Dit zijn de beste eczeem crèmes en zalven van dit moment

Top 10 crèmes en zalven in 2023

Gemiddelde leestijd: 44 minuten
beste crème tegen eczeem

Ben jij op zoek naar de beste eczeem crème? Dan moet je écht het volgende overzicht even doornemen! Ons team weet namelijk precies welke producten je het beste kunt kopen of juist beter kunt vermijden. Hierbij gaat het om crèmes en zalven voor zowel volwassenen als kinderen.

Om deze lijst samen te stellen, is onder andere onderzoek gedaan naar de ingrediënten, concentraties en doseringen van producten. Daarnaast hebben we verschillende crèmes naar onze trouwe lezers opgestuurd, zodat we alle ervaringen met je kunnen delen.

Het is geen pretje om eczeem te hebben. Of het nu op je handen, armen of benen zit, het is niet fijn. Nog niet eens om hoe het eruit ziet, maar voornamelijk om de jeuk die het met zich mee kan brengen.

Het is dan ook vrij logisch dat je hier zo snel mogelijk vanaf wil, en dat je zoekt bent gegaan naar effectieve manieren om de jeuk te laten verdwijnen en om de huid weer rustiger te laten worden.

Voor eczeem zijn er medicijnen beschikbaar die door je huisarts voorgeschreven kunnen worden, maar dat is niet altijd de beste keus. Misschien zou je het beter eerst zelf kunnen proberen met een vrij verkrijgbare crème, zalf of lotion van de drogist of het internet.

Om jou je eczeem te helpen verminderen en te voorkomen in de toekomst vind je in dit artikel de beste eczeem crèmes van dit moment. Je wil immers geen geld verspillen aan producten die toch niet werken. Wie weet gaat het je verder helpen.

Wat is eczeem precies?

Voordat ik je ga vertellen over de beste eczeem crèmes en zalven, zal ik je iets meer vertellen over deze huidaandoening in het algemeen. Je weet dan namelijk beter waarom bepaalde crèmes en zalven kunnen worden bestempeld als “de beste producten tegen eczeem”.

Eczeem is een vrij bekende huidaandoening die bij zowel jong als oud voor kan komen. In de meeste gevallen kun je er niet eens iets aan doen. Toch kan ik me voorstellen dat je niet precies weet wat eczeem is. Geeft niks, ik leg het je uit.

Eczeem is een aandoening van de huid die in de meeste gevallen van binnenuit komt. Je kunt het ook zien als kleine ontstekingen aan de huid. Hierdoor ontstaan de rode plekjes, bultjes, kloofjes, korstjes en de vaak ondragelijke jeuk.

Doordat je aan de plekken gaat krabben, kunnen deze een stuk roder en dikker worden. Het is dan ook altijd belangrijk, hoe moeilijk het ook is, om niet te gaan krabben. Hierdoor neemt het eczeem namelijk sneller af en herstelt je huid.

Eczeem is vrij makkelijk te herkennen op het lichaam. Het valt redelijk snel op en het kenmerkt zich ook door hoe het eruit ziet. Niet alleen kun je eczeem aan de buitenkant herkennen, je kunt dit ook voelen. Eczeem herken je aan:

 • Eczeem wordt ook weleens aangezien voor acne. Door de roodheid wil het er nog weleens op lijken.
 • Je herkent het vanzelfsprekend aan de jeuk aan de huid. Door de jeuk ga je krabben.
 • Door het krabben ontstaan er rode plekken op de huid.
 • Vaak zie je ook korstjes op plekken zitten waar de eczeem zit.
 • De huid is op die plekken erg rood.

Om de symptomen van milde tot matige eczeem te verminderen kan gebruik worden gemaakt van één van de beste crèmes.

Waarom wil je je eczeem behandelen met een crème?

Eczeem is niet gevaarlijk en je kunt er ook niet ziek van worden. Je zou dus zeggen dat een behandeling niet direct noodzakelijk is. Waarom wil je je eczeem dan eigenlijk verzorgen met een crème?

In de eerste plaats heeft dat voornamelijk te maken met de jeuk die het met zich mee kan brengen. Eczeem kan zo erg jeuken, dat je het liefst je hele huid open wilt krabben. Dat krabben gaat vaak niet eens bewust, dat gaat soms vanzelf.

Door het eczeem te verzorgen met een vochtinbrengende crème of een zalf wordt de huid minder droog en de jeuk verminderd. Ze zeggen niet voor niets dat jeuk erger is dan pijn. In zo’n geval is dat ook echt zo. Dat is dan ook één van de belangrijkste redenen om je eczeem te verzorgen of behandelen.

Verder zorgt een dergelijk product ervoor dat de roodheid op je huid wegtrekt, wondjes dichtgroeien, littekens worden voorkomen en dat de plekken op den duur zullen verdwijnen. Zeker als het op een zichtbare plek zit, is dat erg fijn.

Beste eczeem crème en zalf – De top 10

Als je last hebt van eczeem, dan zou je daar het liefst zo snel mogelijk vanaf willen. Niet per se omdat je je ervoor schaamt, maar vooral omdat het zo vervelend is. Je hebt misschien geen pijn, maar prettig is anders.

Er zijn veel verschillende manieren om het eczeem te kunnen aanpakken. Zowel crèmes, zalven als medicijnen kunnen helpen. Voordat je naar de medicijnen grijpt, wil je het misschien eerst zelf proberen op te lossen. Dat kan ik goed begrijpen.

Laten we jou daar net mee op weg kunnen helpen. Daarom vind je hieronder de uitgebreide top 10 met daarin de beste eczeem crèmes en zalven die er op dit moment zijn. De crèmes kun je vinden op internet of gewoon bij de drogist bij jou in de buurt.

Zoals verteld zijn de beste crèmes onder andere uitgekozen aan de hand van bewezen ingrediënten, aanbevelingen van dermatologen en ervaringen van eczeem patiënten.

1. Bepanthen Eczeem Crème

Het vervelendste aan het hebben van eczeem, dat is de jeuk. Als een soort natuurlijke reactie probeer je de jeuk weg te krabben, waardoor de huid alleen maar kapot gaat en het eczeem erger wordt. En de jeuk, die is er nog steeds.

Om de jeuk te kunnen laten verdwijnen en de huid te laten herstellen, kun je kiezen voor één van de beste eczeem crèmes. De eerste is die van Bepanthen. Misschien herken je deze crème wel van de reclame op televisie.

Behalve dat Bepanthen de jeuk laat verminderen, zorgt het er ook voor dat de huid hersteld.

Het grote voordeel van deze crème is, dat deze niet altijd bedoeld is voor eczeem, maar ook voor andere huidirritaties of allergische reacties gebruikt kan worden. Allergische reacties gaan dan ook vaak hand in hand met eczeem. De crème is niet schadelijk en kan vrijwel altijd gebruikt worden voor vrijwel elke leeftijd.

beste eczeem crème Bepanthen
Bepanthen

2. Gladskin Eczema Cream

Het belangrijkste bij eczeem is om de huid schoon te houden. Zo voorkom je dat bacteriën de wondjes kunnen aantasten en het eczeem erger laten worden.

Om je eczeem effectief te kunnen bestrijden en tegelijkertijd ook schoon te kunnen houden, is het gebruik van Gladskin Eczema Cream een crème die erg goed zou kunnen werken.

De crème laat de huid niet alleen herstellen, maar zorgt er ook voor dat de staphylococcus aureus bacteriën van de wondjes worden bestreden en dus ook niet erger kunnen worden. Behalve voor eczeem, wordt de crème ook gebruikt voor andere huidaandoeningen.

De Cream is ontwikkeld om bescherming te bieden voor de huid tegen uitdroging. Dit product is daarom geschikt voor de extreem droge huid, zoals meestal het geval is bij eczeem.

Deze crème kan ook een goede keuze zijn voor kinderen en baby’s ouder dan 3 maanden.

eczeem crème van Gladskin
Gladskin

3. Gladskin Eczema Gel

Naast de Gladskin Eczema Cream bestaat ook de Gladskin Eczema Gel. Beide producten bevatten dezelfde concentratie van het werkzame ingrediënt Staphefekt™. Dit actieve enzym doodt dus slechts alleen de schadelijke bacterie Staphylococcus aureus, terwijl de gunstige bacteriën, die de huid gezond houden, met rust gelaten worden. Dit maakt het een zeer unieke crème tegen eczeem.

Hoewel de Cream en Gel dus even effectief zijn in het bestrijden van S. aureus, is er wel een verschil in de samenstelling en textuur. Het verschil zit hem voornamelijk in de gebruikte ingrediënten.

De Gel is op waterbasis geformuleerd. Daarom kan dit een betere keuze zijn voor de vette, gevoeligere huid.

Wanneer je Gladskin Gel voor de droge huid met eczeem wilt gebruiken, kan het verstandig zijn een aanvullende hydraterende crème te gebruiken. Het beste voor de droge huid is eigenlijk simpelweg te kiezen voor de Gladskin Eczema Cream in plaats van de Gel.

beste eczeem zalf Gladskin
Gladskin

4. Lucovitaal Eczeem Zalf

Een gevoelige huid dient de juiste verzorging te krijgen. Zeker als het gaat om een gevoelige huid met eczeem, kan het weleens lastig zijn om de juiste, beste behandeling te vinden. Probeer Lucovitaal Eczeem Zalf eens.  

De zalf is niet schadelijk voor de huid en is met zorg samengesteld. Dat betekent dat ieder huidtype gebruik kan maken van Lucovitaal en hier geen nadelen van ondervindt. Het is dan ook een erg makkelijke keuze.

De eczeem zalf stopt de jeuk en het hersteld de huid. Wat ook een fijne bijkomstigheid is, is dat Lucovitaal geen vlekken op je kleding achterlaat en de zalf vrij snel op de huid droogt.

Beste eczeemzalf van Lucovitaal
Lucovitaal

5. Dermalex Eczeem Behandeling Repair Crème

Omdat de huid bij eczeem open gekrabd kan zijn of kan worden, dient het wel de juiste behandeling en bescherming te krijgen. Dit om erger te voorkomen en om de wondjes te helpen genezen.

Dermalex Eczeem Behandeling Crème zou weleens die goede behandeling kunnen zijn voor jouw huid. Deze beste crème zorgt namelijk voor de juiste bescherming die over de huid heen gesmeerd kan worden.

Hierdoor worden de wondjes en het eczeem niet erger op de huid en kan het ook een stuk beter genezen. De crème laat je huid minder jeuken, minder rood worden en zorgt ervoor dat deze weer helemaal tot rust kan komen.

Goede eczeem behandeling repair crème van Dermalex
Dermalex

6. Grahams Eczeem Crème – Beste keuze voor baby’s en jonge kinderen

Niet alle eczeem crèmes zijn geschikt voor kinderen. De huid van jongere kinderen is namelijk veel gevoeliger en kan dus makkelijker beschadigt raken. Vaak zijn de normale crèmes veel te heftig en zal je moeten zoeken naar een andere oplossing. Met Grahams Eczeem Crème is dat helemaal niet nodig.

Deze crème kan namelijk ook gebruikt worden bij baby’s, peuters of kleuters. Dat maakt de crème ook zo ideaal. Na het smeren wordt de jeuk verlicht, verminderd de roodheid en trekt het eczeem op den duur effectief weg.

Waar je wel goed op moet letten, is dat Grahams niet geschikt is voor eczeem wondjes die helemaal open liggen en dat het belangrijk is om te checken of je allergisch bent voor één van de ingrediënten. Verder is het een dikke aanrader. De vele positieve ervaringen van eczeem patiënten spreken eigenlijk voor zich!

Beste eczeem crème voor kinderen van Grahams
Grahams

7. Paula’s Choice Calm Hydraterende Eczeem Dagcrème met SPF 30

Om verschillende huidproblemen te behandelen kan Paula’s Choice een hele goede keuze zijn. Zij geloven dan ook in de beste keuzes voor de huid. Je kunt zelfs gratis, uitgebreid advies inwinnen bij experts voor de beste eczeem producten via hun website.

Het merk Paula’s Choice heeft een speciale lijn ontwikkeld voor de eczeem gevoelige huid genaamd Calm. De milde, hydraterende eczeem dagcrème met SPF 30 is dan ook een voorbeeld van een goede keuze voor eczeem. De afkorting “SPF” staat voor Sun Protection Factor.

Het is erg belangrijk om de eczeem huid te beschermen tegen zonnestralen. Dit kan worden bereikt door het minerale zonnefilter in deze crème, terwijl ondertussen je huid gehydrateerd blijft waardoor jeuk, roodheid en de andere bijbehorende symptomen van eczeem zullen afnemen

Alle eczeem producten van Paula’s Choice zijn ondersteund door onderzoek, wat het zeker een betrouwbare, veilige en beste keus maakt. Het merk is zo overtuigd van de werking van hun producten dat je gebruik kunt maken van een 60 dagen niet-goed-geld-terug garantie. Ook als je de crème al hebt geopend en gebruikt.

eczeem crème Paula's Choise
Paula’s Choice

8. Paula’s Choice Calm Lichte Herstellende Eczeem Nachtcrème

Eén van de beste crèmes die ook een plekje heeft gekregen in deze top 10 is de lichte herstellende eczeem crème voor in de nacht. Dit product komt tevens uit de speciale Calm lijn van Paula’s Choice.

In de crème zitten verschillende herstellende ingrediënten en antioxidanten verwerkt. Het resultaat is dat roodheid en irritatie zullen verminderen. Daarnaast zal het van nature huidherstellende ingrediënt glycerine ervoor zorgen dat de huid beschermt wordt tegen uitdroging.

Aangezien de crème kan worden gebruikt door alle huidtypen en in de nacht kan worden aangebracht, is het zeker een aanrader bij eczeem.

eczeem crème baby Paula's Choise
Paula’s Choice

9. Skinr Eczeem Crème

Eén van de andere beste zalven tegen eczeem is van het merk Skinr. Hoewel het merk vrij onbekend is, wordt het door velen aanbevolen. De producten zijn immers gericht op het helpen van de huid tegen droogheid, irritatie en schilfers, wat vaak het geval is bij eczeem.

De havermeel in de crème biedt bescherming tegen uitdroging en irritatie. Daarnaast zit er panthenol (vitamine B5) en Kamille verwerkt in de formule waardoor de huid kan herstellen en kalmeren. Dankzij het verminderen van de jeuk kan de eczeem sneller wegtrekken.

Naast eczeem wordt Skinr in het speciaal ingezet tegen psoriasis, droogheid en jeuk. Het kan dus zeker het overwegen waard zijn als je last hebt van eczeem en de symptomen.

Beste eczeem crème of zalf van Skinr
Skinr

10. Alhydran Eczeem Crème

De laatste beste zalf tegen eczeem die we zullen toelichten is die van Alhydran. Deze crème is volledig vrij van hormonen, maar kan toch de jeuk, schilfers, roodheid en het branderige gevoel van eczeem verlichten.

De crème kan worden ingezet voor alle huidtypen en bevat geen irriterende parabenen en geurstoffen. Alhydran Eczeem Crème kan helpen bij zowel het behandelen van bestaande eczeem als het voorkomen van nieuwe eczeem klachten. Dit wordt bereikt met hydraterende en antibacteriële effecten.

Het belangrijkste werkzame ingrediënt in deze beste eczeem crème is aloë vera, een ingrediënt dat bekend staat om zijn werking tegen eczeem en andere huidaandoeningen. Aangezien de crème geen hormonen bevat, geen parfum bevat, hypoallergeen is en klinisch bewezen is, sluiten we deze lijst af met deze beste Alhydran Eczeem Crème.

eczeem crème Alhydran
Alhydran

Waar moet je bij een eczeem crème, zalf of lotion op letten?

Er zijn allerlei soorten eczeem crèmes, lotions en zalven verkrijgbaar in de markt. Vaak wordt er geen onderscheid gemaakt tussen volwassen en kinderen. Eczeem komt dan ook regelmatiger voor bij kinderen.

De beste crèmes uit onze test bevatten een minimaal aantal ingrediënten, zodat het door zoveel mogelijk eczeem patiënten kan worden gebruikt. Er zijn ook veel goedkopere alternatieven verkrijgbaar. De ervaringen laten zien dat dit niet altijd de beste keuze is. Dit kan goed worden verklaard, omdat dergelijke producten onnatuurlijk zijn en zowel goede als slechte bacteriën aantasten.

De huid van een eczeem patiënt is niet in staat om vocht vast te houden en bescherming te bieden tegen allergenen en andere factoren uit de omgeving. Vaak is er dan ook een droge huid met tekenen van irritatie te zien. Het kan daarom slim zijn te kiezen voor een vochtinbrengende crème of speciale eczeem crème om de eczeem-gevoelige huid zichzelf te helpen beschermen.

Wil je een eczeem crème kopen? Let dan vooral op de volgende drie punten:

 • Kies het juiste gewicht. Volgens dermatologen is het beste om te kiezen voor “dikkere moisturizers”. Moisturizer is een ander woord voor vochtinbrengende crème. De formules mogen dus dik zijn, zodat ze goed kunnen worden opgenomen door de huid en de huid voldoende bescherming kunnen bieden tegen invloeden uit de omgeving. Let er op dat het product mag worden gebruikt op het gezicht en de poriën niet laat verstoppen.
 • Let op de ingrediënten. Het is niet verstandig een crème te kopen die melkzuur, glycolzuur of salicylzuur bevat. Vermijd ook crèmes, lotions en zalven met geuren. Deze producten kunnen namelijk leiden tot ergere eczeem klachten door de huid verder uit te laten drogen. Anderzijds is het verstandig om te kiezen voor crèmes die ceramiden, hyaluronzuur, glycerine en zelfs colloïdale havermout bevatten. Dit zijn namelijk bevochtigende en huidbeschermende ingrediënten, precies waar een huid met eczeem baat bij heeft.
 • Ervaringen van andere patiënten. Kijk altijd naar ervaringen van patiënten uit het verleden. Veel gebruikers delen namelijk online wat het effect is geweest op hun eczeem op de langeretermijn. In dit artikel ga je ook de mogelijkheid krijgen om verschillende ervaringen te ontdekken. Je kunt ook direct kiezen voor de door ons best geteste crème of zalf.

Hoe gebruik je de beste crème tegen eczeem?

Voor de beste werking van een eczeem crème is het aan te bevelen je te houden aan de instructies op de verpakking.

Doorgaans mag een crème of zalf dagelijks tweemaal op de eczeem worden gesmeerd. Zorg daarbij wel dat de huid gereinigd is, zodat er geen irritatie ontstaat.

Wil je ook andere huidverzorgingsproducten of make-up gebruiken? Wacht dan ten minste 10 minuten voordat je begint te smeren na het gebruiken van een eczeem crème.

Het beste kan zijn huidproducten die alcohol, zuren, conserveringsmiddelen of parfum bevatten te vermijden. Dergelijke ingrediënten kunnen er namelijk voor zorgen dat de werking van een eczeem crème verslechterd.

Eczeem crèmes van andere merken

Misschien is het je opgevallen dat er geen eczeem crèmes van huismerken in deze lijst zijn aanbevolen. Dat komt omdat verschillende crèmes van huismerken niet al te best getest zijn.

Toch zal ik hieronder een aantal winkels met je bespreken waar je crèmes tegen eczeem kunt vinden.

Kruidvat

Kruidvat heeft een eigen goedkope eczeemcrème ontwikkeld. De kwaliteit is echter laag waardoor we deze niet hebben opgenomen in de top 10. Ook zijn er helemaal geen ervaringen en recensies te vinden met deze zalf.

Etos

In de Etos zijn verschillende bekende huidverzorgingsmerken tegen eczeem te vinden, zoals Bepanthen, Gladskin en Grahams. Je kunt dan ook verschillende crèmes kopen in de Etos die ook zijn aangegeven in deze top 10. Op de website van Etos kun je de voor- en nadelen van de crèmes nog eens vinden.

Bol.com

Door bol.com zelf worden geen crèmes of zalven tegen eczeem gemaakt. Wel worden er verschillende aangehaalde crèmes uit mijn blog verkocht op het platform. Er zijn genoeg ervaringen van gebruikers te vinden met de crèmes op bol.com. Er worden ook veel crèmes verkocht in de aanbieding.

Eczeem crèmes ervaringen op een rij

Door naar ervaringen van échte gebruikers te kijken, kun je een beter beeld krijgen van de effecten van de eczeem crèmes.

Waarschijnlijk heb je al veel gehad aan onze eigen uitgevoerde testen. Ik kan echter goed begrijpen dat je meer ervaringen wilt lezen over de eczeem crèmes.

Misschien hoor je Gladskin weleens voorbijkomen op de radio en zie je Bepanthen weleens op de reclames op televisie. Deze merken hebben een enorme bekendheid opgebouwd in Nederland. Er zijn dan ook genoeg ervaringen te vinden op internet. Neem dat vooral mee als je straks je keuze maakt voor een specifieke crème tegen eczeem!

Ervaring met Bepanthen door Paul uit Kaatsheuvel

De zalf heeft mij erg geholpen van mijn eczeem af te komen. Ik schaamde mij erg, omdat ik al ouder ben, maar mijn polsen nog steeds onder de eczeem zitten. De verbeteringen zijn snel op te merken. Zo zie ik bij een nieuwe opflakkering vaak al de volgende dag resultaat.

Ervaring met Gladskin door Katie uit Rosmalen

Ik ben erg tevreden met mijn keuze voor Gladskin en deze eczeem gel. Ik ben goed geholpen via de mail met mijn nog wat sceptische vragen. De gel is écht top! Hoewel ik de eerste dagen weinig verschillen opmerkten, zijn we nu bijna een maand verder en zijn de jeuk en roodheid vrijwel volledig verdwenen. Ik slaap weer stukken beter en voel mij ook beter in mijn vel, bedankt.

Ervaring met Lucovitaal door Marian uit Doorn

Het is een prima artikel. De lage prijs heeft mij het product direct doen laten bestellen. Aangezien ik last hebt van zware eczeem vind ik het niet raar dat ik geen bijzondere resultaten heb gemerkt en de pijn is gebleven.

Ervaring met Dermalex door Jelmer uit Haarlem

Ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Dit was namelijk het zoveelste zogenaamde “wonderzalf. Keer op keer ben ik teleurgesteld door de marketing verhalen om uiteindelijk weinig resultante op te merken. Mijn ervaringen met Dermalex zijn opvallend positief. Het heeft namelijk wel degelijk een groot effect op de symptomen. Super blij dat ik dit product voor niets heb mogen uitproberen. Ik ga het zeker vaker aanschaffen.

Ervaring met Grahams door Anthony uit Gouda

Sinds een paar dagen gebruik ik de Grahams eczeem crème tegen mijn atopische eczeem en ik merk echt verschil. Mijn klachten zijn sterk verminderd in een korte tijd. Eindelijk kan ik weer beter slapen zonder die rare handschoenen aan te hoeven trekken.

Ervaring met Paula’s Choise door Linda25 uit Amersfoort

Sinds dat ik een baby ben, heb ik last van eczeem. Het is een super vervelende aandoening en veel mensen onderschatten wat het met je mentale gesteldheid kan doen. Na het proberen van de Calm collectie van Paula’s Choise merk ik veel verbetering. Hoewel het veel serums, zalven en crèmes zijn die ik moet gebruiken, is dit zeker een aanrader voor lotgenoten. De klantenservice en de experts van Paula’s Choise weten waar ze het over hebben en zijn erg vriendelijk.

Ervaring met Skinr door Pienelien1981 uit Kampen

De eczeem crème van Skinr heeft mij helaas weinig goede resultaten laten meemaken. Wel heb ik contact opgenomen en het heeft misschien iets maken met mijn voedingspatroon. Ik ga mij dan ook richten op onderliggende problemen en heb gelukkig toch nog iets geleerd.

Ervaring met Alhydran door Esmay uit Soest

Alhydran eczeem crème vind ik persoonlijk een aanrader. Toen ik de prijs zag, schrok ik wel even. Het is namelijk een dure behandeling als je dit voor een lange tijd wilt gebruiken. De prijs zegt misschien wel iets over de kwaliteit van het product. Voor het eerst merk ik namelijk verlichting van jeuk!

Veel gestelde vragen eczeem crèmes (FAQ)

We hebben gemerkt dat er veel vragen bij onze lezers zijn over de crèmes. Omdat we niet alle vragen inhoudelijk in de bovenstaande tekst kunnen beantwoorden, en het op zichzelf genomen losse artikelen zouden kunnen zijn, zet ik er hieronder een aantal op een rijtje met een korte toelichting.

Welke plekken kunnen worden verzorgd met de eczeem crèmes?

Er is geen bepaalde plek waar eczeem zich altijd voor kan doen. Dit kunnen verschillende of zelfs meerdere plekken op het lichaam zijn. Wat je wel vaak ziet, is dat het steeds op dezelfde plek terug kan keren. Zo zouden eczeemplekken zich voor kunnen doen op de volgende plekken op het lichaam:

 • Op of rondom het gezicht
 • De handen en de vingers
 • Benen
 • Armen
 • Rug

De meeste crèmes, zalven en gels kunnen worden gebruikt voor eczeem op het hele lichaam, inclusief de gevoeligere huid van het gezicht. Zorg hierbij wel dat het spul niet in de ogen komt. Smeer het niet op je geslachtsdelen of andere slijmvliezen. Kijk ook altijd op de verpakking voor het juiste gebruik.

Zijn er ook medicijnen voor de behandeling van eczeem?

Er zijn dus genoeg crèmes en zalfjes voor de behandeling van eczeem en littekens van eczeem. Helaas werkt het niet bij iedereen en is een effectievere behandeling dus nodig. In dat geval zou je bij de huisarts kunnen aankloppen voor sterkere medicijnen. Die zijn er genoeg.

In de meeste gevallen schrijft de huisarts een crème met corticosteroïden of hormoonzalf voor om het eczeem te kunnen bestrijden. De zalf bevat, zoals je ziet aan de naam, hormonen. Deze hormonen zorgen er niet alleen voor dat het eczeem na een periode verminderd, maar ook dat de ontstekingen die dit veroorzaken langere tijd zullen wegblijven. Het is dus een hele effectieve behandeling.

Niet voor niks wordt hormoonzalf alleen door de huisarts voorgeschreven en is het niet zomaar te koop bij de drogist. Het kan op den duur nadelige gevolgen hebben voor je huid en dat wil je liever voorkomen. Crèmes met corticosteroïden zullen ook het immuunsysteem onderdrukken.

Is eczeem besmettelijk voor mijn omgeving?

Er wordt weleens gedacht dat eczeem extreem besmettelijk is voor je omgeving en dat je andere mensen dan ook niet meer kan aanraken. Dat is gelukkig maar een fabeltje en dus hoef je je daar geen enkele zorgen om te maken.

Eczeem kan niet overgedragen worden door handcontact met andere mensen. Het komt namelijk van binnen uit en kan niet op de huid overspringen. Zelf kun je er namelijk niet veel aan doen.

Het enige wat jij kunt doen is je eczeemplekken behandelen met een crème en goed schoonhouden. Raadpleeg eventueel een arts. Dan zorg je ervoor dat de eczeem onder controle blijft en het op den duur misschien verdwijnt. Eventueel kun je ook kijken naar andere triggers, zoals je darmen, stress en voedingspatroon.

Waar vind ik een eczeem crème in de aanbieding?

Je kunt de aanbiedingen in drogisterijen en op Bol.com in de gaten houden. De producten uit het beste getest lijstje verschijnen dan ook vaak in de aanbieding. Paula’s Choise biedt soms een korting aan van maar liefst 15%. Dit zijn crèmes nummer 7 en 8.

Werkt een eczeem crème tegen aangeboren eczeem?

Constitutioneel (ook bekend als atopisch of aangeboren) eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem waarbij de invloed van S. aureus zeer duidelijk vastgesteld is. Daarom kun je in het specifiek Gladskin Eczema Cream of Gel zeker uitproberen om de klachten te verlichten.

Werkt een eczeem crème tegen seborroïsch eczeem?

Aangezien bij seborroïsch eczeem sprake is van een gist of schimmel kan dit niet worden bestreden met een normale crème.

Kan ik een eczeem crème gebruiken in combinatie met corticosteroïden?

Raadpleeg je huisarts of dermatoloog als je corticosteroïden of een andere professionele behandeling gebruikt als behandeling tegen eczeem. De meeste crèmes zijn namelijk gericht op het verminderen van ontstekingen, voorkomen van eczeem en het bieden van verlichting bij jeuk, droogte en roodheid.

Hoe snel werkt de beste eczeem zalf?

De meeste crèmes zullen optimale effecten laten zien binnen 3 tot 6 weken. Anderen crèmes kunnen direct de jeuk verminderen. Het verschilt dus eigenlijk per eczeem crème en werking hoe snel je resultaten opmerkt.

Conclusie & best getest door Huid Tips.nl

Eczeem komt op iedere leeftijden voor. Van jong tot oud kun je hier last van krijgen. Erg vervelend, want de jeuk is soms ondragelijk en van die rode, droge plekjes wil je ook gewoon af.

Om het eczeem te kunnen behandelen kun je een aantal dingen doen.

Je kunt medicijnen bij je huisarts aanvragen, maar dit kun je beter in het uiterste geval doen. Hormoonzalf is misschien wel effectief, maar het kan op den duur nadelige gevolgen hebben voor je huid en dat wil je liever voorkomen.

Verzorg je eczeemplekken gewoon met een goede crème om de jeuk onder controle te krijgen en om je schilferige huid te helpen herstellen. Een eczeem crème van de drogist heeft namelijk vrijwel geen bijwerkingen of gevolgen.

Behalve dat je veel informatie hebt gekregen over eczeem in het algemeen, weet je nu ook welke eczeem crème het beste is. Uit de top 10 kun jij vast iets vinden wat bij jou past en waar jouw eczeem van verbetert.

Hieronder zie je nog eens de door ons aanbevolen crème, die dan ook het beste uit de test is gekomen.

Gladskin eczeem gel

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?

 • Kalmeert de huid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Vermindert roodheid en jeuk
 • Laat de goede bacteriën met rust
 • Werkt meestal binnen enkele dagen
 • Al meer dan 100.000 levens veranderd
Ja! Ik wil meer informatie!

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *