Eczeem op kin

Oorzaken, behandelen en voorkomen

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
eczeem op kin

Eczeem is één van de meest voorkomende huidaandoeningen in de westerse landen. De huidaandoening kenmerkt zich door het verschijnen van rode en droge plekken op de huid die vaak gepaard gaan met intense jeuk.

Er zijn verschillende delen van het lichaam waar eczeem kan ontstaan. Eczeem op de kin is bijvoorbeeld een veel voorkomende plek. Het kan bijvoorbeeld ook zichtbaar worden op de handen, de knieën en de ellebogen.

Eczeem kan gepaard gaan met een gevoel van schaamte en een slecht zelfbeeld. Vooral als eczeem op de kin zit, kan dit vervelend zijn. Het zit namelijk duidelijk in het zicht van anderen. Sommigen patiënten met eczeem zullen dan ook sociale situaties uit de weg gaan.

Aangezien het zo vervelend is om last te hebben van eczeem ga ik je op deze pagina meer vertellen over de oorzaken en de beste behandeling.

Disclaimer: onthoud dat dit geen medisch advies is en ik geen arts of dermatoloog ben. Wanneer er sprake is van een ernstige vorm van eczeem of een infectie adviseer ik je dan ook een professional raadplegen.

Hoe herken je eczeem op de kin?

Je kunt eczeem op de kin herkennen aan een aantal symptomen.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende symptomen die kunnen optreden:

 • Rode plekken
 • Bultjes die lijken op puistjes
 • Schilfers
 • Droge plekken
 • Ontstekingen
 • Jeuk
 • Korsten
 • Zwelling
 • Sijpelen van vocht
 • Bloed

Let er wel op dat de plekken op je kin niet altijd hoeven te duiden op eczeem. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van acne, puistjes, psoriasis of rosacea. Een arts kan vaststellen om welke huidaandoening het precies gaat.

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Oorzaken van eczeem op de kin

Voor alle soorten eczeem en alle plekken van het lichaam waar het kan ontstaan, is er helaas geen bekende oorzaak. Er wordt gedacht dat bacteriën, milieu- en genetische factoren een grote rol spelen bij het ontstaan van eczeem. Wanneer een familielid eczeem heeft gehad, is de kans dan ook groter dat jij er ook last van krijgt.

De oorzaak van eczeem op de kin verschilt dus per persoon.

Bij het ontstaan en verergeren van eczeem op de kin kunnen de volgende factoren een mogelijke rol spelen:

 • Irriterende geur- en kleurstoffen
 • Metalen
 • Chemicaliën in zepen, wasmiddelen, make-up, shampoos, schoonheidsproducten en sigarettenrook
 • Klimaatwisselingen, zoals erg koud weer in de winter of juist erg warme klimaten
 • (Namaak) kledingstukken die gemaakt zijn van wol, latex, polyester of nylon
 • Omgevingsfactoren, zoals pollen, schilfers van huisdieren, stof en schimmels
 • Eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen
 • Een schommeling van de hormonen, zoals oestrogeen en pregesteron in het lichaam
 • Wanneer je een immuunziekte, astma of allergieën hebt, is de kans op eczeem groter
 • Stress, spanning en slaaptekort
 • Baby’s die kwijlen

Eczeem op de kin behandelen

De kin is een gevoeligere plek dan bijvoorbeeld de rug. De huid van het gezicht is dan ook een stuk dunner dan andere lichaamsdelen. Wegens de grote kans op huidirritatie op de kin kan het een goed idee zijn om te kiezen voor natuurlijke middelen, omdat deze doorgaans geen irriterende ingrediënten zullen bevatten.

Door middelen in te zetten kunnen in ieder geval de symptomen, zoals jeuk en droogheid worden verlicht of gestopt. De eczeem kan dus onder controle worden gehouden.

Je kunt bijvoorbeeld een hydraterende crème gebruiken om de droogheid van eczeem tegen te gaan. Naast de droge huid zal hierdoor ook de jeuk worden verminderd. Een normale huid jeukt namelijk minder. Een hydraterende crème kun je 2 tot 3 keer per dag aanbrengen op je huid. Het aanbrengen van vochtige handdoeken op de plekken van de eczeem kan ook helpen bij het tijdelijk tegengaan van jeuk.

Tevens kun je een gel gebruiken tegen eczeem. Er zijn namelijk verschillende gels die de eczeem veroorzakende bacterie genaamd Staphylococcus aureus aanpakken. Kies bijvoorbeeld voor de Gladskin eczeem gel. Hiermee zal de gezonde huid flora intact blijven terwijl het actieve enzym Staphefekt uitsluitend de S. aureus bacterie aanpakt. De gezonde bacteriën worden dus met rust gelaten. Gladskin bevat een minimaal aantal ingrediënten wat erg gunstig is voor eczeem.

Bovendien kun je een Body Wash gebruiken tijdens het douchen. Kies voor een reinigingsgel die 100% zeepvrij is. Wanneer je kiest voor een reiniger die gemaakt is voor de droge en gevoelige huid zal de huid niet uitdrogen. Dit is dan ook van belang bij eczeem. De Body Wash kun je aanbrengen op een natte huid en afspoelen met water.

Na het toepassen van dit huidverzorgingsregime kan het tot vier weken duren voordat het optimale resultaat bereikt is. Sommigen Gladskin gebruikers zien echter direct resultaat en merken een significante vermindering van jeuk en droogheid.

Eczeem voorkomen

Het behandelen van de eczeem gevoelige huid met milde producten is al een goede stap. Er zijn ook een aantal dingen die je kunt doen om eczeem te voorkomen. Hieronder zet ik een aantal tips voor je op een rijtje.

 • Vermijd cosmetica met geuren en allergenen
 • Kies voor hypoallergenen huidverzorgingsproducten, omdat ze minder snel allergieën veroorzaken
 • Vermijd voedingsmiddelen die een mogelijke trigger zijn van eczeem
 • Gebruik lauw water om je kin te wassen in plaats van heet water
 • Hydrateer je huid elke dag in plaats van de huid voor de gek te houden en het slechts enkele malen per week te doen
 • Draag zonnebrandcrème die geschikt is bij eczeem als je de zon in gaat
 • Gebruik make-up producten die hydraterende ingrediënten, zoals hyaluronzuur en sheaboter bevatten

Wat kun je nog meer doen tegen eczeem op de kin?

Er zijn verschillende andere dingen die je kunt proberen om eczeem op de kin te behandelen en in de toekomst te voorkomen.

Het kan bijvoorbeeld een goed idee zijn te letten op je dieet. Verschillende voedingsmiddelen zouden een trigger bij eczeem zijn. Denk bijvoorbeeld aan gluten, zuivel, noten en schaaldieren. Het verschilt echter per eczeem patiënt welk voedingsmiddelen de trigger is.

Om te kunnen bepalen door welke voedingsmiddelen jouw eczeem ontstaat, kun je een voedingsdagboek bijhouden. Je kunt dan bijhouden of jij meer last krijgt van eczeem na het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen en dranken. Vervolgens kun je een tijdje de voedingsmiddelen vermijden en weer opnieuw in je dieet stoppen om te kijken wat de exacte triggers zijn.

Bij een dieet tegen eczeem is het wel belangrijk dat je alle essentiële voedingstoffen binnenkrijgt. Het kan daarom verstandig zijn dit eerst te overleggen met een arts, voedingsdeskundige of een diëtist.

Bij hevige vormen van eczeem kunnen er medicijnen van artsen worden ingezet. Er zal bijvoorbeeld een medicijn worden voorgeschreven die het immuunsysteem onderdrukt, of een crème die plaatselijk op de huid kan worden gebracht om de symptomen tijdelijk te verlichten. Ook kan er worden gekozen voor fototherapie, ook wel lichttherapie genoemd. Hierbij wordt met een apparaat, ultaviolet B licht op de huid geschenen. Dit zorgt ervoor dat er minder jeuk optreedt en de vitamine D productie verbetert, zodat je lichaam zich beter kan herstellen van de eczeem.

Ontdek de producten van Gladskin tegen kineczeem

De producten van Gladskin uit de eczeem lijn zijn een doorbraak in de behandeling van deze moeilijke huidaandoening.

Gladskin staat er namelijk om bekend enkel de slechte bacteriën aan te pakken en de goede met rust te laten.

Duizenden personen met eczeem hebben de producten uitgeprobeerd en goede resultaten gemerkt. De producten werken dus echt bij het verlichten van de symptomen van eczeem, zoals jeuk, droogte en roodheid.

Gladskin is dan ook een aanrader als je momenteel last hebt van eczeem op de kin.

Gladskin eczeem gel

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?

 • Kalmeert de huid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Vermindert roodheid en jeuk
 • Laat de goede bacteriën met rust
 • Werkt meestal binnen enkele dagen
 • Al meer dan 100.000 levens veranderd
Ja! Ik wil meer informatie!

Conclusie

Bij eczeem op de kin zullen rode plekken en schilfers op het gezicht verschijnen waarbij jeuk ontstaat. Wanneer de uitslag barst, kan het gaan bloeden of sijpelen.

Hoewel het nog niet exact bekend is waardoor eczeem ontstaat, kunnen verschillende factoren mogelijk invloed hebben op het ontstaan en verergeren van eczeem. Denk aan chemicaliën, stress, allergenen en het klimaat. Door op de hoogte te zijn van de oorzaken kan de eczeem in de toekomst worden voorkomen.

Verschillende behandelingen kunnen effectief zijn om de symptomen van eczeem te onderdrukken. Bij ernstige eczeem op de kin kan het raadzaam zijn contact op te nemen met een dermatoloog of arts.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *