Eczeem en douchen

Gebruik deze 10 tips!

Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Eczeem en douchen

Dagelijks douchen is voor vrijwel iedereen in de wereld een gewoonte. Het is wel raadzaam te letten op de manier waarop je gaat douchen als je last hebt van eczeem. De klachten van eczeem kunnen namelijk verergeren door verkeerd te douchen.

Logischerwijs is douchen belangrijk om schoon te blijven. Echter, in het geval van eczeem werkt de huidbarrière niet meer optimaal, waardoor het risico op ontstekingen en infecties vergroot. Door het douchen kan er bijvoorbeeld meer jeuk, zwelling, roodheid en schilfering ontstaan. Factoren die hier invloed hebben zijn de temperatuur van het water en de shampoo’s en de douchegels die je gebruikt. In deze blog ga ik je enkele tips geven om op de juiste manier te douchen met eczeem.

Waarom is douchen gunstig voor eczeem?

Het kan gunstig zijn voor eczeem om in bad te gaan of te douchen, en vervolgens de huid te hydrateren. Ook kan douchen ervoor zorgen dat verontreinigheden en bacteriën van de huid worden afgewassen, zodat de kans op eczeem verkleint.

Het is belangrijk voor de huid met eczeem de huid voldoende te reinigen, omdat anders sneller eczeem kan ontstaan. Je kunt dus gewoon elke dag onder de douche stappen als je last hebt van eczeem. Daarbij is het wel belangrijk dat je een aantal voorzorgsmaatregelen, zoals het achteraf hydrateren van de huid, in acht neemt. Hieronder vertel ik je daar meer over.

Kun je beter douchen of in bad gaan met een eczeem-gevoelige huid?

Waarschijnlijk kun je beter douchen dan in bad gaan als je last hebt van eczeem. Vaak gaan mensen namelijk een half uur of een uur in bad liggen, terwijl het beter voor de eczeem-gevoelige huid is om de huid niet te lang bloot te stellen aan water. Anders kunnen er namelijk teveel gunstige deeltjes van de huid worden verwijderd. Denk bijvoorbeeld aan de van nature aanwezige hydratator op de huid genaamd talg. Wanneer hier teveel van wordt verwijderd, wordt het moeilijker voor de huid gehydrateerd te blijven.

Echter, je moet dus ook niet te lang gaan douchen, maximaal tien minuten, maar korter is beter. Daarnaast moet je niet te warm douchen om verergering van eczeem te voorkomen. Het kan heerlijk zijn warm te douchen, maar er kunnen sneller essentiële deeltjes van de huid worden gewassen. Hierdoor raakt de buitenste huidlaag verstoord. Zorg daarom dat je voortaan gaat douchen met kouder of lauw water.

Laatste 10 tips voor douchen met eczeem

Enkele andere tips vóór, tijdens en na het douchen met eczeem zijn:

  1. Maak gebruik van een schone, zachte handdoek
  2. Plaats de vochtinbrengende crème en de andere producten tegen eczeem in de badkamer
  3. Stap pas onder de douche als je weet dat de temperatuur goed staat ingesteld
  4. Stap maximaal 5 tot 10 minuten onder de douche
  5. Vermijd harde doucheproducten, zoals scrubs en sponzen, gebruik in plaats daarvan simpelweg je vingers en handpalm
  6. Gebruik een zachte reiniger, zonder zeep of geur om vuil van je huid te wassen
  7. Een badkamer met een vochtige omgeving kan gunstiger zijn voor de hydratatie van je huid, sluit dus eventueel de badkamerdeur en de ramen
  8. Maak deppende in plaats van wrijvende bewegingen bij het afdrogen
  9. Breng direct na het afdrogen je (voorgeschreven) eczeem behandeling(en), zoals de vochtinbrengende crème aan
  10. Wacht enkele minuten tot dat de crème is ingetrokken, voordat je eczeem-vriendelijke kleding aantrekt

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *