Eczeem in de hals en nek

Herkennen, oorzaken en behandelen

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
eczeem in hals en nek

De huidaandoening eczeem komt ontzettend vaak voor. In Nederland treft eczeem zo´n 800.000 mensen en in de Verenigde staten meer dan 30 miljoen mensen.

Er kunnen verschillende soorten eczeem ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan atopisch eczeem, contactdermatitis en een minder voorkomende soort genaamd nummulair eczeem.

Wanneer de barrière van de huid beschadigt raakt kan er een droge, rode, jeukende huid ontstaan. Doorgaans zullen plekken zoals de elleboog, de armen en het gezicht worden aangetast. Ook kan eczeem in de hals en de nek ontstaan. Het is altijd vervelend om last te hebben van eczeem.

In deze blog ga je tips krijgen om eczeem in de hals en op de achterkant van de nek te behandelen. Je gaat in ieder geval leren wat de triggers zijn en hoe je de symptomen kunt verlichten, zodat je bijvoorbeeld minder last hebt van jeuk.

Hoe herken je eczeem in de nek en hals?

De nek en de hals zijn gevoelige plekken voor het ontstaan van eczeem. Er bevinden zich hier namelijk een hoop huidplooien.

Er kunnen verschillende types eczeem ontstaan, maar doorgaans zijn de symptomen een beetje hetzelfde.

Eczeem in de nek kenmerkt zich vaak door een droge, rode, schilferige en jeukende huid. De huid ziet er ook niet glad uit, want er kunnen kleine, met vocht gevulde bultjes ontstaan. Wanneer iemand last heeft van eczeem in de nek, is er vaak ook sprake van eczeem op andere plekken, zoals het gezicht en de hoofdhuid.

Het wordt erg afgeraden om te krabben aan eczeem in de nek en de hals. Er kan namelijk een infectie ontstaan wanneer de vloeistof uit de bultjes stroomt. Tevens kan de huid dikker worden en een leerachtige textuur ontstaan. Er kunnen zelfs krassen en permanente littekens vormen op de huid.

De hevigheid van eczeem kan variëren van mild tot ernstig. Ook kunnen er periodes zijn waarin het beter gaat met de huid en periodes waarin een persoon juist meer last heeft van eczeem.

Zowel baby’s, kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van eczeem in hun nek.

Hoe ontstaan nekeczeem en eczeem in de hals?

Er ontstaat vaak atopisch of allergisch eczeem in de hals. Doorgaans is er sprake van een overgevoelig immuunsysteem, waardoor er snel ontstekingsreacties ontstaan door contact met bepaalde zaken.

Er kunnen mogelijk verschillende oorzaken zijn voor nekeczeem en eczeem in de hals. De exacte oorzaak van eczeem is helaas onbekend. Wel wordt verondersteld dat de genen en de invloeden uit je omgeving een rol spelen.

Vaak ontstaat acne in de nek of de hals wanneer de huid wordt blootgesteld aan een irriterende stof (contacteczeem). Dit kan al gebeuren door normale producten waarvan je het niet zo snel verwacht, zoals je wasmiddel, badschuim of zeep. Het kan een tijdje duren voordat eczeem zichtbaar wordt, ook al is je huid al meerdere malen in contact geweest met een allergeen. Dit kan zelfs weken duren na het eerste contact.

Hieronder zet ik de bekendste triggers van eczeem in de nek en hals op een rijtje:

 • Allerlei allergenen. Denk bijvoorbeeld aan de huisstofmijt, pollen, metalen, schimmels en schilfers van huisdieren.
 • Koude en lage temperaturen en schommelingen van de temperatuur.
 • Producten die irriterende stoffen bevatten. Denk bijvoorbeeld aan een zeep die wordt aangebracht in de nek, een shampoo die tijdens het uitspoelen langs de nek loopt en een parfum met geurstoffen die wordt gespoten in de hals. Hetzelfde geldt voor andere huidverzorgingsproducten en sieraden die in aanraking komen met de nek.
 • Hormonen die uit balans raken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens de zwangerschap of door het eten van hormoonrijke voedingsmiddelen.
 • Stress en spanning. Maar ook slaapgebrek kan leiden tot de aanmaak van het stresshormoon en dus eczeem.
 • Zweet in de nek en hals.
 • Kledingstukken die gemaakt zijn van bepaalde stoffen en in aanraking komen met de huid, zoals wol, polyester en nylon. Denk ook aan strakke kragen die wrijving veroorzaken.
 • Een infectie door de staphylococcus aureus bacteriën en schimmels.
 • Een overgevoeligheid of allergie voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten.

Vaak ontstaat eczeem door een combinatie van factoren.

Eczeem is niet overdraagbaar op anderen.

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Eczeem rond hals behandelen

Hieronder ga je een aantal tips krijgen voor het behandelen van de eczeem in je nek en hals.

1. Natte handdoeken aanbrengen in de nek

De eerste manier om eczeem te behandelen en in ieder geval de symptomen te verlichten is het aanbrengen van een natte handdoek of nat verband in de nek en hals. Dit kan namelijk zorgen voor afkoeling van de warme, ontstoken huid. Tevens zal hierdoor de hevigheid van jeuk horen af te nemen. Volgens een studie zouden de symptomen van eczeem in 5 dagen met gemiddeld 70% moeten afnemen na beginnen met het aanbrengen van natte doeken. Je kunt het proces optimaliseren door ook een vochtinbrengende crème te smeren op de huid. Idealiter bevat deze crème dan ook verzachtende ingrediënten die in de huid kunnen dringen en de huid kunnen kalmeren.

2. Zorg voor voldoende hydratie

Een goede hydratatie van de huid is belangrijk om eczeem klachten te verlichten en te voorkomen. Vaak wordt het jeukerige gevoel en de schilfers in de nek dan ook veroorzaakt door een droge huid. Het bijkomende voordeel van een hydraterende crème is dat het positief bijdraagt aan de natuurlijke huidbarrière. Overweeg om te kiezen voor natuurlijke crèmes, zodat je blootstelling aan chemicaliën en andere schadelijke ingrediënten die eczeem veroorzaken voorkomt.

3. Blijf van de eczeem af en krab niet

Hoewel het verleidelijk kan zijn om de eczeem continu aan te raken en eraan te krabben wegens de jeuk of drang, is dit niet goed voor je huid en eczeem. Je kunt dan beter kiezen voor een product dat de jeuk verlicht, zoals een spray die aloë vera bevat. Dit natuurlijke ingrediënt kan worden gebruikt voor meerdere huidaandoeningen die gepaard gaan met jeuk. Kies in ieder geval voor een product met een niet-vette formule, zodat je het ook in de nek en de hals kunt aanbrengen. Besef ook dat je in je slaap onbewust kunt gaan krabben aan de eczeem, waardoor het verstandig kan zijn om speciale handschoenen te dragen. De nek is een plek waar je makkelijk bij komt met je handen en nagels om te krabben, maar doe het dus niet!

4. Let op je dieet

Van verschillende voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, gluten en citrusvruchten wordt gedacht dat ze eczeem verergeren. Echter, er zijn ook voedingsmiddelen die juist kunnen helpen bij het bestrijden van eczeem.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende voedingsmiddelen om eczeem te bestrijden.

 • Boerenkool
 • Broccoli
 • Spinazie
 • Bosbessen
 • Zalm
 • Kombucha
 • Appels

Het kan verstandig zijn een tijdje een voedingsdagboek bij te houden, waarin je bijhoudt wat je allemaal binnenkrijgt in je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld een tijdje bepaalde voedingsmiddelen vermijden om er vervolgens veel van te eten op een dag. Wanneer de symptomen van eczeem nu zullen toenemen, wordt de eczeem waarschijnlijk veroorzaakt door deze voedingsmiddelen.

5. Overweeg speciale kleding tegen eczeem

Zoals je weet kunnen bepaalde materialen van kledingstukken ervoor zorgen dat er eczeem in de nek en de hals ontstaat. Je kunt dan ook kiezen om speciale kleding tegen eczeem aan te schaffen, zoals een speciale sjaal. Dit is ideaal om verergering van eczeem in de nek te voorkomen. De producten kunnen worden gebruikt door kinderen en volwassenen. Met de producten wordt voornamelijk wrijving voorkomen. Tevens zijn de kledingstukken gemaakt van materialen die geen allergische reactie of jeuk uitlokken. Eventueel kun je kiezen voor katoenen kleding in plaats van een speciaal kledingstuk tegen eczeem. Overweeg om een label af te knippen als deze voor irritatie in de nek zorgt.

Heb je veel last van eczeem en draag je veel sjaals? Probeer dan eens een katoenen of fleece sjaal te dragen in plaats van een wollen sjaal en kijk wat er gebeurt.

6. Ken je eczeem triggers

Er zijn dus voedingsmiddelen en materialen van kledingstukken die eczeem veroorzaken. Dit zijn niet echter niet de enige factoren waardoor contacteczeem ontstaat. Denk bijvoorbeeld ook aan bestanddelen in de volgende producten die eczeem in de nek en hals kunnen veroorzaken:

 • Cosmetica
 • Shampoo
 • Haarverf
 • Ketting
 • Tandpasta
 • Medicijnen
 • Planten
 • Verf
 • Zonnebrandcrème
 • Persoonlijke huidverzorgingsproducten
 • Een medicijn in combinatie met UV-stralen

Er zijn nog vele andere producten die onbedoeld in de hals en nek terecht komen. Bedenk maar eens hoe vaak je je hals aanraakt, terwijl er bijvoorbeeld nagellak op je vingers zit. Dit kan ook gebeuren wanneer je een handcrème hebt opgesmeerd en vervolgens je nek of hals aanraakt. Er kan dus ook eczeem ontstaan door indirect contact.

Door op de hoogte te zijn welke factoren jouw eczeem laten ontstaan, kun je je dagelijkse routine aanpassen. Zorg bijvoorbeeld dat je geen crème gebruikt als hier een allergeen of essentiële olie inzit waardoor je eczeem krijgt.

7. Kijk uit met sieraden

Veel mensen die eczeem ervaren in de hals of in de nek dragen regelmatig sierraden die gemaakt zijn van nikkel. Echter, vaak blijkt dat zij allergisch zijn voor deze stof. Als ze stoppen met het dragen van een halssieraad welke gemaakt is van nikkel dan verdwijnt het eczeem vaak vanzelf. Ook diverse bestandsdelen van nagellak kunnen een allergische reactie veroorzaken bij het aanraken van de nek of de hals. Vermijd daarom het contact.

8. Een arts raadplegen

Eventueel kun je een arts raadplegen om te laten onderzoeken wat jouw gevoeligheden zijn. Er zullen dan vragen aan je worden gesteld en allergietests worden uitgevoerd. Tevens kan er een corticosteroïd (cortisoncrème) worden voorgeschreven. Deze crème kan plaatselijk worden aangebracht op de plekken van je eczeem. De crème zorgt voor verlichting van de symptomen.

Mijn beste tip voor eczeem in de nek en hals

Eczeem in de nek en de hals kan worden behandeld op verschillende manieren. Het is belangrijk om te onderzoeken wat jouw triggers zijn als je van eczeem af wilt komen. Daarnaast kun je ook je zachte kleding gaan dragen rond de huid van de nek en hals.

Bij de meeste eczeem patiënten ontstaat de aandoening door de aanwezigheid van de staphylococcus aureus bacteriën. Deze kunnen namelijk de overhand krijgen op het huidmicrobioom.

Dankzij Gladskin kunnen de eczeem-veroorzakende bacteriën worden aangepakt, terwijl de goede bacteriën met rust worden gelaten. Duizenden personen met eczeem hebben positieve ervaringen gedeeld.

Via de onderstaande knop kun je meer lezen over de nieuwe technologie van Gladskin. Als je het revolutionaire spul vandaag bestelt, dan kun je het morgen nog aanbrengen op de eczeem plekken in je nek en hals om verlichting van de symptomen te ervaren.

Gladskin eczeem gel

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?

 • Kalmeert de huid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Vermindert roodheid en jeuk
 • Laat de goede bacteriën met rust
 • Werkt meestal binnen enkele dagen
 • Al meer dan 100.000 levens veranderd
Ja! Ik wil meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *