Eczeem op borst

Wat je moet weten

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
eczeem op borst

Eczeem is het gevolg van de bovenste huidlaag die zichzelf niet goed kan beschermen tegen verontreinigheden, zoals bacteriën, allergenen en irriterende stoffen. Een eczeem-gevoelige huid zal dan ook overdreven reageren op contact met verschillende verontreinigheden.

Eigenlijk kan eczeem op het hele lichaam ontstaan. Het is dus niet gek dat jij momenteel last hebt van eczeem op je borst. Immers, op deze plek leven ook gewoon veel bacteriën. Ook kunnen verschillende alledaagse producten in contact komen met de borst.

Honderdduizenden Nederlanders hebben last van eczeem. Het is dan ook één van de bekendste huidklachten in Nederland en de rest van de westerse wereld.

Helaas is het niet exact bekend waardoor sommige mensen eczeem krijgen op hun borst en anderen niet. Er bestaat dus nog geen definitieve oplossing voor eczeem op de borst of een ander lichaamsdeel. Het ontstaan van eczeem kan bijvoorbeeld te maken hebben met genen. Ook komt het vaak voor bij personen met astma en hooikoorts.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over eczeem op de borst.

Hoe herken je eczeem op de borst?

Voordat ik je ga vertellen welke acties je zelf of kunt laten ondernemen om de eczeem op je borst tegen te gaan, zal ik je iets meer vertellen over deze huidaandoening in het algemeen. Het is namelijk belangrijk om te weten hoe eczeem ontstaat, zodat je er ook in de toekomst geen last meer van zult ondervinden.

Allereerst zullen we kijken naar of er nu daadwerkelijk eczeem op je borst zit. Er zijn namelijk meer soorten uitslag op de borst die erg lijken op eczeem, zoals acne en psoriasis. Bij acne zitten er bijvoorbeeld puistjes op en tussen de borst.

Eczeem kan verschijnen op de borst, onder de borst en tussen de borsten. Eczeem bij de tepels komt ook vaak voor. Dit kan bij baby’s, kinderen en volwassenen van beide geslachten gebeuren.

Je herkent borsteczeem het beste aan de volgende symptomen:

  • Een huid die jeukt en brandt
  • Een huid die er droog en gebarsten uitziet
  • Een huid met schilfers, korsten en bultjes
  • Een verkleurde huid
  • Een huid met zwellingen door het krabben

Als je last hebt van eczeem betekent dat niet dat je alle genoemde symptomen hoeft te herkennen. Er kan namelijk ook sprake zijn van eczeem als je bijvoorbeeld alleen last hebt van jeuk, een droge huid en schilfers. Dit zijn dan ook de makkelijkste en bekendste punten om eczeem op de borst te herkennen.

Om er zeker van te zijn of je last hebt van eczeem op je borst kun je jouw eigen huisarts of een dermatoloog raadplegen. Een dermatoloog is simpel gezegd een persoon die zich heeft gespecialiseerd in huidaandoeningen, zoals eczeem. Om specifieke eczeem veroorzakende allergieën te achterhalen, kun je een allergoloog raadplegen.

Wat kun je doen om borsteczeem te voorkomen?

Om nieuwe eczeem te voorkomen en de huidige eczeem te stoppen is het belangrijk om vast te stellen of je eczeem wordt veroorzaakt door een allergeen, vuil of irriterende stof.

Er kan bijvoorbeeld eczeem ontstaan door:

  • Zweet en warmte
  • Een voedselallergie of overgevoeligheid
  • Een droge huid
  • Een agressieve zeep
  • Pollen
  • Kleurstoffen en geurstoffen
  • Geven van borstvoeding
  • Een ingrediënt in een wasmiddel of shampoo
  • Een trui of t-shirt van wol of polyester die in aanraking komt met de borst
  • Een strakke beha die wrijving op de borst veroorzaakt

Er zijn echter nog veel meer triggers die kunnen leiden tot eczeem. Er zijn bijvoorbeeld alleen al 15.000 soorten allergenen die een allergische reactie kunnen uitlokken. Daarom kun je eens gaan bijhouden in een dagboek welke producten in aanraking komen met je borst. Vervolgens kun je het contact met deze ingrediënten, chemicaliën en allergenen uit de weg gaan, zodat eczeem in de toekomst niet meer ontstaat.

Houd er wel rekening mee dat na een contact met een product het enkele dagen of zelfs weken kan duren voordat de eczeem zich kenbaar maakt op de huid. Dit maakt het lastiger om factoren te ontdekken en dus een vorm van contact te voorkomen.

Een andere bekende factor van eczeem is stress. Dit komt door de aanmaak van het stress hormoon cortisol die een hormonale onbalans in het lichaam uitlokt. Om stress eczeem te voorkomen is het dan ook belangrijk om zoveel mogelijk stress te vermijden.

Voldoende slaap, uitrusten, nieuwe hobby’s, meditatie, ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging en het vermijden van suiker en cafeïne kunnen je hierbij helpen. Het is overigens niet verstandig om heel zwaar te trainen of lange stukken hard te lopen, omdat dit ook stress voor je lichaam veroorzaakt.

Leestip: ontdek wat het verband is tussen eczeem en suiker.

Hoe kun je eczeem op de borst behandelen?

Eczeem treft enorme aantallen mensen en het kan gepaard gaan met plekken, pijn en enorme jeuk. Dit kan zelfs je slaappatroon, zelfbeeld en algehele levenskwaliteit beïnvloeden. Daarom is een behandeling voor je borst van belang. Het vreemde is echter dat experts nog geen exacte oplossing hebben gevonden.

De meest voorkomende soort eczeem op de borst wordt atopische eczeem of constitutioneel eczeem genoemd. Met atopische eczeem bedoelt men dat de eczeem is aangeboren. Bij dit type eczeem is de invloed van de staphylococcus aureus bacterie, ook wel Staph, zeer duidelijk vastgesteld.

Je kunt Staph bestrijden met een antibacterieel middel. Hierbij is het wel erg belangrijk dat enkel de goede bacteriën worden aangepakt. Er leven namelijk talloze bacteriën op de huid die de huid gezond houden, en die je dus vooral niet tot last wilt zijn.

Een andere manier om eczeem op je borst te behandelen is door je huid gehydrateerd te houden. Hiervoor kun je gebruik maken van een vochtinbrengende crème, vaseline of hydraterende lotion. Deze producten zullen ervoor zorgen dat de huid van de borst vochtig wordt gehouden en de huidbarrière verstevigt. Op deze manier raakt de huid minder snel uitgedroogd. Het fijne effect is dat je minder jeuk zult ervaren.

Het is ook belangrijk om je borst dagelijks te reinigen. Zorg dus in ieder geval dat je elke dag doucht. Overdrijf echter niet in je persoonlijke hygiëne, gebruik geen scrubs en ga niet te warm douchen om verergering te voorkomen.

Eenmaal per dag minder dan 15 minuten douchen met een ongeparfumeerde douchegel is dus al voldoende. Je kunt ook eens 15 minuten je borst laten weken in een lauw bad. Vervolgens kun je een handdoek gebruiken om deppend af te drogen in plaats van te wrijven. Daarna kun je direct de vochtinbrengende crème aanbrengen op je borst.

Symptomen, zoals droogheid, roodheid en jeuk kunnen ook goed worden behandeld met de vrij verkrijgbare behandeling genaamd hydrocortisoncrème.

Probeer ook eens op je voeding te letten. Er zijn namelijk ontzettend veel voedingsmiddelen met een ontstekingsremmende werking. Het kan dan ook helpen om voldoende essentiële voedingstoffen, plantaardig voedsel, omega-3-vetzuren en probiotica binnen te krijgen.

Leestip: ontdek welke voeding invloed heeft op het ontstaan en behandelen van eczeem.

Wanneer naar de arts?

Mochten de symptomen aanhouden, een huidinfectie ontstaan, of maak je je gewoon veel zorgen? Dan kan het zeker raadzaam zijn om een afspraak te maken met je huisarts. Pus uit de borst kan bijvoorbeeld duiden op een infectie.

Vervolgens kan een arts bepalen of er een sterkere behandeling moet plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld een sterkere receptplichtige eczeemcrème zijn, maar ook lichttherapie.

Bovendien kan een arts uitzoeken of de eczeem op je borst eigenlijk iets anders is. Er kan namelijk ook sprake zijn van een muggenbult, acne, gist infectie of psoriasis. De plek op je borst kan soms zelfs een vorm van kanker zijn.

Conclusie

Eczeem op de borst is een vervelende, ongevaarlijke kwaal waarbij vervelende jeukklachten kunnen ontstaan.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen tegen eczeem. Je kunt bijvoorbeeld gaan identificeren wat jouw triggers zijn en veranderingen doorvoeren in je levensstijl. Ook kun je verschillende huidverzorgingsproducten aanbrengen op je borst.

Bij ernstige symptomen of veel zorgen raad ik je aan een afspraak te maken met je huisarts of een dermatoloog. Vervolgens kan er worden bekeken of de aandoening iets anders is of dat een sterkere behandeling nodig is.

Leestip: ontdek wat de beste eczeem crèmes en zalven zijn van dit moment.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *