Collageen en eczeem

Is collageen ook effectief voor de huid met eczeem?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Collageen en eczeem

Collageen is een eiwit die van nature voorkomt in ons lichaam. De laatste tijd beginnen steeds meer mensen in te zien hoe collageen in hun voordeel kan worden gebruikt.

Bij collageen wordt meestal gedacht aan het krijgen van een jeugdige huid. Minder vaak beseffen mensen dat het ook kan worden gebruikt om bepaalde huidaandoeningen te verminderen.

Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat collageen en eczeem een positief verband kunnen hebben. Als jij klaar bent met eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes, dan kan het gebruiken van collageen het overwegen waard zijn. Er zijn namelijk al veel goede resultaten bekend.

Lees verder om erachter te komen hoe collageen kan zorgen voor een mogelijke verbetering van jouw huid met eczeem.

Wat is collageen?

Voordat ik je ga vertellen over de relatie tussen collageen en eczeem zal ik je eerst iets meer vertellen over collageen in het algemeen.

Collageen is een eiwit. Het komt van nature voor in ons lichaam. Collageen is zelfs het eiwit die het meeste voorkomt in ons lichaam. Het komt bijvoorbeeld voor in onze huid, haar, nagels, bloedvaten, botten en spieren. Het kan worden gezien als een soort cement om alles bij elkaar te houden.

Collageen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de huid elastisch en stevig blijft. Om deze redenen wordt het door veel huidverzorgingsbedrijven verwerkt in hun producten. En dan met name producten die gericht zijn op het tegengaan van tekenen van huidveroudering.

Een laag collageengehalte in de huid betekent een minder gezonde huid

Naast het verbeteren van de huid kan het oraal innemen van collageen mogelijk ook gunstig zijn voor de gezondheid van de darmen. Aangezien de darmen vaker in verband worden gebracht met de huid en eczeem, zijn er dus genoeg redenen om zo snel mogelijk collageen te gaan innemen.

Nadat onderzoek heeft aangetoond dat naarmate je ouder wordt steeds minder collageen wordt aangemaakt, en het innemen van collageen ervoor kan zorgen dat de collageenafbraak drastisch kan verminderen, is collageen opeens erg populair geworden.

Wat is eczeem?

Laat ik je ook nog even vertellen wat eczeem is, voordat we kijken naar het exacte verband tussen collageen en eczeem.

Eczeem wordt gebruikt voor een aantal aandoeningen die erg op elkaar lijken. De verschillende types eczeem gaan veelal gepaard met jeukende, rode, droge en ontstoken delen van de huid. Ook kunnen open, natte zweren ontstaan.

Eczeem kan voorkomen in een lichte tot ernstige vorm. Er kunnen zelfs mentale klachten ontstaan.

Aangezien tot op heden nog niet bekend is waarom eczeem precies ontstaat, is het lastig om er van af te komen. Ook zorgt de jeuk ervoor dat mensen gaan krabben, waardoor eczeem langer aanhoudt.

Waarschijnlijk wil jij nu weten hoe het dan zit met collageen. Geldt dat eczeem ook moeilijk kan verminderen met collageen? Ik kan alvast verklappen dat collageen hoogstwaarschijnlijk een positiever effect gaat hebben op je eczeem en je huid in het algemeen.

Kan collageen helpen tegen eczeem?

Meerdere mogelijke voordelen van collageen voor de huid kunnen ook gunstig zijn voor de huid met eczeem. Waarschijnlijk kan het dagelijks innemen van een collageensupplement er dan ook voor zorgen dat eczeem klachten afnemen.

In collageen bevindingen zich bijvoorbeeld aminozuren, waaronder glycine. De glycine kan mogelijk helpen bij het afremmen van ontstekingen. Aangezien eczeem gepaard gaat met ontstekingen kan collageen effectief zijn. Ook zouden mogelijk door allergieën veroorzaakte ontstekingen kunnen worden afgeremd, wat gunstig kan zijn voor mensen die eczeem hebben door een allergie.

Ook bestaat er gehydrolyseerd collageen. Dit is collageen dat wordt gewonnen uit huid, bindweefsel en botten van grasgevoerde runderen. Het bevat een hoog gehalte van verschillende essentiële en niet-essentiële aminozuren. Er wordt gedacht dat gehydrolyseerd collageen antibacteriële eigenschappen heeft. Hierdoor kunnen mogelijk eczeem-veroorzakende bacteriën worden bestreden met dit type collageen.

Waarschijnlijk kan collageen helpen tegen eczeem om de volgende redenen:

 • Het versterken van de huid
 • Het hydrateren van de huid
 • Het verminderen van de ruwe en droge huid
 • Het bestrijden van bacteriën op de huid
 • Het herstellen van beschadigde huidcellen
 • Het verbeteren van de genezing van de huid met eczeem

De beste collageen producten tegen eczeem

Dankzij collageen kan je dus mogelijk een verbetering opmerken aan de verschillende klachten die horen bij eczeem. Wat zijn dan de beste collageen producten om te gebruiken als je last hebt van eczeem?

Er zijn allerlei manieren om meer collageen in de huid te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Poeders
 • Capsules
 • Tabletten
 • Gels
 • Crèmes
 • Gezichtsmaskers

Wanneer je collageen wil gebruiken voor eczeem, dan raad ik je de volgende producten aan. Allereerst zie je de smaakloze, 100% pure collageen poeder die je kunt drinken, welke ikzelf ook heb uitgetest en nog steeds gebruik.

Daarna zie je een dagcrème om collageen rechtstreeks te krijgen op de plek waar je het hebben wil, namelijk de plekken met eczeem. Bijkomend voordeel is dat hier ook het huideigen hyaluronzuur in zit verwerkt, waardoor de droge huid met eczeem nog effectiever kan worden verzorgd.

Conclusie

Het is mogelijk dat je een verbetering zult opmerken aan je eczeem door een product met collageen te gebruiken.

Collageen is bewezen effectief tegen huidveroudering. Daarnaast zou het mogelijk meer eigenschappen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het remmen van ontstekingen en het tegengaan van bacteriën. Hierdoor kunnen klachten van eczeem verminderen.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dagelijks wat collageen in poedervorm in te nemen, of een collageen huidverzorgingsproduct te smeren op je huid. In beide gevallen kan de eczeem hoogstwaarschijnlijk verbeteren. Kies altijd voor de juiste producten zonder toevoegingen, en neem supplementen alleen in overleg met een arts.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *