Beste psoriasis shampoo

De top 5 shampoos voor psoriasis in 2023

Gemiddelde leestijd: 18 minuten
Beste shampoo voor psoriasis

Naar schatting leven maar liefst meer dan 1 miljoen Nederlanders met psoriasis.

Deze huidaandoening gaat gepaard met klachten door huidcellen die zich te snel vernieuwen en ophopen. Dit veroorzaakt een droge, schilferige, jeukende en pijnlijke huid. Daarnaast kan het beschamend zijn om last te hebben van psoriasis op een zichtbare plek, zoals de hoofdhuid.

Je kunt verschillende dingen doen om van psoriasis af te komen. Denk aan shampoos, crèmes, medicijnen en lichtbehandelingen. Om te bepalen wat het beste voor jou is, kan je een dermatoloog raadplegen. Soms is zelfs een combinatie van behandelingen nodig.

Toch kan ik begrijpen dat je zo snel mogelijk de psoriasis op je hoofdhuid en in je haar wil zien verdwijnen of in ieder geval verminderen. Daarom heb ik een handige lijst voor je gemaakt van de beste psoriasis shampoos.

Normale haarproducten kunnen irritatie veroorzaken of verergeren. Douchen met goede haarproducten is dus een basisverzorging voor psoriasis. Soms is een goede shampoo zelfs genoeg voor iemand om van psoriasis op de hoofdhuid af te komen.

Bovendien geef ik een aantal tips die je kunt gebruiken bij het uitkiezen van de beste shampoo. Het is namelijk onder andere belangrijk te zoeken naar ingrediënten waarvan wordt gedacht dat ze helpen en slechte ingrediënten te vermijden.

Wat is psoriasis op de hoofdhuid?

Waarschijnlijk weet je al wat psoriasis op de hoofdhuid is. Je bent immers op zoek gegaan naar de beste shampoo voor de psoriasis op je hoofdhuid. Voor de zekerheid zal ik het nog even kort toelichten.

Psoriasis een huidaandoening die vaak chronisch is. Alle lichaamsdelen kunnen worden getroffen. Sommige gebieden zijn moeilijker te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan de nagels en hoofdhuid.

Naast psoriasis op de hoofdhuid kan het bijvoorbeeld ook ontstaan op de volgende plekken:

  • knieën
  • ellebogen
  • rug
  • boven de billen
  • oren

Bij psoriasis op de hoofdhuid is er sprake van huidcellen die zich te snel vernieuwen. Hierdoor ontstaat er een zogenaamde ophoping van huidcellen op de huid. Deze plekken zijn rood, schilferig en kunnen verschillen van omvang. De grote, dikke plekken worden ook wel plakkaten genoemd.

Hoe maakten wij deze lijst met de beste shampoos?

Bij het maken van de lijst hebben wij rekening gehouden met verschillende punten.

Ten eerste raden veel dermatologen aan shampoos te gebruiken die zijn doordrenkt met salicylzuur en koolteer. Deze tamelijk milde ingrediënten worden ook vaak verwerkt voor psoriasis op andere lichaamsdelen.

Salicylzuur kan helpen bij het losmaken van de bovenste laag van de huid. Hierdoor kunnen schilfers makkelijker worden verwijderd. Ook kan salicylzuur ervoor zorgen dat huidcellen niet te snel vernieuwen op je hoofdhuid. Het gevolg kan zijn dat symptomen van psoriasis zoals jeuk, irritatie en een branderig gevoel verminderen.

Hoe teer kan helpen bij psoriasis is nog niet precies duidelijk, maar het wordt al vele jaren gebruikt. Er wordt gedacht dat teer kan helpen bij het remmen van ontstekingen, verminderen van schilfering, stillen van jeuk en verminderen van zwelling.

Tevens tref je in deze lijst shampoos aan die andere ingrediënten bevatten, welke zijn ondersteund door onderzoek.

Naast adviezen van dermatologen keken we ook naar ervaringen van klanten die last hebben of hadden van psoriasis op hun hoofdhuid. Hoewel de hevigheid van psoriasis kan verschillen denk ik namelijk dat het zoeken naar producten met veel positieve beoordelingen een goede manier de beste shampoo te vinden.

Beste psoriasis shampoos van dit moment (2023)

Na uitgebreid onderzoek hebben wij hieronder een handig overzicht voor je gemaakt, waarin we de beste shampoos tegen psoriasis op een rijtje hebben gezet. Het zijn allemaal shampoos die kunnen worden gebruikt tegen je psoriasis. Doe hier je voordeel mee.

De producten staan weergegeven in willekeurige volgorde, omdat resultaten kunnen verschillen per psoriasis patiënt.

1. Lucovitaal Psoriasis Shampoo

De eerste beste shampoo voor psoriasis van “Lucovitaal” is het overwegen waard om meerdere redenen. Met dit medisch hulpmiddel kan je verlichting geven aan symptomen, zoals een jeukende, rode, schilferige en droge hoofdhuid. De psoriasis kan effectief worden gekalmeerd. Dit wordt bereikt met ingrediënten die hydraterende eigenschappen hebben. Denk aan Dode Zee mineralen. Wist je dat elk jaar vele mensen speciaal afreizen naar de Dode Zee om hierin te zwemmen, omdat super veel mensen hierdoor hun psoriasis zien verminderen of verdwijnen? Door te kiezen voor Lucovitaal Psoriasis Shampoo kan je het effect thuis ondervinden. Aangezien de shampoo geen cortisonen, antibiotica, zeep of parfum bevat, is deze zeer vriendelijk voor hoofdhuid en haar.

Beste shampoo tegen psoriasis van Lucovitaal
Lucovitaal

2. Australian Bodycare Psoriasis Shampoo

Een andere goede shampoo bij psoriasis is ontwikkeld door het bekende merk “Australian Bodycare“. Dit product bevat een aantal effectieve ingrediënten, waaronder 100% natuurlijke tea tree olie en glycerine. Er wordt gedacht dat tea tree olie gunstig kan zijn bij psoriasis door het tegengaan van bacteriën, het remmen van ontstekingen en het verwijderden van opgehoopte dode huidcellen. Hierdoor zouden roodheid en jeuk kunnen verminderen. Anderzijds is glycerine een stof die van nature voorkomt in je lichaam om je huid vochtig te houden. Het product is veganistisch, dierproefvrij, getest door dermatologen en goedgekeurd door farmaceuten. Aangezien huidspecialisten zich erin hebben verdiept, kan je wel begrijpen dat dit één van de betere shampoos is op de markt. Overweeg dus voortaan je haar te wassen en je hoofdhuid te verzorgen met deze shampoo voor psoriasis.

Goede psoriasis shampoo van Australian Bodycare
Australian Bodycare

3. Jacob Hooy Teer Shampoo

Deze shampoo voor psoriasis wordt aangeboden door het merk “Jacob Hooy“. Het is één van de beste shampoos tegen psoriasis, omdat het teer bevat als ingrediënt. Teer wordt al vele eeuwen gebruikt bij huidaandoeningen. Zelfs dermatologen raden teer aan bij psoriasis. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat teer kan helpen jeuk te verminderen, ontstekingen kan remmen, schilfers kan weghalen, de huid kan verkoelen en de verdikte huid kan verzachten. Aangezien Jacob Hooy is opgericht in 1743 hebben zij ontzettend veel kennis vergaard over ingrediënten die écht werken bij huidaandoeningen. De shampoo is mild en zacht voor de hoofdhuid, waardoor deze geschikt is voor alle haartypes.

Beste shampoo met teer voor psoriasis van Jacob Hooy
Jacob Hooy

4. Ducray Kertyol P.S.O. Voor Psoriasis

Naast teer sprak ik eerder in dit artikel over salicylzuur. Dit schijnt een geweldig ingrediënt te zijn voor mensen met psoriasis, omdat het schilfers kan verwijderen en het celvernieuwingsproces in zijn normale modus kan terugbrengen. Wanneer je salicylzuur wil gebruiken tegen psoriasis op je hoofdhuid, dan raad ik je aan te kiezen voor de shampoo van “Ducray“. Uit een klinische studie onder 54 psoriasis patiënten is gebleken dat deze shampoo zeer effectief is in het verminderen van psoriasis en het voorkomen van terugkerende klachten. Enkele percentages uit de studie zijn bijvoorbeeld: “77% minder jeuk vanaf het eerste gebruik”, “78% minder dikke plakkaten na 1 maand” en “79% betere levenskwaliteit na 1 maand”. Deze percentages laten zien dat er een goede kans bestaat dat jij ook een verbetering zult opmerken. Bovendien bestaat de formule van Kertyol P.S.O. voor 76% uit natuurlijke of van oorsprong natuurlijke ingrediënten en is de shampoo getest onder dermatologisch toezicht.

Beste shampoo voor psoriasis van Ducray
Ducray

5. Juhldal PSO Psoriasis Shampoo No 4

Als laatste verdient PSO Shampoo No 4 voor psoriasis van “Juhldal” een plekje in deze lijst van de beste shampoos voor psoriasis. In 2018 is deze shampoo zelfs genomineerd voor “Consumentenprijs van het jaar” bij de Deense Beauty Awards. Zowel mannen als vrouwen met alle haartypes, die last hebben van een jeukende, droge en geïrriteerde hoofdhuid mogen gebruik maken van PSO Shampoo No 4. In deze shampoo zit onder andere een hoog gehalte natuurlijk bromeline. Dit ingrediënt kan helpen psoriasis op de hoofdhuid te kalmeren. Andere verwerkte ingrediënten zijn uitsluitend het meest effectief en natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan yucca en smeerwortel. Aangezien de shampoo dermatologisch getest, PH-neutraal en silliconenvrij is, is dit een veilig keuze bij psoriasis.

Beste psoriasis (PSO) shampoo no 4 van Juhldal
Juhldal

Veelgestelde vragen over de beste shampoo voor psoriasis

Voor mensen die na het bekijken van deze lijst met beste shampoos voor psoriasis toch nog met vragen zitten, hebben wij hieronder een lijst met veelgestelde vragen samengesteld.

Hoe kies je de beste shampoo?

Let bij het uitkiezen van de shampoo op de volgende punten:

  • Zoek in het geval van milde tot matige psoriasis naar de best vrij verkrijgbare shampoo. In het geval van ernstige psoriasis kan een arts een voorgeschreven shampoo aanbevelen.
  • Stem ingrediënten in een shampoo af op jouw haartype. Denk aan een psoriasis shampoo voor droog, krullend, gekleurd of fijn haar. Sommigen ingrediënten kunnen namelijk je haar uitdrogen of zijn te sterk voor jouw haartype.
  • Mocht je geen shampoo in de lijst hebben kunnen vinden, dan kan je zelf verder onderzoek doen. Zoek naar producten die bijvoorbeeld salicylzuur en teer bevatten, of veel goede reviews hebben ontvangen.

Wanneer moet je een dokter bezoeken?

Ten eerste kan het verstandig zijn een arts of dermatoloog te laten vaststellen of je daadwerkelijk last hebt van psoriasis. Je weet dan zeker dat je naar producten tegen psoriasis moet zoeken. Mochten vervolgens de klachten niet verminderen, dan kan je arts helpen zoeken naar een geschikte voorgeschreven shampoo of andere professionele behandeling.

Mogelijk zijn teerproducten niet geschikt voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Zorg dus ook dat je een arts raadpleegt voordat je een nieuw product uitprobeert.

Hoe snel kan je verlost raken van psoriasis op je hoofdhuid door de beste shampoo?

Soms kan één van de beste psoriasis shampoos al na één keer de klachten drastisch verminderen. Het is echter niet mogelijk antwoord te geven op de vraag hoe snel je volledig verlost bent van psoriasis op de hoofdhuid. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de ernst van jouw psoriasis.

Hoe vaak moet je een shampoo aanbrengen?

Aangezien de besproken shampoos kunnen helpen de vervelende symptomen van psoriasis op de hoofdhuid te onderdrukken, kan het verleidelijk zijn elke dag of zelfs meerdere keren per dag de shampoo aan te brengen. Echter, vaak bevelen merken van de shampoos aan de producten twee tot drie keer per week te gebruiken in plaats van dagelijks. Daarnaast mogen ze vaak alleen voor een korte tijd worden gebruikt.

Hoe gebruik je een shampoo voor psoriasis op de juiste manier?

De sleutel is een shampoo vier tot vijf minuten op de hoofdhuid te laten rusten en daarna pas eraf te spoelen. Wanneer de shampoo te snel wordt uitgespoeld, werkt het niet.

Wat kan je nog meer doen als je last hebt van psoriasis op je hoofdhuid?

De ernst van psoriasis op je hoofdhuid kan verminderen door het gebruiken van een shampoo. Echter, je kunt meer doen om psoriasis onder controle te houden. Zorg bijvoorbeeld dat je voldoende je haar wast, stress uit de weg gaat, minder alcohol drinkt en minder sigaretten rookt. Daarnaast zijn er conditioners die je hoofdhuid gehydrateerd houden nadat je de shampoo hebt aangebracht en uitgewassen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *