Zijn blauwe bessen gezond voor je huid?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Blauwe bessen gezond voor huid

Blauwe bessen zijn zoet, klein en vooral ook erg gezond. Ik verwerk de bessen bijvoorbeeld in mijn muffins, smoothies of ochtend yoghurtjes. Eigenlijk kunnen blauwe bessen in tal van recepten worden verwerkt. Misschien wist je het nog niet, maar mogelijk kunnen blauwe bessen je huid ook een aantal voordelen bieden.

Hoewel in de volksmond blauwe bessen ook gewoon bosbessen worden genoemd, zitten er enkele kleine verschillen tussen de bessen. Zo zijn blauwe bessen van de binnenkant niet blauw en groeien zij aan hoge struiken. In de meeste winkels vind je dan ook blauwe bessen in plaats van bosbessen.

In deze blog ga ik je vertellen of blauwe bessen gezond zijn voor je huid. Ook ga ik toelichten voor welke huidaandoeningen blauwe bessen misschien kunnen helpen.

Ga niet zelf aan de slag met het maken van huidverzorgingsmiddeltjes met blauwe bessen. Ze bevatten namelijk een sterk pigment die vlekken kunnen opleveren op de huid. Daarnaast kunnen blauwe bessen tot verergering van huidproblemen leiden als het rechtstreeks wordt aangebracht op de huid. Bovendien is meer onderzoek nodig om te bewijzen wat blauwe bessen, zwarte bessen en bosbessen kunnen betekenen voor jouw huid.

Wat zijn de voordelen van blauwe bessen voor de huid?

Blauwe bessen zijn een natuurlijke superfood. Ze hebben namelijk de potentie om ziektes te bestrijden. Ook kunnen ze het hele jaar worden verkregen in de supermarkt, op de markt of bij de fruit- en groentewinkel. En ze zijn ook nog eens betaalbaar!

Blauwe bessen zouden mogelijk gunstig kunnen zijn voor het gezond en jong houden van de huid. Dit is ook de reden waarom bekende merken, zoals Nivea en Andrélon bosbessen verwerken in hun huidverzorgingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan serums, gezichtsreinigers en maskers die blauwe bessen extracten bevatten.

Hieronder berspreek ik de voordelen van blauwe bessen voor de huid.

1. Voorkomen van vroegtijdige huidveroudering

De eerste manier waarop blauwe bessen een bijdrage kunnen leveren aan de huid is het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering. Dit komt door de vele antioxidanten en andere stoffen die antioxiderende eigenschappen hebben in de blauwe bessen. Antioxidanten kunnen dan ook helpen de huidcellen te beschermen tegen vrije radicalen. Denk aan schade door zonnestralen, sigarettenrook en milieuvervuiling wat kan worden voorkomen. Wanneer dit wel gebeurt, kan de huid ouder gaan lijken en kunnen er rimpels en fijne lijntjes beginnen te vormen.

2. Optimaliseren van de bloedsomloop

Een gezond hart en een gezonde bloedsomloop zijn gunstig voor je huid. Immers, je hart pompt bloed door je lichaam voor het vervoeren van voedingsstoffen en het verwijderen van afvalstoffen. De voedingsstoffen heeft je huid nodig om zichzelf te herstellen. Het is dan ook zo dat het eten van bosbessen de toevoer van voedingstoffen en zuurstof naar de cellen kan bevorderen. Hierdoor zal de celvernieuwing verbeteren en kan de huid gezonder en jonger lijken.

3. Aanmaak van collageen verbeteren

In blauwe bosbessen bevinden zich anthocyanen. Deze stoffen zijn gunstig voor de aanmaak van collageen. Hetzelfde geldt voor de vitamine C in de bosbessen. Het is van belang voldoende collageen te produceren, zodat de huid gezond en stevig kan blijven.

4. Sneller genezen van wonden

Wonden zouden mogelijk sneller kunnen genezen door het eten van blauwe bessen. Bosbessen zijn namelijk een rijke bron van vitamine C en vitamine K. Deze vitamines kunnen de wondgenezing ten goede komen. Daarnaast is in het geval van een wond sprake van veel oxidatieve stress waardoor antioxidanten de vrije radicalen kunnen tegengaan. Het is in ieder geval niet verstandig blauwe bossen aan te brengen op wonden, omdat er dan een infectie kan ontstaan.

Kunnen blauwe bessen ook helpen tegen huidproblemen, zoals acne?

Er is meer onderzoek nodig om te kunnen bepalen of blauwe bessen ook effectief kunnen zijn voor huidproblemen. Toch kan het mogelijk effectief zijn blauwe bessen te eten bij het beheersen van een huidprobleem als we kijken naar alle voordelen die ze bieden.

Voor acne geldt dat blauwe bessen een veilige keuze zijn voor het acne dieet. Blauwe bessen hebben namelijk een lage glycemische lading en laten de bloedsuikerspiegel dus niet te snel stijgen. Je kunt dus alsnog iets zoetigs binnenkrijgen, zonder direct veel slechte suikers te hoeven eten. Ook bevatten blauwe bessen antioxidanten, waarvan wordt gedacht dat ze kunnen helpen acne en andere huidproblemen te bestrijden. Dit komt door het verminderen van oxidatieve stress.

Bovendien zijn blauwe bessen rijke bronnen van vezels. Deze stoffen kunnen helpen de darmen gezond te houden, wat je vervolgens mogelijk ook kunt zien aan een verbetering van je acne, psoriasis, eczeem, rosacea en vroegtijdige huidveroudering. Je moet echter geen bosbessen rechtstreeks op je huid aanbrengen, omdat dit de huidklachten kan verergeren.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *