Bergamot olie voor de huid

Is bergamotolie een aanrader voor je huid?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Bergamot olie voor de huid

De kans is groot dat je nog niet veel hebt gehoord over bergamotolie, maar het weleens hebt gebruikt.

Bergamotolie wordt bijvoorbeeld verwerkt in Eau de Cologne en Earl Grey thee. Als je geniet van de unieke citrusgeur van deze parfum of thee, dan zal je waarschijnlijk ook dol worden op het gebruiken van bergamotolie voor de huid.

Tegenwoordig wordt het gebruiken van huidoliën steeds populairder. De meeste oliën voor de huid zijn namelijk natuurlijk en steeds meer mensen kiezen voor natuurlijke producten. Ook kunnen oliën veel voordelen bieden voor de huid.

In dit artikel wordt toegelicht wat bergamotolie is, welke stoffen erin voorkomen, welke voordelen het kan hebben voor je huid en wat de beste producten zijn.

Wat is bergamotolie?

Bergamo olie wordt gewonnen van de bergamotboom. De officiële naam van de bergamotboom is Citrus Bergamia. Oorspronkelijk groeide de bergamotboom in Zuidoost-Azië, maar door het gebruik van bergamotolie in Italië begon er pas echt aandacht te komen voor te komen.

De vruchten die groeien aan de boom zien eruit als kleine peertjes die groen of geeloranje worden. Het is een kruising tussen een soort limoen en sinaasappel.

Door de buitenste gedeelten van de schillen van de bergamot vruchten koud te persen, ontstaat bergamotolie.

Bergamotolie is een essentiële olie. Dit betekent dat het moet worden verdund. Vervolgens kan het worden aangebracht op de huid om te profiteren van onder andere antibacteriële, antioxidatieve en schimmelwerende eigenschappen.

Naast het verzorgen van de huid wordt bergamotolie voor veel meer dingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van depressies, gewicht en blaasontstekingen.

Bovendien is bergamotolie populair door zijn krachtige, unieke geur en eigenschappen. Het wordt dan ook vaak verwerkt in parfums en huidverzorgingsproducten.

Wat bevindt zich in bergamotolie?

De voordelen van bergamotolie voor de huid wordt bereikt door verschillende stoffen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende stoffen in bergamot en bergamotolie:

 • A-pineen
 • Myrceen,
 • Limoneen
 • A-bergapteen
 • Linalool
 • Nerol
 • Geraniol
 • A-terpineol
 • Vitamines A, B en C

Er komt voornamelijk limoneen, linalool en linalylacetaat voor in bergamotolie. Deze stoffen hebben bijvoorbeeld antioxidatieve, ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen.

Door de vele eigenschappen van bergamotolie is het geschikt voor vrijwel alle huidtypes.

De werking van bergamotolie op de huid

Hieronder som ik een aantal voordelen op van bergamotolie voor de huid:

 • Ontstekingsremmend: Er wordt gedacht dat citropten en bergapten in bergamotolie kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen. Dit betekent dat de huid kan kalmeren en roodheid en zwellingen kunnen verminderen.
 • Antioxiderend: Door het bestrijden van vrije radicalen kunnen tekenen van huidveroudering worden tegengegaan en het genezingsproces van de huid worden bevorderd.
 • Antibacterieel: Ook wordt gedacht dat flavonoïde-extracten in bergamotolie kunnen bijdragen aan het bestrijden van bacteriën, gisten, ziektekiemen en schimmels. Dit betekent dat huidaandoeningen die gepaard gaan met bacteriën kunnen worden tegengegaan. Denk aan acne, rosacea en eczeem.
 • Pijnstillend: Tevens kunnen pijnstillende effecten ervoor zorgen dat pijn op de huid verminderd. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van pijn door ontstekingen, pijnlijke cysten en onderhuidse puistjes.
 • Littekens: Dankzij het mogelijke vermogen van bergamotolie om de cel- en weefselregeneratie te verbeteren, kan de zichtbaarheid van littekens en rimpels worden verminderd.
 • Reinigend: Bovendien kan bergamotolie helpen bij het verwijderen van opgehoopte verontreinigheden in de poriën. Hierdoor kunnen onzuiverheden worden tegengegaan en kan de huid schoon worden gehouden.

Bij de besproken werkingen van bergamotolie op de huid moet worden onthouden dat er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is. Tot op heden kan alleen worden gesproken over mogelijke voordelen. Dit geldt echter voor de meeste natuurlijke producten.

Hoe gebruik je bergamotolie voor de huid?

Er bestaan huidverzorgingsproducten voor mannen en vrouwen die bergamotolie bevatten.

Crèmes, zalven en lotions met bergamotolie kunnen echter ingrediënten bevatten die de huid juist tot last zullen zijn. Om deze reden kiezen veel mensen liever voor pure bergamotolie.

Wij raden de bergamotolie van Berivita aan, omdat deze 100% puur is, geen toevoegingen bevat en geschikt is voor de huid.

Bergamotolie product voor de huid

Is het veilig bergamotolie aan te brengen op de huid?

Ten eerste moet worden vermeld dat bergamotolie een essentiële olie is. Door de sterkte van deze type oliën, moeten deze worden verdund voordat ze op de huid of het gezicht mogen worden aangebracht.

Het verdunnen van bergamotolie kan bijvoorbeeld met een neutrale huidolie of een dragerolie, zoals druivenpitolie, kokosolie of tarwekiemolie.

Ook moet rekening worden gehouden met een hogere gevoeligheid van de huid voor zonlicht.

Tevens kan een allergische reactie ontstaan door bergamotolie.

Het is raadzaam een test uit te voeren op een klein stukje van je huid. Dit kan bijvoorbeeld de binnenkant van je elleboog of de achterkant van je oor zijn. Op deze manier kun je bekijken of bergamotolie huidirritatie of een allergische reactie veroorzaakt.

Houd je in ieder geval aan de instructies die staan op de verpakking van een specifiek product.

Bovendien kan je het beste even voor de zekerheid een arts raadplegen. Zij kunnen je meer vertellen over de veiligheid en verdere gebruiksaanwijzingen geven. Ook mag in sommige gevallen geen bergamotolie worden gebruikt. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met een zeer heftige huidaandoening en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Conclusie

Bergamotolie wordt al vele jaren gebruikt om verschillende aandoeningen, huidaandoeningen en problemen te proberen op te lossen. Dankzij de geliefde geur van bergamotolie wordt het zelfs gebruikt in parfums en thee.

Wanneer bergamotolie op de huid wordt aangebracht, kan je profiteren van ontstekingsremmende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Daarom kan bergamotolie bijvoorbeeld gunstig zijn voor een vette huid of huidaandoening.

Aangezien bergamotolie je huid gevoeliger kan maken voor zonlicht moet de huid goed worden beschermt tegen de zon met een SPF of zonnebrandcrème. Ook kan je kiezen bergamotolie in de avond aan te brengen op de huid om blootstelling aan zonlicht te voorkomen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *