Duindoornolie voor de huid

Voordelen van duindoornolie voor de huid en huidaandoeningen

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Duindoornolie voor de huid

Arganolie, amandelolie, tea tree olie en sqaulane, het gaat maar door. Het maken van een keuze uit duizenden huidverzorgingsproducten en ingrediënten op de markt kan soms lastig zijn.

Vandaag wil ik je kennis laten maken met een olie voor de huid die daadwerkelijk het overwegen waard kan zijn, namelijk duindoornolie. In het Engels heet het “sea buckthorn”. Het heeft echter niets met de zee te maken.

Duindoornolie kan een goede keuze zijn als jij je huid wil verzorgen. Het bevat namelijk veel goede stoffen. Denk hierbij aan antioxidanten, vitamines, mineralen en vetzuren.

Duindoornolie heeft mogelijk een aantal gunstige eigenschappen voor de huid, tekenen van huidveroudering en bepaalde huidaandoeningen, zoals acne, eczeem en psoriasis.

In dit artikel ga ik je dan ook meer vertellen over het gebruiken van duindoornolie voor de huid.

Bij het lezen moet rekening worden gehouden dat er meer wetenschappelijk onderzoek moet worden gedaan om de effecten te bevestigen. Om deze reden wordt aanbevolen een arts of dermatoloog te raadplegen als je duindoornolie wil aanbrengen op je huid.

Wat is duindoornolie?

De duindoornplant groeit bijvoorbeeld in hoge delen van China, Rusland, Noord-Europa en de Himalaya-regio.

Het wordt soms zelfs “de heilige vrucht van de Himalaya” genoemd.

Duindoornolie wordt gewonnen uit de duindoorn. Dit is een struik met bessen. Deze bessen hebben een geeloranje kleur. Wanneer de bessen koud worden geperst, dan ontstaat duindoornolie.

Sinds honderden jaren gebruiken mensen duindoorn in hun dieet of aandoeningen van de huid te verminderen.

Om achter de werkelijk effecten van duindoornolie voor de huid te komen, is meer onderzoek nodig. Wel is in enkele onderzoeken naar voren gekomen dat het waarschijnlijk antioxiderende voordelen heeft. Ook kan het mogelijk gunstig zijn voor de maag, het hart en de lever.

Desondanks wordt duindoornolie reeds verwerkt in talloze huidverzorgingsproducten. Daarnaast zijn er supplementen met duindoorn verkrijgbaar.

Duindoor is bijvoorbeeld populair, omdat de bessen 10 keer meer vitamine C bevatten dan een sinaasappel. Ook is het één van de planten met het hoogste vitamine E gehalte.

Wat zijn de voordelen van duindoornolie voor de huid?

Hieronder bespreek ik enkele mogelijke voordelen van het aanbrengen van duindoornolie op de huid.

Antioxidanten

In duindoornolie bevinden zich veel antioxidanten. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A, vitamine B, Vitamine C, vitamine E, omega-3 en flavonoïden. Hierdoor kan je proberen vrije radicalen te bestrijden met duindoornolie. Hierdoor kan je huid er minder snel oud uit zien. Ook kunnen huidaandoeningen, zoals acne en eczeem sneller verdwijnen, omdat vrije radicalen het vermogen van de huid belemmeren om zich te herstellen.

Hydrateren

Dankzij linolzuur en omega-3 in duindoornolie kan het helpen bij het hydrateren van de huid, oftewel het vochtig houden van de huid. Bijkomend voordeel is dat de huid dan minder talg hoeft te produceren. Hierdoor zullen poriën minder snel verstoppen. Ook kan de droge, ruwe en schilferige huid met eczeem mogelijk verbeteren.

Hyperpigmentatie

Ook kan duindoornolie mogelijk effectief zijn bij het verminderen van post-inflammatoire hyperpigmentatie en het egaliseren van de huidskleur. Dat komt, omdat duindoornolie misschien de algehele huidskleur en huidelasticiteit kan verbeteren.

Schimmels en bacteriën

Onthoud weer dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar het gebruiken van duindoornolie voor de huid. Toch denken sommige onderzoekers dat duindoornolie kan helpen bij het tegengaan van schimmels en bacteriën. Als dit klopt, dan kunnen klachten van acne, eczeem en rosacea verminderen.

Huidveroudering

Door de vele antioxidanten, vetzuren en vitamines in duindoornolie wordt gedacht dat het kan helpen het uiterlijk van fijne lijntjes, rimpels en littekens te verminderen. Antioxidanten kunnen namelijk voordelig zijn tegen tekenen van huidveroudering.

Vaginale droogheid

Soms ontstaat er vaginale droogheid. Dit kan leiden tot ongemak en jeuk. Mogelijk kan het inwendig gebruik van duindoornolie de gezondheid van de vagina aanzienlijk verbeteren.

Hoofdhuid

Bovendien kan duindoornolie mogelijk helpen bij vet haar en een onrustige hoofdhuid. Overtollige oliën zouden kunnen worden verwijderd zonder dat het haar uitdroogt.

Hoe kun je duindoornolie gebruiken voor de huid?

Door de vele mogelijke werkingen van duindoornolie verwerken veel huidverzorgingsbedrijven het in hun producten. Denk bijvoorbeeld aan crèmes, oogcrèmes, serums, lichaamsoliën, reinigers en maskers die het ingrediënt duindoornolie bevatten.

Duindoornolie wordt bijvoorbeeld vaak gemend met andere natuurlijke ingrediënten, zoals hyaluronzuur en jojoba olie.

Sommige mensen kiezen ervoor pure duindoornolie te gebruiken. Hierbij is het belangrijk dat je kiest voor de puurste vorm zonder chemische toevoegingen, omdat anders voedingsstoffen kunnen worden gedood. Daarna kan je een paar druppels duindoornolie nemen en het aanbrengen op je gezicht of de plekken waar je huid onrustig is.

Vergeet niet een extra vochtinbrengende crème met SPF aan te brengen na het gebruiken van een product met duindoornolie. Dat hoeft natuurlijk niet als je een kant- en klaar hydraterend product met duindoornolie gebruikt.

Wanneer duindoornolie wordt verwerkt in een gezichtsreiniger, dan is dat uiteraard de eerste stap in je huidverzorgingsroutine.

Om duindoorn oraal in te mogen nemen via supplementen moet advies worden ingewonnen bij een arts.

Beste duindoornolie producten

Er zijn veel huidverzorgingsproducten verkrijgbaar die duindoornolie bevatten. Wat is dan het beste product om aan te brengen op je huid? Dit is eigenlijk afhankelijk van jouw huidtype en huidbehoeftes.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen de pure duindoornolie van “Berivita” te gebruiken. De olie is gewonnen van de pitten en het vruchtvlees van de duindoornbes. Er zitten geen vreemde ingrediënten in, zoals parabenen en parfum. Deze duindoornolie is dan ook 100% natuurlijk en plantaardig.

Mocht jij liever een kant- en klaar product gebruiken, dan kun je kiezen voor de hydraterende crème van “You Madu“.

Wat zijn de bijwerkingen van duindoornolie?

Waarschijnlijk kunnen personen met de meeste huidtypes duindoornolie gebruiken zonder klachten te ondervinden. Er zijn dan ook weinig klachten over bijwerkingen gemeld.

Dankzij de beschermende, versterkende, hydraterende en kalmerende eigenschappen kunnen waarschijnlijk alle huidtypes duindoornolie gebruiken zonder klachten.

Voor iemand met een vette of acne-gevoelige huid is het aan te raden het effect goed in de gaten te houden. Oliën en het vetzuur linolzuur kunnen namelijk mogelijk de poriën verstoppen, waardoor acne en puistjes verergeren.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kunnen beter geen duindoornolie gebruiken, omdat hier te weinig onderzoek naar is gedaan.

Ook kan er huidirritatie of een allergische reactie optreden. Dit geldt eigenlijk voor alle huidverzorgingsproducten.

Je kunt het beste even contact opnemen met je huisarts of dermatoloog om te praten over de bijwerkingen van duindoornolie. Het wordt bijvoorbeeld afgeraden duindoornolie te gebruiken voorafgaand van een operatie of gezichtsbehandeling, omdat het bloedingen en blauwe plekken langer kan laten aanhouden.

Houd er rekening mee dat de kleur van duindoornolie intens is. Daarom kunnen er soms rode of gele vlekken vormen op producten die in contact zijn gekomen met duindoornolie.

Bovendien kan de kracht van pure duindoornolie afnemen wanneer het te lang of op de verkeerde manier word bewaard. Zorg in ieder geval dat je het bewaard in een donkere fles en uit de buurt houdt van warmte en direct licht.

Conclusie

Sinds eeuwen wordt duindoornolie gebruikt, omdat wordt gedacht dat het een aantal positieve effecten kan hebben op de huid. Dat komt door de vele stoffen in duindoorn, waaronder vitamine C, vitamine E en omega-3.

Er moet meer wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de werkelijke voordelen van duindoornolie voor de huid. Maar waarschijnlijk kan duindoornolie helpen bij het hydrateren van de huid, bestrijden van enkele huidaandoeningen en het verminderen van tekenen van huidveroudering.

De meeste huidtypes kunnen duindoornolie aanbrengen op hun huid zonder last te krijgen van bijwerkingen. Voor de zekerheid kun je medisch advies inwinnen bij een arts of dermatoloog.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *