eczeem, wordt er waarschijnlijk een combinatiebehandeling ingezet, welke bestaat uit antibiotica en lokale steroïden. Het doel hiervan is om de symptomen minder erg te maken.

De vooruitzichten bij oor eczeem

Veel mensen krijgen last van eczeem op hun oor. Het is dus niet zo vreemd als dat je misschien denkt.

Hoewel het een zeer vervelende en hardnekkige huidaandoening is, is eczeem in of rondom het oor gelukkig vrij gemakkelijk te behandelen.

Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voordat je geen last meer zult hebben van eczeem op deze plek. Soms is er zelfs sprake van chronische eczeem.

Het is belangrijk dat je contact opneemt met een arts als je voor het eerst eczeem hebt, de symptomen ernstig zijn, blijven aanhouden of steeds erger worden. Er kan dan ook gelijk worden bekeken of er geen sprake is van een heftigere huidaandoening.

Bij het genezingsproces van eczeem rondom de oren kan een arts je aanbevelen om nog een tijdje de steroïde crème te blijven gebruiken. Het is in ieder geval altijd van belang om te zorgen voor voldoende hydratatie.

Ontdek hoe je met Gladskin van eczeem afkomt

Bij veel eczeem patiënten blijven de symptomen rond het oor mild. Het kan wel erg vervelend zijn om zoveel last te hebben van jeuk en een lelijke huid. Daarom kan het fijn zijn om verlichting te krijgen.

Gladskin is een product dat kan helpen om de eczeem veroorzakende bacteriën te doden. Bij de meest voorkomende eczeem is er dan ook een bepaalde bacteriesoort betrokken. Dit is zelfs bewezen.

Je kunt eczeem in je oor goed behandelen met de Gladskin eczeem gel. Je mag het alleen niet op je slijmvliezen, zoals je binnenoor smeren.

Gladskin eczeem gel

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?

 • Kalmeert de huid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Vermindert roodheid en jeuk
 • Laat de goede bacteriën met rust
 • Werkt meestal binnen enkele dagen
 • Al meer dan 100.000 levens veranderd
Ja! Ik wil meer informatie!
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *