Cactusolie voor het gezicht

De 7 voordelen van cactusvijgolie voor je huid en gezicht

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Cactusolie op het gezicht

Huidoliën worden steeds populairder. Veel mensen kiezen namelijk liever voor natuurlijke producten in plaats van chemische producten.

Het gebruiken van cactusolie voor het gezicht kan een goede keuze zijn. Het is dan wel belangrijk te kiezen voor cactusvijgolie, omdat deze meer gunstige eigenschappen heeft voor de huid dan gewone cactusolie.

In cactusvijg bevinden zich een aantal gunstige stoffen. Denk bijvoorbeeld aan onverzadigde vetzuren, vitamines, mineralen, flavonoïden, fenolen, fytosterolen en antioxidanten. Alle voordelen en de zachtheid van cactusvijgolie maakt het een geschikt olie voor alle huidtypes.

De laatste tijd bieden steeds meer bedrijven cactusolie of cactusvijgolie aan als huidverzorgingsproduct. Laten we eens kijken naar de voordelen van cactusvijgolie en waar goede producten aan moeten voldoen.

Wat is cactusvijgolie?

Cactusvijgolie wordt ook wel Prickly Pear Oil genoemd. De olie wordt gewonnen uit de cactusvijg. Dit is een vrucht met een dunne schil, stekels en zaden.

In het vruchtvlees van de cactusvijg zitten dus zaden. Deze zaden worden uit het vruchtvlees gehaald, gedroogd en geperst. Hierdoor ontstaat cactusvijgolie. Cactusvijgolie heeft een fruitige geur.

De cactusvijg is de vrucht van de cactussoort Opuntia ficus-indica

Aangezien voor 1 liter cactusvijgolie ongeveer 1 miljoen cactusvijgzaden nodig zijn, is het één van de meest zeldzame oliën van de wereld.

De voordelen van cactusvijgolie voor het gezicht

Meer wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen wat de exacte voordelen zijn van cactusolie of cactusvijgolie voor de huid. Echter, in cactusvijgolie komen verschillende stoffen voor die waarschijnlijk het uiterlijk van je gezicht kunnen bevorderen.

Mogelijk heeft cactusvijgolie de volgende voordelen voor je huid en gezicht.

1. Antioxiderend

Dankzij het hoge gehalte antioxidanten zou kunnen worden geprofiteerd van antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat cactusvijgolie de huidcellen kan beschermen tegen schade door vrije radicalen. Hierdoor wordt vroegtijdige huidveroudering tegengegaan. Onder andere de vitamine E in cactusvijgolie zou dit effect tot stand brengen.

Cactusvijgolie zou tot wel 2 of 3 keer de hoeveelheid vitamine E in arganolie bevatten

2. Antibacterieel

Volgens een onderzoek zou cactusvijgolie antibacteriële eigenschappen hebben. Hierdoor zouden mogelijk huidaandoeningen die gepaard kunnen gaan met bacteriën kunnen worden bestreden. Hierbij kan je denken aan acne, rosacea en eczeem.

3. Hydrateren

In cactusvijgolie bevindt zich linolzuur. Deze vetzuur kan de hydratatie van je huid bevorderen door je huid te helpen bij het vasthouden van water. Dit kan resulteren in een minder droge en schilferige huid.

4. Collageenaanmaak

Dankzij aminozuren in cactusvijgolie zou de collageenproductie kunnen worden gestimuleerd. Dit kan ervoor zorgen dat huidcellen sneller vernieuwen. Hierdoor kan de huid gladder en stralender worden.

5. Donkere kringen onder ogen

Vitamine K in cactusvijgolie zou kunnen helpen donkere kringen onder je ogen te verminderen en de elasticiteit van je huid te bevorderen.

6. Ontstekingsremmend

Flavonoïden in cactusvijgolie zouden een ontstekingsremmende werking hebben. Dit kan plekken met roodheid, zwelling, pijn en jeuk op je huid ten goede komen.

7. Werkzaamheid andere stoffen

Cactusvijgolie is een populaire dragerolie. Je kunt dus besluiten een sterkere essentiële olie te verdunnen met cactusvijgolie. Wetenschappers probeerde eens een mengsel te maken van cactusvijgolie en vitamine A waaruit bleek dat cactusvijgolie kan helpen andere voedingsstoffen in de huid af te leveren.

Hoe kan je cactusvijgolie aanbrengen op je gezicht?

Cactusvijgolie is relatief makkelijk in gebruik. Het is namelijk geen essentiële olie en hoeft dus niet te worden verdund.

Simpelweg neem je twee druppels cactusvijgolie in je hand en wrijf je dit zachtjes op je gereinigde huid. Doorgaans mag cactusvijgolie twee keer per dag worden aangebracht op de huid. Het liefst in de ochtend en in de avond.

Cactusvijgolie kan worden verkregen in natuurvoedingswinkels en online. Het beste is te kiezen voor cactusvijgolie die 100% puur is. Ook zijn producten met het label “ongeraffineerd”, “koudgeperst” en “biologisch” vaak van hogere kwaliteit.

Product met pure cactusvijgolie voor de huid

Kan cactusvijgolie gepaard gaan met bijwerkingen?

Ja, de huid kan een reactie geven op ieder product dat wordt aangebracht op de huid, dus ook op cactusolie.

Gelukkig zullen de meeste gezonde mensen geen bijwerkingen ervaren als zij cactusvijgolie aanbrengen op hun huid. Ook kan cactusvijgolie geschikt zijn voor alle huidtypes.

Tenzij je een allergie hebt voor cactusvijgen of een stof die het bevat, kan je cactusvijgolie dus zeker overwegen.

In het geval van een gevoelige huid kan je voor de zekerheid een kleine hoeveelheid onverdunde cactusvijgolie aanbrengen op de binnenkant van je pols. Mocht je huid na 24 uur geen reactie hebben gegeven, dan is het waarschijnlijk veilig om aan te brengen op je gezicht.

Zijn er alternatieven voor cactusolie?

Aangezien veel zaden nodig zijn om cactusvijgolie te maken, is het een redelijk duur product. Vooral wanneer je een product kiest van de hoogste kwaliteit betaal je al gauw 20 tot 50 euro. Om deze reden kan je overwegen een andere natuurlijke olie met vergelijkbare eigenschappen te gebruiken, zoals:

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *