Eczeem op balzak

Symptomen, oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
eczeem op balzak

Eczeem kan niet worden overgedragen van mens tot mens. De eczeem kan wel gepaard gaan met jeuk en een droge, rode huid. Er zijn verschillende redenen waardoor eczeem zichtbaar wordt.

Eczeem kan verschijnen op verschillende delen en geslachtsdelen van het lichaam. Er kan dus bijvoorbeeld ook eczeem op de balzak ontstaan. Een ander woord voor balzak is scrotum, dit zijn de huidzakken die de testikels bevatten.

Wanneer de huid is aangetast door eczeem zal de huid minder vet en olie aanmaken dan een gezonde huid. Het gevolg is dat de huid minder vocht vasthoudt. De droogheid rondom de balzak zal de jeuk veroorzaken.

Er is enige onenigheid of het daadwerkelijk gaat om eczeem op de balzak of dat het een aparte aandoening is.

Bij eczeem op de balzak lijken de symptomen echter erg op eczeem op andere delen van het lichaam.

Op deze pagina ga je alles ontdekken over eczeem op de balzak, zoals symptomen, voorkomen en behandelingen.

Hoe herken je eczeem op de balzak?

Eczeem of uitslag op de balzak wordt vaak veroorzaakt door iets anders, zoals een schimmelinfectie of gist. Het is daarom van belang dat je contact opneemt met een arts om een diagnose te laten stellen.

Eczeem kan gepaard kan gaan met één of meerdere symptomen.

Bij milde eczeem zal de huid rood, droog en schilferig worden. Ook kan het gepaard gaan met jeuk.

Bij ernstige eczeem kunnen de symptomen nog erger zijn. Denk aan bloeden, korsten, sijpelen, zwellingen, verkleuring, leerachtige plekken, pus en zweren. Ook kan deze ernst gepaard gaan met pijn. Zorg ervoor dat je de weerleiding weerstaat om aan de plekken te krabben, omdat zweren gemakkelijk open kunnen gaan waardoor er een infectie kan ontstaan.

Je kunt contact opnemen met een arts om te bepalen wat de ernst is van jouw eczeem, wat jouw triggers zijn en of er mogelijk onderliggende oorzaken voor zijn.

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Hoe ontstaat eczeem op de balzak?

Verschillende factoren hebben invloed op het ontstaan en verergeren van eczeem op de balzak. Denk aan de volgende factoren:

 • Stress: Emotionele stress en spanning kan verschillende invloeden hebben op eczeem. Het kan bijvoorbeeld de samenstelling van hormonen in je lichaam veranderen. Ook kun je sneller jeuk krijgen en dus sneller gaan krabben.
 • Klimaten: Verschillende klimaten kunnen invloed hebben op het ontstaan van eczeem op de balzak. Denk aan een tropisch klimaat, koud klimaat of juist een vochtig klimaat. Ook het dragen van dikke kleding kan ervoor zorgen dat er symptomen ontstaan.
 • Irritatie: Verschillende producten en stoffen kunnen irritatie veroorzaken wanneer zij in contact komen met de balzak. Denk aan kleur- en geurstoffen in huidverzorgingsproducten en wasmiddelen. Denk ook aan douchegels en zepen die anderen irriterende ingrediënten bevatten.
 • Medicijnen: Wanneer iemand medicijnen gebruikt voor een aandoening kan dit leiden tot eczeem.
 • Condooms: Condooms komen in aanraking met de balzak. Echter, de rubberen condooms zijn vaak gemaakt van ingrediënten, zoals latex die tot irritatie leiden.
 • Voeding: Voeding kan op meerdere vlakken invloed hebben op eczeem. Denk bijvoorbeeld aan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, mineralen en vitamines. Ook zouden verschillende voedingsmiddelen een allergische reactie veroorzaken.

Ook anderen factoren hebben invloed op het vatbaarder zijn voor eczeem. Denk aan genen, astma, hooikoorts en het immuunsysteem die vaak hand in hand gaan met eczeem. Denk ook aan bubbelbaden, zweten, strakke kleding, aambei preparaten en vochtige toiletdoekjes die eczeem veroorzaken.

Triggers kunnen verschillen per eczeem patiënt en type eczeem. Er is dan ook niet exact bekend waardoor eczeem ontstaat.

Eczeem op balzak behandelen

De beste manier om eczeem op de balzak te behandelen is het voorkomen van aanraking tussen de balzak en irriterende producten. Zorg dus dat je eventuele allergenen opspoort. Dit kun je ook doen met behulp van een arts door middel van een allergietest of bloedtest.

Een arts kan jou dan ook gelijk vertellen hoe je om kunt gaan met eczeem en eventuele receptplichtige, sterkere medicijnen en zalven voorschrijven. Denk aan de veel voorkomende steroïde crèmes, antihistaminica (tegen jeuk), moisturizers (tegen droge huid) of zelfs lichttherapie.

Aangezien de balzak erg gevoelig is door de warmte, vochtige omgeving en dunne huid is het raadzaam te overleggen wat het de beste behadeling is voor deze plek.

Gebruik je een steroïde crème voor het behandelen van je eczeem? Het is dan van belang dat je het niet gebruikt, of wacht tot de crème is opgedroogd voordat je seks hebt om te voorkomen dat het op je partner terecht komt.

Draag loszittende, ademende kleding. Deze zullen de huid van de balzak niet irriteren of wrijving veroorzaken.

Zorg ook dat je naar oplossingen zoekt voor je stress. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig je lichaam te bewegen, te mediteren of professionele hulp te zoeken.

Tegen de jeuk kun je een ijspak aanbrengen.

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Eczeem op balzak voorkomen en onder controle houden

Eczeem op de balzak kan worden voorkomen door contact met irriterende producten en ingrediënten te vermijden.

Je kunt meer dingen doen om balzakeczeem te voorkomen en onder controle te houden:

 • draag katoenen of zijde kledingstukken en ondergoed die los zitten bij de balzak
 • vermijd huidverzorgingsproducten die irritatie veroorzaken
 • gebruik huidverzorgingsproducten die geschikt zijn voor de eczeem-gevoelige huid
 • gebruik hypoallergene wasmiddelen
 • vermijd chemicaliën, stoffen en andere materialen die tot irritatie of uitdroging leiden
 • krijg voldoende vitamines, mineralen en voedingsstoffen binnen
 • vermijd voedingsmiddelen die bekend staan bij het veroorzaken van eczeem
 • kies voor speciale condooms zonder irriterende materialen
 • gebruik een vochtinbengende reiniger in plaats van wax- en scheerproducten voor het verwijderen van haren op je balzak

Het is belangrijk de hygiëne van je geslachtsdelen en balzak in acht te nemen, maar sla hier niet in door. Was dus gewoon eenmaal per dag met lauw water zonder het gebruik van washandjes en schuursponzen. Zorg vervolgens dat je de huid voorzichtig, deppend afdroogt in plaats van te wrijven.

Ga in ieder geval niet krabben aan de eczeem op je balzak. Dit kan namelijk leiden tot infecties, verergering en langer aanhouden van de klachten. Zorg daarom dat je je nagels kort houdt of zelfs speciale handschoenen koopt om te voorkomen dat je onbewust gaat krabben in je slaap.

Neem voor de zekerheid contact op met een arts om te bepalen of er sprake is van een onderliggende gerelateerde medische aandoening. Een arts kan de uitslag op de balzak bekijken. Als de arts er niet zeker van is, kan huid biopsie worden ingezet, waarbij een klein stukje van de uitslag wordt opgestuurd naar een laboratorium voor nader onderzoek.

Conclusie over eczeem op balzak

Vaak ontstaat eczeem op de balzak wanneer deze plek in contact is gekomen met irriterende stoffen, zoals een ingrediënt in een huidverzorgingsproduct of condoom. Ook kan er een allergische reactie optreden waardoor uitslag op de balzak ontstaat.

Mogelijk hebben je genen een verband met je eczeem. Er kan dan vaker eczeem ontstaan wanneer je balzak in aanraking komt met een irriterende stof. Andere tijden zal de eczeem juist even wegblijven.

Milde steroïdecrèmes kunnen worden gebruikt om de eczeem op je balzak te behandelen. In sommige gevallen zal de hevigheid van eczeem vanzelf minder worden, wanneer de irriterende stoffen worden vermeden. Wanneer eczeem langer blijft aanhouden of de symptomen ernstig zijn, kan een arts een sterker medicijn of zalf voorschrijven.

Aangezien er mogelijk sprake is van een onderliggende gezondheidstoestand op je balzak dien je contact op te nemen met een arts. Misschien ben je hier terughoudend in, maar weet dat artsen hier dagelijks mee te maken krijgen en het dus niets is om je voor te schamen.

Probeer Gladskin tegen eczeem

Verschillende veranderingen kunnen ervoor zorgen dat de symptomen van eczeem op de balzak of scrotum afnemen.

Het kan ook een goed idee zijn om de staphylococcus aureus bacterie aan te gaan pakken. Bij de meeste mensen ontstaat eczeem namelijk door deze bacterie.

Heb je veel last van eczeem?

Dan vraag ik mij af of jij al bekend met Gladskin. Zij hebben namelijk een ingrediënt ontworpen waarmee de staphylococcus aureus bacterie kan worden aangepakt. Dit product is erg populair geworden, omdat de bacteriën die gunstig zijn voor de gezondheid van je huid niet worden gedood.

Hieronder kun je meer informatie krijgen over Gladskin.

Gladskin eczeem gel

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?

 • Kalmeert de huid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Vermindert roodheid en jeuk
 • Laat de goede bacteriën met rust
 • Werkt meestal binnen enkele dagen
 • Al meer dan 100.000 levens veranderd
Ja! Ik wil meer informatie!

Veel gestelde vragen

Hieronder een aantal van de veel gestelde vragen omtrent eczeem op de balzak en scrotum.

Hebben veel mannen last van eczeem op de balzak?

Veel personen krijgen last van eczeem op hun balzak. Veel mannen klagen ook over eczeem op de penis en eikel. Exacte aantallen zijn niet bekend. Het is wel bekend dat veel mannen denken dat zij eczeem op hun balzak hebben, terwijl het eigenlijk een andere aandoening is, zoals een schimmelinfectie.

Wat is de belangrijkste oorzaak van eczeem op de balzak? 

De meeste mannen met eczeem op hun balzak hebben dit te danken aan contact met een irriterend product. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn de staphylococcus aureus bacterie en emotionele stress. De behandeling tegen eczeem op de balzak is afhankelijk van de oorzaak, ernst en de symptomen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *