Beste crèmes en serums tegen pigmentvlekken

Top 10 best geteste serums en crèmes tegen pigmentvlekken in 2023

Gemiddelde leestijd: 29 minuten
Beste crème en serum tegen pigmentvlekken

Aangezien op de markt een behoorlijk aantal producten tegen pigmentvlekken verkrijgbaar zijn, willen veel mensen weten wat op dit moment de beste crèmes en serums tegen pigmentvlekken zijn.

Vrijwel iedereen krijgt in meer of mindere mate te maken met hyperpigmentatie. Bij dit huidprobleem ontstaan donkere vlekken op de huid door een toename van melanine. De vlekken kunnen overal op het lichaam verschijnen. Daarbij kan onderscheid worden gemaakt tussen melasma, ouderdomsvlekken en post-inflammatoire hyperpigmentatie.

Hyperpigmentatie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder zonlicht, de zwangerschap, hormonen en acne. Naast het gebruiken van een serum, crème of ander product is het dus ook belangrijk je huid en lichaam in het algemeen goed te verzorgen.

Waarschijnlijk heb jij momenteel ook last van pigmentvlekken. Je kunt dan een laserbehandeling of andere professionele dermatologische behandeling ondergaan. Echter, door het dagelijks gebruiken van één van de beste serums of crèmes met zuivere ingrediënten kunnen bij veel mensen pigmentvlekken al aanzienlijk vervagen.

Wat zijn pigmentvlekken en wat is de oorzaak?

Pigmentvlekken zijn donkere vlekken op de huid. Vaak ontstaat het in het gezicht. Het is een frustrerende, maar bekende huidaandoening die ook wel ‘hyperpigmentatie’ wordt genoemd.

Hyperpigmentatie ontstaat door de activiteit van melanocytcellen en een overtollige productie van melanine. Wanneer bijvoorbeeld een wond ontstaat, dan komen melanocytcellen in actie en beginnen ze melanine te produceren om je huid te verdedigen. Echter, melanine is het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Vandaar ontstaan donkere pigmentvlekken.

Een toename van melanine kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door wonden, huidontstekingen, huidaandoeningen, hormonen, schade door UV licht, hormonale schommelingen, medicijnen, gezondheidsproblemen, de zwangerschap of de natuurlijke veroudering van de huid.

Doorgaans zijn pigmentvlekken ongevaarlijk en kunnen alle huidtinten en huidtypes last ondervinden. Wel heeft een donkere huid vaak meer actieve en grotere melanocytcellen, waardoor meer melanine wordt aangemaakt. Een donkere huid is daarom meer vatbaar voor donkere vlekken.

Bij hyperpigmentatie kan onderscheid worden gemaakt tussen ouderdomsvlekken, melasma en post-inflammatoire hyperpigmentatie.

Om pigmentvlekken te voorkomen, is het belangrijk de oorzaken te begrijpen en deze zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Ook voor reeds bestaande pigmentvlekken geldt dat bepaalde factoren de vlekken kunnen verergeren. Het is dus onder andere belangrijk je huid dagelijks te beschermen tegen schadelijk zonlicht.

Door gebruik te maken van een goed product, zoals een serum of crème tegen pigmentvlekken kunnen donkere vlekken vervagen en kan verergering en de vorming van nieuwe vlekken worden voorkomen. Het voordeel van dergelijke anti-pigment producten is dat ze vaak ook veel andere voordelen kunnen bieden voor je huid.

Hoe we de beste serums en crèmes tegen pigmentvlekken kozen

Uiteraard willen wij jou alleen de beste crèmes en serums tegen pigmentvlekken aanprijzen. Vandaar hebben we zoveel mogelijk producten gekozen aan de hand van de volgende strenge test criteria:

 • Crèmes en serums die variëren qua prijs, zodat de lijst geschikt is voor zoveel mogelijk mensen
 • Producten die zijn afgestemd op verschillende huidtypes en huidskleuren
 • Producten met etiketten waarop alle ingrediënten vermeld staan
 • Huidverzorgingsmerken die al een langere tijd actief zijn, omdat ze vaak meer ervaring hebben met pigmentvlekken
 • Product recensies van personen die zelf te maken hebben of hadden met pigmentvlekken
 • Ingrediënten die worden aanbevolen voor pigmentvlekken door dermatologen en schoonheidsspecialisten

Tot slot hebben we verschillende tijdschriften gelezen met teksten omtrent pigmentvlekken, ingrediënten of producten die daartegen kunnen helpen.

Best geteste crèmes en serums tegen pigmentvlekken van dit moment (2023)

Nu je weet wat pigmentvlekken zijn, hoe de donkere vlekken ontstaan en hoe we de beste producten tegen pigmentvlekken uitkozen, zijn we aangekomen bij het leukere gedeelte. Hieronder staan namelijk de beste crèmes en serums tegen hyperpigmentatie van dit moment weergegeven in een handig overzicht!

1. Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Serum

Het eerste beste serum tegen pigmentvlekken is van “Paula’s Choice“. Het serum is ondersteund en gecontroleerd door wetenschappelijk onderzoek. Een mix van kalmerende en huidherstellende ingrediënten, zoals retinol, peptiden, zoethoutwortelextract en antioxidanten kunnen je huid helpen. Door te kiezen voor dit serum zouden pigmentvlekken effectief vervagen en fijne lijnen en rimpels verzachten. Ook zou de celvernieuwing worden gestimuleerd en de huidstructuur verbeteren. Het fijne is dat alle huidtypen baat kunnen hebben bij het serum. Paula’s Choice heeft namelijk gekozen voor de juiste concentraties zonder alcohol en met stabiele pH-waarden.

Best geteste pigmentvlekken serum van Paula's Choice
Paula’s Choice

2. Biodermal Pigmentserum

Biodermal” heeft dit serum zelfs specifiek ‘pigmentserum’ genoemd. Het doel van het middel is dan ook de zichtbaarheid van bestaande pigmentvlekken te verminderen, ouderdomsvlekken te verminderen en de huidteint egaler te maken. Dit wordt bereikt door de huid te hydrateren, de natuurlijke huidvernieuwing te stimuleren en de aanmaak van pigment (melanine) te verminderen. Met ingrediënten, zoals vitamine C, melkzuur en een natuurlijk extract uit madeliefjes kan de huid met pigmentvlekken worden verzorgd. De lichte en zachte textuur van het serum wordt eenvoudig opgenomen door je huid. Aangezien Biodermal Pigmentserum dermatologisch getest en pH huidneutraal is, raden wij het van harte aan.

Beste pigmentserum van Biodermal
Biodermal

3. Biodermal Pigmentvlekken Crème SPF 15 

Eén van de andere pigmentvlekken producten die het best is getest is de “Biodermal” Pigmentvlekken Crème met Vitamine C en SPF 15. Met deze pigmentvlekken crème kan de zichtbaarheid van pigmentvlekken en ouderdomsvlekken verminderen. Daarnaast bevat de crème Sun Protection Factor 15, waardoor je huid wordt beschermt tegen schadelijke zonnestralen die pigmentvlekken kunnen verergeren.

Best geteste pigmentvlekken crème van Biodermal
Biodermal

Eventueel kan je zowel de Biodermal crème als het serum tegen pigmentvlekken gebruiken om nog betere resultaten te krijgen.

4. Simia™ Original Vitamine C Serum

Eén van de populairste serums tegen hyperpigmentatie heet “Simia™” Original Vitamine C Serum. Het pigmentvlekken serum heeft bijvoorbeeld alleen al bijna 200 goede beoordelingen gekregen op bol.com. Met hoogwaardige ingrediënten, zoals hyaluronzuur en vitamine C en E kan de huid op verschillende manieren verbeteren. Je kunt onder andere profiteren van herstellende, hydraterende, kalmerende en vervagende effecten. Door alle werkingen van de gebruikte ingrediënten kan naast het verminderen van bestaande hyperpigmentatie ook het ontstaan van toekomstige pigmentvlekken worden tegengegaan. Simia™ serum met 20% vitamine C is alcoholvrij, olievrij, parfumvrij, dermatologisch getest en hypoallergeen.

Beste anti-pigment crème van Simia™
Simia™

5. Paula’s Choice C15 Super Booster

Nogmaals een product van Paula’s Choice, omdat wij houden van dit betrouwbare, no-nonsense merk. Ditmaal de “Paula’s Choice” C15 Super Booster. De belangrijkste functies van het product zijn het vervagen van pigmentvlekken, het kalmeren van de huid en het laten stralen van de doffe huid. Dankzij een combinatie van 15% vitamine C, vitamine E, ferulinezuur, krachtige antioxidanten en andere huidherstellende ingrediënten kunnen alle huidtypen waarop zich pigmentvlekken bevinden zowel worden verzorgd als beschermt.

Beste booster serum voor pigmentvlekken van Paula's Choice
Paula’s Choice

6. Clay And Glow Vitamine C Serum

Als je bekend met huidverzorging, dan ben je vast weleens “Clay And Glow” tegengekomen. In enkele jaren heeft het merk een groot gedeelte van de markt weten te veroveren door ervaringen van gebruikers te laten spreken. Het Clay And Glow Vitamine C Serum is wederom een product die wijzelf hebben uitgetest. Krachtige ingrediënten, zoals vitamine B3, vitamine C en hyaluronzuur kunnen verschillende voordelen bieden voor je huid. Dit beste serum helpt pigmentvlekken te vervagen en de doffe huid weer te laten stralen. Denk ook aan het sterker maken van je huid en het bieden van bescherming tegen vervuiling en UV-straling.

Beste vitamine C serum voor pigmentvlekken van Clay And Glow
Clay And Glow

7. Vichy Liftactiv B3 Serum Anti-Pigmentvlekken

Ook is de kans groot dat je weleens van “Vichy” hebt gehoord. Dit huidverzorgingsmerk heeft een speciaal anti-pigmentvlekken serum ontworpen. Met gerichte ingrediënten zoals niacinamide en glycolzuur worden pigmentvlekken, dofheid, rimpels en dode huidcellen effectief tegengegaan. Denk aan het voorkomen van de vorming van pigmentvlekken in de bovenste huidlaag en het exfoliëren van zichtbare pigmentvlekken aan het huidoppervlak. Aangezien het serum geen parfum of alcohol bevat en zelfs geschikt is voor een gevoelige huid + alle huidskleuren kan dit een goede keuze zijn. Bovendien is dit beste serum tegen pigmentvlekken van Vichy klinisch getest door dermatologen. Het resultaat onder 44 vrouwen was dat pigmentvlekken met 29% afnamen na 2 maanden. Bekijk het product even voor de resultaten.

Best geteste anti-pigmentvlekken crème van Vichy
Vichy

8. The Ordinary Serum Ascorbic Acid 15% Solution

The Ordinary” Ethylated Ascorbic Acid 15% Solution helpt tegen pigmentvlekken. Bij The Ordinary hebben ze gekozen voor een direct werkende vorm van vitamine C. Het voordeel ten opzichte van vitamine C vormen in andere producten is dat dit één van de meest zuivere vormen is. Hierdoor kan het sneller en effectiever worden opgenomen door je huid. Verminder de zichtbaarheid van donkere plekken en geef je huid een flinke boost. Het gaat om een watervrije, parfumvrije, siliconenvrije, allergeenvrije, dermatologisch geteste en vegan formule waar alle huidtypes baat bij kunnen hebben.

Beste serum tegen hyperpigmentatie en ouderdomsvlekken van The Ordinary
The Ordinary

9. Garnier Ani-Dark Spot Gezichtsserum

Garnier” heeft gekozen voor een combinatie van vitamine C, niacinamide, citroenextract en salicylzuur, zodat verschillende onderdelen van de huid kunnen worden aangepakt. Zoals de naam aangeeft, is het een gezichtsserum die gericht is op donkere vlekken op de huid, oftewel pigmentvlekken. Daarnaast kan je jouw huid een stralende glow geven. Dit allemaal zonder de huid vettig te maken. Al na 3 dagen kan de huid gladder en egaler lijken en na 6 dagen kunnen pigmentvlekken zichtbaar verminderd zijn. De resultaten (-43% pigmentvlekken na 8 weken) uit de klinische test onder 74 personen, geven in ieder geval aan dat er een grote kans is dat dit een goed serum kan zijn tegen pigmentvlekken. Ook voor mensen met een laag budget kan dit een geweldige keuze zijn wegens de lage prijs van 11 euro.

Beste klinisch geteste serum tegen pigmentvlekken van Garnier
Garnier

10. NIVEA Cellular Luminous Dagcrème Anti-Pigment SPF50

We zijn aangekomen bij de laatste beste dagcrème tegen pigmentvlekken met hyaluronzuur, vitamine E en SPF50 van “NIVEA“. Help je huid beschermen tegen pigmentatie en photo-aging. Met deze woorden bedoelen zij dat de huid op celniveau kan worden beschermt tegen donkere vlekken en het opnieuw verschijnen ervan en door de zon veroorzaakte fotoveroudering. Gebruik deze beste pigmentvlekken crème om de melanineproductie in evenwicht te brengen en donkere vlekken lichter te maken en hun grootte te verkleinen. Deze beste anti-pigment crème is dermatologisch goedgekeurd en geschikt voor zwangere vrouwen en alle huidtypen en huidskleuren.

Beste crème tegen pigmentvlekken van NIVEA
NIVEA

Veelgestelde vragen over de beste crèmes en serums tegen pigmentvlekken (FAQ)

Voor mensen die nog vragen hebben omtrent pigmentvlekken of de product keuze, is hieronder een handig overzicht gemaakt met vragen die wij regelmatig voorbij zien komen.

Moet je kiezen voor een pigmentserum of pigmentcrème?

Sommige mensen geven de voorkeur aan een pigmentcrème in plaats van een pigmentserum, omdat een serum vaak een kleinere verpakking heeft. Echter, een serum is vaak veel zuiniger in gebruik door de hoge concentratie aan werkzame stoffen. Je hoeft dus maar een heel klein beetje te gebruiken. Anderzijds kan je overwegen juist te kiezen voor een pigmentcrème, omdat hier vaak zon beschermende ingrediënten aan zijn toegevoegd om verergering van pigmentvlekken te voorkomen.

Hoe maak je zelf een keuze uit een pigmentvlekken serum of crème?

Zelf een keuze maken uit de lijst kan lastig zijn, maar houd in ieder geval rekening met de volgende punten:

 • Stem een product af op jouw normale, droge, vette, gevoelige of gecombineerde huidtype
 • Kies voor ingrediënten die passen bij jouw huidskleur, zoals vitamine C en azelaïnezuur voor de donkere huidskleur
 • Bekijk de voor- en na foto’s van anti-pigmentvlekken producten om een beeld te krijgen bij de potentiele effecten

Wat doet het beste product tegen pigmentvlekken?

Wanneer een product wordt beschouwd als ‘best getest voor pigmentvlekken’, dan heeft deze ten eerste vaak een exfoliërende werking. Hierdoor kan namelijk de celvernieuwing, textuur en helderheid van de huid verbeteren. Ook kunnen ingrediënten zoals niaciamide en zoethoutextract helpen bij het verminderen van de melanineproductie. Van vitamine C wordt vaak gedacht dat het bestaande pigmentvlekken helpt vervagen. Bovendien kan veelal worden geprofiteerd van meer gunstige voordelen voor een gezondere en mooiere ogende huid.

Wat zijn de voor- en nadelen van pigmentcrèmes?

Producten tegen pigmentvlekken, zoals crèmes en serums kunnen zowel voor- en nadelen hebben. Hieronder zetten we enkele belangrijke punten op een rijtje.

 • Sommige producten zijn vrij van parfum, alcohol, parabenen en sulfaten die de huid irriteren

 • Sommige producten kunnen meer betekenen voor de huid dan het tegengaan van bestaande of toekomstige hyperpigmentatie

 • Sommige producten zijn afgestemd op één specifieke huidtype, zoals de droge huid in plaats van de vette huid

 • Alle producten kunnen bijwerkingen opleveren, zoals roodheid en jeuk

 • Producten met zuivere ingrediënten zijn vaak duurder

Hoe gebruik je een crème of serum tegen pigmentvlekken op de beste manier?

Dit is afhankelijk van het type product dat je gaat gebruiken. Kijk dus altijd op de verpakking of bijsluiter van het specifieke product. In het geval van een serum wordt over het algemeen een hoeveelheid genomen ter grootte van een erwt, dat wordt aangebracht op de pigmentvlekken en de huid. Deze stap hoort te gebeuren na het reinigen van de huid en vóór het aanbrengen van een dag- of nachtcrème. In het geval van een crème tegen pigmentvlekken is dit vaak de laatste stap in je routine en eventueel vóór make-up.

Wat kan je naast het gebruiken van producten nog meer doen tegen pigmentvlekken?

Onze tip voor pigmentvlekken is het dagelijks gebruiken van een zonnebrandcrème of een dagcrème met SPF (Sun Protection Factor) van minimaal 15. De zon staat er namelijk om bekend pigmentvlekken te veroorzaken en te verergeren. Om deze reden kan je overwegen te kiezen voor één van de beste crèmes tegen pigmentvlekken uit de besproken lijst. De crème van Biodermal heeft zelfs de powercombinatie tussen SPF en Vitamine C.

Extra tip: Heb je last van korstjes of puistjes? Geef pigmentvlekken geen kans en blijf van je huid af.

Hoe lang duurt het voordat hyperpigmentatie vervaagt?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan de hevigheid van de pigmentvlekken, de diepte van het pigment in de huid en de wijze waarop de hyperpigmentatie wordt behandeld. Door het gebruiken van een goede vrij verkrijgbare crème kan vaak al na enkele dagen enige verbetering worden opgemerkt. Bij anderen mensen kan het twee huidcycli (ongeveer 50 dagen), maanden of zelfs jaren duren voordat ze volledig verdwijnen. Geduld is dus belangrijk, maar laat dit je niet weerhouden een goede crème of serum te gebruiken om het genezingsproces ten goede te komen.

Zijn crèmes en serums tegen pigmentvlekken veilig?

Over het algemeen zijn crèmes en serums tegen pigmentvlekken veilig. In deze lijst hebben wij expres gekozen voor producten van bekende merken met jarenlange ervaring in huidverzorging. Echter, sommige ingrediënten tegen hyperpigmentatie kunnen hard zijn voor de gevoelige huid. Denk hierbij aan exfoliërende ingrediënten zoals salicylzuur. Vandaar kan je het gebruiken van een product langzaam opbouwen. Bij huidirritatie door één van de crèmes of serums kan je medisch advies inwinnen bij een gezondheidsdeskundige.

Wanneer naar de dermatoloog met pigmentvlekken?

Samen met een specialist kan worden gezocht naar de oorzaak en het beste middel tegen je pigmentvlekken. Ook kan je een dermatoloog raadplegen als je momenteel een huidaandoening zoals acne of eczeem hebt om proberen toekomstige pigmentvlekken door je aandoening te voorkomen. Mocht je last hebben van pigmentvlekken, dan kan het eigenlijk nooit kwaad hierover een arts of dermatoloog te raadplegen. Naast het vinden van de beste producten kan een arts namelijk vaststellen of je daadwerkelijk te maken hebt met hyperpigmentatie of juist een ander, heftiger huidprobleem welke professionele behandeling vereist.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *