Eczeem op lies

Oorzaken, voorkomen en behandelen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
eczeem op lies

Eczeem op de lies kan voorkomen bij personen van elke leeftijd. Het is geen heel gebruikelijke plek om zich kenbaar te maken, maar er kan wel degelijk eczeem ontstaan op de lies.

Het hebben van eczeem kan op verschillende manieren lastig zijn. Misschien word je gek van de jeuk, vind je het geen fijn idee als je partner de plekken ziet of heb je een laag zelfbeeld gekregen.

Om welke reden je eczeem op de lies ook wilt behandelen, het maakt niet uit. Ik ga je namelijk zo goed mogelijk proberen te helpen bij het verminderen van de symptomen.

Onthoud dat ik geen medisch adviseur of een arts ben. Ik deel enkel tips die voor mij en reeds vele anderen hebben gewerkt. Voor professioneel advies adviseer ik je dan ook een arts of huidspecialist te raadplegen.

De liezen zijn de twee huidplooien die de grens vormen tussen de bovenbenen en het onderlijf

De soorten eczeem rondom de lies

Wanneer er sprake is van eczeem op de lies kunnen er verschillende klachten ontstaan. Er zijn dan ook een aantal herkenningspunten voor eczeem.

Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van jeuk, een droge huid, een rode huid, leerachtige plekken, schilfers, blaren en korsten als je last hebt van deze huidaandoening. Het kan zelfs pijnlijk zijn en de blaren kunnen gevuld zijn met vloeistof.

Er kunnen verschillende soorten eczeem rond de liesstreek ontstaan, namelijk:

 • Balkzakeczeem: Veel mannen hebben last van eczeem op hun balzak of scrotum. Het kan ook uitbreiden naar de anus. Veel mensen denken dat zij last hebben van balzakeczeem, terwijl het eigenlijk een andere huidaandoening betreft.
 • Vulvaire eczeem: Bij vrouwen kan er eczeem ontstaan rond de vulva en de lies. De eczeem kan het gebied laten jeuken en rood laten worden. Ook dit type eczeem wordt vaak verward met een andere aandoening, zoals een schimmelinfectie.
 • Peniseczeem: Bij mannen kan er eczeem ontstaan op de penis en de eikel.
 • Lieseczeem: Zowel mannen als vrouwen kunnen last ondervinden van eczeem op hun liezen. In dit artikel ga je meer informatie krijgen over het ontstaan, voorkomen en behandelen van dit type eczeem.
 • Seborroïsch eczeem op de lies: Dit type eczeem komt vaker voor op vettige plekken, zoals de hoofdhuid, maar het kan ook op de lies ontstaan. Seborroïsch eczeem treft voornamelijk baby’s en volwassen in hun 30e tot 60e levensjaar.

Zowel jonge kinderen als volwassen kunnen te maken krijgen met symptomen van eczeem op hun lies. Dezelfde klachten kunnen optreden op de verschillende leeftijden. Wanneer er veel wordt gekrabd aan de liezen door de jeuk kan de eczeem verergeren en verdere ontsteking optreden.

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Oorzaken van lieseczeem

Eczeem kan ontstaan op de lies. Het is immers een gevoelige plek en de huid is dun.

Zoals bij alle gevallen van eczeem is het helaas onbekend wat de oorzaken zijn. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat eczeem sneller ontstaat door genetica. Ook zijn er verschillende triggers voor eczeem op de lies.

Het verschilt per persoon wat één of meerdere triggers zijn. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een voedingstekort en contact met bepaalde allergenen of stoffen in huidverzorgingsproducten.

Irriterende stoffen en allergenen op de lies

De aanleiding van eczeem op de lies kan contact zijn met irriterende stoffen en allergenen. Er zijn dan ook erg veel producten die onbewust in contact komen met je huid, maar die wel eczeem en huidirritatie kunnen veroorzaken.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan lichaamszepen, wasmiddelen, shampoo’s en douchegels die in contact komen met je huid. Bij een eczeem patiënt reageert de huid overgevoelig en zal de eczeem met de bijbehorende klachten ontstaan.

Denk ook aan de volgende factoren voor eczeem op de lies:

 • Allergie voor materialen, zoals nikkel
 • Geur- en kleurstoffen in producten die contact maken met de lies
 • Kledingstukken die gemaakt zijn van polyester, latex of wol
 • Chemicaliën en irriterende stoffen in huidverzorgingsproducten
 • Extreem hoge of koude temperaturen waar je lichaam aan moet wennen
 • Een droge huid bij de lies die snel geïrriteerd raakt en gaat jeuken
 • Zweten tijdens een work-out
 • Emotionele stress en spanning waardoor cortisol vrijkomt
 • Strakke kledingstukken die wrijving en druk veroorzaken bij de lies
 • Urine en ontlasting dat in aanraking komt met de huid
 • Een overactieve immuunfuctie door een tekort aan mineralen en vitamines

Eczeem op lies laten behandelen door een arts

Ten eerste is het goed om te weten dat er niet altijd sprake hoeft te zijn van eczeem op de lies. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om acne, een schimmelinfectie, psoriasis of rosacea.

Aangezien de verschillende huidaandoeningen een andere behandeling vereisen om er van af te komen, is het belangrijk dat je zeker weet of het om eczeem gaat. Hierbij kan een arts, kinderarts of dermatoloog je helpen. Door er naar te kijken of een klein stukje van de huid af te nemen, zal worden vastgesteld om welke huidaandoening het gaat. Zij, of een allergoloog kunnen je tevens helpen vaststellen wat jouw triggers zijn door een allergietest uit te voeren.

Een arts kan verschillende behandelingen voorstellen voor op de lies. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Steroïde crèmes, om de ontsteking te kalmeren en symptomen zoals roodheid af te laten nemen.
 • Pillen of een crème met antihistaminica, om de jeuk te kalmeren
 • Sterkere voorgeschreven vochtinbrengende middelen voor de lies of andere soorten eczeem rond de lies
 • Lichttherapie, om de eczeem doeltreffend aan te pakken met vitamine D en een betere weerstand

Zelf eczeem op de lies behandelen

Wanneer de symptomen heftig zijn, kun je natuurlijk direct een arts raadplegen. Dit is ook van belang bij een huidinfectie.

Voordat je naar de dokter gaat, kun je ook zelf een aantal dingen proberen tegen de eczeem op je lies. Er zijn dan ook verschillende vrij verkrijgbare crèmes en zalven tegen eczeem, veranderingen in je levensstijl en veranderingen in je dieet die je kunt proberen.

Ten eerste kun je bijvoorbeeld een aantal producten gebruiken om eczeem op de lies te behandelen. Na het douchen kun je direct een vochtinbrengende crème of balsem aanbrengen op de plek van je lies. De huid zal dan vochtig blijven, waardoor de jeuk vermindert. Let er wel op dat er geen kleurstoffen, geurstoffen, etherische oliën, lanoline en allergenen in de crème aanwezig zijn. Ook kun je een antibacterieel middel gebruiken om de eczeem veroorzakende staphylococcus aureus bacteriën te verwijderen.

Daarnaast is het van belang dat je gaat ontdekken wat de trigger is van eczeem rond de liesstreek. Mocht je bijvoorbeeld ondergoed van polyester dragen, dan kan het slim zijn om eens te kijken wat er gebeurt als je katoenen ondergoed draagt. Hetzelfde geldt voor je badproducten en voedingspatroon. Tevens kun je proberen je stress te beheersen door bijvoorbeeld te mediteren.

De beste manier om eczeem te behandelen is dan ook simpelweg contact te vermijden met de irriterende stoffen en andere triggers.

Eczeem rond de liesstreek voorkomen

Verschillende dingen kun je doen om te voorkomen dat er nieuwe of ergere eczeem rond de lies ontstaat, namelijk:

 • Krab nooit aan de eczeem als je last hebt van jeuk
 • Bepaal met een dermatoloog wat de juiste huidverzorgingsroutine is voor jouw huidtype
 • Stap over op loszittend, katoenen ondergoed en andere kledingstukken
 • Was kleding nadat je deze net nieuw gekocht hebt voordat je ze draagt
 • Gebruik alleen milde zepen zonder geuren
 • Stap niet onder een te hete douche of in een bad
 • Houd je huid gehydrateerd door voldoende water te drinken
 • Verschoon jezelf als je hebt gezweet tijdens een activiteit en trek daarna schone kleding aan

Leestip: is er een dieet tegen eczeem?

Conclusie

Het kan vreselijk vervelend en gênant zijn om last te hebben van eczeem op je lies.

Je kunt een tijdje minder of juist meer last ervaren van eczeem. Dit maakt het moeilijk om de oorzaken van eczeem vast te stellen. Ook is er nog geen definitief medicijn tegen eczeem, waardoor het een tijdje kan duren voordat je de juiste producten hebt gevonden.

Gelukkig is eczeem niet een levensbedreiging en is het goed te behandelen als je eenmaal weet wat jouw triggers zijn. Dan kun je deze namelijk gaan vermijden.

Gladskin tegen eczeem op je lies

Een goede manier om eczeem op je lies doeltreffend te behandelen is door gebruik te maken van Gladskin.

Met Gladskin kun je de eczeem veroorzakende bacteriën selectief aanpakken. Dit betekent dat de gezonde huid bacteriën met rust worden gelaten. Dit is dan ook het grootste verschil met andere middeltjes.

Ontzettend veel eczeem patiënten hebben al goede ervaringen gehad met Gladskin. Lees verder om te onderzoeken of dit middel ook voor jou een geschikte behandeling is voor de eczeem op je lies.

Gladskin eczeem gel

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?

 • Kalmeert de huid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Vermindert roodheid en jeuk
 • Laat de goede bacteriën met rust
 • Werkt meestal binnen enkele dagen
 • Al meer dan 100.000 levens veranderd
Ja! Ik wil meer informatie!
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *