Eczeem op benen

De oorzaken en behandelingen op een rijtje!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
eczeem op benen

In Nederland en de rest van de wereld krijgt een groot aantal mensen te maken met eczeem.

Eczeem is een erg vervelende huidaandoening. Je kunt er namelijk fysieke klachten van krijgen, zoals jeuk, een rode huid en schilfers. Maar je kunt er ook mentale klachten door krijgen, zoals onzekerheid en een slecht zelfbeeld.

Eczeem kan op verschillende delen van je lichaam ontstaan. Eczeem op de benen is dan ook een vrij vaak voorkomend probleem.

In dit artikel ga je alles ontdekken wat je moet weten over de eczeem op je benen.

Verschillende soorten eczeem op de benen

Eczeem is niet besmettelijk. Het kan ontstaan door je genen en overige factoren uit de omgeving en je levensstijl.

Er zijn verschillende vormen van eczeem. De verschillende soorten eczeem kunnen ontstaan op je benen. Logischerwijs kan er geen handeczeem op je benen ontstaan.

In het geval van atopische dermatitis vormt de eczeem zich vaak op de achterkant van je knieën. Bij contactdermatitis ontstaat een rode, jeukende uitslag na het gebruiken van irriterende stoffen of allergenen. Dyshidrotisch eczeem kenmerkt zich door de jeukende blaren op je voeten. Er bestaat ook neurodermitis waarbij er dikke schilferige plekken ontstaan uit het niets. Dit soort eczeem ontstaat vaak op de benen en de onderkant van de voeten. Nummulair eczeem kun je herkennen aan rode, schilferige cirkels die ontstaan na een insectenbeet of het contact met chemicaliën.

Soms kan eczeem ook gepaard gaan met korsten, bloedingen, zwellingen en vochtafscheiding. Aan de hand van de symptomen die horen bij je eczeem, kun je vaak vaststellen wat de oorzaak is en welke behandeling hier het beste bij past.

Waarom ontstaat eczeem op de benen?

Er zijn verschillende oorzaken te bedenken voor het ontstaan van eczeem op de benen. Denk bijvoorbeeld aan je genen en omgevingsfactoren. Slaapgebrek en stress zouden ook invloed kunnen hebben.

Eczeem kan ook ontstaan door een te grote hoeveelheid vocht in je benen.

Vaak ontstaat een type eczeem door een verschillende oorzaak. Je kunt dan ook het beste identificeren met welk type eczeem je te maken hebt, om de plekken het beste te behandelen.

De plekken van eczeem op je benen

Vrijwel elke soort eczeem kan overal op je benen ontstaan. Dit geldt dus ook voor je dijen, je kuiten en de achterkant van je onderbenen en knieën.

Vaak ontstaat eczeem op plekken waar gewrichten en gebieden de huid uit elkaar trekken en buigen. De meest gebruikelijke plekken van eczeem op de benen zijn dan ook de knieën, heupen, enkels en voeten.

Ook ontstaat eczeem vaak op de plekken waar de huid droog is. Een droge huid kan bijvoorbeeld ontstaan door met agressieve reinigers aan de slag te gaan of de koude lucht in de winter. Echter, eczeem kan ook ontstaan op plekken waar veel zweet opstapelt.

Aangezien er zoveel factoren bijdragen aan het ontwikkelen van eczeem, is het een vrij lastige huidaandoening.

Jouw type eczeem

Zoals verteld zijn er dus verschillende soorten eczeem die op je benen kunnen ontstaan. Hieronder zal ik enkele bekende soorten kort met je bespreken.

  • Atopische dermatitis: Dit is het type eczeem dat de meeste eczeem patiënten treft. Ongeveer 20% van de kinderen krijgt hier last van. Naarmate iemand ouder wordt, verkleint de kans op atopische dermatitis. Atopische dermatitis ontstaat rond de plooien van de knieën en ellebogen. Ook kunnen de plekken lichter, donkerder of dikker worden. Bovendien kunnen er kleine bultjes ontstaan, waar viezigheid uitkomt als je ze openkrabt. Uitknijpen is in elk geval een no-go!
  • Contactdermatitis: Dit type eczeem ontstaat nadat je huid in aanraking is gekomen met bepaalde stoffen. Je kunt bijvoorbeeld een allergische reactie krijgen wanneer je huid in contact komt met metaal, wasmiddel, cosmetica of parfum, waardoor je immuunsysteem een reactie geeft. Ook kan contactdermatitis ontstaan wanneer je in aanraking bent gekomen met een giftige plant of chemicaliën. Je herkent contactdermatitis aan een rood, jeukerig, branderig, dik gebied met kleine bultjes, schilfers en blaren.
  • Dyshidrotisch eczeem: Dit type eczeem verschijnt vaak rond de tenen en voetzolen. Het ziet eruit als huiduitslag met blaren, schilfers en kan pijnlijk en jeukerig aanvoelen. Hoewel onderzoekers niet weten wat de exacte oorzaak is van dyshidrotisch eczeem, zijn factoren zoals stress en allergieën mogelijk de oorzaak. Ook zouden voeten die lange tijd vochtig zijn geweest de eczeem kunnen veroorzaken.
  • Nummulair eczeem: Dit type eczeem is goed te herkennen dankzij de ronde vlekken die op de huid ontstaan. De vlekken hebben meestal de grootte van een munt. De plekken kunnen gepaard gaan met jeuk en kunnen ruw aanvoelen. Nummulair eczeem ontstaat vaak door een insectenbeet, allergische reactie of droge huid.

Eczeem op benen bij baby’s

Het is vrij normaal als er huiduitslag ontstaat op de huid van je baby. Het immuunsysteem van een baby is zich namelijk nog aan het ontwikkelen. Wanneer er eczeem op de benen van een baby ontstaat, weet het immuunsysteem nog niet goed wat bedreigingen of normale dingen zijn.

Er zijn verschillende huidcrèmes die je kunt aanbrengen op de huiduitslag van je baby.

In ernstigere gevallen is er sprake van atopische dermatitis of een andere vorm van eczeem. Zorg dat je contact opneemt met een arts om te controleren om welk type eczeem het gaat en wat een goede behandeling kan zijn. Je kunt eczeem namelijk het beste zo snel mogelijk behandelen.

Eczeem op benen behandelen

Eczeem op de benen kan op dezelfde manier worden behandeld als eczeem op andere plekken van het lichaam. Dit komt, omdat de soorten eczeem vaak dezelfde triggers en oorzaken hebben. De behandelingen kunnen dan ook op de verschillende plekken waar eczeem voor komen, goed werken.

Dit zijn een aantal mogelijke behandelingen voor eczeem op de benen:

  • Vochtinbrengende crèmes: Eczeem gaat vaak gepaard met jeuk en een droge huid. Dankzij een vochtinbrengende crème wordt de huid minder droog en zal de huid minder snel barsten. Vochtinbrengende crèmes zijn gewoon in de winkel en online te koop.
  • Steroïde crèmes: Deze zalven worden ingezet om de zwelling, roodheid en pijn van eczeem te reduceren.
  • Antihistaminica: Met deze middelen worden allergische reacties verminderd.
  • Calcineurineremmers: Deze behandeling wordt ingezet om de activiteit van het immuunsysteem te verlagen, zodat ontstekingsreacties verminderen.
  • Antibiotica: Aangezien eczeem kan worden veroorzaakt door een bacterie, kunnen antibiotica worden ingezet om de eczeem-veroorzakende bacteriën aan te pakken.
  • Gladskin: Gladskin is een vrij nieuw, vrij verkrijgbaar middel tegen eczeem. Veel patiënten hebben hier goede ervaringen mee. Het doel van Gladskin is de eczeem-veroorzakende bacteriën te verminderen, terwijl de goede bacteriën met rust worden gelaten.

Een arts raadplegen voor beeneczeem

Wanneer je nooit last hebt van huidaandoeningen en opeens last krijgt van eczeem, kun je overwegen een arts te raadplegen.

Weet je echter dat je allergisch voor iets bent of een hoge gevoeligheid hebt voor eczeem? Dan kun je vaak de eczeem behandelen zonder een dokter te hoeven raadplegen.

Tot op heden is er nog geen speciale pil die artsen kunnen voorschrijven om de eczeem specifiek te behandelen. Wel kun je natuurlijk advies inwinnen bij een arts om de symptomen te verminderen. Ook kunnen zij sterkere middelen voorschrijven die niet verkrijgbaar zijn in een normale winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *