Eczeem en alcohol

Het verband helder toegelicht

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
alcohol en eczeem

Het drinken van alcohol op huisfeestjes, in kroegen en in nachtclubs kan leuk zijn. Toch is de huid er niet altijd even blij mee. Er kunnen namelijk verschillende huidproblemen, zoals eczeem en acne ontstaan door de alcohol. Eczeem is een huidaandoening die gepaard gaat met ontstekingen. De klachten kunnen worden veroorzaakt door veel invloeden.

Er moet meer onderzoek worden gedaan naar de invloed van voedsel op eczeem. Er is dus nog geen definitief bewijs. Echter, verschillende eczeem patiënten geven aan dat de eczeem wel degelijk erger wordt na het drinken van alcohol en bepaalde, andere voedingsmiddelen. Misschien heeft alcohol dus wel invloed op je eczeem. Blijf vooral luisteren naar je eigen lichaam.

In deze blog ga ik toelichten hoe eczeem mogelijk kan verergeren door het drinken van alcohol. Na het lezen van dit artikel weet je waarom je goed moet nadenken over het drinken van alcohol. Daarnaast vertel ik hoe je de kans op eczeem na het drinken van alcohol kunt verkleinen.

Waarom kun je meer last van eczeem krijgen door alcohol?

Last hebben van eczeem en een voedselallergie gaan vaak hand in hand. Door het drinken van alcohol kan bij een eczeem patiënt het immuunsysteem dan ook sterk reageren. Wegens het onderdrukte immuunsysteem kunnen symptomen van eczeem verergeren. Je lichaam gaat de alcohol afbreken en dan komen histamines vrij, die roodheid, verkleuring en jeuk veroorzaken. Denk ook aan een glutenallergie die vaak voorkomt bij mensen met eczeem. Helaas bevat bier gluten.

Ook kun je gevoelig of intolerant zijn voor alcohol. Je lichaam heeft dan moeite met het verteren van alcohol. Het gevolg hiervan is dat je je misschien niet lekker voelt en andere klachten, zoals een verstopte neus en hoofdpijn zullen ontstaan. Ook kan de eczeem verergeren.

Door het drinken van alcohol kunnen er in je hele lichaam ontstekingen ontstaan. Tevens kan je huid gaan uitdrogen en kan je gaan blozen. Dit soort zaken zorgen ervoor dat de bijbehorende klachten van eczeem lijken te verergeren. Bij eczeem patiënten is de huidbarrière namelijk al slecht, en alcohol heeft een nog negatievere invloed.

Bovendien is het drinken van alcohol slecht voor de opname en werking van essentiële voedingsstoffen in je lichaam, terwijl een optimale hoeveelheid vitamines en mineralen in je lichaam zeer belangrijk is bij eczeem.

Alcohol verwijdt ook de bloedvaten. In het geval van eczeem kunnen de verwijde bloedvaten ervoor zorgen dat de huid roder lijkt en meer geïrriteerd raakt.

Zo zijn er nog veel meer gezondheidsrisico’s die het drinken van alcohol met zich meebrengt.

Voor de zekerheid kun je een allergietest laten uitvoeren door een arts, zodat je weet of alcohol daadwerkelijk een rol speelt bij de opflakkering van eczeem.

Alcohol drinken met een verminderde kans op eczeem

Ten eerste zijn er veel zaken die de eczeem kunnen beïnvloeden. Na een avondje stappen was het misschien niet de alcohol, maar het type eten wat de eczeem verergerde. Een dagje naar het strand kan bijvoorbeeld een andere oorzaak zijn van eczeem, namelijk de hitte. Ook gaan sommige mensen alcohol drinken wanneer zij stress hebben. In dat geval kan de stress mogelijk een grotere invloed hebben dan de alcohol. Het is daarom verstandig om bij te houden wat je precies doet als je alcohol gaat drinken en welke alcohol je dan drinkt. Door de patronen te ontdekken, kun je dit gaan bespreken met een arts en er een einde aan maken.

Ook bevatten veel mixdrankjes suikers en kunnen alcoholische drankjes andere ingrediënten bevatten waar mensen met eczeem gevoelig voor kunnen zijn. De suikers kunnen bijvoorbeeld insulineresistentie veroorzaken. Ook kan de gezondheid van de darmen worden aangetast door alcohol. Ongezonde darmen zouden mogelijk leiden tot eczeem.

Zorg in ieder geval dat je met mate drinkt. Houd het bijvoorbeeld bij één of twee drankjes van hoge kwaliteit per nacht dat je een feestje hebt. Drink vooraf, tegelijkertijd en achteraf veel water. Als je vaak drinkt, verminder dan de frequentie.

Bovendien moet je uitkijken met het drinken van alcohol als je ook medicijnen gebruikt. Zorg dus dat je dat je hier voldoende over laat informeren bij een arts.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *