Castorolie voor huid

10 Voordelen van castorolie voor de huid en het gezicht

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Castorolie voor huid

Ben je op zoek naar een goede en betaalbare olie voor je huid? Dan kan je castorolie overwegen.

Castorolie wordt ook wel ricinusolie of wonderolie genoemd. Deze plantaardige olie wordt gewonnen door de zaden van de Ricinus communis boom (wonderboom) koud te persen. India is het land waar de meeste castorolie wordt geproduceerd.

Castorolie kan niet worden gegeten. De laatste tijd wordt het wel steeds vaker verwerkt als ingrediënt in cosmetische producten. Daarnaast gebruiken mensen castorolie in pure vorm als aanvulling in hun huidverzorgingsroutine.

Waarschijnlijk kan castorolie verschillende voordelen bieden voor de huid, omdat het vitamine E en ricinolzuur, oftewel omega-9-vetzuur bevat.

Lees verder om te ontdekken wat de voordelen zijn van castorolie voor de huid, hoe je het kunt aanbrengen op je gezicht en wat de eventuele risico’s zijn.

Voordelen van castorolie voor je huid

Zoals geldt voor vrijwel alle natuurlijke producten moet ook bij castorolie rekening worden gehouden met het feit dat er meer wetenschappelijk onderzoek moet worden gedaan naar de werkelijke potentie voor de huid.

Toch wordt gedacht dat castorolie wel degelijk een aantal voordelen heeft voor de huid en het gezicht. Hieronder benoem ik er een aantal.

1. Rimpels tegengaan

Ten eerste wordt castorolie gebruikt om vrije radicalen in het lichaam te bestrijden. Er zitten namelijk antioxidanten in castorolie die effectief zijn tegen vrije radicalen. Dat is gunstig voor de huid, omdat vrije radicalen rimpels en andere tekenen van huidveroudering laten ontstaan. Daarnaast kunnen vrije radicalen het vermogen van de huid belemmeren om zichzelf te genezen.

Castorolie tegen rimpels
Castorolie tegen rimpels

2. Acne bestrijden

Dankzij de antibacteriële eigenschappen van castorolie kan het worden gebruikt tegen acne. Bacteriën kunnen namelijk in je poriën terecht komen en hier ontstekingen veroorzaken. Dit veroorzaakt puistjes en acne. Om deze reden kan het gunstig zijn met ricinusolie de acne-veroorzakende bacteriën te bestrijden. Het antibacteriële effect wordt bereikt met ricinolzuur in castorolie.

3. Wallen verminderen

Dankzij ontstekingsremmende eigenschappen kan de zichtbaarheid van wallen worden verminderd. Daarnaast kunnen andere tekenen van ontsteking worden verminderd. Denk bijvoorbeeld aan de grootte, zwelling en roodheid van puistjes.

4. Hydraterend

Door de omega-9-vetzuren in ricinusolie kan de huid worden gehydrateerd. Het bevochten van je huid kan ervoor zorgen dat je huid er jonger, glanzender en gezonder uit komt te zien. Een goede gehydrateerde huid is tevens minder vatbaar voor tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes.

5. Eczeem en psoriasis verminderen

Naast acne kan castorolie ook gunstig zijn bij andere huidaandoeningen, zoals eczeem, psoriasis en rosacea. Dit komt bijvoorbeeld door het tegengaan van een droge huid en bacteriën die gepaard gaan met eczeem. Anderzijds kunnen door psoriasis veroorzaakte ontstekingen op de huid worden verminderd.

Castorolie tegen eczeem en puistjes
Castorolie tegen eczeem en andere huidaandoeningen

6. Zichtbaarheid van littekens verminderen

Castorolie kan helpen bij het herstellen van beschadigde huidcellen en het voeden van littekens. Dankzij vetzuren in ricinusolie kan het littekenweefsel worden bereikt en de groei van gezond weefsel worden bevordert. Het resultaat is dat de zichtbaarheid van littekens verminderd.

7. Verbrande huid verlichten

Ontstekingsremmende effecten van castorolie kunnen ervoor zorgen dat de pijn van een verbande huid verminderd. Daarnaast helpen de hydraterende effecten bij het verminderen van een schilferige, verbande huid.

8. Droge lippen hydrateren

Je lippen zijn een gevoelig stukje huid. Castorolie wordt vaak verwerkt in lippenstift en lipgloss, omdat het de lippen kan hydrateren. Hierdoor worden je lippen zachter en minder droog.

9. Reinigen van de huid

Triglyceriden in castorolie kunnen helpen bij het verwijderen van vuil en verontreinigheden op de huid.

10. Gezonde huid

Bovendien bevat castorolie veel gezonde vetzuren, die essentieel zijn voor het behouden van een gezonde huid. Ook kan castorolie ervoor zorgen dat andere huidverzorgingsproducten beter kunnen worden opgenomen door je huid.

Er is zeer weinig onderzoek gedaan naar het aanbrengen van castorolie op de huid. Volgens een studie uit 2012 heeft castorolie waarschijnlijk antioxiderende en antibacteriële eigenschappen.

Hoe kan je castorolie aanbrengen op je gezicht en huid?

Castorolie is een redelijk dikke olie. Vandaar kan worden gekozen het te vermengen en verdunnen, voordat je het aanbrengt op je gezicht of huid. Op deze manier kan de castorolie namelijk makkelijker intrekken in je huid.

Je kunt bijvoorbeeld een olie, zoals kokosnootolie, amandelolie of olijfolie gebruiken om castorolie te mengen. Hiervoor kun je ook gewoon water gebruiken.

Castorolie mag worden aangebracht op het gezicht, nadat je je gezicht hebt gewassen. De castorolie kan nu enkele uren intrekken in de huid. Andere mensen kiezen ervoor castorolie enkele minuten in te laten trekken en het er weer van af te wassen.

Breng castorolie bijvoorbeeld in de ochtend of avond aan op je huid.

Kies voor Berivita castorolie. Deze is namelijk goedkoop en 100% zuiver. Er zijn dus geen slechte ingrediënten in verwerkt. Ook is deze koudgeperst, zodat alle gunstige stoffen voor de huid bewaard zijn gebleven.

Castorolie product voor de huid

Is castorolie veilig voor je gezicht en huid?

De meeste mensen kunnen castorolie aanbrengen op hun huid zonder bijeffecten te ervaren.

Ook is de kans klein dat poriën zullen verstoppen en er dus mee-eters ontstaan.

Sommige mensen zijn echter allergisch voor castorolie. Er kan dan huiduitslag en jeuk ontstaan. Ook mogen zwangere vrouwen geen castorolie gebruiken.

Je kunt dan ook het beste even een arts of dermatoloog raadplegen om te vragen naar de veiligheid van castorolie. Ook kunnen zij je vertellen of castorolie geschikt is voor jouw specifieke huidaandoening of huidprobleem.

Bovendien kun je zelf een test uitvoeren door een klein beetje castorolie aan te brengen op de binnenkant van je elleboog. Wacht rustig een dagje het effect af op het kleine stukje huid, voordat je het gaat aanbrengen op je hele gezicht. In het geval van huidirritatie wil je dit natuurlijk niet hebben op je gezicht.

Ervaringen met het aanbrengen van castorolie op het gezicht en de huid

Mensen die castorolie willen gebruiken voor hun huid en gezicht vragen zich vaak af wat de ervaringen zijn van andere mensen die het reeds hebben aangebracht.

Op het internet zijn eigenlijk voornamelijk goede ervaringen te lezen over het gebruiken van castorolie voor de huid. Natuurlijk kan niet iedereen tevreden zijn. Daarom lees je soms dat er geen tot nauwelijks effect wordt ervaren.

Ik ben zelf van mening dat veel mensen denken dat er een wondermiddel bestaat voor de huid. Hoewel castorolie “wonderolie” wordt genoemd, is dat natuurlijk maar een verzinsel.

Om een gezonde huid te krijgen en te behouden moet vaak meer worden gedaan dan het gebruiken van producten. Denk bijvoorbeeld aan het consumeren van gezonde voeding en het vermijden van stress. Het is daarom logisch dat niet iedereen goede ervaringen heeft met castorolie.

Conclusie

Veel mensen gebruiken castorolie om de gezondheid van hun huid en gezicht te verbeteren.

Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat castorolie ontstekingsremmende, antimicrobiële, hydraterende, verzachtende en andere gunstige eigenschappen heeft. Dit draagt bijvoorbeeld bij aan een betere textuur en teint van de huid. Er zijn echter nog geen grote medische onderzoeken gedaan naar het gebruiken van castorolie voor de huid.

Hedendaags wordt castorolie al vaak gebruikt als ingrediënt in cosmetica. Het is dan hier ook voor goedgekeurd. Andere mensen kiezen ervoor pure ricinusolie aan te brengen op hun gezicht. Dit is veel goedkoper, en je loopt dan niet het risico dat je huid in contact komt met slechte ingrediënten.

Overleg met een arts over het gebruiken van castorolie of een ander natuurlijk product als je deze voor het eerste wil proberen, terwijl je een huidaandoening of gevoelige huid hebt. Mensen met een allergie voor castorolie moeten uiteraard uit de buurt blijven van castorolie.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *