Eczeem op lippen

Herkennen, oorzaken en behandelen

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
eczeem op lippen

Vaak als je denkt aan eczeem dan denk je aan droge, jeukende en geïrriteerde plekken op de armen of op de benen. Echter, eczeem is een huidaandoening die overal op kan treden. Daarom verschijnt eczeem ook wel eens op de lippen.

Andere woorden voor eczeem op de lippen zijn liplik eczeem, lipdermatitis en eczemateuze cheilitis.

Vaak vormen de lippen een goede plek om eczeem te ontwikkelen doordat de huid veel plooien heeft, met name in de kindertijd. Echter, het kan ook voorkomen bij volwassenen en ouderen. Leeftijd en geslacht hoeven dan ook niet altijd een rol te spelen.

Verschillende factoren hebben invloed op het ontstaan van eczeem op de lippen. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met genetische aanleg, processen in je lichaam en externe omgevingsfactoren, zoals een irriterende lippenstift, cosmeticaproducten of het likken van de lippen.

Gelukkig zijn de symptomen van eczeem goed te behandelen. Dit kun je doen door een medicamenteuze behandeling aan te vragen bij de huisarts. Maar er zijn ook een aantal natuurlijke manieren en vrij verkrijgbare zalven om eczeem op de lippen te verminderen.

Hoe kun je eczeem op de lippen herkennen?

Eczeem is een huidaandoening die rondom of op één lip of beide lippen kan ontstaan. Het kan ook rond de mond ontstaan. Door de beschadigde huidbarrière zal de huid sneller uitdrogen en jeuken.

Er kunnen tijden zijn zonder eczeem problemen, maar soms kan er ook juist tijdelijk verergering zichtbaar worden. Er zijn verschillende milde tot ernstige symptomen waaraan je eczeem kunt herkennen, namelijk:

  • rode plekken en uitslag op of rond de lippen
  • uitgedroogde huid en schilfers
  • jeuk, pijn en een branderig gevoel
  • korstjes
  • ontsteking

Er kan een verandering in pigmentatie rond de lippen optreden. Wanneer je een lichte huid hebt, kunnen er rode of bruine plekken ontstaan. Wanneer je een donkere huidskleur hebt, kunnen er lichte of donkere plekken ontstaan.

Soms is er sprake van een andere huidaandoening dan eczeem. Denk bijvoorbeeld aan koortsblaasjes, aften, acne, een bacteriële infectie of een schimmelinfectie door Candida. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door liplikken, een kunstgebit, een spalk of een beugel die leidt tot een ophoping van speeksel in de mondhoeken. Om er zeker van te zijn van welke huidaandoening sprake is, en of er wellicht een onderliggend gezondheidsprobleem is, kun je een professional raadplegen.

Eczeem op de lippen is niet besmettelijk. Je kunt dus nog wel een kus geven aan je partner als er geen crème op zit.

De oorzaken van eczeem op de lippen

De exacte oorzaak van eczeem op de lippen of een andere plek is tot op heden nog niet bekend.

Mensen met atopisch eczeem, ofwel aangeboren eczeem, kunnen ook last krijgen van eczeem op hun lippen.

Er zijn ontzettend veel verschillende oorzaken voor eczeem. Echter, er zijn wel een aantal oorzaken die vaker worden genoemd door mensen die eczeem ervaren op de lippen. De oorzaak die het meest een rol lijkt te spelen is contacteczeem of allergisch contacteczeem. Er kan dus eczeem ontstaan na contact met een irriterend ingrediënt of blootstelling aan een allergeen.

Als tweede kan de huid op de lip ook gewoon geïrriteerd of droog zijn. Als gevolg van deze irritatie wordt eczeem ontwikkeld. Irritatie van de huid rondom de lippen ontstaat bijvoorbeeld door contact met bepaalde shampoo, lippenstift, lippenbalsem, tandpasta of zweet. Vaak zijn het de chemicaliën in lippenstift die de eczeem veroorzaken.

Andere factoren die mogelijk leiden tot eczeem op de lippen zijn:

  • sigarettenrook
  • medicijnen of medicinale lippenzalven, zoals koortslipcrèmes
  • een gevoelige huid
  • eten en drinken van bepaalde voeding
  • tekort aan belangrijke vitamines en mineralen
  • warme of koude klimaten
  • heet water tijdens een douche of bad
  • huidverzorgingsproducten die in aanraking komen met de lippen, maar hier niet voor bestemd zijn
  • schilfers van dierenvachten
  • zepen de in aanraking komen met de lippen tijdens het douchen
  • verkoudheid of griep
  • beroep uitoefenen waarbij contact met materialen en stoffen plaatsvindt
  • allergieën, pollen, luchtweginfectie, astma en hooikoorts
  • schommelingen van hormonen

Triggers kunnen verschillen per eczeem patiënt

Als laatste geven veel mensen met eczeem aan dat ze mogelijk een verband zien tussen eczeem en stress. Zodra de hoeveelheid stress toeneemt ontstaat er namelijk eczeem. Dit kan zijn doordat mensen onbedoeld veel aan de lippen gaan zitten. Echter, ook stress en een toename in cortisol in het lichaam zelf kunnen zorgen voor het ontstaan van eczeem overal op het lichaam. Bovendien kan stress ervoor zorgen dat je huid nog sneller een allergische reactie afgeeft.

Allergieën achterhalen

Het kan verstandig zijn een arts of allergoloog te raadplegen, omdat eczeem op de lippen vaak hand in hand gaat met een allergie. Een allergoloog kan dan ook een allergietest of priktest uitvoeren.

Er kan bijvoorbeeld een pleister op je rug worden geplakt waarin zich enkele stoffen bevinden. Na 48 uur wordt bekeken welke reactie je huid heeft gegeven. Mogelijk is nu de allergie achterhaald. In de toekomst kun je contact met deze stof vermijden om eczeem op de lippen te voorkomen.

Hoe behandelt een arts liplik eczeem?

Wanneer je last hebt van eczeem op je lippen dan is het belangrijk dat je hiermee naar de dokter gaat. Vooral als je ziek bent, de eczeem erger wordt, er pus uit je lippen komt en vrij verkrijgbare behandelingen niet werken, is dit van belang. Een huisarts, kinderarts of dermatoloog kan exact vertellen wat je er het beste tegen kunt doen.

De huisarts zal waarschijnlijk een ontstekingsremmende zalf of andere medicinale zalf voorschrijven. Denk bijvoorbeeld aan hormoonzalf, antihistaminicum, corticosteroïden of hydrocortsion. De crèmes zullen helpen bij het genezingsproces.

Wanneer eczeem op de lippen ontstaat door het likken, kan ook professionele hulp worden ingezet om het gedrag af te leren.

Vaak wordt voor de lip een andere zalf gebruikt dan elders op het lichaam omdat de lippen, net als het gezicht, een dunne en kwetsbare huid hebben.

Bovendien kan een arts voorstellen om lichttherapie uit te proberen. Veel eczeem patiënten merken namelijk een significante verbetering nadat hun eczeem in contact komt met de vergelijkbare stralen van de zon.

Wat kun je zelf doen tegen eczeem op de lippen?

Naast een behandeling van de huisarts zijn er ook een aantal kleine acties die je zelf kunt ondernemen om eczeem op je lippen te verminderen.

Houd bijvoorbeeld de lippen goed gehydrateerd om droogheid en jeuk tegen te gaan. Gebruik daarom ’s ochtends en ’s avonds lotion, lippenbalsem, vaseline of een een vochtinbrengende crème. Houd hierbij wel rekening met de eczeem veroorzakende ingrediënten, zoals alcohol en kleurstoffen in de producten. Producten met een ‘geurvrij’, ‘hypoallergeen’ en ‘voor de gevoelige huid’ label zullen veiliger zijn.

De vochtinbrengende producten kun je ook in je tas meenemen naar je werk, zodat je altijd de lippen vochtig kunt houden. Het is zeker niet de bedoeling om te likken aan je lippen om het proberen vochtig te houden of jeuk tegen te gaan, dit zal alleen maar meer droogheid en verergering opleveren. De speekselenzymen op je tong kunnen namelijk de eiwitten in je huid afbreken. Probeer dus jezelf dit gedrag af te leren.

Breng een dergelijk vochtinbrengend product aan als de huid een beetje vochtig is. Overweeg daarom direct na het douchen of het wassen van je gezicht het product aan te brengen op en rondom je lippen. Op deze momenten kunnen de ingrediënten het beste worden opgenomen door je lippen. Houd er rekening mee dat je dan wel eerst gaat eten, aangezien het moeilijk is om te eten als er een crème op je lip is aangebracht.

Verschillende natuurlijke producten kunnen helpen tegen eczeem op de lippen door bijvoorbeeld de eczeem veroorzakende bacteriën te verwijderen. Dit kan effectief zijn, omdat natuurlijke producten vaak minder chemicaliën en geurstoffen bevatten.

Probeer ook eens in een dagboek te schrijven wat je dagelijks allemaal doet. Zo kun je achterhalen welke emotionele-, voedings- en levensstijlfactoren invloed hebben op je eczeem. Door één of meerdere triggers vast te stellen, kun je eczeem op de lippen in de toekomst vermijden.

En probeer, ondanks de jeuk, toch zo min mogelijk te krabben. Krabben zal de huid beschadigen en het eczeem alleen maar verergeren. Ook kunnen bacteriën van je vingers op je lip terecht komen.

Ben je op zoek naar een effectieve behandeling tegen eczeem? Ontdek hier de beste zalf tegen eczeem >>

Conclusie

Eczeem op de lippen gaat veelal gepaard met uitdroging, rode vlekken en schilfers. Ook kan het vrij gênant zijn als je je partner een kus wilt geven.

In veel gevallen heeft de eczeem te maken met stress of blootstelling aan een irriterende stof, agressief ingrediënt of allergeen. Daarom is het belangrijk de trigger te achterhalen. Eczeemachtige uitslag op de lippen kan ook duiden op een infectie of andere huidaandoening.

Er zijn verschillende vrij verkrijgbare middelen en medische zalven die kunnen bijdragen aan een verbetering van je uiterlijke eczeem en merkbare klachten. Ook kun je veel veranderen aan je levensstijl voor gezonde lippen. Het is raadzaam met een arts te overleggen welke behandelmethode het beste bij jou past.

Veel gestelde vragen

Hieronder een aantal van de veel gestelde vragen omtrent eczeem op de lip.

Hoe lang kan het duren voordat eczeem op je lippen verdwijnt?

Eczeem is een nare huidaandoening en daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Hoe lang de eczeem aanhoudt, is echter afhankelijk van verschillende factoren. Eczeem kan namelijk chronisch of acuut zijn.

Hoe verspreidt eczeem zich naar je lippen?

Soms wordt eczeem op een ander lichaamsdeel verspreidt naar je lippen. Andersom kan eczeem van de lippen zich ook verspreiden naar de rest van je mond. Zorg dus dat je mogelijke triggers vermijdt en de huidige eczeem beheerst, zodat eczeem niet erger wordt en naar de lippen en mond verspreidt.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *