Eczeem door een hond of kat

Kan iemand (meer) eczeem krijgen door een hond of kat?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Eczeem door hond en kat

Eczeem is één van de veel voorkomende huidaandoeningen in Nederland en de rest van de wereld. Naar schatting krijgen maar liefst één op de acht kinderen last van atopisch eczeem. Dit is het type eczeem wat de meeste mensen treft. Logischerwijs wil je dat de jeuk, roodheid en pijn van de huid stopt. Waarschijnlijk zoek je dan ook naar veel behandelingen om de symptomen te verlichten.

Wil je graag een hond, kat, konijn of een ander harig dier in huis nemen? Als jij zelf of je kind last heeft van eczeem, dan kunnen de symptomen verergeren door het contact met de dieren. Echter, dankzij een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je eczeem goed bestrijden. Hieronder lees je meer over de vraag of je eczeem kunt krijgen door een hond of kat.

Iemand met eczeem die een hond of kat wilt

Eigenlijk is het lastig aan te geven of je wel of geen huisdier kan nemen als je gevoelig bent voor eczeem. Het verschilt namelijk erg per eczeem patiënt.

Je kunt gevoelig zijn voor de huidschilfers van een hond of kat. Dit zijn de kleine huiddeeltjes van huisdieren. Daarnaast kan het speeksel van een hond of kat een allergische reactie veroorzaken, met als gevolg eczeem. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het dus veelal niet de vacht van een huisdier die voor verergering van eczeem zorgt.

Mocht je zeer gevoelig zijn voor de symptomen en je eczeem moeilijk te beheersen is, dan moet je erg goed nadenken of je een hond of kat in huis wil nemen. Sommige volwassenen en kinderen kunnen prima omgaan met huisdieren en zullen geen erge last ervaren van de eczeem. In de meeste gevallen kan een gezin dan ook gewoon een huisdier in het gezin opnemen, ook als er mensen in het gezin zijn die eczeem hebben.

Om te controleren of je daadwerkelijk een allergie hebt voor honden kun je een allergoloog bezoeken en je laten testen op een allergie voor het huisdier. Eventueel kun je een tijdje een huisdier in huis nemen om te kijken hoe het met de eczeem gaat. Overleg met een arts wanneer jij of je kind last hebben van eczeem en jullie een huisdier willen nemen.

Een huisdier kan misschien gunstig zijn voor iemand met eczeem

Volgens andere onderzoeken zou het hebben van één of zelfs meerdere honden juist kunnen helpen bij het beschermen tegen eczeem veroorzakende allergieën, zoals astma en een voedselallergie. Uiteraard is het nemen van een hond geen manier om eczeem te behandelen.

Hoewel er ook meer onderzoek moet worden gedaan naar de beschermde functie van honden, zouden katten mogelijk bescherming kunnen bieden tegen eczeem, terwijl in andere onderzoeken de symptomen van eczeem juist verergeren door katten. Helaas bestaan er geen hypoallergene katten of honden. Zij zullen namelijk altijd huidschilfers en speeksel kunnen verspreiden in huis. Wel kan het slim zijn te kiezen voor een hond of kat die minder verhaard.

Eczeem ontstaat niet direct na het contact met huidschilfers op de huid. Het ontstaan van eczeem door een hond of kat heeft namelijk te maken met een vertraagde, overgevoelige reactie van het lichaam voor invloeden uit de omgeving. Hierdoor ontstaan de symptomen van een allergie, meestal in het gezicht. Wanneer wel direct, ronde striemen zouden ontstaan door de huidschilfers van een huisdier, dan kan er sprake zijn van netelroos.

Bovendien is het leuk een huisdier te hebben, waardoor het mogelijk kan helpen stress te beheersen en je mentale welzijn te verbeteren, wat mogelijk gunstig kan zijn voor eczeem.

Wat kun je doen om de kans op eczeem door honden en katten te verkleinen?

Wanneer je een kat of hond wil en last hebt van eczeem, dan heb ik nog een aantal tips voor je, namelijk:

  • Kies voor een kat of hond die weinig verhaard
  • Kies voor een harde vloer in plaats van tapijt. Hardere vloeren zijn namelijk makkelijker schoon te maken en huidschilfers kunnen hier moeilijker op terecht komen.
  • Houd je huisdier uit je slaapkamer
  • Vermijd dat je huisdier op de bank ligt
  • Ga vaker stofzuigen om haren en huidschilfers op te ruimen
  • Schaf een luchtfiltersysteem aan
  • Borstel je kat of hond regelmatig en buiten
  • Breng je kat of hond naar een trimsalon
  • Neem speciale medicijnen tegen allergische reacties van dieren
  • Neem een kat of hond voordat je aan kinderen begint
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *