Eczeem op enkel

Oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
eczeem op enkel

Eczeem kan ontstaan op verschillende delen van het lichaam. Er kan bijvoorbeeld eczeem op de enkel ontstaan. Dit gaat vaak gepaard met een droge, rode, jeukerige en geïrriteerde huid rond de enkels.

Het kan verschrikkelijk irritant zijn om last te hebben van eczeem op de enkel. Misschien heb je bijvoorbeeld steeds de neiging om aan je enkels te krabben met je handen en nagels. Als je dit doet, dan kunnen er echter littekens ontstaan. Dit is dus geen effectieve manier om het op te lossen.

In deze blog ga ik je meer vertellen over de oorzaken van eczeem op de enkels. Uiteraard ga ik je ook een aantal tips geven, zodat je de symptomen kunt verlichten of er zelfs voor een langere tijd vanaf kunt komen!

Blijf doorlezen om te ontdekken welk nieuwe middel al duizenden patiënten heeft geholpen bij hun eczeem.

Dit is geen medisch advies en ik ben geen arts of dermatoloog. Mocht je last hebben van ernstige symptomen aan je enkels, of jezelf zorgen maken is het raadzaam onmiddellijk contact op te nemen met een professional.

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Wat is eczeem?

Eczeem is één van de bekendste huidaandoeningen in de hele wereld. In Nederland hebben ongeveer 800.000 mensen last van enige vorm van eczeem.

Er zijn verschillende plekken waar eczeem kan ontstaan. Het kan bijvoorbeeld gaan om eczeem op het gezicht, op de armen, op de benen en op de enkels.

Naast dat er verschillende delen van het lichaam zijn waar eczeem zich kan laten zien, zijn er ook verschillende soorten eczeem. In het algemeen lijken de symptomen van de soorten erg op elkaar.

Bij eczeem ontstaat doorgaan een rode, ontstoken en geïrriteerde huid. Het kan gepaard gaan met extreme droogte en jeuk. Tevens kunnen in ernstige gevallen, zwellingen en ruwe plekken ontstaan.

Hoe ontstaat eczeem op de enkel?

De enkels zijn geen hele gebruikelijke plekken voor het ontstaan van eczeem. Toch is het wel degelijk een plek waar eczeem kan ontstaan.

Eczeem op de enkel kan bijvoorbeeld ontstaan door omgevingsfactoren en genen. Het is in ieder geval fijn om te weten dat eczeem op de enkels niet besmettelijk is en dus niet van persoon op persoon kan worden overgedragen.

Je kunt denken aan de volgende triggers voor het ontstaan van eczeem op de enkels:

 • Een allergische reactie op een stof. Bekende stoffen die eczeem veroorzaken zijn bijvoorbeeld: latex, polyester, nylon en wol.
 • Stress en spanning
 • Strakke enkelbandjes
 • Zweet op de enkels (wordt mogelijk vastgehouden door je sokken)
 • Stoffen van je schoenen, zoals lijmstof, kleurstof of leer in je schoenen die je enkels raken.
 • Allergenen die in de lucht rondzweven. Bekende allergenen in de lucht die eczeem veroorzaken zijn bijvoorbeeld: de vacht van huisdieren, pollen en schimmels.
 • Chemische stoffen die irritatie veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan zepen, wasmiddelen en schoonheidsproducten die op de enkel worden aangebracht.
 • Een allergische reactie op een voedingsmiddel. Bekende voedingsmiddel die eczeem kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld: zuivelproducten, gluten, soja, noten en vis.

Bij eczeem op de enkels is er dus vaak sprake van contactdermatitis, wat betekent dat de eczeem ontstaat door blootstelling aan een bepaalde stof.

Behandelen van eczeem op de enkels

Eczeem op de enkels kan op verschillende manieren worden behandeld. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor een natuurlijke behandeling, een professionele behandeling, een vrij verkrijgbare gel of een aanpassing in je dieet en levensstijl.

Voor eczeem raad ik aan de plekken te behandelen met ingrediënten en producten die geen gifstoffen bevatten en natuurlijk zijn. Op deze manier voorkom je dat de huid nog meer geïrriteerd raakt. Vaak zijn moeilijke namen die je niet kunt uitspreken niet de beste keuze voor eczeem.

Hieronder heb ik een aantal tips voor je opgesomd om eczeem op je enkels te behandelen.

Hypoallergene sokken

Deze sokken zijn van katoen gemaakt en veroorzaken geen allergische reactie. Op deze manier kun je voorkomen dat er eczeem op je enkels ontstaat door blootstelling aan spandex of latex.

Eczeem broeken

Er zijn speciale broeken gemaakt die ademend zijn en perfect aansluiten rondom de benen en enkels. Ze zullen er dus voor zorgen dat er minder jeuk en wrijving ontstaat. De broeken zijn zowel voor kinderen als volwassenen gemaakt. Een ander voordeel is dat vlekken van middelen tegen eczeem er makkelijk kunnen worden uitgewassen. Je kunt dus gewoon een crème op je enkels aanbrengen zonder bang te hoeven zijn deze broek te dragen.

Hydraterende crèmes

Wanneer er eczeem op de enkels aanwezig is, is er vaak ook een droge huid zichtbaar. Zorg daarom dat je een vochtinbrengende crème gebruikt om de droogheid tegen te gaan. Hierdoor zal de beschermende huidbarrière verbeteren. Het kan slim zijn 365 dagen per jaar een hydraterende crème te smeren op je enkel en andere gevoelige plekken om te voorkomen dat er nieuwe eczeem ontstaat.

Gladskin eczeem gel tegen enkeleczeem

De beste tip die ik voor je heb is de Gladskin eczeem gel. Dit product heeft al duizenden eczeem patiënten geholpen bij hun klachten. Deze gel kan er niet voor zorgen dat de eczeem compleet verdwijnt, maar kan de symptomen wel sterk verlichten. Dit komt namelijk, omdat Gladskin een ingrediënt bevat waarmee de eczeem veroorzakende bacteriën kunnen worden gedood. Het verschil met antibiotica en andere eczeem zalven is dat Gladskin enkel de slechte bacteriën aanpakt en de goede met rust laat. Dit is dan ook de enige gel tegen eczeem voor je enkels die dit voor elkaar kan krijgen.

Gladskin eczeem gel

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?

 • Kalmeert de huid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Vermindert roodheid en jeuk
 • Laat de goede bacteriën met rust
 • Werkt meestal binnen enkele dagen
 • Al meer dan 100.000 levens veranderd
Ja! Ik wil meer informatie!

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *