Eczeem op buik en navel

Oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
eczeem op buik en navel

Heb je last van jeuk rond je buik? Dan kan dat een teken zijn eczeem op je buik. Daarnaast kan er eczeem in je navel zichtbaar worden.

Het kan erg ongemakkelijk zijn om last te krijgen van eczeem op deze plekken. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt zetten om er vanaf te komen of in ieder geval de symptomen, zoals jeuk en een droge huid, te verlichten.

In dit artikel ga ik je dan ook meerdere tips geven om eczeem rondom je buik te behandelen. Houd hierbij wel in gedachten dat dit geen medisch advies is en ik geen medisch professional ben. Voor medisch advies, of wanneer er sprake is van een infectie op je buik, kun je dan ook het beste een zorgverlener raadplegen.

Hoe ziet eczeem op de buik en de navel eruit?

Het meest merkbare symptoom van eczeem rond je buik is waarschijnlijk de verschrikkelijke jeuk.

De jeuk wordt veroorzaakt door de droge huid. De huid is droog geworden, omdat de barrière van de huid is beschadigt.

Naast een droge huid kan er ook sprake zijn van zwellingen en donkere of rode vlekken op de buik. Wanneer er aan de oneffenheden wordt gekrabd, kan de huid gaan bloeden. Hierdoor kan er gemakkelijk een infectie of een permanent litteken ontstaan.

Eczeem gaat vaak gepaard met rustige periodes en momenten waarbij er juist meer last van eczeem wordt ervaren. Wanneer er eczeem op de buik ontstaat, kan er ook eczeem ontstaan op andere plekke rond de buik. Denk bijvoorbeeld aan de borsten, halslijn, onderbuik en de navel.

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Hoe ontstaat eczeem op de buik?

Eczeem op de buik komt het meeste voor bij pasgeboren baby’s. Echter, ook kinderen en volwassenen kunnen er last van krijgen.

Helaas is het niet exact bekend door welke factoren eczeem op de buik ontstaat. Wel heeft het waarschijnlijk te maken met omgevings- en genetische factoren. Mochten jouw ouders en voorouders eczeem hebben gehad, dan is de kans groter dat jij er ook last van krijgt.

Eczeem op de buik kan ook te maken hebben met een overactief immuunsysteem. Er kan bijvoorbeeld erg snel een ontstekingsreactie ontstaan nadat een stof in of op je lichaam terecht komt. Er zijn dan ook verschillende externe triggers die eczeem kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan (grote hoeveelheden) wasmiddelen die allergenen bevatten, make-up en andere huidverzorgingsproducten, zoals zepen met irriterende ingrediënten. Houd er rekening mee dat een allergische reactie ook later kan optreden, dit hoeft dus niet al na het eerste lichamelijke contact te zijn.

Er wordt bijvoorbeeld ook gedacht dat eczeem ontstaat door stress, spanning, warm of koud weer, huisdieren vachten en pollen. Tevens zijn er verschillende medicijnen en voedingsmiddelen die kunnen leiden tot een uitbraak.

Bovendien zijn er stoffen die in contact kunnen komen met je buik en navel, waardoor eczeem ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan latex, polyester, nylon en wollen t-shirts en truien. Het gevolg is dat er allergisch contacteczeem op de buik ontstaat. Verschillende textielafwerkingen die worden gebruikt om kledingstukken kreukvrij te maken, kunnen leiden tot eczeem.

Hoe ontstaat eczeem in de navel?

De navel is een klein gedeelte van de buik die net als de buik zelf ook gevoelig is voor het ontstaan van eczeem. Eczeem bij de navel ontstaat vaak door een allergische reactie voor metalen, zoals nikkel. Dit metaal kun je aantreffen in broekknopen, riemgespen en piercings. Een allergie hiervoor wordt ook wel nikkerallergie genoemd.

De navel kan pijn doen en rood worden.

Voor eczeem op de navel kan het verstandig zijn de volgende maatregelen te treffen:

  • Draag een katoenen t-shirt
  • Draag een broek met niet-metalen knopen
  • Draag riemen met kleine gespen
  • Verwijder piercings

Er zullen nu geen irriterende metalen meer in aanraking komen met de buik en de navel.

Hoe kun je eczeem op de buik behandelen?

Eczeem is vaak chronisch, wat betekent dat het een tijdje beter kan gaan of juist weer een tijdje slechter kan gaan. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de symptomen van eczeem onder controle te houden.

Zorg bijvoorbeeld dat je de huid van je buik gehydrateerd houdt. Een droge huid zal namelijk meer jeuken. Kies bijvoorbeeld voor een crème met Chinese kruiden, olijfolie en bijenwas.

Vermijd vochtinbrengende crèmes die kleurstoffen, kunstmatige geurstoffen, conserveermiddelen en chemicaliën bevatten.

Dergelijke crèmes kun je dagelijks aanbrengen op de huid om droogheid tegen te gaan en jeuk te verlichten. De crème kun je eventueel over je gehele lichaam aanbrengen als je eczeem op andere plekken wilt voorkomen.

Een arts kan corticosteroïden voorschrijven die op de plekken van je eczeem mogen worden aangebracht. Deze crème mag dan ook over je hele buik worden aangebracht, inclusief de kwetsbare gedeeltes, zoals de navel en tepels.

Buik eczeem verergering voorkomen

Aangezien warm water kan zorgen voor meer roodheid en jeuk kan het verstandig zijn om kort te douchen met lauw water als je last hebt van eczeem. Zorg vervolgens dat je de huid deppend droogmaakt. Hard wrijven over de huid met je handdoek kan dan ook symptomen verergeren. Na het douchen kun je de hydraterende crème aanbrengen.

Bekijk ook eens welke kledingstukken er momenteel in je kast liggen. Misschien zijn het kledingstukken van materialen die je liever wilt vermijden als je eczeem hebt. Zorg dat je kledingstukken van latex, polyester, nylon en wol vermijd. Je kunt eventueel een beschermende kledingsoort dragen onder de kleding. Er zijn namelijk speciale eczeemkledingstukken gemaakt met ontstekingsremmende zinkvezels die de huid helpen kalmeren. De ademende kledingstukken zijn verkrijgbaar in kinder- en volwassenmaten.

Raadpleeg een arts om te controleren welke allergieën je hebt. Dit kun je ook zelf testen door bepaalde stoffen of voedingsmiddelen een tijdje te vermijden en vervolgens er één dag heel veel van te nemen of aantrekken.

Veel mensen hebben de neiging door hun kleding heen te krabben of een stukje van de kleding omhoog te doen en te krabben met hun nagels. Hoewel het erg verleidelijk is, is het niet aan te raden om te krabben aan je eczeem. Het kan er namelijk voor zorgen dat er wonden, infecties en littekens ontstaan. Knip daarom je nagels kort en vermijd krabben.

De beste manier om eczeem op de buik te behandelen

Gladskin is een baanbrekende manier om eczeem op en rondom de buik te behandelen.

Dit is namelijk ’s werelds eerste product waarmee alleen de eczeem-veroorzakende bacteriën kunnen worden bestreden, terwijl de bacteriën die de huid gezond houden, met rust worden gelaten.

Veel patiënten hebben al meer dan 10 middelen gebruikt zonder goede resultaten te realiseren voordat zij Gladskin ontdekten.

Lees meer over deze nieuwe methode om eczeem op de buik te behandelen via de onderstaande button.

Gladskin eczeem gel

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?

  • Kalmeert de huid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Vermindert roodheid en jeuk
  • Laat de goede bacteriën met rust
  • Werkt meestal binnen enkele dagen
  • Al meer dan 100.000 levens veranderd
Ja! Ik wil meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *