Eczeem behandelen van binnenuit

5 tips die werken voor het behandelen van eczeem bij de bron

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Eczeem behandelen van binnenuit

Heb je last van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes? Blijf je krabben tot het bloedt? Ben jij of is je kind niet meer gelukkig door eczeem? In al deze gevallen heb je waarschijnlijk al verschillende behandelingen geprobeerd.

Ik kan me voorstellen dat je het zat bent elke dag allerlei crèmes en zalven aan te brengen. Vaak leveren ze miezerige resultaten op. En als ze wel werken, dan is het vaak tijdelijk waarna de eczeem vanzelf weer terugkomt.

Gelukkig is er hoop! Je kunt namelijk eczeem behandelen van binnenuit. In plaats van symptomen te onderdrukken met de conventionele geneeskunde kun je ook zoeken naar de wortel van het probleem. Soms zijn er zelfs meerdere onderliggende oorzaken die moeten worden gevonden en opgelost.

Als je denkt hulpeloos te zijn, dan moet je dit artikel over het behandelen van eczeem van binnenuit echt even doornemen.

Waarom moet je eczeem genezen van binnenuit?

Laat me je eerst even één ding duidelijk maken. Hoewel veel mensen zoeken naar manieren om eczeem te genezen van binnenuit mag ikzelf niet beweren dat het écht mogelijk is eczeem te genezen. Helaas moet ik mij houden aan bepaalde wetgeving om niet in problemen te komen.

Bekijk ook: “wondermiddel tegen eczeem

Persoonlijk lijkt mij het behandelen van eczeem door te kijken naar de onderliggende oorzaken de beste manier om er van af te komen om de volgende redenen:

  • Crèmes kunnen ervoor zorgen dat eczeem tijdelijk verminderd en klachten verlichten, maar het is een kwestie van tijd voordat de symptomen weer terugkomen. Eczeem probeert je iets te vertellen, namelijk dat er iets verkeerd is in je lichaam. De oorzaak vinden is de echte oplossing.
  • Wanneer onderliggende oorzaken van eczeem niet worden opgelost, dan kunnen die verstoorde processen in je lichaam er op lange termijn voor zorgen dat je chronisch ziek wordt. Eczeem behandelen van binnenuit kan dus ook een verbeterde algehele gezondheid opleveren.

Je begrijpt dus dat eczeem zo eenvoudig nog niet is. 

Manieren om eczeem te behandelen van binnenuit

Hieronder ga ik enkele manieren toelichten om eczeem te behandelen van binnenuit.

1. Stop ontstekingen

Zoals je waarschijnlijk al weet is eczeem een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Vandaar is het belangrijk ontstekingen in je lichaam te vermijden.

Als we kijken naar de gemiddelde levensstijl van een Nederlander, dan is het niet vreemd dat zoveel mensen last hebben van huidaandoeningen, zoals eczeem. Een ongezonde levensstijl en voedingskeuzes kunnen namelijk bijdragen aan ontstekingen in je lichaam.

Ten eerste is het dus belangrijk bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Denk aan bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen, conserveermiddelen, pesticiden, transvetten, chemicaliën en additieven die ontstekingen kunnen aanwakkeren. Een vette hap is geen slimme keuze bij eczeem. Je kunt beter kiezen voor biologische, ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Lees hier meer over in “eczeem en voeding“.

Ook invloeden uit de omgeving kunnen invloed hebben op ontstekingen in ons lichaam. Elke dag komen we in contact met zogenaamde milieu toxines. Denk aan de slechte voedingsmiddelen, het water uit de kraan, de rook van sigaretten, de wasmiddelen die we gebruiken en de kledingstukken die we dragen. Gifstoffen kunnen leiden tot een ontstekingsreactie van je lichaam, omdat je lichaam slechte zaken wil bestrijden.

2. Vermijd stress en slaapgebrek

Andere manieren om eczeem te behandelen van binnenuit liggen bij stress en slaap. In dit geval noem ik ze allebei op, omdat ze vaak met elkaar gepaard gaan. Van stress kun je wakker liggen. Niemand wordt blij van stress en slaapgebrek, maar je huid ook niet.

Wanneer je veel stress en een slechte slaapkwaliteit hebt, dan verhoogd het risico op ontstekingen aanzienlijk. Dit heeft te maken met de aanmaak van hormonen en een overmatige activiteit van je immuunsysteem.

Om van eczeem af te komen van binnenuit is het belangrijk dat je stress vermijdt en voldoende uren slaapt. Op internet zijn genoeg manieren te vinden om dit voor elkaar te krijgen. Ik schreef zelf ook al eens een artikel over “eczeem en stress“.

Eczeem genezen van binnenuit door stress
Eczeem kan ontstaan door stress

3. Achterhaal allergieën en voedselovergevoeligheden

Veel mensen onderschatten de klachten die voedselallergieën- en gevoeligheden kunnen opleveren. Ook eczeem kan hierdoor ontstaan. Logischerwijs komt eczeem terug als je stopt met het smeren van een middeltje, terwijl je vervolgens nog steeds bepaalde voedingsmiddelen eet of drinkt.

Veel mensen met eczeem geven aan dat de volgende voedingsmiddelen de oorzaken waren:

  • Zeevruchten
  • Sojaproducten
  • Noten
  • Zuivel
  • Eieren
  • Gluten
  • Alcohol
  • Histamine rijke producten

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een immuunreactie in je lichaam veroorzaken, waardoor er ontstekingen en eczeem klachten ontstaan.

4. Verbeter je darmgezondheid

Een andere reden voor het ontstaan van eczeem is een slechte darmgezondheid. Je darmen kunnen om verschillende redenen leiden tot eczeem.

Denk aan overheersende slechte bacteriën in je darmen, het verslechteren van je immuunsystemen en het uit balans laten raken van je hormonen. Ook kan er sprake zijn van een lekkende darm, waardoor je darmwand meer slechte stoffen doorlaat in je lichaam. Je immuunrespons reageert hierop en de eczeem is geboren.

Dit brengt ons direct naar de volgende manier om eczeem te behandelen van binnenuit, namelijk het verbeteren van je darmgezondheid.

Voor het krijgen van gezonde darmen kan je het beste je huisarts raadplegen. Een eventuele onderliggende oorzaak, zoals een gevoeligheid voor gluten kan dan worden vastgesteld.

Ook kan je zelf veel doen. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van slechte suikers, alcohol, slechte koolhydraten. Vervang deze voor voedingsmiddelen met een laag glychemische lading. Zorg ook voor voldoende beweging en dat je voldoende water en vezels binnenkrijgt.

Eczeem behandelen van binnenuit met darmgezondheid
Een goede darmgezondheid kan belangrijk zijn bij eczeem

5. Overweeg supplementen en kruiden

Als laatste kan je overwegen supplementen of kruiden in te nemen. Deze kunnen namelijk de gezondheid van de huid bevorderen van binnenuit. Supplementen bevatten voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn bij eczeem. Om supplementen in te nemen, is overleggen met een arts wel van belang.

Bij eczeem kan sprake zijn van een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen. Volgens onderzoeken hebben mensen met eczeem bijvoorbeeld een grotere kans op een laag vitamine D gehalte in hun lichaam.

Overweeg ook een supplement met omega-3-vetzuren, omdat deze stof ontstekingen kan afremmen. Hedendaags krijgen we veel meer omega-6-vetzuren dan omega-3-vetzuren binnen. Zorg dat dit deze verhouding in balans is.

Naast vitamine D en omega-3 zouden supplementen met vitamine E, zink, glutamine en probotioca mogelijk kunnen helpen. Glutamien en probiotica zouden bijvoorbeeld gunstig zijn voor de darmflora.

Bekijk ook: “probiotica tegen eczeem

Eczeem behandelen van buitenaf

Hierboven hebben we gesproken over het behandelen van eczeem van binnenuit. Echter, ook huidverzorgingsproducten kunnen effectief zijn. Producten zijn gericht op de symptomen en kunnen dus vaak een snelle oplossing bieden. Je gaat dan eczeem beïnvloeden van buitenaf.

In mijn ogen zijn goede producten tegen eczeem gericht op het bestrijden van bacteriën, het remmen van ontstekingen en het hydrateren van de huid. Aangezien je een eczeem-gevoelige huid hebt, is het daarbij wel belangrijk te letten op de ingrediënten die producten bevatten.

Je wil eczeem behandelen van binnenuit. Daarom denk ik dat je niet zit te wachten op chemische middelen. Vandaar kan je ervoor kiezen natuurlijke producten in te zetten. Veel mensen met eczeem hebben bijvoorbeeld baat gehad bij aloë vera, calendula en Dode Zee mineralen.

Neem anders eens een kijkje tussen de beste crèmes tegen eczeem. Je vindt hier een overzicht van professionele crèmes en zalven die speciaal zijn gemaakt voor de verzorging van de huid met eczeem.

Door eczeem van buitenaf te behandelen, kan je direct een stukje zelfvertrouwen terugkrijgen. Wellicht geeft minder eczeem je minder stress, waardoor je indirect ook eczeem van binnenuit behandelt. Bovendien kan de neiging om te krabben verminderen.

Samenvattend

Bij het elimineren van eczeem komt veel meer kijken dan je van de buitenkant kunt zien. Veel mensen willen dat niet. Ze willen snelle resultaten. Wanneer blijkt dat er aanpassingen moeten worden gemaakt in levensstijl en voedingspatroon om vrij te worden van eczeem, dan haken ze helaas af.

Om voor de lange termijn van eczeem af te komen, is het belangrijk dat je jezelf richt op de onderliggende oorzaken. Zoals je nu weet kan het bijvoorbeeld helpen bepaalde triggers uit de omgeving te vermijden, slechte voedingsmiddelen te vermijden en je darmen gezond te maken.

Hopelijk heb je een aantal nieuwe inzichten gekregen om eczeem te behandelen van binnenuit. Onthoud dat eczeem niet in één dagje verdwenen is. Je moet simpelweg beginnen en volhouden. Als je dit lastig vindt, dan kan je kiezen om eczeem zowel van binnenuit als buitenaf te behandelen. Dit kan namelijk zelfvertrouwen en motivatie geven om door te gaan.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *