Calendula tegen eczeem

Wat is het effect van goudsbloemzalf op eczeem?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Calendula tegen eczeem

Een ander woord voor calendula is goudsbloem. Zoals je aan de naam kunt herkennen, is het dan ook een bloem.

Sommigen mensen gebruiken calendula tegen eczeem. Er wordt namelijk gedacht dat calendula bijvoorbeeld kan helpen bij het remmen van ontstekingen en het bestrijden van bacteriën. Ook kan het mogelijk helpen bij het herstellen van wonden.

Volgens veel personen met eczeem en andere huidaandoeningen heeft calendula inderdaad de potentie een verbetering op te merken aan de huid. Houd er echter rekening mee dat hier meer onderzoek voor nodig is. Tot op heden is dit dus nog niet bevestigd. Raadpleeg voor de zekerheid een arts als je calendula wil gebruiken voor eczeem.

Op deze pagina ga ik je vertellen hoe je calendula kunt gebruiken voor eczeem en waarom dit kan helpen.

Hoe wordt goudsbloem gebruikt in de huidverzorgingsmarkt?

Calendula of goudsbloem is een bijzondere bloem. Het kopje volgt namelijk de hele dag de zon. Dit betekent dat de bloemblaadjes in aanraking komen met veel licht en warmte. Vervolgens wordt dit omgezet in gunstige bestanddelen.

Calendula produceert verschillende stoffen. Denk bijvoorbeeld aan carotenoïden, flavonoïden en essentiële oliën. Men denkt dat dit bijvoorbeeld kan helpen bij het remmen van ontstekingen en het aanmaken van nieuw weefsel. Door de verschillende effecten op de huid is het een populaire bloem geworden.

De bloem, blaadjes en stengel worden met de hand geplukt, gereinigd en gedroogd. Ingrediënten hiervan worden gebruikt in huidverzorgingsproducten.

Men gebruikt goudsbloem als alternatieve of aanvullende verzorging.

Mag je calendula gebruiken bij eczeem?

Calendula wordt ook wel ‘moeder van de huid’ genoemd. Dit komt, omdat het een veilige en zachte plant is voor alle leeftijden.

Je kunt calendula in olie- of zalfvorm gebruiken om eczeem op je gezicht en lichaam te bestrijden.

Antioxidanten in calendula kunnen de huid helpen beschermen tegen vrije radicalen. Denk aan zonlicht wat de huid irriteert.

Ook kan het mogelijk helpen bij het overgaan van wonden. Dankzij de bevorderde aanmaak van collageen en elastine kan de huid aanzienlijk verbeteren. Mogelijk kan met calendula worden voorkomen dat er littekens ontstaan nadat eczeem is overgegaan.

Calendula wordt ook wel ‘bloem van de zon’ genoemd, omdat het mee kan bewegen met de zon en schade door de zon kan verminderen. Vandaar gebruiken mensen het soms als een after-sun.

Waarom helpt calendula bij eczeem?

Calendula wordt gebruikt tegen eczeem, omdat mensen denken dat het de volgende effecten kan hebben:

  • Het verbeteren van wonden
  • Het verminderen van jeuk
  • Het verminderen van de neiging om te krabben
  • Het verminderen van pijn
  • Het verminderen van ontstekingen
  • Het herstellen van cellen
  • Het verbeteren van het uiterlijk van de huid
  • Het tegengaan van eczeem veroorzakende bacteriën

Hoe gebruik je calendula bij eczeem?

Calendula kan worden aangebracht op verschillende lichaamsdelen. Het maakt dus niet uit of je last hebt van eczeem op je gezicht of op je lichaam.

Er zin verschillende producten met calendula verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een gezichtsreiniger, zalf of crème. Ook worden capsules en thee gemaakt van goudsbloem. Calendula is zelfs zo zacht dat je de bloemen kunt verwerken in een salade en deze kunt opeten.

Door calendula te combineren met andere ingrediënten, kan een hydraterend effect worden bereikt. Dat is gunstig voor de droge huid met eczeem. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een crème of zalf die zowel calendula als aloë vera bevat, een ander kalmerend natuurlijk product.

Vermijd in ieder geval chemicaliën, converseermiddelen en andere vreemde stoffen die de huid met eczeem kunnen verergeren.

Men denkt dat je het meeste kunt profiteren van de voordelen van calendula door het in olievorm te gebruiken. Het kan dan namelijk in de diepere huidlagen doordringen.

Welke calendula zalf gebruiken bij eczeem?

Op de markt zijn talloze zalven, crèmes en andere verzorgingsproducten met calendula en goudsbloem verkrijgbaar. Daarom weten veel mensen niet wat betrouwbare producten zijn.

Ik raad je aan te kiezen voor ‘VSM Derma Calendulan zalf‘.

VSM houdt zich al meer dan 100 jaar bezig met het ontwikkelen van producten uit de natuur. Dit doen zij op een veilige, verantwoorde en milieuvriendelijke manier.

Met de Derma Calendulan zalf kun je de huid hydrateren, de ruwe en schrale huid verzorgen en kloven verzorgen. Bovendien kun je het herstellend vermogen van de huid bevorderen.

Calendula zalf tegen eczeem

Wat zijn de risico’s?

Waarschijnlijk ontstaan er geen vreemde reacties na het gebruiken van calendula zalf tegen eczeem.

Je dient echter calendula te vermijden als je er allergisch voor bent. Ook mag je het niet gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Er moet namelijk meer onderzoek worden gedaan of dat veilige periodes zijn om calendula te gebruiken.

Oraal innemen van calendula wordt afgeraden als je over twee weken wordt geopereerd, omdat je er slaperig van kunt worden.

Raadpleeg een arts voor een compleet medisch advies afgestemd op jouw situatie.

Conclusie

Calendula of goudsbloem kan worden gebruikt voor eczeem. Sommigen patiënten geven aan een positief effect te hebben ervaren. Er moet echter meer onderzoek worden gedaan om conclusies te kunnen trekken.

Calendula wordt voornamelijk gebruikt als een zalf. Goudsbloemzalf en calendula zalf helpen mogelijk bijvoorbeeld tegen ontstekingen en jeuk.

Mocht je een product met calendula willen proberen tegen eczeem, let er dan op dat het product uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat.

Bovendien dien je contact op te nemen met een arts om calendula te gebruiken voor het behandelen of verzorgen van een aandoening, zoals eczeem.

Je kunt bijvoorbeeld ook een test uitvoeren door een klein beetje calendula aan te brengen op een klein onopvallend stukje huid.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *